Tibet

Met Atma Asia Travel naar Tibet,
voor een onvergetelijke reis geheel op maat.

De Tibetanen zijn een toegewijd en zeer vriendelijk volk en hun land, op een gemiddelde hoogte van 4000 meter, biedt schitterende kloosters, overweldigend zicht op de hoogste bergen ter wereld en legendarische pelgrimsroutes. Een bezoek aan het magische Tibet zal zeker een blijvende en diepe indruk achterlaten.
Cultuur - Atma Asia Travel
Cultuur
(8)

Naast cultuurschatten zijn er vele, meer of minder bekende, culturele hoogtepunten. Ook deze bezienswaardigheden zijn zeker de moeite waard voor de geïnteresseerde reiziger. Ontdek een greep uit de culturele rijkdom die tijdens uw reis ontdekt kunnen worden.

Wandel- en Trektochten - Atma Asia Travel
Wandel- en Trektochten
(3)

Actief zijn in de indrukwekkende natuur, nergens aan hoeven denken, niets moeten maar alle tijd voor jezelf en je reisgenoten. Genieten van de overweldigende omgeving. Het ultieme reisgevoel! Wil jij dit ook ervaren, bekijk dan onze trektochten in het land van jouw keuze.

Fietsen en Mountainbiken - Atma Asia Travel
Fietsen en Mountainbiken
(1)

De natuur en de dorpen in onze bestemmingen vormen de ideale omgeving voor schitterende fiets- en mountainbike tochten, variërend in zwaarte en van 1 tot meerdere dagen. Stuk voor stuk fiets- en mountainbiketours die garant staan voor een onvergetelijke ervaring.

Festivals - Atma Asia Travel
Festivals
(1)

Een festival tijdens uw reis meemaken? In veel bestemmingen vinden jaarlijks meerdere kleurrijke festivals plaats. Het bijwonen van zo’n festival voegt iets extra’s aan je reis toe, een bijzondere ervaring die je nog lang in je herinnering zult bewaren.

Voorbeeldreizen - Atma Asia Travel
Voorbeeldreizen
(2)

Om u een aantal ideeën aan de hand te doen hebben wij voorbeeldreizen voor u samengesteld. U kunt voor uw reis het gehele reisprogramma van deze voorbeeldreizen overnemen of een gehele nieuwe reis samenstellen uit de bouwstenen die u elders op onze site kunt vinden.

Themareizen

Themareizen zijn speciale groepsreizen waarvan men het reisprogramma ook eventueel individueel kan boeken. U kunt voor uw reis het gehele reisprogramma van deze themareizen overnemen of een gehele nieuwe reis samenstellen uit de activiteiten die u elders op onze site kunt vinden.

 

Tibet
Specials
K
I
G
Pelgrimstocht naar Mount Kailash

Pelgrimstocht naar Mount Kailash in Tibet, China. Een pelgrimstocht naar en de kora rond de meest heilige berg in Azië en een bezoek aan het Manasarovar meer.

Duur: 19 dagen
v.a. € Op aanvraag p.p.
Niveau:

Voorbeeldreizen

Om u een aantal ideeën aan de hand te doen hebben wij voorbeeldreizen voor u samengesteld. U kunt voor uw reis het gehele reisprogramma van deze voorbeeldreizen overnemen of een gehele nieuwe reis samenstellen uit de activiteiten die u elders op onze site kunt vinden.

 

Tibet
Voorbeeldreizen
L
I
Nepal en Tibet

Een perfecte combinatie: een culturele reis door Tibet en genieten van de cultuur en de adembenemende natuur van Nepal. U bezoekt in beide landen de meest belangrijke bezienswaardigheden waarvan een aantal op de wereld erfgoedlijst van Unesco staan.

Duur: 23 dagen
Prijs: op aanvraag
Niveau:
Tibet
Voorbeeldreizen
K
I
Rondreis Tibet met trektocht

Een schitterende en indrukwekkende reis over de hoogvlakte achter de Himalaya bergketen. Hoewel er steeds meer Chinese invloeden zichtbaar worden is Tibet nog steeds een land vol met mystiek, oude kloosters, monniken die met zangerige stem gebeden opzeggen.

Duur: 20 dagen
Prijs: op aanvraag
Niveau:

Over Tibet

Eeuwenlang heeft het mysterieuze boeddhistische Tibet, gelegen achter het Himalaya bolwerk, enorme aantrekkingskracht uitgeoefend op het westen. Men gaf het land klinkende namen zoals “Shangrila”, “het land van de sneeuw” en “het dak van de wereld”.

Geschiedenis

Tot voor kort hadden maar enkele buitenlanders het voorrecht Lhasa, de verboden stad en het middelpunt van de Tibetaanse cultuur en religie, te mogen bezoeken. Pas rond 1985 ging de deur open en konden buitenlandse reizigers een voet over de drempel van deze heilige stad zetten. Ondanks de recente geschiedenis waardoor er in dit land veel is veranderd blijft Tibet enorm tot de verbeelding spreken. Er zijn nog steeds vele schitterende Tibetaanse kloosters te bewonderen en men is langzaam bezig een aantal van de tijdens de culturele revolutie verwoeste kloosters weer te herstellen.

Cultuur

Binnen de Tibetaanse boeddhistische kloosters heerst een mystieke sfeer door de aanwezigheid van oude religieuze wandschilderingen en geschilderde doeken vermengd met de geur van boter lampjes.
Pelgrims vinden zoals hun voorvaderen al eeuwen voor hen hun weg over legendarische routes naar heilige steden, kloosters of bergen. De Tibetanen zijn een toegewijd en zeer vriendelijk en gastvrij volk en zij, hun cultuur en hun land, op een gemiddelde hoogte van 4000 meter zullen zeker een blijvende en diepe indruk achterlaten.

Natuur

Wat nooit zal veranderen is de adembenemende en woeste natuur van Tibet. Ruig en droog maar daar waar water is ook groen en velden met eetbare gewassen. Azuur blauwe meren kleuren het landschap en eindeloze vlaktes worden afgewisseld met zicht op de hoogste bergen ter wereld.

Bezienswaardigheden

Tibet is cultureel gezien een rijk land met prachtige oude kloosters waarvan u vele kunt bezoeken tijdens uw reis over de Tibetaanse hoogvlakte. Deze reis kunt u met de auto afleggen of ook deels te voet tijdens een trektocht of met de fiets. U kunt samen met gelovigen van verschillende religies een pelgrimstocht maken naar bijvoorbeeld de meest heilige berg van Azië, de berg Kailash en u kunt genieten van de prachtige en oorspronkelijke natuur. Een reis door Tibet is geen comfortabele reis, de slaapgelegenheden zijn vaak slechts eenvoudig, maar wel zeer indrukwekkend.

Reisinformatie Tibet

Paspoort / visa

  • Uw paspoort moet vanaf de laatste dag van de reis nog minstens een half jaar geldig zijn.
    Belgische reizigers hebben een internationale reispas nodig.
  • Voor een reis door Tibet heeft u een visum voor China nodig.
  • Het Chinese visum moet persoonlijk bij het Chinese Visa Application Center aangevraagd worden. Het adres: Rijswijkseweg 60 (Ortel Mobile gebouw, 6e verdieping), 2516 EH Den Haag. Tel: 070-2629150 van 09.00-15.00 uur (maandag tot en met vrijdag). Alle informatie en het online aanvraagformulier vindt u op http://www.visaforchina.org/ . Visum aanvragen worden niet per post afgehandeld, u moet dus zelf langs komen. Het is wel mogelijk om ingevulde en ondertekende formulieren voor anderen in te dienen.
  • Tibet: Gaat u naar Tibet vanuit Kathmandu dan verkrijgt u uw visum voor China via onze agent in Kathmandu. We vragen dit visum al voor uw vertrek uit Nederland voor u aan. Hier hebben we een duidelijke scan of kopie van uw paspoort voor nodig. U betaald dit visum ter plekke aan onze lokale agent.
  • Komt u Tibet binnen vanuit China dan vraagt u zelf in Nederland een visum voor China aan zoals hierboven beschreven.
  • Informeer m.b.t. alle visa bij de ambassade of het consulaat nog even naar de actuele prijs van het visum, de te volgen procedure en de openingstijden aangezien deze zaken regelmatig aan wijzigingen onderhevig zijn.
  • Mogelijk dat u liever gebruik maakt van een visumdienst, zij kunnen tegen betaling al uw visa voor u verzorgen. Zie www.visum.nl (ook online aan te vragen).
  • Tegenwoordig is het ook mogelijk het visum online aan te vragen via de ANWB tegen geringe kosten. U brengt uw paspoort naar de ANWB winkel van uw keuze en haalt het daar ook weer op. Zie anwb.nl/vakantie
  • Vraag het visum niet te vroeg aan, het heeft een beperkte geldigheidsduur, maar begin in elk geval wel een maand voor vertrek met de aanvraag.
  • Neem een extra kopie van uw paspoort en visum mee op reis of scan deze en stuur de scan naar uw eigen e-mail adres zodat u deze indien nodig op reis kunt uitprinten.
  • Als reiziger bent u zelf verantwoordelijk voor het in bezit zijn van de juiste reisdocumenten. Reizigers met een andere nationaliteit dan de Nederlandse of Belgische dienen contact op te nemen met de ambassade voor de te volgen richtlijnen.

Vaccinaties

  • Vaccinaties zijn niet verplicht. Aanbevolen worden: DTP (difterie, tetanus en polio), Hepatitis A, Tyfus en evt. malaria profylaxe, afhankelijk van het te bezoeken gebied. Informatie over de meest actuele aanbevelingen zie: www.lcr.nl , www.ggd.nl/ggdinfo/ , www.tropenzorg.nl
    Tel. Info: GGD of AMC: 0900-9584 (€ 0,45 / min)
    Neem uw reisroute mee naar uw afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet vier tot zes weken voor vertrek begonnen worden.
  • Neem het vaccinatieboekje mee naar de GGD en op reis.

Gezondheid

  • Kraanwater is in het algemeen niet geschikt voor consumptie. Het is beter om gekookt of gebotteld water te drinken of om het water te zuiveren met een filter of jodium druppels. Ook rauwe groenten, schelpdieren, ijs, ongekookte melk en niet door uzelf geschild fruit kunt u beter niet consumeren. Met vlees en vis moet zeer terughoudend worden omgegaan: alleen vers en goed doorbakken is het geschikt om gegeten te worden. Zo niet dan is het veiliger om ook deze producten links te laten liggen.
  • Neem wondjes serieus: houd ze in de gaten en doe er iets desinfecterends op en eventueel voor overdag een pleister.
  • Gebruik een zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor, de zon is erg fel op de Tibetaanse hoogvlakte.

EHBO/Reisapotheek

  • Neem zelf een kleine reisapotheek mee. U zou kunnen denken aan de hieronder genoemde middelen: Pleisters, steriele gaasjes, verband/zwachtels, watten, sporttape, steristrips of hansastrips, betadinejodiumgaas, betadinejodium (flesje/tube), schaartje, pincet, tekentang, veiligheidsspeld, handen desinfectiemiddel / ontsmettingsdoekjes, blarenpleister (Compeed of Second Skin). Wat betreft medicijnen zou u mee kunnen nemen: paracetamol, ibuprofen, middel tegen diarree (bijv. loperamide), laxeermiddel (bijv. dulcolax), ORS (oral rehydration salts), neusdruppels, oogzalf (oculentum simplex, bij sneeuwblindheid), anti hoest middel, antibiotica (op recept in overleg met arts), lippen- en zonnebrand crème (met hoge beschermingsfactor, minimaal 15), evt. middel tegen hoogteziekte (acetazolamide – zie: hoogteziekte), eigen geneesmiddelen (KNMP reisdocument, verkrijgbaar bij uw apotheek, invullen en meenemen)
  • Begin goed uitgerust en met een flexibele instelling aan de reis. De reizen en trektochten zijn inspannend, met name op grotere hoogte en er kunnen zich onvoorziene omstandigheden voordoen (aardverschuivingen, weersveranderingen). Het is daarom ook van belang dat de reizigers over een goede gezondheid beschikken. Overleg eventueel met uw huisarts of een reis naar Tibet voor u geschikt is.
  • Als u medicijnen gebruikt, neem dan een bijsluiter mee en een medicijnenpaspoort (te verkrijgen bij de apotheek). Neem een extra voorraadje mee want niet alle medicijnen zijn overal te krijgen mocht u medicijnen kwijt raken. Neem een brief in het Engels van uw arts mee over dit medicijngebruik.
  • In de Lhasa is redelijke medische zorg aanwezig. In afgelegen gebieden kan deze zorg zeer beperkt of zelfs afwezig zijn.
  • Lijdt u aan een chronische ziekte, vraag dan aan uw huisarts een verklaring van uw aandoening en de therapie in het Engels.
  • Heeft u een bril of draagt u lenzen, neem dan de opticienbeschrijving mee of een extra bril of extra paar lenzen.
  • Ga bij aanhoudende medische klachten op reis altijd naar een arts.

Financiën

  • Geld. Bij de Bank of China is het indien nodig mogelijk geld te ontvangen via uw credit card. De kosten, meestal 4%, worden aan de klant doorberekend. Geld opnemen met creditcard is dus zeer onvoordelig. Elders in Tibet is een credit card vrijwel niet te gebruiken. Het pinnen van geld is steeds vaker mogelijk. In Tibet kunt u nu pinnen in Lhasa en Shigatse. U hoeft in dat geval minder contant geld van huis mee te nemen. Neem echter wel enig contact geld mee naar Tibet omdat de pinmachines soms niet goed werken. Verder kunt u in Tibet euro’s inwisselen voor de lokale valuta.
  • Wisselen. Wilt u in Tibet (bij een bank gewisseld) geld terug wisselen dan moet u de officiële aankoopbonnen kunnen tonen. U ontvangt echter slechts een deel van de waarde terug.
  • Zakgeld. Gemiddeld is een bedrag van 130 tot 150 Euro per week als zakgeld toereikend maar dit is sterk afhankelijk van het uitgave patroon. Aanschaf van souvenirs, extra excursies, evt. entreegelden etc. moeten hier nog bij gerekend worden. Alcoholische dranken zijn in het algemeen vrij prijzig.
  • Geld, paspoorten en waardepapieren kunt u het beste in de kluis van uw hotel achterlaten. Laat nooit waardepapieren op de hotel kamer achter.
  • Fooi. Het is gebruikelijk na afloop van een trektocht of rondreis de gids, chauffeur en dragers te bedanken door middel van een fooi. De hoogte van de fooi is afhankelijk van de waardering die u wilt uitdrukken.

Uitrusting

  • Checklist: paspoort (+kopieën), verzekeringspapieren, geld, tas voor de grotere bagage, kleine tas/rugzak voor uw dagelijkse uitstapjes en voor in de auto, evt. lakenzak, zaklamp of hoofdlamp (met reserve lampje en batterijen), zonnebril, hoofddeksel, handdoek, goed ingelopen wandelschoenen met goed profiel, steun aan de enkels + reserveveters, sandalen, warme trui, fleece, jack of sweater en een warmere lange broek, wind- en waterdichte jas, ook dunnere kleding om alleen of onder de warme kleding te kunnen dragen (laagjes kleding), opvouwbare tas om overtollige bagage in het hotel achter te kunnen laten tijdens een trektocht (met slotje en naamlabel), toiletartikelen, lippenbalsem met sunblock, toilet papier, vochtige doekjes, waterfles, jodium tabletten of een waterzuiveraar, zakmes, vuuraansteker, tasje voor uw geld en uw papieren (draag deze om uw nek, niet buiten uw kleding om uw middel), naaisetje, lees- en schrijfmateriaal (reisdagboek), camera, verrekijker.
  • Als u een trekking maakt zijn de volgende items van belang: warme trui/fleece, wind- en waterdicht jack, goede (berg)wandelschoenen (met reserveveters), slippers (met bandjes), T-shirts, lange broek, evt. thermo ondergoed, muts, sjaal, handschoenen, zonnepet, warme slaapzak, evt. lakenzak, evt. (zelfopblaasbaar) slaapmatje (kamperen), dag rugzakje (waterdicht), evt. wandelstok, goede zonnebril, verrekijker, zakmes, zaklantaarn, reiswekker, slotje, waterfles, toiletpapier, reservebatterijen, naaisetje, (sneldrogende) handdoek, andere persoonlijke benodigdheden.
  • Veel vrouwelijke reizigers dragen graag bedekkende kleding. Dit doen de Tibetaanse vrouwen zelf ook. Liever geen topjes, korte broeken of korte rokken.
  • Bezoekt u in Tibet een tempel of een klooster dan moeten uw armen en benen bedekt zijn.
  • Pasfoto’s voor op evt. permits, reisdocumenten en kopieën van deze documenten (i.v.m. evt. verlies, dus gescheiden bewaren van de originele documenten) of een scan hiervan in uw mailbox.
  • Bagage. Gaat u op trek, neem dan geen koffer mee. Een rugzak of grote draagtas is beter te hanteren. Zorg voor goede labels met daarop de plaats en het land van bestemming.

Fotograferen

  • Tibet is een zeer fotogeniek landen. Zowel de natuur als de bevolking zijn zeer kleurrijk. Respecteer de mensen die u wilt fotograferen en vraag eerst om toestemming.
  • Informeer bij bezoek aan de lokale bevolking eerst of er geen speciale ’taboes’ bestaan omtrent het fotograferen.
  • Soms moet er bij de bezienswaardigheden een kaartje gekocht worden om er te mogen fotograferen.
  • Houd er rekening mee dat het licht in het hooggebergte feller is dan in Nederland, m.n. in de aanwezigheid van sneeuwvelden. Dit geeft al snel overbelichting van de foto’s. Het advies is dan ook uw camera te voorzien van een (polarisatie) filter.
  • Het meest geschikt voor analoge camera’s is in het algemeen een 200 ASA film. De meest gebruikte films zijn in Lhasa te verkrijgen.
  • Neem meerdere kleine of grote SD cards mee voor uw digitale camera. Het is niet altijd mogelijk om de foto’s van een volle SD card op het internet te plaatsen. Denk ook om reserve batterijen want onderweg opladen is lang niet overal mogelijk.
Post en Telecommunicatie / Elektriciteit
  • Ansichtkaarten kunt u het beste op het postkantoor afgeven en zo mogelijk direct laten afstempelen.
  • Contact met de mensen thuis gaat snel, gemakkelijk en voordelig per e-mail. In Lhasa, Gyantse, Shigatse en op steeds meer andere plaatsen is gelegenheid een e-mail te versturen. Bellen kan bij de telecomkantoortjes. Ook mobiel bellen is mogelijk in de steden.
  • U kunt een kopie van uw vluchtgegevens aan thuisblijvers geven. Zij kunnen op NOS-teletekst pagina’s 757 of 758, via www.schiphol.nl controleren of de aankomsttijd nog klopt.
  • De netspanning in Tibet is 220 volt. Vaak is wel een universele stekker nodig. Regelmatig valt de stroom uit als gevolg van onvoldoende capaciteit van de centrales. Vergeet dus niet een zaklamp mee te nemen.

Douane

  • Het is verboden antieke voorwerpen uit te voeren.

Consulaat / Ambassade

  • Nederlandse consulaat in Nepal: Bhakundole, Patan. Tel. (00977-1-) 524597.

Reisadvies

  • Voor actuele informatie over de veiligheidssituatie verwijzen wij u naar de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken minbuza.nl onder reizen en landen
  • Houd geld en reisdocumenten op uw lichaam (in een tasje rond uw nek of rond uw middel onder uw kleding).

Veiligheid

  • Neem een paar kopieën van uw paspoort, visum, verzekeringspapieren etc. mee, gescheiden van de originelen.
  • Bewaar niet al uw geld op één plaats.
  • In het geval u uw paspoort verliest, meld dit dan bij de lokale politie en vraag een aangifte rapport. Neem daarna contact op met de ambassade of het consulaat.
  • Wij stellen op onze reizen een passende reisverzekering verplicht aangezien onverwachte uitgaven in geval van ziekte of het aanschaffen van een nieuw ticket hoog kunnen oplopen. U kunt via Atma Asia Travel in samenwerking met Europeesche verzekeringen een reisverzekering afsluiten. U kunt dan in geval van nood gebruik maken van de alarmcentrale.
  • Download op uw smartphone gratis de app “sos op reis” met alarmnummers, ambassades, consulaten en de mogelijkheid om direct contact te leggen met de alarmcentrale. sosinternational.nl.

Hoogteziekte

  • Hoogteziekte wordt veroorzaakt door tekort aan zuurstof in het lichaam. Bij toename van de hoogte bevat de lucht minder moleculen zuurstof zodat er per ademhaling ook minder zuurstof kan worden opgenomen. De zuurstof behoefte van het lichaam wordt, voor een zelfde prestatie, niet minder op hoogte. Dit leidt ertoe dat, naarmate u hoger komt, uw lichaam een steeds groter deel van de beschikbare zuurstof nodig heeft voor de basale functies als ademhalen en het laten werken van alle organen. Het lopen en nog meer het klimmen vereisen met het stijgen geleidelijk meer inspanning en zijn daarom steeds moeilijker lang achtereen vol te houden.
  • Er bestaan grote verschillen tussen mensen in het vermogen zich lichamelijk aan hoogte aan te passen o.a. door een snellere hartslag en door sneller en dieper te gaan ademhalen. Dit aanpassingsvermogen berust op aanleg en is van grote invloed op het risico om hoogteziekte te krijgen. Andere factoren die van belang zijn bij het ontstaan van hoogteziekte zijn de snelheid van stijgen, de slaaphoogte, zware lichamelijke inspanning (extra grote zuurstofbehoefte), hoge omgevingstemperaturen (meer vochtverlies), zeer lage omgevingstemperatuur (ook veel vochtverlies door droge omgevingslucht), onvoldoende drinken, hart- en longziekten, roken, gebruik van alcohol.
  • Hoogteziekte is meestal te voorkomen door aan de bergtocht te beginnen in goede fysieke conditie, de klachten die bij hoogteziekte passen te kennen en te herkennen en snelle stijging naar slaaphoogten boven 2500m te vermijden. Indien klachten optreden stijg dan niet verder naar een nieuwe slaaphoogte en worden de klachten erger op dezelfde hoogte daal dan af. Ook is het verstandig zo nu en dan een dag rust in te bouwen of een dag op gelijke hoogte te lopen. Veel drinken (alcoholvrij) en niet roken zijn eveneens zeer belangrijk.
  • Klachten die op hoogteziekte (AMS – acute mountain sickness) kunnen wijzen zijn: hoofdpijn, slapeloosheid/dromen, gebrek aan eetlust, misselijkheid, duizeligheid, hoofdpijn die niet op pijnstillers (paracetamol) reageert, ernstige vermoeidheid, minder urine uitscheiding, braken, traagheid, longoedeem, hersenoedeem.
  • Het is zelden nodig een geneesmiddel tegen hoogteziekte in te nemen wanneer bovenstaande regels gevolgd worden. Bij uitzondering en in overleg met een arts is er een middel beschikbaar dat de klachten van hoogteziekte kan reduceren of voorkomen: acetazolamide (Diamox). Ook dan kan het echter nooit de maatregelen die u in de eerst plaats moet nemen vervangen (zie boven)!
  • Als u tijdens eerdere reizen geen last gehad heeft van hoogteziekte sluit dat het krijgen van hoogteziekte niet uit.
  • Een goed boekje over hoogteziekte is “Hoe blijf ik gezond in de hoogte” geschreven door Han Willems (uitg.: koninklijk instituut voor de tropen, ISBN: 90-6832-140-4)
  • Op de website www.hoogteziekte.info vindt u meer informatie over hoogteziekte. Deze site is opgesteld door Han Willems, een arts die zich gespecialiseerd heeft in hoogteziekte.
Fotoalbum Tibet

[foogallery id=”3035″]