Tadzjikistan

Met Atma Asia Travel naar Tadzjikistan,
voor een onvergetelijke reis geheel op maat.

Tadzjikistan is niet alleen een land met een adembenemende schoonheid maar ook met een rijke geschiedenis. Het is het land van bergen, rivieren en meren, dichte bossen en van het sneeuwluipaard. Meerdere oude beschavingen en religies hebben in Tadzjikistan een plek gehad en dit schitterende land was ooit een centraal punt in de zijde route.

Cultuur - Atma Asia Travel
Cultuur
(2)

Naast cultuurschatten zijn er vele, meer of minder bekende, culturele hoogtepunten. Ook deze bezienswaardigheden zijn zeker de moeite waard voor de geïnteresseerde reiziger. Ontdek een greep uit de culturele rijkdom die tijdens uw reis ontdekt kunnen worden.

Wandel- en Trektochten - Atma Asia Travel
Wandel- en Trektochten
(2)

Actief zijn in de indrukwekkende natuur, nergens aan hoeven denken, niets moeten maar alle tijd voor jezelf en je reisgenoten. Genieten van de overweldigende omgeving. Het ultieme reisgevoel! Wil jij dit ook ervaren, bekijk dan onze trektochten in het land van jouw keuze.

Fietsen en Mountainbiken - Atma Asia Travel
Fietsen en Mountainbiken
(1)

De natuur en de dorpen in onze bestemmingen vormen de ideale omgeving voor schitterende fiets- en mountainbike tochten, variërend in zwaarte en van 1 tot meerdere dagen. Stuk voor stuk fiets- en mountainbiketours die garant staan voor een onvergetelijke ervaring.

Themareizen

Themareizen zijn speciale groepsreizen waarvan men het reisprogramma ook eventueel individueel kan boeken. U kunt voor uw reis het gehele reisprogramma van deze themareizen overnemen of een gehele nieuwe reis samenstellen uit de activiteiten die u elders op onze site kunt vinden.

 

Geen themareizen gevonden.

Voorbeeldreizen

Om u een aantal ideeën aan de hand te doen hebben wij voorbeeldreizen voor u samengesteld. U kunt voor uw reis het gehele reisprogramma van deze voorbeeldreizen overnemen of een gehele nieuwe reis samenstellen uit de activiteiten die u elders op onze site kunt vinden.

 

Geen voorbeeldreizen gevonden.

Geschiedenis

Al sinds de steentijd wonen er mensen in Tadzjikistan. Voor Christus werd het gebied wat nu Tadzjikistan is bevolkt door de Scythen en stond daarna onder Perzische invloed. Ook Alexander de Grote en onder andere de Turken hebben hun invloed hier laten gelden. Er ontstond een grote culturele diversiteit die teniet gedaan werd door de invasie van de Arabieren in de 8e eeuw. In de 9e eeuw namen de Perzische Samaniden de macht weer over maar de Islam bleef de belangrijkste religie. Het westen van Tadzjikistan en vooral Khujand heeft in de 13e eeuw hardhandig kennis gemaakt met Genghis Khan die alles verwoeste wat op zijn weg kwam en hetzelfde gebeurde in het begin van de 15e eeuw met een afstammeling van Genghis Khan, Timur. In de 19e eeuw bracht Tsaar Alexander II delen van Tadzjikistan onze zijn controle en door de aanleg van een spoorlijn werd centraal Azië onlosmakelijk verbonden met Moskou. In 1929 ontstond de Tajik Soviet Socialist Republic en ontwikkelde het land zich in een rap tempo. Helaas betekende de link met een supermacht ook politieke onderdrukking. In 1991 werd Tadzjikistan een onafhankelijke republiek. Als gevolg van onvoldoende steun onder de bevolking voor de eerste president ontstond er in 1992 een burgeroorlog. In 1997 werd de vredesovereenkomst getekend en was de burgeroorlog ten einde.

Cultuur

Ongeveer 65% van de bevolking in Tadzjikistan is Tadzjiek (het vroegere Perzisch). Verder wonen in Tadzjikistan nog vooral Uzbeken (25%), Kyrgyzen (2½%, vooral in de oostelijke Pamir) en Russen (1%). De officiële taal in Tadzjikistan is Tadzjiek maar tussen verschillende etnische groepen wordt vaak Russisch gesproken. Ook wordt er Kyrgyz, Duits, Pamir dialecten en Yagnobi gesproken. Het Yagnobi komt nog het dichtst bij de oude, oorspronkelijke taal, het Sogdian.

Er is in Tadzjikistan godsdienst vrijheid maar de Sunni Islam wordt erkend als de officiële religie en 85% van de Tadzjieken zijn dan ook Sunni. Het Sunni is al in Tadzjikistan aanwezig sinds de invasie van de Arabieren in de 8e eeuw. Naast Moslims wonen er met name nog Christenen in Tadzjikistan, vooral Russisch Orthodox. Tijdens de communistische Sovjet periode bleven veel inwoners al dan niet openlijk religieus maar na de onafhankelijkheid werd het geloof weer veel meer openlijk beleden, werden er weer moskeeën gebouwd en medresses heropend.

Enkele culturele highlights van Tadzikistan zijn een bezoek aan de oude steden Penjikent en Sarazm, het meemaken van Buz Kashi (de traditionele sport waarbij twee teams op paarden het karkas van een dode geit in het doel van de tegenstander moeten zien te krijgen), het nemen van een bad in de warme bronnen bij Garm Chashma, een kijkje nemen in de Yagnob vallei waar nog de afstammelingen van de Sogdianen wonen en het drinken van een kop thee met de Tadzjieken.

Natuur

Tadzjikistan is de kleinste van de centraal Aziatische republieken. De Pamir-Alay bergketen beslaat meer dan de helft van het land en bevat ook twee van de drie hoogste pieken van de vroegere Sovjet Unie: de Ismoili Somoni piek (7495 meter) en de Lenin Piek (7134 meter). Men zegt wel dat de mooiste bergrit ter wereld de rit met een jeep of met de fiets door het Pamir gebergte is, over de Pamir Highway langs rivieren, watervallen en zomer nederzettingen met nomaden en schapen.

De Fedchencko gletsjer is de grootste gletjser ter wereld buiten de pool gebieden. Door het bergachtige gebied bestaan er in Tadzjikistan vele schitterende rivieren en meren zoals het turquoise blauwe Iskander Kul meer in het Fann gebergte, een schitterende plek om een trektocht naar toe te maken evenals naar de 6 andere adembenemend mooie meren in dit gebergte.

De flora van Tadzjikistan varieert sterk afhankelijk van de hoogte. In de lager gelegen gebieden (300-600 meter) bij de Amudaria rivier zijn de tugai wouden. Deze wouden worden helaas bedreigd door kap om plaats te maken voor bijvoorbeeld de katoen teelt. Daarom hebben een aantal van deze wouden een Natuur Park status gekregen om verder kap te voorkomen. Iets hoger (600-1700 meter) groeien appels, walnoten, abrikozen en kersen in overvloed. Ook vindt men hier granaatappel, moerbeibessen en pistache noten. De appels die in centraal Azië gevonden worden blijken de voorlopers te zijn van de 7500 soorten appel die we vandaag de dag eten. De appel zou in de bronstijd vanuit centraal Azië naar Mesopotamië gebracht zijn en van hier door de Romeinen naar west Europa.

Tot 2500 meter hoogte vindt men blad bomen zoals onder andere de esdoorn en tot 3500 meter, waar de boomgrens ligt, wilgen, berken, populieren en de tamarix.

Boven de boomgrens groeien nog struiken en sedum, plantensoorten die goed kunnen tegen de minder gunstige omstandigheden met koude en droogte.

In de bergen leven rond 200 sneeuwluipaarden naast de grijze wolf, de bruine beer, herten, vossen en wilde zwijnen. Behalve het sneeuwluipaard komen deze dieren vooral voor in de lager gelegen bossen. De oostelijke Pamir is het gebied van het machtige Marco Polo schaap, het grootste schaap ter wereld. De hoorns van de mannetjes wegen wel 20 kilo en kunnen zelfs 190 cm lang worden. Nog een hoefdier dat in de Pamir leeft is de Siberische steenbok, met op de kop prachtige hoorns en een geweldige klimmer. Marmotten zijn talrijk evenals hazen, hamsters en woelmuizen. Ook grazen in de Pamir kuddes yaks en is het mogelijk kamelen tegen te komen in de Wakhan corridor en langs de Pamir Highway.

In Tadzjikistan komen de 15 van de 40 soorten van de Apollo vlinder voor en 350 soorten vogels zoals meerdere adelaar soorten, de lammergier, uilen, reigers, patrijzen en nog veel meer.

Het weer

Tadzjikistan heeft een echt landklimaat met zeer diverse temperaturen en regenval, afhankelijk van het gebied en de hoogte. De temperatuur in de lagere gebieden van variëren van -1 graad Celcius in januari tot 30 graden in juli. Het is een vrij droog klimaat waardoor vaak irrigatie nodig is voor de landbouw. In de oostelijke hoger gelegen Pamir is het kouder. In de winter kan het beneden 20 graden onder 0 zijn en de gemiddelde temperatuur in juli ligt rond 10 graden.

In de lente is er een ware explosie van nieuw leven, de lager gelegen hellingen en weiden veranderen in een zee van kleur. In de zomer wordt het in het gebied rond Dushanbe veel warmer en wordt ook de Pamir weer toegankelijk omdat de sneeuw verdwijnt en de rivieren niet langer kolkende massa’s zijn. De herders kunnen met hun kuddes weer naar de hoger gelegen weiden waar het verse gras weer zorgt voor goede voeding. In de herfst verandert de helder groene kleur van de bomen in een palet met fel oranje en rood. De nachten worden dan wat kouder maar overdag is het nog steeds zonnig en warm. De winter in Tadzjikistan is koud en hard en veel afgelegen dorpen zijn dan afgesloten van de buitenwereld. Bij Dushanbe begint dan het ski seizoen en zijn er op de ski pistes veel dagjesmensen uit de hoofdstad te vinden.

 

Geschiedenis

Al sinds de steentijd wonen er mensen in Tadzjikistan. Voor Christus werd het gebied wat nu Tadzjikistan is bevolkt door de Scythen en stond daarna onder Perzische invloed. Ook Alexander de Grote en onder andere de Turken hebben hun invloed hier laten gelden. Er ontstond een grote culturele diversiteit die teniet gedaan werd door de invasie van de Arabieren in de 8e eeuw. In de 9e eeuw namen de Perzische Samaniden de macht weer over maar de Islam bleef de belangrijkste religie. Het westen van Tadzjikistan en vooral Khujand heeft in de 13e eeuw hardhandig kennis gemaakt met Genghis Khan die alles verwoeste wat op zijn weg kwam en hetzelfde gebeurde in het begin van de 15e eeuw met een afstammeling van Genghis Khan, Timur. In de 19e eeuw bracht Tsaar Alexander II delen van Tadzjikistan onze zijn controle en door de aanleg van een spoorlijn werd centraal Azië onlosmakelijk verbonden met Moskou. In 1929 ontstond de Tajik Soviet Socialist Republic en ontwikkelde het land zich in een rap tempo. Helaas betekende de link met een supermacht ook politieke onderdrukking. In 1991 werd Tadzjikistan een onafhankelijke republiek. Als gevolg van onvoldoende steun onder de bevolking voor de eerste president ontstond er in 1992 een burgeroorlog. In 1997 werd de vredesovereenkomst getekend en was de burgeroorlog ten einde.

 

Cultuur

Ongeveer 65% van de bevolking in Tadzjikistan is Tadzjiek (het vroegere Perzisch). Verder wonen in Tadzjikistan nog vooral Uzbeken (25%), Kyrgyzen (2½%, vooral in de oostelijke Pamir) en Russen (1%). De officiële taal in Tadzjikistan is Tadzjiek maar tussen verschillende etnische groepen wordt vaak Russisch gesproken. Ook wordt er Kyrgyz, Duits, Pamir dialecten en Yagnobi gesproken. Het Yagnobi komt nog het dichtst bij de oude, oorspronkelijke taal, het Sogdian.

Er is in Tadzjikistan godsdienst vrijheid maar de Sunni Islam wordt erkend als de officiële religie en 85% van de Tadzjieken zijn dan ook Sunni. Het Sunni is al in Tadzjikistan aanwezig sinds de invasie van de Arabieren in de 8e eeuw. Naast Moslims wonen er met name nog Christenen in Tadzjikistan, vooral Russisch Orthodox. Tijdens de communistische Sovjet periode bleven veel inwoners al dan niet openlijk religieus maar na de onafhankelijkheid werd het geloof weer veel meer openlijk beleden, werden er weer moskeeën gebouwd en medresses heropend.

Enkele culturele highlights van Tadzikistan zijn een bezoek aan de oude steden Penjikent en Sarazm, het meemaken van Buz Kashi (de traditionele sport waarbij twee teams op paarden het karkas van een dode geit in het doel van de tegenstander moeten zien te krijgen), het nemen van een bad in de warme bronnen bij Garm Chashma, een kijkje nemen in de Yagnob vallei waar nog de afstammelingen van de Sogdianen wonen en het drinken van een kop thee met de Tadzjieken.

 

Natuur

Tadzjikistan is de kleinste van de centraal Aziatische republieken. De Pamir-Alay bergketen beslaat meer dan de helft van het land en bevat ook twee van de drie hoogste pieken van de vroegere Sovjet Unie: de Ismoili Somoni piek (7495 meter) en de Lenin Piek (7134 meter). Men zegt wel dat de mooiste bergrit ter wereld de rit met een jeep of met de fiets door het Pamir gebergte is, over de Pamir Highway langs rivieren, watervallen en zomer nederzettingen met nomaden en schapen.

De Fedchencko gletsjer is de grootste gletjser ter wereld buiten de pool gebieden. Door het bergachtige gebied bestaan er in Tadzjikistan vele schitterende rivieren en meren zoals het turquoise blauwe Iskander Kul meer in het Fann gebergte, een schitterende plek om een trektocht naar toe te maken evenals naar de 6 andere adembenemend mooie meren in dit gebergte.

De flora van Tadzjikistan varieert sterk afhankelijk van de hoogte. In de lager gelegen gebieden (300-600 meter) bij de Amudaria rivier zijn de tugai wouden. Deze wouden worden helaas bedreigd door kap om plaats te maken voor bijvoorbeeld de katoen teelt. Daarom hebben een aantal van deze wouden een Natuur Park status gekregen om verder kap te voorkomen. Iets hoger (600-1700 meter) groeien appels, walnoten, abrikozen en kersen in overvloed. Ook vindt men hier granaatappel, moerbeibessen en pistache noten. De appels die in centraal Azië gevonden worden blijken de voorlopers te zijn van de 7500 soorten appel die we vandaag de dag eten. De appel zou in de bronstijd vanuit centraal Azië naar Mesopotamië gebracht zijn en van hier door de Romeinen naar west Europa.

Tot 2500 meter hoogte vindt men blad bomen zoals onder andere de esdoorn en tot 3500 meter, waar de boomgrens ligt, wilgen, berken, populieren en de tamarix.

Boven de boomgrens groeien nog struiken en sedum, plantensoorten die goed kunnen tegen de minder gunstige omstandigheden met koude en droogte.

In de bergen leven rond 200 sneeuwluipaarden naast de grijze wolf, de bruine beer, herten, vossen en wilde zwijnen. Behalve het sneeuwluipaard komen deze dieren vooral voor in de lager gelegen bossen. De oostelijke Pamir is het gebied van het machtige Marco Polo schaap, het grootste schaap ter wereld. De hoorns van de mannetjes wegen wel 20 kilo en kunnen zelfs 190 cm lang worden. Nog een hoefdier dat in de Pamir leeft is de Siberische steenbok, met op de kop prachtige hoorns en een geweldige klimmer. Marmotten zijn talrijk evenals hazen, hamsters en woelmuizen. Ook grazen in de Pamir kuddes yaks en is het mogelijk kamelen tegen te komen in de Wakhan corridor en langs de Pamir Highway.

In Tadzjikistan komen de 15 van de 40 soorten van de Apollo vlinder voor en 350 soorten vogels zoals meerdere adelaar soorten, de lammergier, uilen, reigers, patrijzen en nog veel meer.

 

Het weer

Tadzjikistan heeft een echt landklimaat met zeer diverse temperaturen en regenval, afhankelijk van het gebied en de hoogte. De temperatuur in de lagere gebieden van variëren van -1 graad Celcius in januari tot 30 graden in juli. Het is een vrij droog klimaat waardoor vaak irrigatie nodig is voor de landbouw. In de oostelijke hoger gelegen Pamir is het kouder. In de winter kan het beneden 20 graden onder 0 zijn en de gemiddelde temperatuur in juli ligt rond 10 graden.

In de lente is er een ware explosie van nieuw leven, de lager gelegen hellingen en weiden veranderen in een zee van kleur. In de zomer wordt het in het gebied rond Dushanbe veel warmer en wordt ook de Pamir weer toegankelijk omdat de sneeuw verdwijnt en de rivieren niet langer kolkende massa’s zijn. De herders kunnen met hun kuddes weer naar de hoger gelegen weiden waar het verse gras weer zorgt voor goede voeding. In de herfst verandert de helder groene kleur van de bomen in een palet met fel oranje en rood. De nachten worden dan wat kouder maar overdag is het nog steeds zonnig en warm. De winter in Tadzjikistan is koud en hard en veel afgelegen dorpen zijn dan afgesloten van de buitenwereld. Bij Dushanbe begint dan het ski seizoen en zijn er op de ski pistes veel dagjesmensen uit de hoofdstad te vinden.

Reisinformatie Tadzjikistan

Paspoort en visum

  • Uw Nederlandse paspoort dient bij vertrek uit Tadzjikistan nog minimaal 6 maanden geldig te zijn. Belgische reizigers hebben een internationale reispas nodig.
  • Vanaf 1 juni 2016 kunt u een toeristenvisum voor maximaal 45 dagen verblijf in Tadzjikistan online aanvragen via https://www.evisa.tj/index.evisa.html#/ De kosten zijn 70 US dollar als u ook in het GBAR gebied (met hierin de Pamir) komt. Voor dit gebied is een speciale vermelding op het visum nodig.
  • Maak kopieën van de belangrijke pagina’s van uw paspoort en bewaar deze tijdens uw reis gescheiden van het origineel. Laat ook een kopie achter in Nederland of stuur een scan van alle belangrijke documenten via een e-mail naar uzelf zodat u ze ook tijdens de reis ter beschikking heeft.
  • Deze richtlijnen gelden voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Reizigers met een andere nationaliteit dienen zelf contact op te nemen met de ambassade of Het Visum Buro.
  • Als reiziger bent u zelf verantwoordelijk voor het in bezit zijn van de juiste reisdocumenten. Reizigers met een andere nationaliteit dan de Nederlandse of Belgische dienen contact op te nemen met de ambassade voor de te volgen richtlijnen.

Ambassade

  • Er is geen Nederlandse ambassade of consulaat in Tadzjikistan. De dichtstbij zijnde ambassade is in Astana in Kazachstan: Renco building, 3rd floor, Kosmonavtov street 62, Micro district Chubary, 010000 Astana, Kazachstan. Telefoon: 0077172555450, e-mail: ast@minbuza.nl, web: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/kazachstan/over-ons/ambassade-astana
  • Als u hulp nodig hebt tijdens uw verblijf in Tadzjikistan dan kunt u ook contact opnemen met de ambassade van Duitsland in Dushanbe: 59/1 Somoni street, Dushanbe. Tel: 00992 43-377-30-00 of 37-221-21-89 of 37-221-21-98. Web: http://www.duschanbe.diplo.de/Vertretung/duschanbe/de/Startseite.html Of met de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.
  • Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.
  • De ambassade van Tadzjikistan bevindt zich in Brussel: http://www.taj-emb.be/
  • Men moet zich binnen 3 dagen na binnenkomst in Tadzjikistan laten registreren.

Vaccinaties

  • Voor Tadzjikistan worden vaccinaties tegen Hepatitis A, buiktyfus en DTP aangeraden. Malaria: De resistentie van malariamuggen tegen profylaxis is wereldwijd een groot probleem. Hoewel malaria op dit moment bijna verdwenen is in Tadzjikistan is het tussen juni en oktober nog mogelijk in het zuidelijke deel bij de grens met Afghanistan malaria tegen te komen. Neem daar daarom preventieve maatregelen zoals: houd ’s avonds armen en benen bedekt, gebruik muskietennetten en smeer alle overblijvende blote huid goed in met een muggen werend middel (muggenmelk), bij voorkeur een middel waar DEET in zit. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een malariagebied altijd direct contact op met een arts. Verder komt in Tadzjikistan rabiës (hondsdolheid) voor, vermijd dus contact met zoogdieren en worden er door imkers veel bijen gehouden. Pas dus op wanneer u een allergie heeft voor bijensteken.
  • Bij een aantal instanties kunt u terecht voor de meest recente informatie betreffende deze voorzorgsmaatregelen. U wordt dan ook geadviseerd tenminste vier tot zes weken voor vertrek contact op te nemen met uw huisarts, plaatselijke GG&GD, het Tropencentrum of Travel Clinic. Uw persoonlijk advies wordt niet alleen bepaald door uw reisbestemming maar ook door de verblijfsduur, de activiteiten die u gaat ondernemen, uw leeftijd en uw gezondheid.
  • Meer informatie kunt u ook vinden op:

www.lcr.nl

www.gezondopreis.nl

www.tropenzorg.nl

www.tropencentrum.nl

www.travelclinic.com

www.ggd.nl/ggdinfo/

www.thuisvaccinatie.nl

Tel. Info: GGD of AMC: 0900-9584 (€ 0,45 / min)

  • Neem uw reisroute mee naar uw afspraak.
  • Als u binnen 10 dagen voorafgaand aan uw bezoek aan Tadzjikistan in een gele koorts gebied bent geweest, wordt een gele koorts vaccinatie verplicht gesteld.
  • Neem het vaccinatieboekje mee op reis.
  • Ga bij aanhoudende medische klachten op reis altijd naar een arts.
  • In de verstedelijkte gebieden in Azië komt de door muggen overgedragen ziekte Dengue steeds meer voor. Dengue verloopt meestal onschuldig met koorts, huiduitslag en hoofdpijn, maar kan in zeldzame gevallen ernstig verlopen. Er bestaat geen vaccinatie. De muggen die dengue overbrengen steken overdag. Het is dus verstandig dat u zich ook overdag insmeert met muggen werende middelen met 30-50% DEET.

Gezondheid

  • Kraanwater is in het algemeen niet geschikt voor consumptie. Het is beter om gekookt of gebotteld water te drinken of om het water te zuiveren met een filter of jodium druppels. Ook rauwe groenten, schelpdieren, ijs, ongekookte melk en niet door uzelf geschild fruit kunt u beter niet consumeren. Met vlees en vis moet zeer terughoudend worden omgegaan: alleen vers en goed doorbakken is het geschikt om gegeten te worden. Zo niet dan is het veiliger om ook deze producten links te laten liggen. Soms doet men ijs in de dranken om deze koel te houden maar het is beter dat u dit ijs niet gebruikt.
  • Voorkom een infectie overgebracht door kleine wormpjes (Bilharzia) door niet in stilstaand water te zwemmen.
  • De gezondheidszorg in Tadzjikistan ligt ver beneden het peil wat we in Europa gewend zijn. Buiten de grote steden is er vaak ook een tekort aan medicijnen en andere medische middelen. Neem dus zelf extra medicatie (+ een medicijnen paspoort, bijsluiters en een brief in het Engels van de behandelend arts) mee als u medicijnen gebruikt. In Dushanbe, Kulob en Khujand kan de meer eenvoudige medische hulp geboden worden, voor meer gecompliceerde ingrepen zal men vervoerd moeten worden naar een land met meer ontwikkelde medische zorg. Een wat groter internationaal ziekenhuis in Dushanbe is het Iranian Hospital Ibn Sina: http://www.ibnisino.tj/en/about-us.html
  • In de meeste steden zijn kleine apotheekjes te vinden die medicijnen zonder recept verkopen, wel op de houdbaarheid datum letten.

EHBO/Reisapotheek

  • Neem zelf een kleine reisapotheek mee. U zou kunnen denken aan de hieronder genoemde middelen: Pleisters, steriele gaasjes, verband/zwachtels, watten, sporttape, steristrips of hansastrips, betadinejodiumgaas, betadinejodium (flesje/tube), schaartje, pincet, tekentang, veiligheidsspeld, handen desinfectiemiddel / ontsmettingsdoekjes, blarenpleister (Compeed of Second Skin). Wat betreft medicijnen zou u mee kunnen nemen: paracetamol, ibuprofen, middel tegen diarree (bijv. loperamide), laxeermiddel (bijv. dulcolax), ORS (oral rehydration salts), neusdruppels, anti hoest middel, antibiotica (op recept in overleg met arts), evt. malaria tabletten (indien geadviseerd), antimuggen middel met DEET, lippen- en zonnebrand crème (met hoge beschermingsfactor, minimaal 15), eigen geneesmiddelen (KNMP reisdocument, verkrijgbaar bij apotheek, invullen en meenemen)
  • Neem wondjes serieus: houd ze in de gaten en doe er iets desinfecterends op en eventueel voor overdag een pleister. Krab muggenbulten niet open.
  • Gebruik een zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor.
  • Lijdt u aan een chronische ziekte, vraag dan aan uw huisarts een verklaring van uw aandoening en de therapie in het Engels.
  • Draagt u een bril of lenzen, neem dan de opticienbeschrijving mee of een extra bril of extra paar lenzen.
  • Begin goed uitgerust en met een flexibele instelling aan de reis. De reizen/trektochten zijn inspannend, de omstandigheden vaak (zeer) eenvoudig en er kunnen zich onvoorziene omstandigheden voordoen (aardverschuivingen, weersveranderingen). Het is daarom ook van belang dat de reizigers over een goede gezondheid beschikken.

Geldzaken

  • De lokale munteenheid is de Somoni. U kunt in de grote steden geld pinnen tot een maximum van 1000 Somoni. Geld wisselen (US dollar, euro) op de luchthaven of bij banken is de laatste jaren moeilijk gebleken. Het is daarom beter cash US dollars mee te nemen vanuit Nederland of België en hiermee in Tadzjikistan te betalen. Geld opnemen met creditcard is zeer onvoordelig. In Dushanbe kunt u op enkele plaatsen met uw credit card betalen.
  • Er wordt in Tadzjikistan eigenlijk niet op de prijzen afgedongen, soms kan dit in toeristenshops wel.
  • In het algemeen worden geen tips gegeven.
  • Geld, paspoorten en waardepapieren kunt u het beste in de kluis van uw hotel achterlaten (indien aanwezig). Laat nooit waardepapieren op de hotel kamer achter.
  • Koers. Voor de actuele wisselkoers zie: www.wisselkoers.nl

Zakgeld

  • Gemiddeld is een bedrag van 150 tot 200 Euro per week als zakgeld toereikend, afhankelijk van het uitgave patroon. Aanschaf van souvenirs, extra excursies, evt. entreegelden etc. moeten nog bij gerekend worden.

Uitrusting

  • Checklist: paspoort (+kopieën), verzekeringspapieren, geld, tas voor de grotere bagage, kleine tas/rugzak voor uw dagelijkse uitstapjes en voor in de auto, evt. lakenzak, zaklamp of hoofdlamp (met reserve lampje en batterijen), zonnebril, hoofddeksel, zwemkleding, handdoek, goed ingelopen wandelschoenen met goed profiel, steun aan de enkels en die snel drogen + reserveveters, sandalen, in de maanden okt-febr (in de Pamir okt-mei): warme trui, fleece, jack of sweater en een warmere lange broek, regenjas of poncho en dunne kleding in de zomer en/of paraplu, opvouwbare tas om overtollige bagage in het hotel achter te kunnen laten (met slotje en naamlabel), toiletartikelen, lippenbalsem met sunblock, toilet papier, vochtige doekjes, waterfles, jodium tabletten of een waterzuiveraar (of drink gebotteld mineraalwater), zakmes, vuuraansteker, tasje voor uw geld en uw papieren (draag deze om uw nek, niet buiten uw kleding om uw middel), naaisetje, lees- en schrijfmateriaal (reisdagboek), camera, verrekijker.
  • Als u een trektocht maakt zijn de volgende items van belang: warme trui/fleece, waterdicht jack of poncho, goede wandelschoenen die snel drogen (met reserveveters), water bestendige slippers (met bandjes), T-shirts, lange broek, zonnepet, evt. lakenzak, dagrugzakje (waterdicht), evt. wandelstok, goede zonnebril, verrekijker, zakmes, zaklantaarn, reiswekker, slotje, waterfles, toiletpapier, reservebatterijen, naaisetje, (sneldrogende) handdoek, andere persoonlijke benodigdheden.
  • Wanneer u een tempel (of een ander religieus gebouw) bezoekt is het gebruikelijk uw schouders en knieën te bedekken. Bij bijvoorbeeld tempelbezoeken is het dus handig een omslagdoek bij de hand te hebben die u ook over uw hoofd kan dragen.
  • Tijdens uw vlucht, in ruimtes met airco of in hooggelegen gebieden kan een trui of vest erg van pas komen.
  • Omdat de inhoud van een koffer of rugzak voor iedereen anders is kunt u een persoonlijke paklijst samenstellen. Bijvoorbeeld via: www.meenemen.nl , www.ikneemmee.nl  of www.samoon.nl

Fotograferen

  • Tadzjikistan is een zeer fotogeniek land. De natuur is zeer indrukwekkend. Respecteer de mensen die u wil fotograferen en vraag eerst om toestemming.
  • Informeer bij bezoek aan de lokale bevolking eerst of er geen speciale ‘taboes’ bestaan omtrent het fotograferen. Fotografeer geen mensen in uniform.
  • Houd er rekening mee dat het licht bij veel zon feller is dan in Nederland. Dit geeft al snel overbelichting van de foto’s. Het advies is dan ook uw camera te voorzien van een (polarisatie) filter.
  • Neem meerdere kleine of grote SD cards mee voor uw digitale camera. Het is niet altijd mogelijk om de foto’s van een volle SD card op het internet te plaatsen.
  • In de meeste hotels kunt u de batterijen van uw camera opladen. Hiervoor heeft u soms een wereldstekker nodig. Opladen kan niet tijdens een trektocht. Denk daarom ook aan reserve batterijen.

Post en Telecommunicatie

  • Postkaarten verstuurd vanuit Tadzjikistan naar westerse landen doen er lang over om bij de geadresseerde aan te komen.
  • Om naar Tadzjikistan te bellen van thuis toetst u 00 in gevolgd door het landnummer van Tadzjikistan (992), de lokale zone code (minus de eerste nul), dan het telefoonnummer. Om naar huis te bellen vanuit Tadzjikistan, draait u 00 + het landnummer + zone code zonder de eerste nul + het telefoonnummer.
  • Contact met de mensen thuis gaat voordelig per e-mail. E-mail is de goedkoopste manier om met het thuisfront te communiceren vanuit de grote steden. Het internet in Tadzjikistan is buiten de steden nog niet goed ontwikkeld. Op veel plaatsen is geen internet beschikbaar. Er is geen Facebook en geen Youtube.
  • De mobiele telefonie heeft een redelijk goed ontvangst. Er wordt gebruik gemaakt van het 3G netwerk.
  • U kunt een kopie van uw vluchtgegevens aan thuisblijvers geven. Zij kunnen via www.schiphol.nl controleren of de aankomsttijd nog klopt.

Elektriciteit

  • In Tadzjikistan is de spanning 220 volt. Op de meeste plekken is geen wereldstekker nodig.
  • Voor informatie over belcodes, stekkers en voltage kijk op www.countrycode.org
  • De beschikbaarheid van elektriciteit is in de zomer (in Dushanbe) goed, in de winter is deze minder zeker. Vergeet dus niet een zaklamp mee te nemen.

Douane

  • Het is verboden antieke voorwerpen of voorwerpen van ivoor uit te voeren.

Reisadvies

Veiligheid

  • U kunt op dit moment zonder problemen reizen door Tadzjikistan. Wel moet u in bepaalde gebieden rekening houden met bijzondere omstandigheden.
  • Dushanbe is redelijk veilig, criminaliteit is niet specifiek gericht tegen reizigers. De wegen in Tadzjikistan zijn vaak in slechte staat, er kan dus maar langzaam gereden worden en door gebrek aan verlichting heeft het sterk de voorkeur om niet na zonsondergang te reizen. In de grensgebieden met Kirgizië, Oezbekistan en Afghanistan liggen nog mijnen in de grond en in het grensgebied met Afghanistan vindt smokkel van onder andere drugs plaats. Wees in de grensgebieden dus alert. U heeft toestemming van de Tadzjiekse overheid nodig om naar de grensgebieden en Gorno Badakhshan te reizen. Dit wordt aangegeven op uw visum (aanvinken bij de aanvraag van het visum) en uw reisroute wordt voor uw aankomst opgegeven bij de overheid.
  • In de bergen van Tadzjikistan kunnen overstromingen, lawines en aardverschuivingen voorkomen.
  • Wij stellen op onze reizen een passende reisverzekering verplicht aangezien onverwachte uitgaven in geval van ziekte of het aanschaffen van een nieuw ticket hoog kunnen oplopen. U kunt via Atma Asia Travel in samenwerking met Europeesche verzekeringen een reisverzekering afsluiten. U kunt dan in geval van nood gebruik maken van de alarmcentrale. Heeft u al een reisverzekering, neem dan alle gegevens, inclusief het alarmnummer, mee op reis.
  • Download op uw smartphone gratis de app “sos op reis” met alarmnummers, ambassades, consulaten en de mogelijkheid om direct contact te leggen met de alarmcentrale. https://sosopreis.nl/sos-op-reis-app-pagina/

Basis veiligheidsmaatregelen

  • Houd geld en reisdocumenten op uw lichaam (in een tasje rond uw nek of rond uw middel onder uw kleding).
  • Neem een paar kopieën van uw paspoort, visum, verzekeringspapieren etc. mee, gescheiden van de originelen of scan de documenten en mail deze naar u zelf. Zo heeft u ze ook tijdens de reis tot uw beschikking.
  • Bewaar niet al uw geld op één plaats.
  • Veel reizigers dragen graag bedekkende kleding. Dat doen de Tadzjieken zelf ook. Draag geen topjes, korte broeken of korte rokjes uit respect voor de cultuur.
  • In het geval u uw paspoort verliest, meld dit bij de lokale politie en vraag een aangifte rapport. Neem daarna contact op met de Duitse of Nederlandse ambassade.

Hoogteziekte

  • Hoogteziekte wordt veroorzaakt door tekort aan zuurstof in het lichaam. Bij toename van de hoogte bevat de lucht minder moleculen zuurstof zodat er per ademhaling ook minder zuurstof kan worden opgenomen. De zuurstof behoefte van het lichaam wordt, voor een zelfde prestatie, niet minder op hoogte. Dit leidt ertoe dat, naarmate u hoger komt, uw lichaam een steeds groter deel van de beschikbare zuurstof nodig heeft voor de basale functies als ademhalen en het laten werken van alle organen. Het lopen en nog meer het klimmen vereisen met het stijgen geleidelijk meer inspanning en zijn daarom steeds moeilijker lang achtereen vol te houden.
  • Er bestaan grote verschillen tussen mensen in het vermogen zich lichamelijk aan hoogte aan te passen o.a. door een snellere hartslag en door sneller en dieper te gaan ademhalen. Dit aanpassingsvermogen berust op aanleg en is van grote invloed op het risico om hoogteziekte te krijgen. Andere factoren die van belang zijn bij het ontstaan van hoogteziekte zijn de snelheid van stijgen, de slaaphoogte, zware lichamelijke inspanning (extra grote zuurstofbehoefte), hoge omgevingstemperaturen (meer vochtverlies), zeer lage omgevingstemperatuur (ook veel vochtverlies door droge omgevingslucht), onvoldoende drinken, hart- en longziekten, roken, gebruik van alcohol.
  • Hoogteziekte is meestal te voorkomen door aan de bergtocht te beginnen in goede fysieke conditie, de klachten die bij hoogteziekte passen te kennen en te herkennen en snelle stijging naar slaaphoogten boven 2500m te vermijden. Indien klachten optreden stijg dan niet verder naar een nieuwe slaaphoogte en worden de klachten erger op dezelfde hoogte daal dan af. Ook is het verstandig zo nu en dan een dag rust in te bouwen of een dag op gelijke hoogte te lopen. Veel drinken (alcoholvrij) en niet roken zijn eveneens zeer belangrijk.
  • Klachten die op hoogteziekte (AMS – acute mountain sickness) kunnen wijzen zijn: hoofdpijn, slapeloosheid/dromen, gebrek aan eetlust, misselijkheid, duizeligheid, hoofdpijn die niet op pijnstillers (paracetamol) reageert, ernstige vermoeidheid, minder urine uitscheiding, braken, traagheid, longoedeem, hersenoedeem.
  • Het is zelden nodig een geneesmiddel tegen hoogteziekte in te nemen wanneer bovenstaande regels gevolgd worden. Bij uitzondering en in overleg met een arts is er een middel beschikbaar dat de klachten van hoogteziekte kan reduceren of voorkomen: acetazolamide (Diamox). Ook dan kan het echter nooit de maatregelen die u in de eerst plaats moet nemen vervangen (zie boven)!
  • Als u tijdens eerdere reizen geen last gehad heeft van hoogteziekte sluit dat het krijgen van hoogteziekte niet uit.
  • Een goed boekje over hoogteziekte is “Hoe blijf ik gezond in de hoogte” geschreven door Han Willems (uitg.: koninklijk instituut voor de tropen, ISBN: 90-6832-140-4).
  • Op de website www.hoogteziekte.info vindt u meer informatie over hoogteziekte. Deze site is opgesteld door Han Willems, een arts die zich gespecialiseerd heeft in hoogteziekte.

Weetjes over Tadzjikistan

  • er wordt als groet geen hand gegeven aan vrouwen, deze worden gegroet met het leggen van de hand op de eigen borst
  • gooi nooit brood weg op de grond, brood wordt als zeer kostbaar beschouwd
  • doe handelingen met de rechter hand
  • eet met de rechter hand
  • tips geven is niet gebruikelijk (behalve in toeristische gebieden), een klein cadeautje wel
  • er kan niet overal volwaardig vegetarisch gegeten worden, er staan weinig bonen op het menu. Eieren worden wel geserveerd.
  • in Tadzjikistan zijn buiten de hotels vooral hurk toiletten aanwezig
  • bij een homestay zit men meestal op de grond
  • bij binnengaan van een huis worden de schoenen bij de deur uitgedaan
  • leuke souvenirs zijn borduurwerk (suzani) en zilver met koraal

 

Reisinformatie Tadzjikistan

 

Paspoort en visum

  • Uw Nederlandse paspoort dient bij vertrek uit Tadzjikistan nog minimaal 6 maanden geldig te zijn. Belgische reizigers hebben een internationale reispas nodig.
  • Vanaf 1 juni 2016 kunt u een toeristenvisum voor maximaal 45 dagen verblijf in Tadzjikistan online aanvragen via https://www.evisa.tj/index.evisa.html#/ De kosten zijn 70 US dollar als u ook in het GBAR gebied (met hierin de Pamir) komt. Voor dit gebied is een speciale vermelding op het visum nodig.
  • Maak kopieën van de belangrijke pagina’s van uw paspoort en bewaar deze tijdens uw reis gescheiden van het origineel. Laat ook een kopie achter in Nederland of stuur een scan van alle belangrijke documenten via een e-mail naar uzelf zodat u ze ook tijdens de reis ter beschikking heeft.
  • Deze richtlijnen gelden voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Reizigers met een andere nationaliteit dienen zelf contact op te nemen met de ambassade of Het Visum Buro.
  • Als reiziger bent u zelf verantwoordelijk voor het in bezit zijn van de juiste reisdocumenten. Reizigers met een andere nationaliteit dan de Nederlandse of Belgische dienen contact op te nemen met de ambassade voor de te volgen richtlijnen.

Ambassade

  • Er is geen Nederlandse ambassade of consulaat in Tadzjikistan. De dichtstbij zijnde ambassade is in Astana in Kazachstan: Renco building, 3rd floor, Kosmonavtov street 62, Micro district Chubary, 010000 Astana, Kazachstan. Telefoon: 0077172555450, e-mail: ast@minbuza.nl, web: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/kazachstan/over-ons/ambassade-astana
  • Als u hulp nodig hebt tijdens uw verblijf in Tadzjikistan dan kunt u ook contact opnemen met de ambassade van Duitsland in Dushanbe: 59/1 Somoni street, Dushanbe. Tel: 00992 43-377-30-00 of 37-221-21-89 of 37-221-21-98. Web: http://www.duschanbe.diplo.de/Vertretung/duschanbe/de/Startseite.html Of met de ambassade van een ander land dat lid is van de Europese Unie.
  • Voor consulaire hulp en advies in het buitenland is het 24/7 BZ Contactcenter altijd bereikbaar via +31 247 247 247 of op Twitter via @247BZ.
  • De ambassade van Tadzjikistan bevindt zich in Brussel: http://www.taj-emb.be/
  • Men moet zich binnen 3 dagen na binnenkomst in Tadzjikistan laten registreren.

Vaccinaties

  • Voor Tadzjikistan worden vaccinaties tegen Hepatitis A, buiktyfus en DTP aangeraden. Malaria: De resistentie van malariamuggen tegen profylaxis is wereldwijd een groot probleem. Hoewel malaria op dit moment bijna verdwenen is in Tadzjikistan is het tussen juni en oktober nog mogelijk in het zuidelijke deel bij de grens met Afghanistan malaria tegen te komen. Neem daar daarom preventieve maatregelen zoals: houd ’s avonds armen en benen bedekt, gebruik muskietennetten en smeer alle overblijvende blote huid goed in met een muggen werend middel (muggenmelk), bij voorkeur een middel waar DEET in zit. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een malariagebied altijd direct contact op met een arts. Verder komt in Tadzjikistan rabiës (hondsdolheid) voor, vermijd dus contact met zoogdieren en worden er door imkers veel bijen gehouden. Pas dus op wanneer u een allergie heeft voor bijensteken.
  • Bij een aantal instanties kunt u terecht voor de meest recente informatie betreffende deze voorzorgsmaatregelen. U wordt dan ook geadviseerd tenminste vier tot zes weken voor vertrek contact op te nemen met uw huisarts, plaatselijke GG&GD, het Tropencentrum of Travel Clinic. Uw persoonlijk advies wordt niet alleen bepaald door uw reisbestemming maar ook door de verblijfsduur, de activiteiten die u gaat ondernemen, uw leeftijd en uw gezondheid.
  • Meer informatie kunt u ook vinden op:

www.lcr.nl

www.gezondopreis.nl

www.tropenzorg.nl

www.tropencentrum.nl

www.travelclinic.com

www.ggd.nl/ggdinfo/

www.thuisvaccinatie.nl

Tel. Info: GGD of AMC: 0900-9584 (€ 0,45 / min)

  • Neem uw reisroute mee naar uw afspraak.
  • Als u binnen 10 dagen voorafgaand aan uw bezoek aan Tadzjikistan in een gele koorts gebied bent geweest, wordt een gele koorts vaccinatie verplicht gesteld.
  • Neem het vaccinatieboekje mee op reis.
  • Ga bij aanhoudende medische klachten op reis altijd naar een arts.
  • In de verstedelijkte gebieden in Azië komt de door muggen overgedragen ziekte Dengue steeds meer voor. Dengue verloopt meestal onschuldig met koorts, huiduitslag en hoofdpijn, maar kan in zeldzame gevallen ernstig verlopen. Er bestaat geen vaccinatie. De muggen die dengue overbrengen steken overdag. Het is dus verstandig dat u zich ook overdag insmeert met muggen werende middelen met 30-50% DEET.

Gezondheid

  • Kraanwater is in het algemeen niet geschikt voor consumptie. Het is beter om gekookt of gebotteld water te drinken of om het water te zuiveren met een filter of jodium druppels. Ook rauwe groenten, schelpdieren, ijs, ongekookte melk en niet door uzelf geschild fruit kunt u beter niet consumeren. Met vlees en vis moet zeer terughoudend worden omgegaan: alleen vers en goed doorbakken is het geschikt om gegeten te worden. Zo niet dan is het veiliger om ook deze producten links te laten liggen. Soms doet men ijs in de dranken om deze koel te houden maar het is beter dat u dit ijs niet gebruikt.
  • Voorkom een infectie overgebracht door kleine wormpjes (Bilharzia) door niet in stilstaand water te zwemmen.
  • De gezondheidszorg in Tadzjikistan ligt ver beneden het peil wat we in Europa gewend zijn. Buiten de grote steden is er vaak ook een tekort aan medicijnen en andere medische middelen. Neem dus zelf extra medicatie (+ een medicijnen paspoort, bijsluiters en een brief in het Engels van de behandelend arts) mee als u medicijnen gebruikt. In Dushanbe, Kulob en Khujand kan de meer eenvoudige medische hulp geboden worden, voor meer gecompliceerde ingrepen zal men vervoerd moeten worden naar een land met meer ontwikkelde medische zorg. Een wat groter internationaal ziekenhuis in Dushanbe is het Iranian Hospital Ibn Sina: http://www.ibnisino.tj/en/about-us.html
  • In de meeste steden zijn kleine apotheekjes te vinden die medicijnen zonder recept verkopen, wel op de houdbaarheid datum letten.

EHBO/Reisapotheek

  • Neem zelf een kleine reisapotheek mee. U zou kunnen denken aan de hieronder genoemde middelen: Pleisters, steriele gaasjes, verband/zwachtels, watten, sporttape, steristrips of hansastrips, betadinejodiumgaas, betadinejodium (flesje/tube), schaartje, pincet, tekentang, veiligheidsspeld, handen desinfectiemiddel / ontsmettingsdoekjes, blarenpleister (Compeed of Second Skin). Wat betreft medicijnen zou u mee kunnen nemen: paracetamol, ibuprofen, middel tegen diarree (bijv. loperamide), laxeermiddel (bijv. dulcolax), ORS (oral rehydration salts), neusdruppels, anti hoest middel, antibiotica (op recept in overleg met arts), evt. malaria tabletten (indien geadviseerd), antimuggen middel met DEET, lippen- en zonnebrand crème (met hoge beschermingsfactor, minimaal 15), eigen geneesmiddelen (KNMP reisdocument, verkrijgbaar bij apotheek, invullen en meenemen)
  • Neem wondjes serieus: houd ze in de gaten en doe er iets desinfecterends op en eventueel voor overdag een pleister. Krab muggenbulten niet open.
  • Gebruik een zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor.
  • Lijdt u aan een chronische ziekte, vraag dan aan uw huisarts een verklaring van uw aandoening en de therapie in het Engels.
  • Draagt u een bril of lenzen, neem dan de opticienbeschrijving mee of een extra bril of extra paar lenzen.
  • Begin goed uitgerust en met een flexibele instelling aan de reis. De reizen/trektochten zijn inspannend, de omstandigheden vaak (zeer) eenvoudig en er kunnen zich onvoorziene omstandigheden voordoen (aardverschuivingen, weersveranderingen). Het is daarom ook van belang dat de reizigers over een goede gezondheid beschikken.

Geldzaken

  • De lokale munteenheid is de Somoni. U kunt in de grote steden geld pinnen. Geld wisselen (US dollar, euro, beide in kleinere coupures) kan op de luchthaven en bij banken. Soms ook in de hotels. Geld opnemen met creditcard is zeer onvoordelig. In Dushanbe kunt u op enkele plaatsen met uw credit card betalen.
  • Er wordt in Tadzjikistan eigenlijk niet op de prijzen afgedongen, soms kan dit in toeristenshops wel.
  • In het algemeen worden geen tips gegeven.
  • Geld, paspoorten en waardepapieren kunt u het beste in de kluis van uw hotel achterlaten (indien aanwezig). Laat nooit waardepapieren op de hotel kamer achter.
  • Koers. Voor de actuele wisselkoers zie: www.wisselkoers.nl

Zakgeld

  • Gemiddeld is een bedrag van 150 tot 200 Euro per week als zakgeld toereikend, afhankelijk van het uitgave patroon. Aanschaf van souvenirs, extra excursies, evt. entreegelden etc. moeten nog bij gerekend worden.

Uitrusting

  • Checklist: paspoort (+kopieën), verzekeringspapieren, geld, tas voor de grotere bagage, kleine tas/rugzak voor uw dagelijkse uitstapjes en voor in de auto, evt. lakenzak, zaklamp of hoofdlamp (met reserve lampje en batterijen), zonnebril, hoofddeksel, zwemkleding, handdoek, goed ingelopen wandelschoenen met goed profiel, steun aan de enkels en die snel drogen + reserveveters, sandalen, in de maanden okt-febr (in de Pamir okt-mei): warme trui, fleece, jack of sweater en een warmere lange broek, regenjas of poncho en dunne kleding in de zomer en/of paraplu, opvouwbare tas om overtollige bagage in het hotel achter te kunnen laten (met slotje en naamlabel), toiletartikelen, lippenbalsem met sunblock, toilet papier, vochtige doekjes, waterfles, jodium tabletten of een waterzuiveraar (of drink gebotteld mineraalwater), zakmes, vuuraansteker, tasje voor uw geld en uw papieren (draag deze om uw nek, niet buiten uw kleding om uw middel), naaisetje, lees- en schrijfmateriaal (reisdagboek), camera, verrekijker.
  • Als u een trektocht maakt zijn de volgende items van belang: warme trui/fleece, waterdicht jack of poncho, goede wandelschoenen die snel drogen (met reserveveters), water bestendige slippers (met bandjes), T-shirts, lange broek, zonnepet, evt. lakenzak, dagrugzakje (waterdicht), evt. wandelstok, goede zonnebril, verrekijker, zakmes, zaklantaarn, reiswekker, slotje, waterfles, toiletpapier, reservebatterijen, naaisetje, (sneldrogende) handdoek, andere persoonlijke benodigdheden.
  • Wanneer u een tempel (of een ander religieus gebouw) bezoekt is het gebruikelijk uw schouders en knieën te bedekken. Bij bijvoorbeeld tempelbezoeken is het dus handig een omslagdoek bij de hand te hebben die u ook over uw hoofd kan dragen.
  • Tijdens uw vlucht, in ruimtes met airco of in hooggelegen gebieden kan een trui of vest erg van pas komen.
  • Omdat de inhoud van een koffer of rugzak voor iedereen anders is kunt u een persoonlijke paklijst samenstellen. Bijvoorbeeld via: www.meenemen.nl , www.ikneemmee.nl  of www.samoon.nl

Fotograferen

  • Tadzjikistan is een zeer fotogeniek land. De natuur is zeer indrukwekkend. Respecteer de mensen die u wil fotograferen en vraag eerst om toestemming.
  • Informeer bij bezoek aan de lokale bevolking eerst of er geen speciale ‘taboes’ bestaan omtrent het fotograferen. Fotografeer geen mensen in uniform.
  • Houd er rekening mee dat het licht bij veel zon feller is dan in Nederland. Dit geeft al snel overbelichting van de foto’s. Het advies is dan ook uw camera te voorzien van een (polarisatie) filter.
  • Neem meerdere kleine of grote SD cards mee voor uw digitale camera. Het is niet altijd mogelijk om de foto’s van een volle SD card op het internet te plaatsen.
  • In de meeste hotels kunt u de batterijen van uw camera opladen. Hiervoor heeft u soms een wereldstekker nodig. Opladen kan niet tijdens een trektocht. Denk daarom ook aan reserve batterijen.

Post en Telecommunicatie

  • Postkaarten verstuurd vanuit Tadzjikistan naar westerse landen doen er lang over om bij de geadresseerde aan te komen.
  • Om naar Tadzjikistan te bellen van thuis toetst u 00 in gevolgd door het landnummer van Tadzjikistan (992), de lokale zone code (minus de eerste nul), dan het telefoonnummer. Om naar huis te bellen vanuit Tadzjikistan, draait u 00 + het landnummer + zone code zonder de eerste nul + het telefoonnummer.
  • Contact met de mensen thuis gaat voordelig per e-mail. E-mail is de goedkoopste manier om met het thuisfront te communiceren vanuit de grote steden. Het internet in Tadzjikistan is buiten de steden nog niet goed ontwikkeld. Op veel plaatsen is geen internet beschikbaar. Er is geen Facebook en geen Youtube.
  • De mobiele telefonie heeft een redelijk goed ontvangst. Er wordt gebruik gemaakt van het 3G netwerk.
  • U kunt een kopie van uw vluchtgegevens aan thuisblijvers geven. Zij kunnen via www.schiphol.nl controleren of de aankomsttijd nog klopt.

Elektriciteit

  • In Tadzjikistan is de spanning 220 volt. Op de meeste plekken is geen wereldstekker nodig.
  • Voor informatie over belcodes, stekkers en voltage kijk op www.countrycode.org
  • De beschikbaarheid van elektriciteit is in de zomer (in Dushanbe) goed, in de winter is deze minder zeker. Vergeet dus niet een zaklamp mee te nemen.

Douane

  • Het is verboden antieke voorwerpen of voorwerpen van ivoor uit te voeren.

Reisadvies

Veiligheid

  • U kunt op dit moment zonder problemen reizen door Tadzjikistan. Wel moet u in bepaalde gebieden rekening houden met bijzondere omstandigheden.
  • Dushanbe is redelijk veilig, criminaliteit is niet specifiek gericht tegen reizigers. De wegen in Tadzjikistan zijn vaak in slechte staat, er kan dus maar langzaam gereden worden en door gebrek aan verlichting heeft het sterk de voorkeur om niet na zonsondergang te reizen. In de grensgebieden met Kirgizië, Oezbekistan en Afghanistan liggen nog mijnen in de grond en in het grensgebied met Afghanistan vindt smokkel van onder andere drugs plaats. Wees in de grensgebieden dus alert. U heeft toestemming van de Tadzjiekse overheid nodig om naar de grensgebieden en Gorno Badakhshan te reizen. Dit wordt aangegeven op uw visum (aanvinken bij de aanvraag van het visum) en uw reisroute wordt voor uw aankomst opgegeven bij de overheid.
  • In de bergen van Tadzjikistan kunnen overstromingen, lawines en aardverschuivingen voorkomen.
  • Wij stellen op onze reizen een passende reisverzekering verplicht aangezien onverwachte uitgaven in geval van ziekte of het aanschaffen van een nieuw ticket hoog kunnen oplopen. U kunt via Atma Asia Travel in samenwerking met Europeesche verzekeringen een reisverzekering afsluiten. U kunt dan in geval van nood gebruik maken van de alarmcentrale. Heeft u al een reisverzekering, neem dan alle gegevens, inclusief het alarmnummer, mee op reis.
  • Download op uw smartphone gratis de app “sos op reis” met alarmnummers, ambassades, consulaten en de mogelijkheid om direct contact te leggen met de alarmcentrale. https://sosopreis.nl/sos-op-reis-app-pagina/

Basis veiligheidsmaatregelen

  • Houd geld en reisdocumenten op uw lichaam (in een tasje rond uw nek of rond uw middel onder uw kleding).
  • Neem een paar kopieën van uw paspoort, visum, verzekeringspapieren etc. mee, gescheiden van de originelen of scan de documenten en mail deze naar u zelf. Zo heeft u ze ook tijdens de reis tot uw beschikking.
  • Bewaar niet al uw geld op één plaats.
  • Veel reizigers dragen graag bedekkende kleding. Dat doen de Tadzjieken zelf ook. Draag geen topjes, korte broeken of korte rokjes uit respect voor de cultuur.
  • In het geval u uw paspoort verliest, meld dit bij de lokale politie en vraag een aangifte rapport. Neem daarna contact op met de Duitse of Nederlandse ambassade.

Hoogteziekte

  • Hoogteziekte wordt veroorzaakt door tekort aan zuurstof in het lichaam. Bij toename van de hoogte bevat de lucht minder moleculen zuurstof zodat er per ademhaling ook minder zuurstof kan worden opgenomen. De zuurstof behoefte van het lichaam wordt, voor een zelfde prestatie, niet minder op hoogte. Dit leidt ertoe dat, naarmate u hoger komt, uw lichaam een steeds groter deel van de beschikbare zuurstof nodig heeft voor de basale functies als ademhalen en het laten werken van alle organen. Het lopen en nog meer het klimmen vereisen met het stijgen geleidelijk meer inspanning en zijn daarom steeds moeilijker lang achtereen vol te houden.
  • Er bestaan grote verschillen tussen mensen in het vermogen zich lichamelijk aan hoogte aan te passen o.a. door een snellere hartslag en door sneller en dieper te gaan ademhalen. Dit aanpassingsvermogen berust op aanleg en is van grote invloed op het risico om hoogteziekte te krijgen. Andere factoren die van belang zijn bij het ontstaan van hoogteziekte zijn de snelheid van stijgen, de slaaphoogte, zware lichamelijke inspanning (extra grote zuurstofbehoefte), hoge omgevingstemperaturen (meer vochtverlies), zeer lage omgevingstemperatuur (ook veel vochtverlies door droge omgevingslucht), onvoldoende drinken, hart- en longziekten, roken, gebruik van alcohol.
  • Hoogteziekte is meestal te voorkomen door aan de bergtocht te beginnen in goede fysieke conditie, de klachten die bij hoogteziekte passen te kennen en te herkennen en snelle stijging naar slaaphoogten boven 2500m te vermijden. Indien klachten optreden stijg dan niet verder naar een nieuwe slaaphoogte en worden de klachten erger op dezelfde hoogte daal dan af. Ook is het verstandig zo nu en dan een dag rust in te bouwen of een dag op gelijke hoogte te lopen. Veel drinken (alcoholvrij) en niet roken zijn eveneens zeer belangrijk.
  • Klachten die op hoogteziekte (AMS – acute mountain sickness) kunnen wijzen zijn: hoofdpijn, slapeloosheid/dromen, gebrek aan eetlust, misselijkheid, duizeligheid, hoofdpijn die niet op pijnstillers (paracetamol) reageert, ernstige vermoeidheid, minder urine uitscheiding, braken, traagheid, longoedeem, hersenoedeem.
  • Het is zelden nodig een geneesmiddel tegen hoogteziekte in te nemen wanneer bovenstaande regels gevolgd worden. Bij uitzondering en in overleg met een arts is er een middel beschikbaar dat de klachten van hoogteziekte kan reduceren of voorkomen: acetazolamide (Diamox). Ook dan kan het echter nooit de maatregelen die u in de eerst plaats moet nemen vervangen (zie boven)!
  • Als u tijdens eerdere reizen geen last gehad heeft van hoogteziekte sluit dat het krijgen van hoogteziekte niet uit.
  • Een goed boekje over hoogteziekte is “Hoe blijf ik gezond in de hoogte” geschreven door Han Willems (uitg.: koninklijk instituut voor de tropen, ISBN: 90-6832-140-4).
  • Op de website www.hoogteziekte.info vindt u meer informatie over hoogteziekte. Deze site is opgesteld door Han Willems, een arts die zich gespecialiseerd heeft in hoogteziekte.

Weetjes over Tadzjikistan

  • er wordt als groet geen hand gegeven aan vrouwen, deze worden gegroet met het leggen van de hand op de eigen borst
  • gooi nooit brood weg op de grond, brood wordt als zeer kostbaar beschouwd
  • doe handelingen met de rechter hand
  • eet met de rechter hand
  • tips geven is niet gebruikelijk (behalve in toeristische gebieden), een klein cadeautje wel
  • er kan niet overal volwaardig vegetarisch gegeten worden, er staan weinig bonen op het menu. Eieren worden wel geserveerd.
  • in Tadzjikistan zijn buiten de hotels vooral hurk toiletten aanwezig
  • bij een homestay zit men meestal op de grond
  • bij binnengaan van een huis worden de schoenen bij de deur uitgedaan
  • leuke souvenirs zijn borduurwerk (suzani) en zilver met koraal

 

Fotoalbum Tadzjikistan

[foogallery id=”3855″]