Nepal

Met Atma Asia Travel naar Nepal,
voor een onvergetelijke reis geheel op maat.

Nepal, nu een republiek maar ooit ontstaan uit vele kleine koninkrijken die in de loop van de tijd zijn samengesmolten. Het land bezit een kleurrijke cultuur en bevolking, schitterende landschappen en een klimaat dat varieert van subtropisch tot arctisch, met als parel in de kroon de 8848 meter hoge Mount Everest.
Cultuur - Atma Asia Travel
Cultuur
(10)

Naast cultuurschatten zijn er vele, meer of minder bekende, culturele hoogtepunten. Ook deze bezienswaardigheden zijn zeker de moeite waard voor de geïnteresseerde reiziger. Ontdek een greep uit de culturele rijkdom die tijdens uw reis ontdekt kunnen worden.

Wandel- en Trektochten - Atma Asia Travel
Wandel- en Trektochten
(18)

Actief zijn in de indrukwekkende natuur, nergens aan hoeven denken, niets moeten maar alle tijd voor jezelf en je reisgenoten. Genieten van de overweldigende omgeving. Het ultieme reisgevoel! Wil jij dit ook ervaren, bekijk dan onze trektochten in het land van jouw keuze.

Fietsen en Mountainbiken - Atma Asia Travel
Fietsen en Mountainbiken
(8)

De natuur en de dorpen in onze bestemmingen vormen de ideale omgeving voor schitterende fiets- en mountainbike tochten, variërend in zwaarte en van 1 tot meerdere dagen. Stuk voor stuk fiets- en mountainbiketours die garant staan voor een onvergetelijke ervaring.

Festivals - Atma Asia Travel
Festivals
(1)

Een festival tijdens uw reis meemaken? In veel bestemmingen vinden jaarlijks meerdere kleurrijke festivals plaats. Het bijwonen van zo’n festival voegt iets extra’s aan je reis toe, een bijzondere ervaring die je nog lang in je herinnering zult bewaren.

Jungle Safari - Atma Asia Travel
Jungle Safari
(3)

Op zoek naar een unieke combinatie van avontuur en comfort? Een geweldige kans om tijdens uw reis van nabij met groot wild kennis te maken. Deze uitbundige flora en fauna kan verkend worden met een jeep, te voet en soms een kanotocht.

Paardrijden - Atma Asia Travel
Paardrijden
(1)

Eeuwenlang was het paard hét vervoermiddel voor de nomaden in centraal Azië. Maak schitterende tochten te paard. Paardrijden door een prachtig gebied vol unieke cultuur en adembenemende natuur. Tijdens je tocht de cultuur en natuur in je opnemen.

Homestay - Atma Asia Travel
Homestay
(2)

Een unieke ervaring opdoen tijdens je reis? Atma Asia Travel biedt je de unieke mogelijkheid om de lokale bevolking te ontmoeten en hun gastvrijheid te leren kennen door bij hen thuis te overnachten. Een uniek programma voor iedereen geïnteresseerd in de lokale cultuur.

Reizen met kinderen - Atma Asia Travel
Reizen met kinderen
(1)

Ontdek samen met je gezin nieuwe bestemmingen. Atma Asia Travel helpt avontuurlijke gezinnen graag met hun vakantie naar bijzondere bestemmingen. Met voldoende vrijheid, afwisseling en juist die activiteiten waarmee je het land echt samen beleeft.

Raften - Atma Asia Travel
Raften
(4)

De beste locaties ter wereld als het gaat om wildwatervaren (raften). De rivierkeuze wordt niet alleen bepaald door de klasse (van klasse 1 tot en met klasse 6) maar ook door de tijd die beschikbaar is. Van vriendelijke rivieren tot snelstromende watermassa’s.

Paragliden - Atma Asia Travel
Paragliden
(1)

Deze reizen worden georganiseerd voor ervaren paragliders die gebruik maken van eigen materiaal. Als men geen eigen materiaal en geen ervaring heeft is het ook mogelijk om een tandem vlucht te maken samen met een ervaren piloot. Een ervaring rijker die je niet snel vergeet.

Bergbeklimmen - Atma Asia Travel
Bergbeklimmen
(5)

De aarde aan je voeten. Steeds meer bergen krijgen de naam trekking peak toebedeeld en worden opengesteld voor beklimming zodat jij de gelegenheid krijgt weer een hoogtepunt aan je klimhistorie toe te voegen. Steeds meer kans om de wereld van grotere hoogte te bekijken.

Golf - Atma Asia Travel
Golf
(2)

Heel bijzonder is het beoefenen van je favoriete sport nabij het dak van de wereld. Golfen in onze bestemmingen een must voor de enthousiaste golfer en betekent een nieuwe ervaring die uitstijgt boven elke verwachting. Een kleine bal in een grootse omgeving.

Specials - Atma Asia Travel
Specials
(1)

Themareizen zijn speciale groepsreizen waarvan men het reisprogramma ook eventueel individueel kan boeken. U kunt voor uw reis het gehele reisprogramma van deze themareizen overnemen of een nieuwe reis samenstellen uit de bouwstenen die u op onze site kunt vinden.

Voorbeeldreizen - Atma Asia Travel
Voorbeeldreizen
(4)

Om u een aantal ideeën aan de hand te doen hebben wij voorbeeldreizen voor u samengesteld. U kunt voor uw reis het gehele reisprogramma van deze voorbeeldreizen overnemen of een gehele nieuwe reis samenstellen uit de bouwstenen die u elders op onze site kunt vinden.

Themareizen

Themareizen zijn speciale groepsreizen waarvan men het reisprogramma ook eventueel individueel kan boeken. U kunt voor uw reis het gehele reisprogramma van deze themareizen overnemen of een gehele nieuwe reis samenstellen uit de activiteiten die u elders op onze site kunt vinden.

 

Nepal
Specials
I
Fotoreis naar Nepal

Fotoreis Nepal. 14-daagse fotoreis naar Nepal. Een fotoreis naar Kathmandu, Bhaktapur, Bandipur en de omgeving van Pokhara tijdens het lichtfestival Tihar.

Duur: 14 dagen
v.a. € op aanvraag p.p.
Niveau:

Voorbeeldreizen

Om u een aantal ideeën aan de hand te doen hebben wij voorbeeldreizen voor u samengesteld. U kunt voor uw reis het gehele reisprogramma van deze voorbeeldreizen overnemen of een gehele nieuwe reis samenstellen uit de activiteiten die u elders op onze site kunt vinden.

 

Nepal
Voorbeeldreizen
I
Culturele rondreis met dagwandelingen

Tijdens deze reis maakt u kennis met de indrukwekkende hindoeistische en boeddhistische cultuur van Nepal. Vaak ziet u zowel hindoe tempels als boeddhistische stoepa’s gebroederlijk naast elkaar staan in dit gastvrije en tolerante land.

Duur: 17 dagen
Prijs: op aanvraag
Niveau:
Nepal
Voorbeeldreizen
L
I
Langtang-Gossainkunda-Helambu

U maakt een prachtige lodge trek van een hoger gelegen deel van de Himalaya via een pas op 4610 meter naar de dorpjes en velden in de groene heuvels ten oosten van de hoofdstad Kathmandu. U ontmoet de lokale bevolking van verschillende etnische groepen: zowel Tamang als Chhetri en Brahmaan.

Duur: 20 dagen
Prijs: op aanvraag
Niveau:
Nepal
Voorbeeldreizen
L
I
Nepal en Tibet

Een perfecte combinatie: een culturele reis door Tibet en genieten van de cultuur en de adembenemende natuur van Nepal. U bezoekt in beide landen de meest belangrijke bezienswaardigheden waarvan een aantal op de wereld erfgoedlijst van Unesco staan.

Duur: 22 dagen
Prijs: op aanvraag
Niveau:
Nepal
Voorbeeldreizen
L
I
Rondreis Nepal met een korte trektocht

Een complete rondreis door Nepal met de culturele hoogtepunten, kennismaken met de schitterende natuur, jungle safari, dagwandelingen en een korte trektocht.

Duur: 20 dagen
v.a. € 1525,- p.p.
Niveau:

Over Nepal

Gelegen rondom de hoogste bergen van de wereld is Nepal een land dat eeuwig zal blijven fascineren. Nepal is een bijzonder en contrastrijk land.

Geschiedenis

Nu is Nepal een republiek maar tot voor kort was het land een koninkrijk. Het was Prithvi Narayan Shah, de koning van Gorkha, die de verschillende koninkrijkjes heeft samengevoegd tot het land Nepal. Hierna stichtte hij er de Shah dynastie. Eerst was het oppervlak van het land Nepal groter, Nepal heeft in 1814 echter een deel van het grondgebied, het huidige Himachal Pradesh, Uttaranchal, Bihar en Uttar Pradesh, af moeten staan aan het door Engeland geregeerde India. Van 1846 tot 1950 werd Nepal geregeerd door de Rana familie die zichzelf de titel Maharaja gaven. Maar in 1951 werd de Shah monarchie hersteld en werden politieke hervormingen doorgevoerd, het land werd een democratie. In 1960 ging men echter terug naar een partijloos, Panchayat, systeem met de koning als alleenheerser. Na een revolutie/burgeroorlog die begon in 1990 en ongeveer 14 jaar duurde werd de koning afgezet en werd Nepal in 2008 een democratische republiek met een meer partijen stelsel.

Natuur

Nepal is geheel omgeven door de omringende landen en heeft geen verbinding met een zee. Het land bestaat wat betreft de natuur uit vier regio’s: de Terai in het vlakke zuiden van het land, grenzend aan India, de Middle Hills, het gebied met terras velden waar ook Kathmandu en Pokhara in liggen, de Himalaya, het meest noordelijke deel van Nepal en als laatste de Trans Himalaya, een hoog gelegen woestijnachtig gebied gelijk aan het Tibetaanse plateau maar binnen de Nepalese grenzen. Tot dit gebied behoren Upper Mustang, Manang, Dolpo en Limi. In Nepal komen dus alle vormen van vegetatie voor van subtropisch in het zuiden tot arctisch in het hoge noorden: tropische jungle met bamboe bomen, loofbossen, rododendron bomen, terrassen met rijst, mais, granen en fruit etc, woestijnvegetatie met kaktussen en doornstruiken, alpine vegetatie en nog veel meer. De parel in de kroon is de 8848 meter hoge mount Everest, de hoogste berg ter wereld. Nepal bezit nu 8 nationale parken, 5 wildlife reserves en 4 conservation areas. Wanneer u gaat trekken zal u vast één van de nationale parken binnen gaan.

Ook het dierenleven is divers. In Nepal komen onder andere in het wild voor: apen, beren, herten, vossen, luipaarden, sneeuwluipaard, tijgers, neushoorns, wolven, jakhals, de Himalaya marmot en heel veel schitterende vogels.

Het weer

Nepal kent 4 seizoenen: de lente van maart tot mei met hoge temperaturen en vrij veel stof in de lucht, de zomer van juni tot en met september wat de regenperiode is en waarin de natuur weer uitbundig groen wordt, de herfst van oktober tot en met november met mooi weer en heldere luchten en het meest populaire trekking seizoen en de winter van december tot en met februari met koel en soms mistig weer in de ochtend en vorst in het hoge noorden. In Kathmandu op 1300 meter hoogte is het weer ook in de winter mild, het vriest bijna niet in deze prachtige wereldstad. Het sneeuwt zelden onder de 2000 meter en boven de 4000 meter is het altijd fris maar de permanente sneeuwlijn ligt pas op 5500 meter hoogte.

Cultuur

Het land bezit een kleurrijke cultuur en bevolking. U zal in Nepal de geschiedenis overduidelijk terugvinden in alles wat u ziet: elk gebied in Nepal heeft zijn eigen etnische groepen, kleding, huizenbouw en tradities, afkomstig van de vroegere afgesloten koninkrijkjes. Een paar voorbeelden van etnische bevolkings groepen zijn Brahmanen, Chhetris, Newars, Tamang, Rai, Limbu, Gurung, Magar, Thakali, Sherpa en Tharu. Overal ontmoet men bij de Nepalese bevolking dezelfde opvallende vriendelijkheid. Ook overal komt u de prachtige Boeddhistische kloosters tegen, vaak naast indrukwekkende Hindoe tempels. Alleen al in en rond Kathmandu vindt u 7 culturele bezienswaardigheden die ook op de Unesco werelderfgoed lijst vermeld staan. Het 8e culturele werelderfgoed van Nepal is het in het zuiden van het land gelegen Lumbini, de geboorteplaats van de Boeddha.

Bezienswaardigheden

Allereerst zijn hier te noemen de schitterende tempels, kloosters en stoepa’s die Nepal rijk is. Maar ook de dorpjes in de countryside en de prachtige stad Kathmandu mag u niet missen. U kunt met de auto een tocht langs de bezienswaardigheden maken of te voet meerdere dagen langs dorpjes trekken door de adembenemende natuur van dit geweldige land. Hoewel er veel bergen en dalen zijn is ook de fiets een perfect vervoermiddel voor de ervaren fietser. Houdt u van water dan kunt u kiezen voor een enerverende raft tocht op één van de wild water rivieren. Wilt u het dorpsleven van dichtbij meemaken, dan is het leuk om een paar nachten bij de lokale bevolking thuis te verblijven.

Groot wild kunt u aantreffen in de natuurparken zoals het Chitwan National Park, het Bardia National Park en het Koshi Tappu Wildlife reserve. Voorbij de tempels en paleizen van de Kathmanduvallei, achter en hoger dan de heuvels die de vallei omringen, rijst de Himalaya richting hemel. Een magneet voor bergbeklimmers vanuit de hele wereld. Er zijn meerdere (trekking) pieken opengesteld voor klimmers. Eén bezoek aan Nepal is zelden genoeg, velen keren spoedig terug.

[ssba]

Reisinformatie Nepal

Paspoort / visa

 • Uw paspoort moet vanaf de laatste dag van de reis nog minstens een half jaar geldig zijn. Belgische reizigers hebben een internationale reispas nodig.
 • Voor Nepal heeft u een visum nodig.
 • Het visum voor Nepal is een multiple entry visum voor 15, 30 of 90 dagen. Het visum is persoonlijk of per post te verkrijgen bij het consulaat van het koninkrijk Nepal, Keizersgracht 463, 1017 DK Amsterdam. Tel. 020 6241530. Open op werkdagen van 10.30 – 13.00 uur. U heeft hiervoor nodig: een ingevuld visumaanvraag formulier (te verkrijgen door een e-mail te sturen naar consulate@nepal.nl ), een pasfoto, paspoort, een kopie van de factuur en geld (pinnen kan niet). Bij aanvraag per post moeten deze zaken aangetekend naar het consulaat verzonden worden vergezeld van een aan uzelf geadresseerde envelop voorzien van € 7,00 aan postzegels voor de retour zending. In België kunt u het visum aanvragen bij de ambassade van Nepal.Het visum voor Nepal is ook op de luchthaven van Kathmandu en bij de grensposten te verkrijgen (benodigdheden: paspoort, pasfoto, cash US dollars of euro’s). Schaft u het visum op de luchthaven van Kathmandu aan dan moet u dit van te voren in Nederland online aanvragen. De online visum aanvraag is gemakkelijk via de website van de Nepalese overheid in te dienen: (http://www.nepalimmigration.gov.np/). Print uw ingevulde aanvraag formulier en neem dit mee op reis.
 • Informeer m.b.t. alle visa bij de ambassade of het consulaat nog even naar de actuele prijs van het visum, de te volgen procedure en de openingstijden aangezien deze zaken regelmatig aan wijzigingen onderhevig zijn.
 • Mogelijk dat u liever gebruik maakt van een visumdienst, zij kunnen tegen betaling al uw visa voor u verzorgen. Zie www.visum.nl (ook online aan te vragen)
 • Tegenwoordig is het ook mogelijk het visum online aan te vragen via de ANWB tegen geringe kosten. U brengt uw paspoort naar de ANWB winkel van uw keuze en haalt het daar ook weer op. Zie anwb.nl/vakantie
 • Vraag het visum niet te vroeg aan, het heeft een beperkte geldigheidsduur.
 • Neem een extra kopie van uw paspoort en visum mee op reis of scan deze en stuur de scan naar uw eigen e-mail adres zodat u deze indien nodig op reis kunt uitprinten.
 • Als reiziger bent u zelf verantwoordelijk voor het in bezit zijn van de juiste reisdocumenten. Reizigers met een andere nationaliteit dan de Nederlandse of Belgische dienen contact op te nemen met het consulaat of de ambassade voor de te volgen richtlijnen.

Vaccinaties

 • Vaccinaties zijn niet verplicht. Aanbevolen worden: DTP (difterie, tetanus en polio), Hepatitis A, Tyfus en evt. malaria profylaxe, afhankelijk van het te bezoeken gebied. Informatie over de meest actuele aanbevelingen zie: www.lcr.nl , www.ggd.nl/ggdinfo/ , www.tropenzorg.nl
  Tel. Info: GGD of AMC: 0900-9584 (€ 0,45 / min)
  Neem uw reisroute mee naar uw afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet vier tot zes weken voor vertrek begonnen worden.
 • Neem het vaccinatieboekje mee naar de GGD en op reis.
 • Er komt malaria voor in het zuiden van Nepal. Het is belangrijk om tussen zonsondergang en zonsopgang muggensteken te voorkomen. Smeer u daarom in met muggenmelk met 30-50% DEET. ’s Avonds is het aan te bevelen om bedekkende kleding te dragen (lange mouwen, lange broek, sokken, dichte schoenen).
 • In de verstedelijkte gebieden in Azië komt de door muggen overgedragen ziekte Dengue steeds meer voor. Dengue verloopt meestal onschuldig met koorts, huiduitslag en hoofdpijn, maar kan in zeldzame gevallen ernstig verlopen. Er bestaat geen vaccinatie. De muggen die dengue overbrengen steken overdag. Het is dus verstandig dat u zich ook overdag insmeert met muggen werende middelen met 30-50% DEET.

Gezondheid

 • Kraanwater is in het algemeen niet geschikt voor consumptie. Het is beter om gekookt of gebotteld water te drinken of om het water te zuiveren met een filter of jodium druppels. Ook rauwe groenten, schelpdieren, ijs, ongekookte melk en niet door uzelf geschild fruit kunt u beter niet consumeren. Met vlees en vis moet zeer terughoudend worden omgegaan: alleen vers en goed doorbakken is het geschikt om gegeten te worden. Zo niet dan is het veiliger om ook deze producten links te laten liggen.
 • Voorkom een infectie overgebracht door kleine wormpjes (Bilharzia) door niet in stilstaand water te zwemmen.
 • Neem wondjes in de tropen serieus: houd ze in de gaten en doe er iets desinfecterends op en eventueel voor overdag een pleister. Krab muggenbulten niet open.
 • Gebruik een zonnebrandcrème met hoge beschermings factor, ook in het regenseizoen.

EHBO/Reisapotheek

 • Neem zelf een kleine reisapotheek mee. U zou kunnen denken aan de hieronder genoemde middelen: Pleisters, steriele gaasjes, verband/zwachtels, watten, sporttape, steristrips of hansastrips, betadinejodiumgaas, betadinejodium (flesje/tube), schaartje, pincet, tekentang, veiligheidsspeld, handen desinfectiemiddel / ontsmettingsdoekjes, blarenpleister (Compeed of Second Skin). Wat betreft medicijnen zou u mee kunnen nemen: paracetamol, ibuprofen, middel tegen diarree (bijv. loperamide), laxeermiddel (bijv. dulcolax), ORS (oral rehydration salts), neusdruppels, oogzalf (oculentum simplex, bij sneeuwblindheid), anti hoest middel, antibiotica (op recept in overleg met arts), evt. malaria tabletten (indien geadviseerd), antimuggen middel met DEET, lippen- en zonnebrand crème (met hoge beschermingsfactor, minimaal 15), evt. middel tegen hoogteziekte (acetazolamide – zie: hoogteziekte), eigen geneesmiddelen (KNMP reisdocument, verkrijgbaar bij uw apotheek, invullen en meenemen).
 • Begin goed uitgerust en met een flexibele instelling aan de reis. De reizen en trektochten zijn inspannend, met name op grotere hoogte en er kunnen zich onvoorziene omstandigheden voordoen (aardverschuivingen, weersveranderingen). Het is daarom ook van belang dat de reizigers over een goede gezondheid beschikken.
 • Als u medicijnen gebruikt, neem dan een bijsluiter mee en een medicijnenpaspoort (te verkrijgen bij de apotheek). Neem een extra voorraadje mee want niet alle medicijnen zijn overal te krijgen mocht u medicijnen kwijt raken. Neem een brief in het Engels van uw arts mee over dit medicijngebruik.
 • In de grotere steden is goede medische zorg aanwezig. In afgelegen gebieden kan deze zorg beperkt zijn.
 • Lijdt u aan een chronische ziekte, vraag dan aan uw huisarts een verklaring van uw aandoening en de therapie in het Engels.
 • Heeft u een bril of draagt u lenzen, neem dan de opticienbeschrijving mee of een extra bril of extra paar lenzen.
 • Ga bij aanhoudende medische klachten op reis altijd naar een arts.
 • Een goed boekje is “Hoe blijf ik gezond ik de tropen?”
  schrijver: Piet A. Kager, KIT Publishers

Financiën

 • Geld. In de grotere steden is het steeds vaker mogelijk in de winkels te betalen met creditcard (Visa, Mastercard). De kosten, meestal 4%, worden aan de klant doorberekend. Geld opnemen met creditcard is zeer onvoordelig. Ook het pinnen van geld is steeds vaker mogelijk in de grotere steden. U hoeft in dat geval minder contant geld of cheques van huis mee te nemen. Bij de banken kunnen zowel euro’s als dollars gewisseld worden. In Kathmandu zijn veel wisselkantoortjes waar u (soms tegen een betere koers dan bij de bank) euro’s en dollars kunt wisselen.
 • Wisselen. Banken zijn op zaterdag, zondag en feestdagen meestal gesloten. Wisselkantoren hebben veel ruimere openingstijden dan banken. Wilt u in Nepal (bij een bank gewisseld) geld terug wisselen dan moet u de officiële aankoopbonnen kunnen tonen. Je ontvangt echter slechts 15% van de waarde terug.
 • Zakgeld. Gemiddeld is een bedrag van 130 tot 150 Euro per week als zakgeld toereikend, afhankelijk van het uitgave patroon. Aanschaf van souvenirs, extra excursies, evt. entreegelden etc. moeten hier nog bij gerekend worden. Alcoholische dranken zijn in het algemeen vrij prijzig.
 • Geld, paspoorten en waardepapieren kunt u het beste in de kluis van uw hotel achterlaten. Laat nooit waardepapieren op de hotel kamer achter.
 • Fooi. Het is gebruikelijk na afloop van een trektocht of rondreis de gids, chauffeur en dragers te bedanken door middel van een fooi. De hoogte van de fooi is afhankelijk van de waardering die u wilt uitdrukken.
 • Afdingen. In Nepal is het de gewoonte, en daar zijn de vraagprijzen ook op berekend, om te onderhandelen over elke aankoop. Dit geldt niet voor supermarkten en restaurants. Hier rekent men vaste prijzen.

Uitrusting

 • Checklist: paspoort (+kopieën), verzekeringspapieren, geld, tas voor de grotere bagage, kleine tas/rugzak voor uw dagelijkse uitstapjes en voor in de auto, evt. lakenzak, zaklamp of hoofdlamp (met reserve lampje en batterijen), zonnebril, hoofddeksel, zwemkleding, handdoek, goed ingelopen wandelschoenen met goed profiel, steun aan de enkels + reserveveters, sandalen, warme trui, fleece, jack of sweater en een warmere lange broek, wind- en waterdichte jas, ook dunnere kleding om alleen of onder de warme kleding te kunnen dragen (laagjes kleding), opvouwbare tas om overtollige bagage in het hotel achter te kunnen laten tijdens een trektocht (met slotje en naamlabel), toiletartikelen, lippenbalsem met sunblock, toilet papier, vochtige doekjes, waterfles, jodium tabletten of een waterzuiveraar, zakmes, vuuraansteker, tasje voor uw geld en uw papieren (draag deze om uw nek, niet buiten uw kleding om uw middel), naaisetje, lees- en schrijfmateriaal (reisdagboek), camera, verrekijker.
 • Als u een trekking maakt of gaat raften zijn de volgende items van belang: warme trui/fleece, wind- en waterdicht jack, goede bergwandelschoenen (met reserveveters), water bestendige slippers (met bandjes), T-shirts, lange broek, evt. thermoondergoed, muts, sjaal, handschoenen, zonnepet, warme slaapzak, evt. lakenzak, evt. (zelfopblaasbaar) slaapmatje (kamperen), dag rugzakje (waterdicht), evt. wandelstok, goede zonnebril, verrekijker, zakmes, zaklantaarn, reiswekker, slotje, waterfles, toiletpapier, reservebatterijen, naaisetje, (sneldrogende) handdoek, andere persoonlijke benodigdheden.
 • Veel vrouwelijke reizigers dragen graag bedekkende kleding. Dit doen de Nepalese vrouwen zelf ook. Liever geen topjes, korte broeken of korte rokken. Dit uit respect voor de cultuur.
 • Pasfoto’s, reisdocumenten en kopieën van deze documenten (i.v.m. evt. verlies, dus gescheiden bewaren van de originele documenten) of een scan hiervan in uw mailbox.
 • Bagage. Gaat u op trek, neem dan geen koffer mee. Een rugzak of grote draagtas is beter te hanteren voor de dragers. Zorg voor goede labels met daarop de plaats en het land van bestemming. De dragers mogen max. 12 kilo dragen.
Fotograferen
 • Nepal is een zeer fotogeniek landen. Zowel de natuur als de bevolking zijn zeer kleurrijk. Respecteer de mensen die u wilt fotograferen en vraag eerst om toestemming.
 • Informeer bij bezoek aan de lokale bevolking eerst of er geen speciale ’taboes’ bestaan omtrent het fotograferen.
 • Houd er rekening mee dat het licht in het hooggebergte feller is dan in Nederland, m.n. in de aanwezigheid van sneeuwvelden. Dit geeft al snel overbelichting van de foto’s. Het advies is dan ook uw camera te voorzien van een (polarisatie) filter.
 • Het meest geschikt voor analoge camera’s is in het algemeen een 200 ASA film. De meest gebruikte films zijn in Kathmandu en Pokhara te verkrijgen.
 • Neem meerdere kleine of grote SD cards mee voor uw digitale camera. Het is niet altijd mogelijk om de foto’s van een volle SD card op het internet te plaatsen. Denk ook om reserve batterijen want onderweg opladen is niet overal mogelijk.
Post en Telecommunicatie / Elektriciteit
 • Ansichtkaarten kunt u het beste op het postkantoor afgeven en direct laten afstempelen.
 • Contact met de mensen thuis gaat snel, gemakkelijk en voordelig per e-mail. In Kathmandu, Pokhara en op steeds meer andere plaatsen, zelfs hier en daar tijdens een lodge trektocht is gelegenheid een e-mail te versturen.
 • U kunt een kopie van uw vluchtgegevens aan thuisblijvers geven. Zij kunnen op NOS-teletekst pagina’s 757 of 758, via www.schiphol.nl controleren of de aankomsttijd nog klopt.
 • De netspanning in Nepal is 220 volt. Vaak is wel een universele stekker nodig. Regelmatig valt de stroom uit als gevolg van onvoldoende capaciteit van de centrales. Vergeet dus niet een zaklamp mee te nemen.
Douane
 • In Nepal is sprake van een entry- en een exit card die op het vliegveld ingevuld moet worden.
 • Het is verboden antieke voorwerpen uit te voeren.

Consulaat / Ambassade

 • Nederlandse consulaat in Nepal: Bhakundole, Patan. Tel. (00977-1-) 524597
 • Nederlandse ambassade in India: 6/50F, Shantipath, Chanakyapuri, New Delhi 110 021. Tel. (0091-11-) 6884952

Reisadvies

 • Voor actuele informatie over de veiligheidssituatie verwijzen wij u naar de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken minbuza.nl onder reizen en landen.
 • Houd geld en reisdocumenten op uw lichaam (in een tasje rond uw nek of rond uw middel onder uw kleding)

Veiligheid

 • Neem een paar kopieën van uw paspoort, visum, verzekeringspapieren etc. mee, gescheiden van de originelen
 • Bewaar niet al uw geld op één plaats.
 • In het geval u uw paspoort verliest, meld dit dan bij de lokale politie en vraag een aangifte rapport. Neem daarna contact op met de ambassade of het consulaat.
 • Wij stellen op onze reizen een passende reisverzekering verplicht aangezien onverwachte uitgaven in geval van ziekte of het aanschaffen van een nieuw ticket hoog kunnen oplopen. U kunt via Atma Asia Travel in samenwerking met Europeesche verzekeringen een reisverzekering afsluiten. U kunt dan in geval van nood gebruik maken van de alarmcentrale.
 • Download op uw smartphone gratis de app “sos op reis” met alarmnummers, ambassades, consulaten en de mogelijkheid om direct contact te leggen met de alarmcentrale. sosinternational.nl

Hoogteziekte

 • Hoogteziekte wordt veroorzaakt door tekort aan zuurstof in het lichaam. Bij toename van de hoogte bevat de lucht minder moleculen zuurstof zodat er per ademhaling ook minder zuurstof kan worden opgenomen. De zuurstof behoefte van het lichaam wordt, voor een zelfde prestatie, niet minder op hoogte. Dit leidt ertoe dat, naarmate u hoger komt, uw lichaam een steeds groter deel van de beschikbare zuurstof nodig heeft voor de basale functies als ademhalen en het laten werken van alle organen. Het lopen en nog meer het klimmen vereisen met het stijgen geleidelijk meer inspanning en zijn daarom steeds moeilijker lang achtereen vol te houden.
 • Er bestaan grote verschillen tussen mensen in het vermogen zich lichamelijk aan hoogte aan te passen o.a. door een snellere hartslag en door sneller en dieper te gaan ademhalen. Dit aanpassingsvermogen berust op aanleg en is van grote invloed op het risico om hoogteziekte te krijgen. Andere factoren die van belang zijn bij het ontstaan van hoogteziekte zijn de snelheid van stijgen, de slaaphoogte, zware lichamelijke inspanning (extra grote zuurstofbehoefte), hoge omgevingstemperaturen (meer vochtverlies), zeer lage omgevingstemperatuur (ook veel vochtverlies door droge omgevingslucht), onvoldoende drinken, hart- en longziekten, roken, gebruik van alcohol.
 • Hoogteziekte is meestal te voorkomen door aan de bergtocht te beginnen in goede fysieke conditie, de klachten die bij hoogteziekte passen te kennen en te herkennen en snelle stijging naar slaaphoogten boven 2500m te vermijden. Indien klachten optreden stijg dan niet verder naar een nieuwe slaaphoogte en worden de klachten erger op dezelfde hoogte daal dan af. Ook is het verstandig zo nu en dan een dag rust in te bouwen of een dag op gelijke hoogte te lopen. Veel drinken (alcoholvrij) en niet roken zijn eveneens zeer belangrijk.
 • Klachten die op hoogteziekte (AMS – acute mountain sickness) kunnen wijzen zijn: hoofdpijn, slapeloosheid/dromen, gebrek aan eetlust, misselijkheid, duizeligheid, hoofdpijn die niet op pijnstillers (paracetamol) reageert, ernstige vermoeidheid, minder urine uitscheiding, braken, traagheid, longoedeem, hersenoedeem.
 • Het is zelden nodig een geneesmiddel tegen hoogteziekte in te nemen wanneer bovenstaande regels gevolgd worden. Bij uitzondering en in overleg met een arts is er een middel beschikbaar dat de klachten van hoogteziekte kan reduceren of voorkomen: acetazolamide (Diamox). Ook dan kan het echter nooit de maatregelen die u in de eerst plaats moet nemen vervangen (zie boven)!
 • Als u tijdens eerdere reizen geen last gehad heeft van hoogteziekte sluit dat het krijgen van hoogteziekte niet uit.
 • Een goed boekje over hoogteziekte is “Hoe blijf ik gezond in de hoogte” geschreven door Han Willems (uitg.: koninklijk instituut voor de tropen, ISBN: 90-6832-140-4)
 • Op de website www.hoogteziekte.info vindt u meer informatie over hoogteziekte. Deze site is opgesteld door Han Willems, een arts die zich gespecialiseerd heeft in hoogteziekte.
Fotoalbum Nepal

[foogallery id=”3138″]