Cambodja

Met Atma Asia Travel naar Cambodja,
voor een onvergetelijke reis geheel op maat.

Dankzij de schitterende tempels van Angkor is Cambodja bekend geworden als reisbestemming in Azië. Cambodja is een klein land met een grote ziel en heeft heel veel te bieden aan de avontuurlijke reiziger die op zoek is naar een authentieke cultuur en een ongerepte natuur.

Rondreis Laos en Cambodja

Rondreis Laos en Cambodja - Cambodja - Atma Asia Travel

Eigenschappen

Duur: 19 dagen
Niveau:

Over deze activiteit

Rondreis Laos en Cambodja

 

Tijdens deze reis bezoekt u twee bijzondere landen Laos en Cambodja. Blijft u in Laos nog enigszins op de gebaande paden, in Cambodja wijkt u daar zeker vanaf!

Laos, voeger bekend als het land van de miljoenen olifanten, was tot in de 19e eeuw één van de grootste koninkrijken van Oost Azië. Het huidige Laos is een bescheiden land met mooie landschappen en een vriendelijke bevolking. U bezoekt de plaatsen Vientiane en Luang Prabang voordat u naar Cambodja reist.

In Cambodja verkent u zeker het Angkor Wat complex maar we nemen u ook mee naar het platteland om te ontdekken dat Cambodja meer is dan indrukwekkende tempels en leuke steden. Vervolgens bezoekt u een bijzondere locatie in de bossen van de provincie Preah Vihear waar Ben & Sharyn Davis samen met de lokale gemeenschap voor het behoudt van een community forest zorgen. In Stung Treng kunt u genieten van de rivier en het uitzicht vanaf uw balkon, een bijzonder ontbijt en een mooie kayak of boottocht. Als u hier de met uitsterven bedreigde Irrawaddy dolfijnen niet gezien heeft dan krijgt u in Kratie een tweede kans. De tour eindigt in de hoofdstad Phnom Penh waar een tuk tuk voor u klaar staat om u naar de bezienswaardigheden van uw keuze te brengen.

 

Dag 1:  Vertrek uit Amsterdam

Dag 2:  Aankomst Vientiane

Welkom in Laos! Na aankomst wordt u door uw gids opgewacht en naar uw hotel gebracht.

Dag 3: Vientiane – stadstour – Boeddha Park

Tijdens de stadstour bezoekt u verschillende bezienswaardigheden. U start bij Wat Sisaket, de enige intact gebleven tempel na de Siamese invasie in 1828. Vervolgens bezoekt u Wat Phra Keo, eenreligieus museum waar u Laotiaanse en Khmer kunst kunt bekijken. Vanaf het dak van het Patuxai heeft u een panoramisch uitzicht over de stad. Het monument is opgedragen aan diegene die gevochten hebben in de onafhankelijkheidsstrijd tegen de Fransen.

Ongeveer 30 minuten rijden van de stad bevindt zich het Boeddha Park. Het park is een mix van meer dan 200 religieuze beelden in Hindoeistische en Boeddhistische stijl. We maken ook nog een stop bij het “Lao Disabled Women’s Development Center” waar gehandicapte vrouwen werken aan hun zelfvertrouwen en onafhankelijkheid.

Dag 4:  Vientiane – Luang Prabang – halve dag stadstour

Via een binnenlandse vlucht (niet inclusief) vertrekt u vandaag naar Luang Prabang waar u rond het middaguur aan komt. Met een gids maakt u een stadstour waarbij u het Nationaal Museum bezoekt, het Traditional Arts and Ethnology Centre,  Heritage House en u eindigt op Phou Si hill waar  u een fantastisch uitzicht heeft over de stad en de rivieren. Na hopelijk een spectaculaire zonsondergang bezoekt u nog de dagelijkse nachtmarkt van de Hmong minderheid in de straten rondom het Nationaal Museum.

Dag 5:  Luang Prabang – Wat Xieng Thong – Pak Ou Cave

Gelegen op de top van de Peninsula, waar de Mekong rivier en de Nam Khan rivier elkaar ontmoeten, bezoekt u Wat Xieng Thong. U loopt verder naar de pier waar u per privé boot naar de grotten van Pak Ou vaart. Hier vindt u duizenden gouden boeddha’s van verschillende formaten in twee grotten.

Optioneel: Traditionele Hmong Shaman Ceremonie

Dag 6:  Luang Prabang – Kuang Si watervallen

Zo’n 32 kilometer ten zuidwesten van Luang Prabang bevinden zich de Kuang Si watervallen. Onderweg hier naar toe bezoekt u een aantal dorpjes van minderheden en krijgt u de kans om met de lokale mensen in contact te komen. Er is ook een mogelijkheid om het Asian Black Bear Rescue Center te bezoeken.

Dag 7: Luang Prabang – Siem Reap

Vanuit Laos vliegt u vandaag naar de toegangspoort van het Angkor complex, Siem Reap. Dit kleine stadje heeft zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld door de toestroom van jaarlijks miljoenen toeristen. Gelukkig is de gemoedelijke en “dorpse” sfeer nog overal voelbaar en er zijn zeker nog plekjes te vinden waar u vooral de locals treft.

Aan het begin van de avond halen we u op voor een bezoek aan het Phare circus. Denk hierbij vooral niet aan het traditionele circus zoals wij dit kennen. Phare vertelt unieke Cambodjaanse verhalen met behulp van acrobatiek, muziek, kunst en acteren. Kansloze jongeren hebben hierdoor een manier gevonden om zichzelf te uiten en een toekomstperspectief weten te creëren. Een must see!

Dag 8: Siem Reap – Angkor tour per tuk tuk

En dan vandaag een bezoek aan datgene waar de meeste toeristen voor naar Cambodja komen, het Angkor Wat complex! U wordt opgehaald met een tuk tuk, officieel remorque genoemd, en uw Engels sprekende gids neemt u mee langs de diverse tempels. Het complex is zeer uitgestrekt en we brengen u van tempel naar tempel. De bekende tempels zoals Ta Prohm, Bayon en Angkor Wat staan zeker op het programma maar we bezoeken ook de kleinere en minder bekende plekjes.

Dag 9: Siem Reap – countryside tour per jeep

Na een dag tempels geven we u vandaag een hele andere ervaring. Met onze Amerikaanse Oldtimer jeep rijden we richting Bakong, verkennen we het platteland per fiets en bezoeken we Kampong Kleang, een van de grootste drijvende dorpen. De fiets is het ideale vervoermiddel om met de lokale bevolking in contact te komen. Kijk dan ook niet vreemd op als er wat kinderen op de bagagedrager mee rijden. De lunch nuttigen we in eehuis op palen waar de moeder van Mr; Long een eenvoudige maaltijd heeft bereidt. Na afloop kunt u lekker bijkomen in de hangmat.  Vervolgens gaan we per boot het meer op om tussen de drijvende dorpen te varen.

Bereidt u voor op een stoffig avontuur want de jeep heeft geen ramen en deuren maar op deze manier ervaart u de geuren en kleuren van Cambodja optimaal.

Dag 10: Siem Reap – vrije dag

U heeft een vrije dag vandaag. Er is genoeg te doen en te zien in en rondom Siem Reap maar misschien kiest u voor een relaxte dag aan het zwembad of een ontspannende massage? Gaat u er liever op uit dan kunt u kiezen uit fietstochten, Quad rijden, paardrijden, kookles, creatieve workshops, andere tempels bezoeken zoals Beng Mealea of Banteay Srei, de heilige berg Phnom Koulen en nog vele andere mogelijkheden. Wij informeren u graag.

Dag 11: Siem Reap – Be Treed

Van een toeristische plek naar een boomhut in een afgelegen bos, het contrast kan niet groter zijn. We volgen de weg richting Preah Vihear maar slaan op een bepaald moment af en rijden via een rubber plantage en prachtige uitzichten naar Be Treed. Aangekomen maakt u kennis met Sharyn & Ben Davis, hun beide dochters en de vele dieren zoals honden, pauwen, een tamme ekster en een das. U verblijft in de boomhut of in een huis op palen.

Dag 12: Be Treed

In overleg met Ben kunt u kiezen wat u zou willen doen. Er zijn verschillende wandelingen van diverse afstanden en ook de zipline is zeker een aanrader als u geen hoogtevrees heeft. Loop door graslanden of bos, leer meer over de levensstijl en de overtuiging van dit bijzondere gezin en hopelijk komt u ook nog wilde dieren tegen.

Dag 13: Be treed – Stung Treng

Na het ontbijt neemt u afscheid en wordt u weer teruggebracht naar de plek waar de minivan u ophaalt voor uw reis naar Stung Treng. Dit stadje ligt ongeveer 60 kilometer van de grens met Laos en is veelal een doorvoer plaats voor reizigers richting Kratie. U verblijft in een bijzonder resort waarvan u op uw balkon een mooi uitzicht heeft over de rivier.

Dag 14: Stung Treng

U begint de dag op een speciale manier. Per boot wordt u naar een eilandje gebracht waar het ontbijt voor u geserveerd wordt. Onder de parasol met een kussentje in de rug kunt u genieten van het heerlijke ontbijt en het uitzicht. Afhankelijk van wat u vandaag wilt doen wordt u na het ontbijt weer terug gebracht of begint uw met uw kayaktocht.

Dag 15: Stung Treng – Kratie

In bepaalde perioden is het mogelijk de met uitsterven bedreigde Irrawaddy dolfijnen in Stung Treng te zien maar in Kratie zijn ze eigenlijk het hele jaar door te vinden. In de middag halen we u op en brengen we u naar de boot vanwaar u deze prachtige dieren kunt bewonderen. Verwacht geen dolfinariumacts maar geniet van het feit dat deze dieren in hun natuurlijke leefomgeving te zien zijn. In de avond kunt u hopelijk nog een mooie zonsondergang aan de boulevard mee maken.

Dag 16: Kratie – Phnom Penh

Op weg naar de hoofdstad! Na een aantal dagen natuur en minder bekende plaatsen in Cambodja vertrekt u vandaag naar Phnom Penh. Deze levendige en drukke stad werd in het verleden het “Parijs van Azië” genoemd. De ontwikkelingen gaan er snel en er zijn veel bouwprojecten gaande maar de stad is niet te vergelijken met andere Aziatische steden als Bangkok of Kuala Lumpur.

Opties: Sunset cruise Mekong met hapje en drankje, Food tour per tuk tuk of Phnom Penh nightlife achterop een Vespa.

Dag 17: Phnom Penh

De bezienswaardigheden in Phnom Penh zijn prima zelf te bezoeken. In het Koninklijk Paleis zijn er ter plaatse gidsen beschikbaar als u dat zou willen en in Tuol Sleng en The Killing fields zijn goede Nederlandstalig audiotours verkrijgbaar. Er is een hele dag (van 08:00 tot 17:00uur) een tuk tuk voor u beschikbaar om u in de stad rond te rijden.

Dag 18: Phnom Penh – Amsterdam

Er is een einde gekomen aan uw reis door Laos en Cambodja. We hopen dat u genoten heeft van deze twee bijzondere landen met hun gastvrije inwoners. Wij wensen u een goede en veilige terugreis!

Dag 19: Aankomst Amsterdam

 

 

Over Cambodja

Geschiedenis

Het koninkrijk Cambodja begon haar geschiedenis in het jaar 802 toen Jayavarman II zichzelf tot koning verklaarde wat het begin betekende van het Khmer rijk. Er werden vele schitterende tempels gebouwd waarvan Angkor Wat de bekendste is. Het Khmer rijk heeft ruim 600 jaar bestaan. Daarna namen de Fransen Cambodja over maar in 1953 werd Cambodja onafhankelijk. Niet lang daarna was het verwikkeld in de Vietnam oorlog en in 1975 kwam de Rode Khmer aan het bewind. Na een burgeroorlog tot in de jaren ’90 nam de Verenigde naties het bestuur van het land over en in 1993 werden er voor het eerst weer democratische verkiezingen gehouden. Vandaag de dag is Cambodja een constitutionele monarchie. Het boeddhisme is de officiële godsdienst.

Natuur

Behalve in het zuid oosten worden alle grenzen van Cambodja gevormd door lage gebergtes. Binnen deze grenzen ligt een grote laagvlakte, het vruchtbare hart van Cambodja. Hier verbouwt men vooral rijst. Het grootste deel van Cambodja ligt op een hoogte van minder dan 100 meter boven het zeeniveau, het hoogste punt is de Aoralberg in het Cardamongebergte met een hoogte van 1771 meter. Ongeveer 50% van het land bestaat uit regenwoud en aan de kust vindt men veel mangrove begroeiing.

Het weer

Wie van warmte houdt zal het heerlijk vinden in Cambodja. De temperatuur kan in de zomer oplopen tot 45 graden, in de koele maanden is het op zijn laagst 10 graden. Van november tot april is er een droge noordoost moesson en van mei tot oktober de natte zuidwestmoesson. In januari en februari valt de minste regen in Cambodja.

Cultuur en bezienswaardigheden

Cambodja is een arm land met een gebrekkige infrastructuur maar heeft zeer waardevolle cultuurschatten. Veel hiervan zijn gebouwd tijdens de bloei van het grote Khmer rijk. De tempels van Angkor zijn hiervan een schitterend voorbeeld. Maar ook andere tempels, soms verscholen in de jungle en overwoekerd door bomen en planten, zijn absoluut een bezoek waard. Maar er is nog veel meer te zien en te doen in Cambodja. Een adembenemend landschap met beboste heuvels en ondoordringbare jungle, relaxte eilandjes, stranden met wit zand, een levendige hoofdstad en kleine steden en dorpen met koloniale huizen en vooral ook een zeer vriendelijke lokale bevolking.

Aangezien Cambodja voor een groot deel vlak is is het goed mogelijk om de bezienswaardigheden op de fiets te gaan bezoeken of om per fiets een tocht over het platte land te gaan maken. Tijdens de fietstochten maakt u gemakkelijk contact met de lokale bevolking en “proeft” u de oorspronkelijke Cambodjaanse sfeer op zijn best. Of maak een boottocht op de machtige Mekong rivier en zie hoe de zeldzame Irrawaddy dolfijnen sierlijke bewegingen maken in het water, bezoek de minderheidsgroepen in de jungle in het noordoosten van het land, trek een aantal dagen door de in het zuiden gelegen bergen, zwem onder aan een waterval of in een kratermeer, bezoek een lokale markt in Phnom Penh en leer de gastvrije inwoners van dit magnifieke land kennen tijdens een overnachting bij hen thuis.

Cambodja is een wat kleiner land met een grote ziel en heeft heel veel te bieden aan de avontuurlijke reiziger die op zoek is naar een authentieke cultuur en een ongerepte natuur.

 

Reisinformatie Cambodja

Paspoort en visum

 • Uw Nederlandse paspoort dient bij vertrek uit Cambodja nog minimaal 6 maanden geldig te zijn. Belgische reizigers hebben een internationale reispas nodig.
 • U kunt een toeristenvisum voor 30 dagen aanvragen bij aankomst op het internationale vliegveld van Phnom Penh of Siem Reap voor $ 20,- per persoon (december 2014). Naast uw paspoort dient u dan te beschikken over 2 pasfoto’. Komt u over land via Vietnam of Thailand Cambodja binnen dan dient u bij de Immigaration office aldaar een visum aan te vragen of bij de grensovergang een te visum kopen. Meestal moet men een paar dollar extra betalen aan de officials (drink geld wordt dit fenomeen ook wel genoemd). Tegenwoordig kan men ook een E-visa via het internet aanvragen. Meer informatie hierover vindt u op de volgende website: http://evisa.mfaic.gov.kh/
 • Maak kopieën van de belangrijke pagina’s van uw paspoort en bewaar deze tijdens uw reis gescheiden van het origineel. Laat ook een kopie achter in Nederland of stuur een scan van alle belangrijke documenten via een e-mail naar uzelf zodat u ze ook tijdens de reis ter beschikking heeft.
 • Deze richtlijnen gelden voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Reizigers met een andere nationaliteit dienen zelf contact op te nemen met de ambassade of Het Visum Buro.
 • Als reiziger bent u zelf verantwoordelijk voor het in bezit zijn van de juiste reisdocumenten. Reizigers met een andere nationaliteit dan de Nederlandse of Belgische dienen contact op te nemen met de ambassade voor de te volgen richtlijnen.

Ambassade

Vaccinaties

 • Voor Cambodja worden vaccinaties tegen Hepatitis A, buiktyfus en DTP aangeraden. Malaria: De resistentie van malariamuggen tegen profylaxis is wereldwijd een groot probleem. Hoewel de meer toeristische gebieden malariavrij zijn, bestaan in Cambodja nog steeds enkele (wisselende) risicogebieden. Neem vooral daarom preventieve maatregelen zoals: houd ’s avonds armen en benen bedekt, gebruik muskietennetten en smeer alle overblijvende blote huid goed in met een muggen werend middel (muggenmelk), bij voorkeur een middel waar DEET in zit. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een malariagebied altijd direct contact op met een arts. Bij een aantal instanties kunt u terecht voor de meest recente informatie betreffende deze voorzorgsmaatregelen. U wordt dan ook geadviseerd tenminste vier tot zes weken voor vertrek contact op te nemen met uw huisarts, plaatselijke GG&GD, het Tropencentrum of Travel Clinic.
 • Meer informatie kunt u ook vinden op:
 • Neem uw reisroute mee naar uw afspraak.
 • Als u binnen 10 dagen voorafgaand aan uw bezoek aan Cambodja in een gele koorts gebied bent geweest, wordt een gele koorts vaccinatie verplicht gesteld.
 • Neem het vaccinatieboekje mee op reis.
 • Ga bij aanhoudende medische klachten op reis altijd naar een arts.
 • In de verstedelijkte gebieden in Azië komt de door muggen overgedragen ziekte Dengue steeds meer voor. Dengue verloopt meestal onschuldig met koorts, huiduitslag en hoofdpijn, maar kan in zeldzame gevallen ernstig verlopen. Er bestaat geen vaccinatie. De muggen die dengue overbrengen steken overdag. Het is dus verstandig dat u zich ook overdag insmeert met muggen werende middelen met 30-50% DEET.

Gezondheid

 • Kraanwater is in het algemeen niet geschikt voor consumptie. Het is beter om gekookt of gebotteld water te drinken of om het water te zuiveren met een filter of jodium druppels. Ook rauwe groenten, schelpdieren, ijs, ongekookte melk en niet door uzelf geschild fruit kunt u beter niet consumeren. Met vlees en vis moet zeer terughoudend worden omgegaan: alleen vers en goed doorbakken is het geschikt om gegeten te worden. Zo niet dan is het veiliger om ook deze producten links te laten liggen. Soms doet men ijs in de dranken om deze koel te houden. Er zijn in Cambodja 2 soorten ijs. IJsblokjes met een gat erin, deze kunt u gewoon gebruiken in uw drankjes. En grote blokken ijs. Die worden gebruikt voor in de koelboxen. Op het platteland of op straat wordt dit ijs ook gebruikt in drankjes, het wordt fijn gemalen maar het is beter dat u dit ijs niet gebruikt.
 • Voorkom een infectie overgebracht door kleine wormpjes (Bilharzia) door niet in stilstaand water te zwemmen.

EHBO/Reisapotheek

 • Neem zelf een kleine reisapotheek mee. U zou kunnen denken aan de hieronder genoemde middelen: Pleisters, steriele gaasjes, verband/zwachtels, watten, sporttape, steristrips of hansastrips, betadinejodiumgaas, betadinejodium (flesje/tube), schaartje, pincet, tekentang, veiligheidsspeld, handen desinfectiemiddel / ontsmettingsdoekjes, blarenpleister (Compeed of Second Skin). Wat betreft medicijnen zou u mee kunnen nemen: paracetamol, ibuprofen, middel tegen diarree (bijv. loperamide), laxeermiddel (bijv. dulcolax), ORS (oral rehydration salts), neusdruppels, anti hoest middel, antibiotica (op recept in overleg met arts), evt. malaria tabletten (indien geadviseerd), antimuggen middel met DEET, lippen- en zonnebrand crème (met hoge beschermingsfactor, minimaal 15), eigen geneesmiddelen (KNMP reisdocument, verkrijgbaar bij apotheek, invullen en meenemen)
 • Neem wondjes in de tropen serieus: houd ze in de gaten en doe er iets desinfecterends op en eventueel voor overdag een pleister. Krab muggenbulten niet open.
 • Gebruik een zonnebrandcrème met hoge beschermings factor, ook in het regenseizoen. Snorkel met T-shirt en (korte)broek aan.
 • Lijdt u aan een chronische ziekte, vraag dan aan uw huisarts een verklaring van uw aandoening en de therapie in het Engels.
 • Draagt u een bril of lenzen, neem dan de opticienbeschrijving mee of een extra bril of extra paar lenzen. Voor snorkelaars/duikers worden duikbrillen op sterkte verkocht (en verhuurd) bij duikwinkels/duikscholen.
 • Begin goed uitgerust en met een flexibele instelling aan de reis. De reizen/trektochten zijn inspannend en er kunnen zich onvoorziene omstandigheden voordoen (aardverschuivingen, weersveranderingen). Het is daarom ook van belang dat de reizigers over een goede gezondheid beschikken.
 • Een goed boekje is “Hoe blijf ik gezond ik de tropen?” schrijver: Piet A. Kager, KIT Publishers.

Geldzaken

 • De lokale munteenheid is de riel. Desondanks berekenen Cambodjanen veel diensten en goederen in Amerikaanse dollars. In grote steden zoals Phnom Penh, Siem Reap, Battambang, Kampong Cham en Sihanoukville zijn nu PIN-automaten waar u geld kunt opnemen met uw Cirrus, Maestro of Visakaart. Creditcards worden meer en meer geaccepteerd in belangrijke hotels, restaurants in bezit van buitenlanders en souvenirshops. Geld opnemen met creditcard is zeer onvoordelig. Alleen grote banken accepteren travellers cheques en buitenlandse valuta (uitgezonderd USD). Wij raden u aan om USD in kleine coupures bij u te hebben.
 • Geld, paspoorten en waardepapieren kunt u het beste in de kluis van uw hotel achterlaten. Laat nooit waardepapieren op de hotel kamer achter.
 • Het geven van fooien is niet verplicht in Cambodja, maar is wel gebruikelijk in hotels en restaurants (5 tot 10% van de rekening). Voor een gids is USD 5,- per dag redelijk en voor een chauffeur is dat USD 2,- per dag. Voor dragers is 2.000 Riel per tas een goede indicatie maar de hoogte van de fooi is afhankelijk van de waardering die u wilt uitdrukken.

Zakgeld

 • Gemiddeld is een bedrag van 100 tot 130 Euro per week als zakgeld toereikend, afhankelijk van het uitgave patroon. Aanschaf van souvenirs, extra excursies, evt. entreegelden etc. moeten nog bij gerekend worden.

Afdingen

 • Op toeristische markten kan men afdingen maar op lokale markten nauwelijks. Ook in supermarkten en restaurants heeft men in het algemeen vaste prijzen.

Uitrusting

 • Checklist: paspoort (+kopieën), verzekerings papieren, geld, tas voor de grotere bagage, kleine tas/rugzak voor uw dagelijkse uitstapjes en voor in de auto, evt. lakenzak, zaklamp of hoofdlamp (met reserve lampje en batterijen), zonnebril, hoofddeksel, zwemkleding, handdoek, goed ingelopen wandelschoenen met goed profiel, steun aan de enkels en die snel drogen + reserveveters, sandalen, in de maanden nov-febr: warme trui, fleece, jack of sweater en een warmere lange broek, regenjas of poncho en dunne kleding in de zomer en/of paraplu, opvouwbare tas om overtollige bagage in het hotel achter te kunnen laten (met slotje en naamlabel), toiletartikelen, lippenbalsam met sunblock, toilet papier, vochtige doekjes, waterfles, jodium tabletten of een waterzuiveraar, zakmes, vuuraansteker, tasje voor uw geld en uw papieren (draag deze om uw nek, niet buiten uw kleding om uw middel), naaisetje, lees- en schrijfmateriaal (reisdagboek), camera, verrekijker.
 • Als u een trektocht maakt zijn de volgende items van belang: warme trui/fleece, waterdicht jack of poncho, goede wandelschoenen die snel drogen (met reserveveters), water bestendige slippers (met bandjes), T-shirts, lange broek, zonnepet, evt. lakenzak, dagrugzakje (waterdicht), evt. wandelstok, goede zonnebril, verrekijker, zakmes, zaklantaarn, reiswekker, slotje, waterfles, toiletpapier, reservebatterijen, naaisetje, (sneldrogende) handdoek, andere persoonlijke benodigdheden.
 • Wanneer u een tempel (of een ander religieus gebouw) bezoekt is het gebruikelijk uw schouders en knieën te bedekken. Bij bijvoorbeeld tempelbezoeken is het dus handig een omslagdoek bij de hand te hebben. In het Royal Palace is een omslag doek niet voldoende en zal u echt een T-shirt of een ander kleidingstuk aan moeten hebben die uw schouders bedekt.
 • Tijdens uw vlucht, in ruimtes met airco of in hooggelegen gebieden kan een trui of vest erg van pas komen.

Fotograferen

 • Cambodja is een zeer fotogeniek land. Zowel de natuur als de bevolking zijn zeer kleurrijk. Respecteer de mensen die u wil fotograferen en vraag eerst om toestemming.
 • Informeer bij bezoek aan de lokale bevolking eerst of er geen speciale ‘taboes’ bestaan omtrent het fotograferen. Fotografeer geen naakte kinderen. Op het platteland is het normaal dat hele jongen kinderen zonder kleren rondlopen.
 • Houd er rekening mee dat het licht bij veel zon feller is dan in Nederland. Dit geeft al snel overbelichting van de foto’s. Het advies is dan ook uw camera te voorzien van een (polarisatie) filter.
 • Goede fotowinkels vindt u in Phnom Penh en Siem Reap.
 • Neem meerdere kleine of grote SD cards mee voor uw digitale camera. Het is niet altijd mogelijk om de foto’s van een volle SD card op het internet te plaatsen.
 • In de meeste hotels kunt u de batterijen van uw camera opladen. Hiervoor heeft u een wereldstekker nodig. Opladen kan niet tijdens een trektocht. Denk daarom ook aan reserve batterijen.
 • De omgeving kan in de jungle zeer vochtig zijn. Rol uw camera in zeemleer als u hem even niet gebruikt om vocht op te nemen. Gebruik een waterdichte cameratas. U kunt overwegen om ook een kleine niet elektronische camera mee te nemen voor het geval uw digitale/elektronische camera het (door vocht) even laat afweten.

Post en Telecommunicatie

 • Postkaarten verstuurd vanuit Cambodja naar westerse landen komen aan na 5 tot 10 dagen.
 • Om naar Cambodja te bellen van thuis toetst u de internationale toegangscode gevolgd door 855, dan de lokale zone code (minus de eerste nul), dan het nummer. Om naar huis te bellen vanuit Cambodja, draait u 001 (of 007) + je landcode + zone code zonder de eerste nul + het nummer.
 • In de hoofdstad en in de provinciesteden zijn veel internet cafés. Tegenwoordig vindt u in bijna alle hotels, restaurant en zelfs in massage salons of andere instellingen gratis Wifi internet. Contact met de mensen thuis gaat snel, gemakkelijk en voordelig per e-mail. E-mail is de goedkoopste manier om met het thuisfront te communiceren.
 • U kunt een kopie van uw vluchtgegevens aan thuisblijvers geven. Zij kunnen op NOS-teletekst pagina’s 757 of 758, via www.schiphol.nl controleren of de aankomsttijd nog klopt.

Elektriciteit

 • In Cambodja is de spanning 220 volt. Het is aan te raden om een universele adapter (wereldstekker) mee te nemen.
 • Voor informatie over belcodes, stekkers en voltage kijk op countrycode.org
 • In Phnom Penh en Siem Reap kan het weleens gebeuren dat de stroom uitvalt maar dit wordt steeds minder. Op het platteland is stroom nog zeer schaars. Als men een homestay doet dan zal de stroom van een auto accu komen. Vergeet dus niet een zaklamp mee te nemen.

Religie

 • Bijna 95% van de Cambodjaanse bevolking is boeddhistisch (Theravada boeddhisme), ongeveer 3% van de bevolking is moslim (stroming: Cham) en er is een christelijke minderheid.

Taal

 • De officiële taal van Cambodja is Khmer (Cambodjaans). Khmer verschilt veel van de talen uit de omgeving, omdat het geen taal is die gebaseerd is op tonen. In Cambodja spreken vooral de oudere mensen nog een beetje Frans. Naast de officiële taal is de Engelse taal sterk in opkomst. In toeristen gebieden spreekt men zelfs goed verstaanbaar Engels.

Douane

 • Zowel bij binnenkomst op het vliegveld of over land moet u een aankomst en vertrek formulier invullen.
 • Het is verboden antieke voorwerpen of voorwerpen van ivoor uit te voeren.

Reisadvies

 • Voor actuele informatie over de veiligheidssituatie verwijzen wij u naar de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken minbuza.nl onder reizen en landen.

Veiligheid

 • Het reizen in Cambodja is over het algemeen zeer veilig te noemen. Vermijd ‘s avonds in Phnom Penh de donkere steegjes en blijf op de hoofdstraten. Neem niet teveel geld mee en laat vliegtickets en paspoort in een kluisje van het hotel. Neem geen waardevolle spullen mee naar het strand. Het kan voorkomen dat kinderen bij u gaan zitten, u aan de praat houden en andere kinderen uw spullen meenemen.
 • Probeer ook niet in het donker te reizen op het platteland. De meeste motorbikes en ossenkarren hebben geen achterlicht en veel wegen zijn nog niet in een goede staat.
 • Geef ook nooit geld aan kinderen en of bedelaars. Hoe zielig of hoe hard het ook mag zijn. U helpt het land hier niet mee. Wees ook voorzichtig met het uitdelen van snoep en cadeautjes voor de kinderen. Als u weg bent dan verwachten ze van andere toeristen ook wat. Als u iets wilt doen ga dan naar een goed georganiseerde school of weeshuis en geef het aan de leraar/manager, zodat hij dit kan verdelen.Een paar goede voorbeelden zijn:
  colt-cambodia.org
  https://www.facebook.com/cambodiavolunteer
 • Door de oorlogen die vroeger in en rond Cambodja gevoerd zijn liggen er in bepaalde gebieden nog landmijnen. Veel van deze landmijnen zijn met behulp van de Verenigde Naties al opgeruimd maar het is nog steeds verstandig om niet zonder begeleiding van de gangbare paden af te gaan en altijd de aanwijzingen op de waarschuwingsborden op de volgen. Dan is reizen in Cambodja relatief veilig.
 • Wij stellen op onze reizen een passende reisverzekering verplicht aangezien onverwachte uitgaven in geval van ziekte of het aanschaffen van een nieuw ticket hoog kunnen oplopen. U kunt via Atma Asia Travel in samenwerking met Europeesche verzekeringen een reisverzekering afsluiten. U kunt dan in geval van nood gebruik maken van de alarmcentrale.
 • Download op uw smartphone gratis de app “sos op reis” met alarmnummers, ambassades, consulaten en de mogelijkheid om direct contact te leggen met de alarmcentrale. sosinternational.nl

Basis veiligheidsmaatregelen.

 • Houd geld en reisdocumenten op uw lichaam (in een tasje rond uw nek of rond uw middel onder uw kleding).
 • Neem een paar kopieën van uw paspoort, visum, verzekeringspapieren, travelers checks etc. mee, gescheiden van de originelen of scan de documenten en mail deze naar u zelf. Zo heeft u ze ook tijdens de reis tot uw beschikking.
 • Bewaar niet al uw geld op één plaats.
 • Veel reizigers dragen graag bedekkende kleding. Dat doen de Cambodjanen zelf ook. Draag geen topjes, korte broeken of korte rokjes uit respect voor de cultuur.
 • In het geval u uw paspoort verliest, meld dit bij de lokale politie en vraag een aangifte rapport. Neem daarna contact op met de Engelse ambassade.
Fotoalbum Cambodja

[fbalbum url=”https://www.facebook.com/media/set/?set=a.743500329059861.1073741826.125764037500163&type=3″]