Cambodja

Met Atma Asia Travel naar Cambodja,
voor een onvergetelijke reis geheel op maat.

Dankzij de schitterende tempels van Angkor is Cambodja bekend geworden als reisbestemming in Azië. Cambodja is een klein land met een grote ziel en heeft heel veel te bieden aan de avontuurlijke reiziger die op zoek is naar een authentieke cultuur en een ongerepte natuur.

Per jeep dwars door Cambodja

Per jeep dwars door Cambodja - Cambodja - Atma Asia Travel

Eigenschappen

Duur: 15 dagen
Niveau:

Over deze activiteit

Per jeep dwars door Cambodja

Self drive in een jeep met backup auto

of

niet zelf rijden maar in een SUV met chauffeur

Individuele reis en groepsreis

 

Een avontuurlijke verkenningstocht per jeep of SUV door Cambodja. Zelf achter het stuur of met een chauffeur en samen met een gids over gebaande maar vooral ook ongebaande paden langs de highlights van Cambodja.

U ontdekt een drijvend dorp, maakt kennis met de vriendelijke bevolking én met hun lokale lekkernijen en verkent de bruisende stad Phnom Penh. U rijdt door de authentieke groene countryside van Cambodja met rijst-, rubber- en peper plantages en de schitterende ongerepte natuur van de Cardamom bergen waar u een nacht doorbrengt in een dorpje in de jungle. Via een heerlijk resort in Battambang komt u aan het eind van de reis terug in Siem Reap waar nog één hoogtepunt op u wacht, de indrukwekkende tempels van Angkor Wat.

 

De tocht.

U overnacht in goede kleinschalige boutique hotels, in de jungle is het onderkomen een eenvoudig guesthouse. Heel veel tijdens de tocht is inclusief.

U heeft als u zelf rijdt een internationaal rijbewijs nodig, in Cambodja krijgt u hiernaast nog een Cambodjaans rijbewijs.

In een jeep kunnen maximaal 2 volwassenen en 2 kinderen. Rijdt u zelf in een open jeep dan gaat er een backup auto mee met een gids, een chauffeur en uw bagage. Kiest u er voor om deze geweldige tocht in een SUV met chauffeur te maken dan rijdt de gids mee in uw auto.

Houd er rekening mee dat de jeep aan de zijkanten een open voertuig is, u heeft daar dus geen bescherming tegen stof of regen.

Er gaat bij deze tocht een gids mee om hulp te kunnen bieden bij pech onderweg. Er is in Cambodja niet zoiets als een anwb en de gids en chauffeur spreken de taal en weten waar ze moeten zijn wanneer er iets aan de auto gerepareerd moet worden. Zo reist u meer ontspannen.

 

Individuele reis en groepsreis

Wij bieden deze geweldige tocht aan als individuele reis en als internationale groepsreis.

 

Individuele reis (tocht met een jeep of met een SUV):

U bepaald zelf uw vertrekdatum.

 

Groepsreis (alleen als tocht met jeeps, geen SUV):

De vertrekdata in 2016 zijn:

 • 11 juni 2017
 • 5 november 2017
 • 3 december 2017

 

Per jeep dwars door Cambodja (3)

Bekijk de video met een impressie van deze jeep tocht.

 

Het reisprogramma van dag tot dag:

Dag 1 vlucht

Vlucht naar Siem Reap

Dag 2 Aankomst in Siem Reap

Aankomst in Siem Reap, Cambodja. Op de luchthaven van Siem Reap staat uw gids op u te wachten en hij brengt u naar uw hotel waar u na de lange vlucht wat kunt ontspannen met een drankje bij het zwembad of na een verfrissende douche even kunt gaan rusten op uw kamer. Aan het eind van de middag is het tijd voor een heerlijk diner in een leuk restaurant in het centrum van Siem Reap.

Dag 3 Siem Reap

Om een uur of 10 in de ochtend wordt het reisprogramma van deze unieke jeep of SUV tocht nog eens met u doorgenomen. Daarna maakt u kennis met “uw jeep” en krijgt u instructies over de jeep en het rijden in Cambodja. Dan stapt u in en gaat u op weg naar het 30 kilometer verder op gelegen landmijn museum. Hier krijgt u alle informatie over Cambodja in de periode van de Rode Khmer. Na een heerlijke lunch op een mooi plekje rijdt u weer terug naar uw hotel in Siem Reap.

Dag 4 Siem Reap – Kampong Kleang – Kampong Thom

Vandaag verlaat u Siem Reap en rijdt u richting de stad Kampong Thom. De eerste stop maakt u bij Kampong Kleang, het grootste drijvende dorp van Cambodja. Tijdens het droge seizoen rijdt u met uw jeep tussen de palen waarop de huizen gebouwd zijn door. Deze palen zijn wel een meter of 10 hoog. In het natte seizoen kan het water een hoogte bereiken tot aan of zelfs hoger dan de vloer van de huizen. U maakt dan een boottocht door het dorp en heeft zo de kans om een praatje te maken met de lokale bevolking. Na deze kennismaking gaat de tocht verder en via een korte stop in Kampong Kdei waar u één van de best bewaarde bruggen uit de 10e eeuw, de tijd van de Khmer koningen, vindt rijdt u naar Kampong Thom waar u overnacht.

Dag 5 Kampong Thom – Kampong Cham – Phnom Penh

Via wat kleinere highways en rubber plantages rijdt u naar Kampong Cham. Hier bezoekt u een rubber fabriek. Voordat u kunt gaan genieten van een heerlijke lunch maakt u nog een stop bij Phnom Hancey waar een prachtige pagoda staat op een heuvel met een spectaculair uitzicht op de Mekong rivier. Na de lunch rijdt u van Kampong Cham naar Phnom Penh. Onderweg rijdt u langs een lokale markt waar u zeker de lokale lekkernijen moet proberen: wat denkt u van gebakken spin? U overnacht in Phnom Penh.

Dag 6 Phnom Penh

Tijd om Phnom Penh te ontdekken. U laat vandaag de jeep staan, het verkeer is de druk voor een ontspannen rit door de stad. U laat zich lekker achterover gezeten door deze levendige stad rondrijden in een tuk tuk. De lunch is bij het Hagar restaurant dat gerund wordt door een organisatie die tot doel heeft het helpen van minder bedeelde vrouwen en kinderen in Cambodja. U bezoekt verder het genocide museum, ook wel S21 of Tuol Sleng genoemd. Aanvankelijk een school maar tijdens het regime van de Rode Khmer, van 1975 tot 1979, een beruchte gevangenis. Een bewijs van een glorieuzer verleden is het Koninklijk paleis, een complex met meerdere gebouwen en de residentie van de koning van Cambodja. Er zijn een paar opties voor de middag: u kunt in uw hotel blijven en ontspannen, u kunt ook een lokale markt gaan bezoeken. Een andere mogelijkheid is een bezoek brengen aan Choeng Ek, beter gekend als de “Killing Fields”. Geen fraaie plek aangezien hier duizenden mensen zijn omgebracht en begraven in massa graven maar wel een historisch belangrijke. Het hierbij gelegen museum vertelt het verhaal van de vele slachtoffers. Om een uur of 5 gaat u aan boord van een boot voor een cruise. Met een drankje in de hand kunt u genieten van live muziek en een schitterende zonsondergang in Phnom Penh.

Dag 7 Phnom Penh – Kampot 

U laat de hoofdstad achter u en rijdt over zowel verharde als onverharde wegen naar de zuidkust van Cambodja. Hoe dichter u bij de zee komt hoe meer peper plantages en helder groene rijstvelden u tegenkomt. Tijdens uw tocht door Cambodja zal u regelmatig de kans krijgen om het authentieke Cambodjaanse plattelands leven te ontdekken. De beste peper ter wereld komt uit Kampot en hier bezoekt u dan ook een peper plantage. Lunch is weer op een mooie locatie, in bamboe hutten bij een prachtig meer. Na de lunch is er tijd voor een bezoek aan Kampot. U kunt als u dat wilt ook direct naar uw hotel rijden in het 20 km verderop gelegen plaatsje Kep.

Dag 8 Kep

De omgeving van Kampot en Kep is schitterend en daarom is er een dag gepland om deze omgeving te verkennen. In Kep vindt u de beste krab van Cambodja en dus is het een goed idee om die eens te gaan proeven. Een korte rit brengt u bij Kiri Sela, een bijzondere grot. De volgende stop is bij de Tropeang Sangke gemeenschap. Uw bezoek helpt de bevolking van dit dorp onder andere de mangrove plantage te onderhouden. Tijdens een boottochtje ziet u de vissersboten langs de kustlijn varen. Visserij is een belangrijke bron van inkomsten voor de hier woonachtige lokale bevolking. U overnacht weer in Kep.

Dag 9 Kep – Koh Kong

U verlaat het Frans koloniale stadje Kep en rijdt vandaag over de pittoreske highway 48. Na 4 maal een rivier overgestoken te hebben arriveert u in de middag in Koh Kong.

Dag 10 Koh Kong – Veal Veng

Al vroeg in de ochtend vertrekt u richting Veal Veng. Dit dorp ligt diep in de jungle van de Cardamom bergen en de rit er naar toe vereist dan ook een goede rijvaardigheid. Er zijn maar een paar wegen die tot in deze schitterende in het zuidwesten van Cambodja gelegen bergketen doordringen. Het regent er vaak dus de vegetatie is uitbundig. Omdat het dichte regenwoud nog zo moeilijk begaanbaar is en daardoor weinig bezocht komen in dit gebied tijgers en andere grote kattensoorten, olifanten, beren, krokodillen en apen voor. Goed mogelijk dat u deze op uw pad treft. Onderweg is de omgeving adembenemend. U passeert meerdere dammen en aan het eind van middag arriveert u in het authentieke jungle dorpje Veal Veng. U maakt kennis met uw gastheer en gastvrouw en na een opfrisbeurt, lekker na een dag achter het stuur, staat het diner al voor u klaar.

Dag 11 Veal Veng – Battambang

Na een goed ontbijt verlaat u het dorp. Eerst nog over onverharde wegen van aarde maar langzaam worden deze vervangen voor verharde wegen. Deze wegen leiden u vandaag naar het stadje Pursat en van hier via een comfortabele rit met tussenstops voor de lunch en hier en daar om te genieten van het uitzicht over highway 5 naar Battambang. In Battambang checkt u in bij een mooi resort.

Dag 12 Battambang

Battambang is een leuk stadje dat nog veel van de koloniale sfeer laat proeven. Het stadje is omgeven door een prachtige natuur en kleine dorpjes en u maakt dan ook in de ochtend een verkenningstocht rond Battambang en u maakt een rit met de beroemde bamboe trein. Dit bamboe raft op wielen van 2,5 x 4 meter groot wordt door de lokale bevolking gebruikt voor transport van goederen en een tochtje over het spoor met deze trein is een leuke ervaring. Na de lunch kunt u kiezen: ontspannen in het resort of een bezoek brengen aan Phnom Sompov Mountain. Deze berg is ongeveer 140 meter hoog en een trap met 800 treden leidt naar de top. Op de top vindt u heiligdommen en grotten uit de tijd van de Rode Khmer en het uitzicht is geweldig. Weer afgedaald kunt u zich bij zonsondergang verbazen over de duizenden vleermuizen die hun grotten verlaten en uitvliegen in de avondschemering.

Dag 13 Battambang – Siem Reap

Vandaag gaat u op weg naar Siem Reap. Onderweg stopt u bij een lokaal huis waar u kunt zien hoe rijstpapier gemaakt wordt. 10 kilometer voor Siem Reap bezoekt u een zijde fabriek. Hier ontdekt u het proces van het zijde weven. U overnacht in Siem Reap.

Dag 14 Siem Reap – Angkor – Siem Reap

Aan het eind van uw reis bezoekt u één van de meest bijzondere hoogtepunten van Cambodja, de oude tempels van Angkor Wat. U maakt een jeeptour onder leiding van een gids door het enorme tempel complex en stopt bij de mooiste tempels om deze van dichterbij te bekijken. Dit werelderfgoed wat uit de 12e eeuw stamt is schitterend versierd met allerlei vormen van beeldhouwwerk. Uw eerste stop is Angkor Wat zelf. U wandelt hier onder het genot van een frisse soda en een stuk verse kokosnoot door de meest belangrijke van de 110 tempels die het complex rijk is. Uw tocht gaat verder naar Angkor Thom met onder andere de 12e eeuwse Bayon temple met een 54 tal 4 koppige Boeddha beelden die ongetwijfeld veel indruk op u zal maken. In de middag bezoekt u nog de Ta Phrom tempel. Als één van de weinige tempels is deze nog geheel in originele vorm bewaard gebleven. U herkent de tempel mogelijk van de film Tomb Raider die hier deels is opgenomen. De tempel is voor een groot deel overwoekerd door bomen en gigantische wortels die zich over en door de stenen een weg gebaand hebben. De lunch is vandaag een picknick bij het mooi aangelegde Baray meer. En in de avonduren heeft u tijdens uw laatste diner in Cambodja u alle tijd om na te genieten van de geweldige jeep of SUV tocht die u door dit indrukwekkende land heeft gemaakt.

Dag 15 Siem Reap – Siem Reap airport

Tijd om afscheid te nemen van Cambodja. U wordt met een taxi naar de luchthaven gebracht voor uw vlucht terug naar huis.

 

Het is mogelijk om uw verblijf in Cambodja te verlengen bijvoorbeeld met nog een paar extra dagen in Siem Reap om meer tempels te bezoeken of met een verblijf aan het strand in Sihanoukville.

Laat het ons weten en we maken een reisprogramma op maat voor u.

 

Over Cambodja

Geschiedenis

Het koninkrijk Cambodja begon haar geschiedenis in het jaar 802 toen Jayavarman II zichzelf tot koning verklaarde wat het begin betekende van het Khmer rijk. Er werden vele schitterende tempels gebouwd waarvan Angkor Wat de bekendste is. Het Khmer rijk heeft ruim 600 jaar bestaan. Daarna namen de Fransen Cambodja over maar in 1953 werd Cambodja onafhankelijk. Niet lang daarna was het verwikkeld in de Vietnam oorlog en in 1975 kwam de Rode Khmer aan het bewind. Na een burgeroorlog tot in de jaren ’90 nam de Verenigde naties het bestuur van het land over en in 1993 werden er voor het eerst weer democratische verkiezingen gehouden. Vandaag de dag is Cambodja een constitutionele monarchie. Het boeddhisme is de officiële godsdienst.

Natuur

Behalve in het zuid oosten worden alle grenzen van Cambodja gevormd door lage gebergtes. Binnen deze grenzen ligt een grote laagvlakte, het vruchtbare hart van Cambodja. Hier verbouwt men vooral rijst. Het grootste deel van Cambodja ligt op een hoogte van minder dan 100 meter boven het zeeniveau, het hoogste punt is de Aoralberg in het Cardamongebergte met een hoogte van 1771 meter. Ongeveer 50% van het land bestaat uit regenwoud en aan de kust vindt men veel mangrove begroeiing.

Het weer

Wie van warmte houdt zal het heerlijk vinden in Cambodja. De temperatuur kan in de zomer oplopen tot 45 graden, in de koele maanden is het op zijn laagst 10 graden. Van november tot april is er een droge noordoost moesson en van mei tot oktober de natte zuidwestmoesson. In januari en februari valt de minste regen in Cambodja.

Cultuur en bezienswaardigheden

Cambodja is een arm land met een gebrekkige infrastructuur maar heeft zeer waardevolle cultuurschatten. Veel hiervan zijn gebouwd tijdens de bloei van het grote Khmer rijk. De tempels van Angkor zijn hiervan een schitterend voorbeeld. Maar ook andere tempels, soms verscholen in de jungle en overwoekerd door bomen en planten, zijn absoluut een bezoek waard. Maar er is nog veel meer te zien en te doen in Cambodja. Een adembenemend landschap met beboste heuvels en ondoordringbare jungle, relaxte eilandjes, stranden met wit zand, een levendige hoofdstad en kleine steden en dorpen met koloniale huizen en vooral ook een zeer vriendelijke lokale bevolking.

Aangezien Cambodja voor een groot deel vlak is is het goed mogelijk om de bezienswaardigheden op de fiets te gaan bezoeken of om per fiets een tocht over het platte land te gaan maken. Tijdens de fietstochten maakt u gemakkelijk contact met de lokale bevolking en “proeft” u de oorspronkelijke Cambodjaanse sfeer op zijn best. Of maak een boottocht op de machtige Mekong rivier en zie hoe de zeldzame Irrawaddy dolfijnen sierlijke bewegingen maken in het water, bezoek de minderheidsgroepen in de jungle in het noordoosten van het land, trek een aantal dagen door de in het zuiden gelegen bergen, zwem onder aan een waterval of in een kratermeer, bezoek een lokale markt in Phnom Penh en leer de gastvrije inwoners van dit magnifieke land kennen tijdens een overnachting bij hen thuis.

Cambodja is een wat kleiner land met een grote ziel en heeft heel veel te bieden aan de avontuurlijke reiziger die op zoek is naar een authentieke cultuur en een ongerepte natuur.

 

Reisinformatie Cambodja

Paspoort en visum

 • Uw Nederlandse paspoort dient bij vertrek uit Cambodja nog minimaal 6 maanden geldig te zijn. Belgische reizigers hebben een internationale reispas nodig.
 • U kunt een toeristenvisum voor 30 dagen aanvragen bij aankomst op het internationale vliegveld van Phnom Penh of Siem Reap voor $ 20,- per persoon (december 2014). Naast uw paspoort dient u dan te beschikken over 2 pasfoto’. Komt u over land via Vietnam of Thailand Cambodja binnen dan dient u bij de Immigaration office aldaar een visum aan te vragen of bij de grensovergang een te visum kopen. Meestal moet men een paar dollar extra betalen aan de officials (drink geld wordt dit fenomeen ook wel genoemd). Tegenwoordig kan men ook een E-visa via het internet aanvragen. Meer informatie hierover vindt u op de volgende website: http://evisa.mfaic.gov.kh/
 • Maak kopieën van de belangrijke pagina’s van uw paspoort en bewaar deze tijdens uw reis gescheiden van het origineel. Laat ook een kopie achter in Nederland of stuur een scan van alle belangrijke documenten via een e-mail naar uzelf zodat u ze ook tijdens de reis ter beschikking heeft.
 • Deze richtlijnen gelden voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Reizigers met een andere nationaliteit dienen zelf contact op te nemen met de ambassade of Het Visum Buro.
 • Als reiziger bent u zelf verantwoordelijk voor het in bezit zijn van de juiste reisdocumenten. Reizigers met een andere nationaliteit dan de Nederlandse of Belgische dienen contact op te nemen met de ambassade voor de te volgen richtlijnen.

Ambassade

Vaccinaties

 • Voor Cambodja worden vaccinaties tegen Hepatitis A, buiktyfus en DTP aangeraden. Malaria: De resistentie van malariamuggen tegen profylaxis is wereldwijd een groot probleem. Hoewel de meer toeristische gebieden malariavrij zijn, bestaan in Cambodja nog steeds enkele (wisselende) risicogebieden. Neem vooral daarom preventieve maatregelen zoals: houd ’s avonds armen en benen bedekt, gebruik muskietennetten en smeer alle overblijvende blote huid goed in met een muggen werend middel (muggenmelk), bij voorkeur een middel waar DEET in zit. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een malariagebied altijd direct contact op met een arts. Bij een aantal instanties kunt u terecht voor de meest recente informatie betreffende deze voorzorgsmaatregelen. U wordt dan ook geadviseerd tenminste vier tot zes weken voor vertrek contact op te nemen met uw huisarts, plaatselijke GG&GD, het Tropencentrum of Travel Clinic.
 • Meer informatie kunt u ook vinden op:
 • Neem uw reisroute mee naar uw afspraak.
 • Als u binnen 10 dagen voorafgaand aan uw bezoek aan Cambodja in een gele koorts gebied bent geweest, wordt een gele koorts vaccinatie verplicht gesteld.
 • Neem het vaccinatieboekje mee op reis.
 • Ga bij aanhoudende medische klachten op reis altijd naar een arts.
 • In de verstedelijkte gebieden in Azië komt de door muggen overgedragen ziekte Dengue steeds meer voor. Dengue verloopt meestal onschuldig met koorts, huiduitslag en hoofdpijn, maar kan in zeldzame gevallen ernstig verlopen. Er bestaat geen vaccinatie. De muggen die dengue overbrengen steken overdag. Het is dus verstandig dat u zich ook overdag insmeert met muggen werende middelen met 30-50% DEET.

Gezondheid

 • Kraanwater is in het algemeen niet geschikt voor consumptie. Het is beter om gekookt of gebotteld water te drinken of om het water te zuiveren met een filter of jodium druppels. Ook rauwe groenten, schelpdieren, ijs, ongekookte melk en niet door uzelf geschild fruit kunt u beter niet consumeren. Met vlees en vis moet zeer terughoudend worden omgegaan: alleen vers en goed doorbakken is het geschikt om gegeten te worden. Zo niet dan is het veiliger om ook deze producten links te laten liggen. Soms doet men ijs in de dranken om deze koel te houden. Er zijn in Cambodja 2 soorten ijs. IJsblokjes met een gat erin, deze kunt u gewoon gebruiken in uw drankjes. En grote blokken ijs. Die worden gebruikt voor in de koelboxen. Op het platteland of op straat wordt dit ijs ook gebruikt in drankjes, het wordt fijn gemalen maar het is beter dat u dit ijs niet gebruikt.
 • Voorkom een infectie overgebracht door kleine wormpjes (Bilharzia) door niet in stilstaand water te zwemmen.

EHBO/Reisapotheek

 • Neem zelf een kleine reisapotheek mee. U zou kunnen denken aan de hieronder genoemde middelen: Pleisters, steriele gaasjes, verband/zwachtels, watten, sporttape, steristrips of hansastrips, betadinejodiumgaas, betadinejodium (flesje/tube), schaartje, pincet, tekentang, veiligheidsspeld, handen desinfectiemiddel / ontsmettingsdoekjes, blarenpleister (Compeed of Second Skin). Wat betreft medicijnen zou u mee kunnen nemen: paracetamol, ibuprofen, middel tegen diarree (bijv. loperamide), laxeermiddel (bijv. dulcolax), ORS (oral rehydration salts), neusdruppels, anti hoest middel, antibiotica (op recept in overleg met arts), evt. malaria tabletten (indien geadviseerd), antimuggen middel met DEET, lippen- en zonnebrand crème (met hoge beschermingsfactor, minimaal 15), eigen geneesmiddelen (KNMP reisdocument, verkrijgbaar bij apotheek, invullen en meenemen)
 • Neem wondjes in de tropen serieus: houd ze in de gaten en doe er iets desinfecterends op en eventueel voor overdag een pleister. Krab muggenbulten niet open.
 • Gebruik een zonnebrandcrème met hoge beschermings factor, ook in het regenseizoen. Snorkel met T-shirt en (korte)broek aan.
 • Lijdt u aan een chronische ziekte, vraag dan aan uw huisarts een verklaring van uw aandoening en de therapie in het Engels.
 • Draagt u een bril of lenzen, neem dan de opticienbeschrijving mee of een extra bril of extra paar lenzen. Voor snorkelaars/duikers worden duikbrillen op sterkte verkocht (en verhuurd) bij duikwinkels/duikscholen.
 • Begin goed uitgerust en met een flexibele instelling aan de reis. De reizen/trektochten zijn inspannend en er kunnen zich onvoorziene omstandigheden voordoen (aardverschuivingen, weersveranderingen). Het is daarom ook van belang dat de reizigers over een goede gezondheid beschikken.
 • Een goed boekje is “Hoe blijf ik gezond ik de tropen?” schrijver: Piet A. Kager, KIT Publishers.

Geldzaken

 • De lokale munteenheid is de riel. Desondanks berekenen Cambodjanen veel diensten en goederen in Amerikaanse dollars. In grote steden zoals Phnom Penh, Siem Reap, Battambang, Kampong Cham en Sihanoukville zijn nu PIN-automaten waar u geld kunt opnemen met uw Cirrus, Maestro of Visakaart. Creditcards worden meer en meer geaccepteerd in belangrijke hotels, restaurants in bezit van buitenlanders en souvenirshops. Geld opnemen met creditcard is zeer onvoordelig. Alleen grote banken accepteren travellers cheques en buitenlandse valuta (uitgezonderd USD). Wij raden u aan om USD in kleine coupures bij u te hebben.
 • Geld, paspoorten en waardepapieren kunt u het beste in de kluis van uw hotel achterlaten. Laat nooit waardepapieren op de hotel kamer achter.
 • Het geven van fooien is niet verplicht in Cambodja, maar is wel gebruikelijk in hotels en restaurants (5 tot 10% van de rekening). Voor een gids is USD 5,- per dag redelijk en voor een chauffeur is dat USD 2,- per dag. Voor dragers is 2.000 Riel per tas een goede indicatie maar de hoogte van de fooi is afhankelijk van de waardering die u wilt uitdrukken.

Zakgeld

 • Gemiddeld is een bedrag van 100 tot 130 Euro per week als zakgeld toereikend, afhankelijk van het uitgave patroon. Aanschaf van souvenirs, extra excursies, evt. entreegelden etc. moeten nog bij gerekend worden.

Afdingen

 • Op toeristische markten kan men afdingen maar op lokale markten nauwelijks. Ook in supermarkten en restaurants heeft men in het algemeen vaste prijzen.

Uitrusting

 • Checklist: paspoort (+kopieën), verzekerings papieren, geld, tas voor de grotere bagage, kleine tas/rugzak voor uw dagelijkse uitstapjes en voor in de auto, evt. lakenzak, zaklamp of hoofdlamp (met reserve lampje en batterijen), zonnebril, hoofddeksel, zwemkleding, handdoek, goed ingelopen wandelschoenen met goed profiel, steun aan de enkels en die snel drogen + reserveveters, sandalen, in de maanden nov-febr: warme trui, fleece, jack of sweater en een warmere lange broek, regenjas of poncho en dunne kleding in de zomer en/of paraplu, opvouwbare tas om overtollige bagage in het hotel achter te kunnen laten (met slotje en naamlabel), toiletartikelen, lippenbalsam met sunblock, toilet papier, vochtige doekjes, waterfles, jodium tabletten of een waterzuiveraar, zakmes, vuuraansteker, tasje voor uw geld en uw papieren (draag deze om uw nek, niet buiten uw kleding om uw middel), naaisetje, lees- en schrijfmateriaal (reisdagboek), camera, verrekijker.
 • Als u een trektocht maakt zijn de volgende items van belang: warme trui/fleece, waterdicht jack of poncho, goede wandelschoenen die snel drogen (met reserveveters), water bestendige slippers (met bandjes), T-shirts, lange broek, zonnepet, evt. lakenzak, dagrugzakje (waterdicht), evt. wandelstok, goede zonnebril, verrekijker, zakmes, zaklantaarn, reiswekker, slotje, waterfles, toiletpapier, reservebatterijen, naaisetje, (sneldrogende) handdoek, andere persoonlijke benodigdheden.
 • Wanneer u een tempel (of een ander religieus gebouw) bezoekt is het gebruikelijk uw schouders en knieën te bedekken. Bij bijvoorbeeld tempelbezoeken is het dus handig een omslagdoek bij de hand te hebben. In het Royal Palace is een omslag doek niet voldoende en zal u echt een T-shirt of een ander kleidingstuk aan moeten hebben die uw schouders bedekt.
 • Tijdens uw vlucht, in ruimtes met airco of in hooggelegen gebieden kan een trui of vest erg van pas komen.

Fotograferen

 • Cambodja is een zeer fotogeniek land. Zowel de natuur als de bevolking zijn zeer kleurrijk. Respecteer de mensen die u wil fotograferen en vraag eerst om toestemming.
 • Informeer bij bezoek aan de lokale bevolking eerst of er geen speciale ‘taboes’ bestaan omtrent het fotograferen. Fotografeer geen naakte kinderen. Op het platteland is het normaal dat hele jongen kinderen zonder kleren rondlopen.
 • Houd er rekening mee dat het licht bij veel zon feller is dan in Nederland. Dit geeft al snel overbelichting van de foto’s. Het advies is dan ook uw camera te voorzien van een (polarisatie) filter.
 • Goede fotowinkels vindt u in Phnom Penh en Siem Reap.
 • Neem meerdere kleine of grote SD cards mee voor uw digitale camera. Het is niet altijd mogelijk om de foto’s van een volle SD card op het internet te plaatsen.
 • In de meeste hotels kunt u de batterijen van uw camera opladen. Hiervoor heeft u een wereldstekker nodig. Opladen kan niet tijdens een trektocht. Denk daarom ook aan reserve batterijen.
 • De omgeving kan in de jungle zeer vochtig zijn. Rol uw camera in zeemleer als u hem even niet gebruikt om vocht op te nemen. Gebruik een waterdichte cameratas. U kunt overwegen om ook een kleine niet elektronische camera mee te nemen voor het geval uw digitale/elektronische camera het (door vocht) even laat afweten.

Post en Telecommunicatie

 • Postkaarten verstuurd vanuit Cambodja naar westerse landen komen aan na 5 tot 10 dagen.
 • Om naar Cambodja te bellen van thuis toetst u de internationale toegangscode gevolgd door 855, dan de lokale zone code (minus de eerste nul), dan het nummer. Om naar huis te bellen vanuit Cambodja, draait u 001 (of 007) + je landcode + zone code zonder de eerste nul + het nummer.
 • In de hoofdstad en in de provinciesteden zijn veel internet cafés. Tegenwoordig vindt u in bijna alle hotels, restaurant en zelfs in massage salons of andere instellingen gratis Wifi internet. Contact met de mensen thuis gaat snel, gemakkelijk en voordelig per e-mail. E-mail is de goedkoopste manier om met het thuisfront te communiceren.
 • U kunt een kopie van uw vluchtgegevens aan thuisblijvers geven. Zij kunnen op NOS-teletekst pagina’s 757 of 758, via www.schiphol.nl controleren of de aankomsttijd nog klopt.

Elektriciteit

 • In Cambodja is de spanning 220 volt. Het is aan te raden om een universele adapter (wereldstekker) mee te nemen.
 • Voor informatie over belcodes, stekkers en voltage kijk op countrycode.org
 • In Phnom Penh en Siem Reap kan het weleens gebeuren dat de stroom uitvalt maar dit wordt steeds minder. Op het platteland is stroom nog zeer schaars. Als men een homestay doet dan zal de stroom van een auto accu komen. Vergeet dus niet een zaklamp mee te nemen.

Religie

 • Bijna 95% van de Cambodjaanse bevolking is boeddhistisch (Theravada boeddhisme), ongeveer 3% van de bevolking is moslim (stroming: Cham) en er is een christelijke minderheid.

Taal

 • De officiële taal van Cambodja is Khmer (Cambodjaans). Khmer verschilt veel van de talen uit de omgeving, omdat het geen taal is die gebaseerd is op tonen. In Cambodja spreken vooral de oudere mensen nog een beetje Frans. Naast de officiële taal is de Engelse taal sterk in opkomst. In toeristen gebieden spreekt men zelfs goed verstaanbaar Engels.

Douane

 • Zowel bij binnenkomst op het vliegveld of over land moet u een aankomst en vertrek formulier invullen.
 • Het is verboden antieke voorwerpen of voorwerpen van ivoor uit te voeren.

Reisadvies

 • Voor actuele informatie over de veiligheidssituatie verwijzen wij u naar de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken minbuza.nl onder reizen en landen.

Veiligheid

 • Het reizen in Cambodja is over het algemeen zeer veilig te noemen. Vermijd ‘s avonds in Phnom Penh de donkere steegjes en blijf op de hoofdstraten. Neem niet teveel geld mee en laat vliegtickets en paspoort in een kluisje van het hotel. Neem geen waardevolle spullen mee naar het strand. Het kan voorkomen dat kinderen bij u gaan zitten, u aan de praat houden en andere kinderen uw spullen meenemen.
 • Probeer ook niet in het donker te reizen op het platteland. De meeste motorbikes en ossenkarren hebben geen achterlicht en veel wegen zijn nog niet in een goede staat.
 • Geef ook nooit geld aan kinderen en of bedelaars. Hoe zielig of hoe hard het ook mag zijn. U helpt het land hier niet mee. Wees ook voorzichtig met het uitdelen van snoep en cadeautjes voor de kinderen. Als u weg bent dan verwachten ze van andere toeristen ook wat. Als u iets wilt doen ga dan naar een goed georganiseerde school of weeshuis en geef het aan de leraar/manager, zodat hij dit kan verdelen.Een paar goede voorbeelden zijn:
  colt-cambodia.org
  https://www.facebook.com/cambodiavolunteer
 • Door de oorlogen die vroeger in en rond Cambodja gevoerd zijn liggen er in bepaalde gebieden nog landmijnen. Veel van deze landmijnen zijn met behulp van de Verenigde Naties al opgeruimd maar het is nog steeds verstandig om niet zonder begeleiding van de gangbare paden af te gaan en altijd de aanwijzingen op de waarschuwingsborden op de volgen. Dan is reizen in Cambodja relatief veilig.
 • Wij stellen op onze reizen een passende reisverzekering verplicht aangezien onverwachte uitgaven in geval van ziekte of het aanschaffen van een nieuw ticket hoog kunnen oplopen. U kunt via Atma Asia Travel in samenwerking met Europeesche verzekeringen een reisverzekering afsluiten. U kunt dan in geval van nood gebruik maken van de alarmcentrale.
 • Download op uw smartphone gratis de app “sos op reis” met alarmnummers, ambassades, consulaten en de mogelijkheid om direct contact te leggen met de alarmcentrale. sosinternational.nl

Basis veiligheidsmaatregelen.

 • Houd geld en reisdocumenten op uw lichaam (in een tasje rond uw nek of rond uw middel onder uw kleding).
 • Neem een paar kopieën van uw paspoort, visum, verzekeringspapieren, travelers checks etc. mee, gescheiden van de originelen of scan de documenten en mail deze naar u zelf. Zo heeft u ze ook tijdens de reis tot uw beschikking.
 • Bewaar niet al uw geld op één plaats.
 • Veel reizigers dragen graag bedekkende kleding. Dat doen de Cambodjanen zelf ook. Draag geen topjes, korte broeken of korte rokjes uit respect voor de cultuur.
 • In het geval u uw paspoort verliest, meld dit bij de lokale politie en vraag een aangifte rapport. Neem daarna contact op met de Engelse ambassade.
Fotoalbum Cambodja

[foogallery id=”2992″]

Per jeep dwars door Cambodja

 

Groepsreis:

De reissom voor de 15 daagse avontuurlijke jeeptocht door Cambodja als internationale groepsreis is 2850,- euro per persoon.

Eén persoons kamer toeslag: 499,- euro.

De minimale deelname is 6 personen (3 jeeps, 2 personen per jeep), maximaal 24 (12 jeeps, 2 personen per jeep).

De chauffeur moet beschikken over een nationaal en een internationaal rijbewijs.

Als u alleen boekt deelt u een jeep met een andere reiziger.

Bij de prijs inbegrepen:

 • Alle overnachtingen in goede boutique hotels, één maal een eenvoudig guesthouse in een 2 pk (op indeling) obv logies met ontbijt
 • 11 x lunch, 1 x lunchbox
 • 5 x diner
 • Route beschrijving, een kaart van Cambodja, sim card
 • Dag 3 – 13: gebruik van een jeep en benzine
 • Back up auto met gids en mecanicien
 • Entree gelden voor: landmijn museum, Kampong Kleang, Koninklijk paleis, Killing Fields, Tuol Sleng museum, Phnom Sampeuv, Angkor Wat
 • Boottocht: Kampong Kleang, Phnom Penh Mekong rivier, Kampot Mangrove
 • Lokale gids: Phnom Penh stads tour, Battambang, Angkor
 • Bamboe trein in Battambang
 • Cambodjaans rijbewijs
 • Cambodjaanse sim card
 • Auto verzekering (third liability= WA verzekering)

Bijkomende kosten:

 • Visum voor Cambodja
 • Reis- en/of annuleringsverzekering. Deze kunnen wij voor u afsluiten.
 • Vaccinaties
 • Intercontinentale vlucht Amsterdam/Brussel-Siem Reap v.v.
 • Dranken, overige maaltijden
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Fooi voor het lokale personeel
 • Boekingskosten: 25,- euro per factuur
 • Bijdrage Calamiteitenfonds: 2,50 euro per factuur

 

Individuele reis:

Prijs in euro per persoon vanaf:

2 volwassen + 1 kind6-16 jaar + 2 kinderen6-16 jaar 4 volwassen + 2 kinderen6-16 jaar + 4 kinderen6-16 jaar
Jeep self drive + Back up auto 3760,- 1649,- 1136,- 3036,- 1127,- 1009,-
SUV met chauffeur 3037,- 1637,- 1123,- op aanvraag op aanvraag op aanvraag

 

Bij de prijs inbegrepen:

 • Alle transfers in Siem Reap tussen de luchthaven en uw hotel in Siem Reap
 • Alle overnachtingen in goede boutique hotels, één maal een eenvoudig guesthouse obv logies met ontbijt
 • 12 x lunch
 • 13 x diner
 • Drinkwater en koude doekjes
 • Route beschrijving, een kaart van Cambodja, sim card
 • Dag 2 – 13: gebruik van een jeep of SUV+chauffeur en benzine
 • Dag 2 – 13: back up auto met mecanicien en benzine (indien gebruik makend van een jeep)
 • Dag 2 – 13: Engelssprekende Cambodjaanse begeleider (incl. maaltijden en accommodatie)
 • Entree gelden voor: landmijn museum, Kampong Kleang, Koninklijk paleis, Killing Fields, Tuol Sleng museum, Phnom Sampeuv, Angkor Wat
 • Boottocht: Kampong Kleang, Phnom Penh Mekong rivier, Kampot Mangrove
 • Lokale gids: Phnom Penh stads tour, Battambang, Angkor
 • Donatie aan het mangrove project
 • Bamboe trein in Battambang
 • Cambodjaans rijbewijs (bij de jeeptocht)
 • Cambodjaanse sim card
 • Auto verzekering (third liability = WA verzekering)
 • Welkoms geschenk

Bijkomende kosten:

 • Visum voor Cambodja
 • Reis- en/of annuleringsverzekering. Deze kunnen wij voor u afsluiten.
 • Vaccinaties
 • Intercontinentale vlucht Amsterdam/Brussel-Siem Reap v.v.
 • Dranken
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Fooi voor het lokale personeel
 • Boekingskosten: 25,- euro per factuur
 • Bijdrage Calamiteitenfonds: 2,50 euro per factuur