Tibet

Met Atma Asia Travel naar Tibet,
voor een onvergetelijke reis geheel op maat.

De Tibetanen zijn een toegewijd en zeer vriendelijk volk en hun land, op een gemiddelde hoogte van 4000 meter, biedt schitterende kloosters, overweldigend zicht op de hoogste bergen ter wereld en legendarische pelgrimsroutes. Een bezoek aan dit magische koninkrijk zal zeker een blijvende en diepe indruk achterlaten.

Pelgrimstocht naar Mount Kailash

Pelgrimstocht naar Mount Kailash - Tibet - Atma Asia Travel

Eigenschappen

Duur: 19 dagen
Data: 5-23 september '17
Niveau:

Over deze activiteit

Pelgrimstocht naar Mount Kailash.

 

Reisdata:

De groepstocht begint vanuit Kathmandu op 8 september 2017. De reisdata zijn zo gekozen dat u tijdens volle maan bij het heilige Manasarovar meer verblijft.

Om op tijd aanwezig te zijn moet u uiterlijk op 5 september uit Nederland vertrekken. De vrije dag in Kathmandu wordt gebruikt om uw visum voor Tibet te verkrijgen bij de Chinese ambassade in Kathmandu.

De groeps tocht eindigt in Kathmandu op 21 september 2017.

U mag natuurlijk al eerder naar Kathmandu vliegen en ook na de reis door Tibet is het mogelijk om nog langer in Nepal te verblijven. Wij kunnen uw vlucht Amsterdam-Kathmandu v.v. naar uw wensen boeken.

U kunt deze reis ook als privé (groeps)reis boeken. U kunt dan uw eigen vertrekdatum bepalen.

Reisbegeleiding:

De reis wordt begeleid door een Engelssprekende gecertificeerde Tibetaanse gids en een Nepalese staf.

Deelnemers:

Minimum aantal deelnemers voor de groepsreis: 4

Maximum aantal deelnemers voor de groepsreis: 10

Zwaarte van de reis:

U reist op grote hoogte en dit kan de reis vermoeiend maken. Het grootste deel van de route legt u per auto af. Tijdens de kora, de trektocht rond Mount Kailash, gaat u een pas over op een hoogte van 5630 meter. Door de hoogte waarop u loopt is dit een zware trektocht. Er wordt aan het begin van de tocht extra dag uitgetrokken in Nyalam om te acclimatiseren.

Voor deze reis dient u in goede gezondheid te verkeren.

Vooraf.

Door het avontuurlijke karakter van deze reis en door omstandigheden die van te voren niet te voorzien zijn kan het nodig zijn om al voor vertrek of ter plekke veranderingen in het programma aan te brengen. Zo kunnen bijvoorbeeld wegen onbegaanbaar raken of vervoersmiddelen kapot gaan. Een programmawijziging gebeurt zoveel mogelijk in overleg met de deelnemers, de uiteindelijke beslissing ligt echter bij de gids. Mochten voor aanvang van de reis belangrijke veranderingen bekend zijn, dan worden alle deelnemers daarvan tijdig op de hoogte gebracht.

Dagindeling:

Dag 1 vlucht Amsterdam-Kathmandu

Dag 2 aankomst in Kathmandu

Dag 3 Kathmandu

Dag 4 Kathmandu-Nyalam

Dag 5 Nyalam

Dag 6 Nyalam-Saga

Dag 7 Saga-Paryang

Dag 8 Paryang-Manasarovar

Dag 9 Manasarovar-Darchen

Dag 10 Darchen-Dira Phuk

Dag 11 Dira Phuk-Drolma La-Zuthul Phuk

Dag 12 Zuthul Phuk-Manasarovar

Dag 13 Manasarovar

Dag 14 Manasarovar-Saga

Dag 15 Saga-Tingri

Dag 16 Tingri-grens Tibet/Nepal

Dag 17 grens-Kathmandu

Dag 18 Kathmandu

Dag 19 vlucht Kathmandu-Amsterdam.

Vervoer:

Voor het vervoer van de groep en het materiaal wordt gebruik gemaakt van landcruisers en een truck (afhankelijk van het aantal deelnemers).

Hotels/Overnachtingen:

De groepsleden slapen in de hotels en guesthouses in een twee persoons kamer op indeling.

Het hotel in Kathmandu is een goed middenklasse hotel.

De hotels en guesthouses op de Tibetaanse hoogvlakte zijn in het algemeen zeer eenvoudig en niet altijd geheel schoon. Verwacht geen luxe.

De tenten zijn van goede kwaliteit, er worden slaapmatjes geleverd. Wilt u graag erg zacht slapen, neemt u dan een eigen (zelfopblaasbaar) slaapmatje mee.

Visum:

Zowel voor Nepal als voor China heeft u een visum nodig.

Het visum voor Nepal kunt u verkrijgen bij het Nepalese consulaat in Amsterdam of, na een online aanvraag voor vertrek, op de luchthaven van Kathmandu.

Het visum voor China krijgt u via onze agent in Kathmandu. Het visum wordt van te voren voor u aangevraagd, we hebben hiervoor een kopie van uw paspoort nodig. U voldoet de betaling voor dit visum rechtstreeks aan onze agent.

Vaccinaties:

Voor deze reis worden aanbevolen vaccinaties tegen: DTP, Tyfus en Hepatitis A.

Aangezien adviezen met betrekking tot vaccinaties vaak wisselen raden wij aan om ruim voor de vertrekdatum, in elk geval een maand voor vertrek, contact op te nemen met uw lokale gezondheidsdienst of via de LCR uw vaccinaties te regelen (www.lcr.nl). Neem uw reisroute mee naar uw afspraak.

Reisadviezen:

Na boeking krijgt u van ons een reisinformatie pakket toegestuurd met allerlei reisadviezen zodat u goed voorbereid op reis kunt gaan.

Reisverzekering:

Omdat medische hulp en onverwachte vluchten tot hoge kosten aanleiding kunnen geven stellen wij een individuele reisverzekering verplicht. Een annuleringsverzekering wordt aanbevolen.

Deze aflopende reis- en/of annuleringsverzekering kunt u gemakkelijk bij ons afsluiten. Atma Asia Travel is agent van Europeesche reisverzekeringen.

Heeft u al een reisverzekering dan moet deze in elk geval de modules medische kosten gemaakt in het buitenland, ziekenvervoer, berging en repatriëring en s.o.s. kosten bevatten.

Intercontinentale vlucht Amsterdam-Kathmandu v.v.:

Heeft u belangstelling voor deze schitterende reis naar Mount Kailash en wilt u de reis graag boeken, dan gaan we een intercontinentale vlucht Amsterdam-Kathmandu v.v. voor u in optie nemen.

Het is ook mogelijk zelf de intercontinentale vlucht Amsterdam-Kathmandu v.v. te boeken.

Boeken:

Wilt u de reis graag boeken, laat het ons weten.

U ontvangt vervolgens via e-mail een inschrijvingsformulier voor deze reis welke u op uw computer kunt invullen en vervolgens uitprinten en ondertekenen.

Graag ontvangen we dit ingevulde formulier van u retour via de post of via een duidelijke scan van het formulier als bijlage bij een e-mail.

Na het bereiken van het voor deze reis minimale aantal deelnemers krijgt u van ons het reisinformatie pakket thuisgestuurd.

Bij boeken van de groepsreis brengen we eerst de reissom voor 4-5 personen in rekening. Wordt het aantal deelnemers groter dan wordt de teveel betaalde reissom vanaf 1 maand voor vertrek op uw bankrekening teruggestort.

Doorgang van de reis:

Het minimum aantal deelnemers voor de groepsreis is 4 deelnemers.

Bijzonderheden:

Het programma is onder voorbehoud van tussentijdse (prijs)wijzigingen.

Reisprogramma van dag tot dag:

 

Dag 1 – 5 september

Vlucht van Amsterdam naar Kathman

Dag 2 – 6 september

Aankomst in Kathmandu. Een medewerker van onze agent in Kathmandu staat al op u te wachten en hij brengt u naar uw hotel in het centrum van Kathmandu. Daarna kunt u de buurt rond het hotel verkennen en wennen aan de omgeving, de vele mensen, het getoeter van de auto’s en de geuren van deze heerlijke en levendige Aziatische stad.

Dag 3 – 7 september

Een vrije dag in Kathmandu. U kunt zelf op stap in deze schitterende stad met vele mooie bezienswaardigheden. Ga bijvoorbeeld naar de imposante Swayambunath stoepa bovenop een heuvel bij Kathmandu. Van hier heeft u een schitterend uitzicht over de stad en de omgeving. De Swayambunath stoepa, met op de toren ogen van de boeddha die in alle vier windrichtingen kijken, is voor zowel hindoes als voor boeddhisten een belangrijke plek. Neem rustig de tijd om goed rond te kijken en te genieten van alle mooie tempeltjes. Ga zeker naar één van de meest heilige tempels van Nepal, de Passhupatinath tempel. Deze tempel of eigenlijk een tempelcomplex ligt aan de oever van de heilige Bagmati rivier. Zoek aan de overzijde van de rivier een plaatsje op en ga daar eens een tijdje zitten om alles rond deze tempel eens goed in u op te nemen. U ziet vele pelgrims die de tempel binnen gaan om offers te brengen, u ziet sadhu’s in eenvoudige gewaden met elkaar praten en zo nu en dan hasjiesj roken om in een trance te raken en u ziet familieleden zitten bij hun overleden geliefde die heel openbaar gecremeerd wordt, op die plek de gewoonste zaak van de wereld. Ook Boudhanath, de grootste stoepa van Nepal, moet u niet overslaan. Hij heeft ogen van boeddha die in alle vier richtingen waken over de bevolking en vele gebedsvlaggetjes die wapperen in de wind. Het is de plaats waaraan veel (Tibetaans) boeddhisten een bezoek brengen en hun rondgang rond de stoepa (met de klok mee!) volbrengen. Loop met hen mee, draai ook aan de gebedsmolens en laat hiermee de gebeden op deze molens vrij. Vandaag wordt ook uw visum voor China verzorgd door onze lokale agent. U overnacht weer in een hotel.

Dag 4 – 8 september

U start vandaag met uw groepsreis en rijdt met de groep van Kathmandu naar de grens met Tibet bij Kodari en na een stukje niemandsland verder naar Zhangmu (2200 m). Na Zhangmu rijdt u naar Nyalam, een afstand van maar 30 kilometer echter u doet over deze afstand ongeveer 1½ uur. U rijdt door een schitterende kloof met bossen en hier en daar een mooie waterval. U overnacht in Nyalam in een guesthouse.

Dag 5 – 9 september

U verblijft in Nyalam om goed te kunnen acclimatiseren aan de hoogte om verschijnselen van hoogteziekte te voorkomen. U kunt rustig rondlopen in het stadje en de directe omgeving van Nyalam. Als u zich goed voelt kunt u na de lunch een bezoek brengen aan de Milarepa grot, 15 km verwijderd van Nyalam. U rijdt hier met de auto naar toe en kunt vervolgens een korte wandeling maken door nomaden dorpjes. Veel thee en mineraal water drinken, wel een paar liter, help om hoogteziekte te voorkomen. U overnacht weer in het guesthouse.

Dag 6 – 10 september

U rijdt in 8 tot 9 uur over een beetje hobbelige weg van Nyalam naar Saga (280 km). Het uitzicht vanaf de weg is adembenemend. U kunt de witte pieken van de Himalaya zien waaronder de schitterende Shishapangma (8200 meter hoog) vanaf de pas Thong La op een hoogte van 5200 meter. Ook rijdt u langs het azuur blauwe Pekhu Tso meer, zeker ook een fotostop waard. In de valleien waar u doorheen rijdt ziet u nomaden kampen met grazende yaks en schapen, het leven zoals de oorspronkelijke Tibetaanse lokale bevolking dat al honderden jaren gewend is. Overnachting in een hotel.

Dag 7 – 11 september

Vandaag gaat de tocht van Saga naar Paryang. U kunt onderweg genieten van het adembenemende uitzicht, de zandduinen en de witte pieken van de Himalaya in de verte. Vannacht slaapt u in een tent.

Dag 8 – 12 september

Van Paryang naar het beroemde Chiu klooster bij het Manasarovar meer (4650 m). U kampeert bij het meer.

Dag 9 – 13 september

Eerst lekker ontspannen aan de kust van het Manasarovar meer. U brengt een bezoek aan Chiu Gompa en de meditatie grot van Guru Rinpoche. ’s Middags rijdt u in een klein uur van het Manasarovar meer naar Darchen (4560 m) aan de voet van Mount Kailash. U overnacht in een guesthouse.

Dag 10 – 14 september

Vandaag is de eerste dag van de kora rond Mount Kailash. Tijdens deze 53 kilometer lange en meest heilige kora in Tibet komt u langs diverse plekken met een religieuze betekenis. Mount Kailash is 6714 meter hoog en heeft 4 wanden die overeenkomen met de 4 punten van een kompas. Deze markante berg ligt in het centrum van een gebied waar 4 belangrijke en heilige rivieren ontspringen: de Ganges, de Indus, de Sutlej en de Brahmaputra. Mount Kailash is niet alleen voor boeddhisten een heilige berg. Ook Hindoes, Jains en Bön (de zeer oude religie van Tibet) zien de berg als een heiligdom. U zult dan ook tijdens uw kora pelgrims van al deze vier religies ontmoeten. U start uw trek in Darchen . Van hier kunt u een klim maken naar de sky burial plek die nog gebruikt wordt. Daarna loopt u door de Lha Chu vallei, één van de mooiste delen van deze kora, langs Darpo Che met een zeer grote paal met gebedsvlaggen, langs het Chuku klooster en verder naar het Dira Phuk klooster (4860 m) voor de overnachting. Dit klooster is beschadigd tijdens de culturele revolutie dus u ziet vooral ruines. Goed mogelijk dat u onderweg ook blauwschapen ziet lopen op de rotsige hellingen. U kampeert vandaag. 20 km, 6-9 uur.

Dag 11 – 15 september

De zwaarste dag van de kora, er moet flink geklommen worden. U loopt van Dira Phuk via de Drolma Chu vallei naar het hoogtepunt van de kora, de Drolma la, een pas op een hoogte van 5630 meter. Onderweg komt u langs weer een begraafplaats. Pelgrims laten hier een offer achter voor de god Jigje, de god van de dood. Het laatste stukje trail naar de pas is erg inspannend, doe het dus rustig aan en neem de tijd. De top van de pas is bezaaid met kleurrijke gebedsvlaggetjes en is een goede plek om zelf ook uw eigen meegenomen gebedsvlaggetjes achter te laten. Na de pas daalt u vrij stijl af en komt u langs het Thukpe Dzingbu meer, een heilig meer waar Tibetanen het water van drinken en hindoes in baden. Daarna gaat de tocht verder naar het Zuthul Phuk klooster (4760 m) waar u overnacht. Kamperen. 18 km, 9-10 uur.

Dag 12 – 16 september

De laatste dag van de kora rond Mount Kailash. U loopt in 2½ tot 3 uur van Zuthul Phuk naar het eindpunt van de kora en verder door woestijnachtig gebied terug naar Darchen. Hier stapt u in de auto en rijdt vervolgens naar het Manasarovar meer, naar het Chiu klooster. Hier kunt u een bad nemen in de heetwater bron. Na dit ontspannen bad rijdt u nog 1½ uur verder naar het Seralung klooster aan de oostkant van het Manasarovar meer. Van hier heeft u prachtig zicht op het meer, de berg Gurla Mandata (7728 m) en op Mount Kailash. Vannacht kampeert u tijdens volle maan aan de oever van het meer.

Dag 13 – 17 september

Vandaag een dag om te ontspannen aan het Manasarovar meer. U kunt genieten van de schitterende omgeving, een wandeling maken langs de oever van het meer en steentjes en schelpen verzamelen, een ritueel bad nemen of zelfs gaan zwemmen. Kamperen.

Dag 14 – 18 september

Van het Manasarovar meer met de auto terug naar Saga. De omgeving waar u doorheen rijdt is schitterend. U ziet zandduinen langs de weg, uitgestrekte vlakten en in de verte de hoogste pieken van de Himalaya. Overnachting in een hotel.

Dag 15 – 19 september

Van Saga naar Tingri. U steekt de Brahmaputra rivier over en rijdt langs het Pekhu Tso meer. Vanuit Tingri heeft u een geweldig zicht op de berg Cho Oyu (8153 m) en op Mount Everest (8848 m). Overnachting in een guesthouse.

Dag 16 – 20 september

Van Tingri rijdt u naar Zhangmu bij de grens met Nepal. Na de Chinese douane en vervolgens een stuk niemandsland van ongeveer 9 kilometer gaat u de Friendship bridge over en komt u bij de Nepalese douane bij Kodari. Daarna rijdt u verder door weer geheel groen gebied naar een resort net over de grens met Nepal waar u even heerlijk bij kunt komen. Er zijn hier mooie tuinen en u overnacht in luxe tenten (met bedden). Als u dat leuk lijkt kunt u hier ook nog allerlei activiteiten gaan doen zoals raften en wandelingen maken.

Dag 17 – 21 september

‘s Morgens heeft u nog tijd om rond te kijken in de omgeving, te ontspannen of eventueel nog een actieve excursie te maken. ‘s Middags gaat u verder naar Kathmandu waar u incheckt in uw hotel.

Dag 18 – 22 september

Een vrije dag in Kathmandu.

Dag 19 – 23 september

Vlucht van Kathmandu naar Amsterdam.

Fotoalbum Tibet

[foogallery id=”3035″]

Reisinformatie Tibet

Paspoort / visa

 • Uw paspoort moet vanaf de laatste dag van de reis nog minstens een half jaar geldig zijn.
  Belgische reizigers hebben een internationale reispas nodig.
 • Voor een reis door Tibet heeft u een visum voor China nodig.
 • Het Chinese visum moet persoonlijk bij het Chinese Visa Application Center aangevraagd worden. Het adres: Rijswijkseweg 60 (Ortel Mobile gebouw, 6e verdieping), 2516 EH Den Haag. Tel: 070-2629150 van 09.00-15.00 uur (maandag tot en met vrijdag). Alle informatie en het online aanvraagformulier vindt u op http://www.visaforchina.org/ . Visum aanvragen worden niet per post afgehandeld, u moet dus zelf langs komen. Het is wel mogelijk om ingevulde en ondertekende formulieren voor anderen in te dienen.
 • Tibet: Gaat u naar Tibet vanuit Kathmandu dan verkrijgt u uw visum voor China via onze agent in Kathmandu. We vragen dit visum al voor uw vertrek uit Nederland voor u aan. Hier hebben we een duidelijke scan of kopie van uw paspoort voor nodig. U betaald dit visum ter plekke aan onze lokale agent.
 • Komt u Tibet binnen vanuit China dan vraagt u zelf in Nederland een visum voor China aan zoals hierboven beschreven.
 • Informeer m.b.t. alle visa bij de ambassade of het consulaat nog even naar de actuele prijs van het visum, de te volgen procedure en de openingstijden aangezien deze zaken regelmatig aan wijzigingen onderhevig zijn.
 • Mogelijk dat u liever gebruik maakt van een visumdienst, zij kunnen tegen betaling al uw visa voor u verzorgen. Zie www.visum.nl (ook online aan te vragen).
 • Tegenwoordig is het ook mogelijk het visum online aan te vragen via de ANWB tegen geringe kosten. U brengt uw paspoort naar de ANWB winkel van uw keuze en haalt het daar ook weer op. Zie anwb.nl/vakantie
 • Vraag het visum niet te vroeg aan, het heeft een beperkte geldigheidsduur, maar begin in elk geval wel een maand voor vertrek met de aanvraag.
 • Neem een extra kopie van uw paspoort en visum mee op reis of scan deze en stuur de scan naar uw eigen e-mail adres zodat u deze indien nodig op reis kunt uitprinten.
 • Als reiziger bent u zelf verantwoordelijk voor het in bezit zijn van de juiste reisdocumenten. Reizigers met een andere nationaliteit dan de Nederlandse of Belgische dienen contact op te nemen met de ambassade voor de te volgen richtlijnen.

Vaccinaties

 • Vaccinaties zijn niet verplicht. Aanbevolen worden: DTP (difterie, tetanus en polio), Hepatitis A, Tyfus en evt. malaria profylaxe, afhankelijk van het te bezoeken gebied. Informatie over de meest actuele aanbevelingen zie: www.lcr.nl , www.ggd.nl/ggdinfo/ , www.tropenzorg.nl
  Tel. Info: GGD of AMC: 0900-9584 (€ 0,45 / min)
  Neem uw reisroute mee naar uw afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet vier tot zes weken voor vertrek begonnen worden.
 • Neem het vaccinatieboekje mee naar de GGD en op reis.

Gezondheid

 • Kraanwater is in het algemeen niet geschikt voor consumptie. Het is beter om gekookt of gebotteld water te drinken of om het water te zuiveren met een filter of jodium druppels. Ook rauwe groenten, schelpdieren, ijs, ongekookte melk en niet door uzelf geschild fruit kunt u beter niet consumeren. Met vlees en vis moet zeer terughoudend worden omgegaan: alleen vers en goed doorbakken is het geschikt om gegeten te worden. Zo niet dan is het veiliger om ook deze producten links te laten liggen.
 • Neem wondjes serieus: houd ze in de gaten en doe er iets desinfecterends op en eventueel voor overdag een pleister.
 • Gebruik een zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor, de zon is erg fel op de Tibetaanse hoogvlakte.

EHBO/Reisapotheek

 • Neem zelf een kleine reisapotheek mee. U zou kunnen denken aan de hieronder genoemde middelen: Pleisters, steriele gaasjes, verband/zwachtels, watten, sporttape, steristrips of hansastrips, betadinejodiumgaas, betadinejodium (flesje/tube), schaartje, pincet, tekentang, veiligheidsspeld, handen desinfectiemiddel / ontsmettingsdoekjes, blarenpleister (Compeed of Second Skin). Wat betreft medicijnen zou u mee kunnen nemen: paracetamol, ibuprofen, middel tegen diarree (bijv. loperamide), laxeermiddel (bijv. dulcolax), ORS (oral rehydration salts), neusdruppels, oogzalf (oculentum simplex, bij sneeuwblindheid), anti hoest middel, antibiotica (op recept in overleg met arts), lippen- en zonnebrand crème (met hoge beschermingsfactor, minimaal 15), evt. middel tegen hoogteziekte (acetazolamide – zie: hoogteziekte), eigen geneesmiddelen (KNMP reisdocument, verkrijgbaar bij uw apotheek, invullen en meenemen)
 • Begin goed uitgerust en met een flexibele instelling aan de reis. De reizen en trektochten zijn inspannend, met name op grotere hoogte en er kunnen zich onvoorziene omstandigheden voordoen (aardverschuivingen, weersveranderingen). Het is daarom ook van belang dat de reizigers over een goede gezondheid beschikken. Overleg eventueel met uw huisarts of een reis naar Tibet voor u geschikt is.
 • Als u medicijnen gebruikt, neem dan een bijsluiter mee en een medicijnenpaspoort (te verkrijgen bij de apotheek). Neem een extra voorraadje mee want niet alle medicijnen zijn overal te krijgen mocht u medicijnen kwijt raken. Neem een brief in het Engels van uw arts mee over dit medicijngebruik.
 • In de Lhasa is redelijke medische zorg aanwezig. In afgelegen gebieden kan deze zorg zeer beperkt of zelfs afwezig zijn.
 • Lijdt u aan een chronische ziekte, vraag dan aan uw huisarts een verklaring van uw aandoening en de therapie in het Engels.
 • Heeft u een bril of draagt u lenzen, neem dan de opticienbeschrijving mee of een extra bril of extra paar lenzen.
 • Ga bij aanhoudende medische klachten op reis altijd naar een arts.

Financiën

 • Geld. Bij de Bank of China is het indien nodig mogelijk geld te ontvangen via uw credit card. De kosten, meestal 4%, worden aan de klant doorberekend. Geld opnemen met creditcard is dus zeer onvoordelig. Elders in Tibet is een credit card vrijwel niet te gebruiken. Het pinnen van geld is steeds vaker mogelijk. In Tibet kunt u nu pinnen in Lhasa en Shigatse. U hoeft in dat geval minder contant geld van huis mee te nemen. Neem echter wel enig contact geld mee naar Tibet omdat de pinmachines soms niet goed werken. Verder kunt u in Tibet euro’s inwisselen voor de lokale valuta.
 • Wisselen. Wilt u in Tibet (bij een bank gewisseld) geld terug wisselen dan moet u de officiële aankoopbonnen kunnen tonen. U ontvangt echter slechts een deel van de waarde terug.
 • Zakgeld. Gemiddeld is een bedrag van 130 tot 150 Euro per week als zakgeld toereikend maar dit is sterk afhankelijk van het uitgave patroon. Aanschaf van souvenirs, extra excursies, evt. entreegelden etc. moeten hier nog bij gerekend worden. Alcoholische dranken zijn in het algemeen vrij prijzig.
 • Geld, paspoorten en waardepapieren kunt u het beste in de kluis van uw hotel achterlaten. Laat nooit waardepapieren op de hotel kamer achter.
 • Fooi. Het is gebruikelijk na afloop van een trektocht of rondreis de gids, chauffeur en dragers te bedanken door middel van een fooi. De hoogte van de fooi is afhankelijk van de waardering die u wilt uitdrukken.

Uitrusting

 • Checklist: paspoort (+kopieën), verzekeringspapieren, geld, tas voor de grotere bagage, kleine tas/rugzak voor uw dagelijkse uitstapjes en voor in de auto, evt. lakenzak, zaklamp of hoofdlamp (met reserve lampje en batterijen), zonnebril, hoofddeksel, handdoek, goed ingelopen wandelschoenen met goed profiel, steun aan de enkels + reserveveters, sandalen, warme trui, fleece, jack of sweater en een warmere lange broek, wind- en waterdichte jas, ook dunnere kleding om alleen of onder de warme kleding te kunnen dragen (laagjes kleding), opvouwbare tas om overtollige bagage in het hotel achter te kunnen laten tijdens een trektocht (met slotje en naamlabel), toiletartikelen, lippenbalsem met sunblock, toilet papier, vochtige doekjes, waterfles, jodium tabletten of een waterzuiveraar, zakmes, vuuraansteker, tasje voor uw geld en uw papieren (draag deze om uw nek, niet buiten uw kleding om uw middel), naaisetje, lees- en schrijfmateriaal (reisdagboek), camera, verrekijker.
 • Als u een trekking maakt zijn de volgende items van belang: warme trui/fleece, wind- en waterdicht jack, goede (berg)wandelschoenen (met reserveveters), slippers (met bandjes), T-shirts, lange broek, evt. thermo ondergoed, muts, sjaal, handschoenen, zonnepet, warme slaapzak, evt. lakenzak, evt. (zelfopblaasbaar) slaapmatje (kamperen), dag rugzakje (waterdicht), evt. wandelstok, goede zonnebril, verrekijker, zakmes, zaklantaarn, reiswekker, slotje, waterfles, toiletpapier, reservebatterijen, naaisetje, (sneldrogende) handdoek, andere persoonlijke benodigdheden.
 • Veel vrouwelijke reizigers dragen graag bedekkende kleding. Dit doen de Tibetaanse vrouwen zelf ook. Liever geen topjes, korte broeken of korte rokken.
 • Bezoekt u in Tibet een tempel of een klooster dan moeten uw armen en benen bedekt zijn.
 • Pasfoto’s voor op evt. permits, reisdocumenten en kopieën van deze documenten (i.v.m. evt. verlies, dus gescheiden bewaren van de originele documenten) of een scan hiervan in uw mailbox.
 • Bagage. Gaat u op trek, neem dan geen koffer mee. Een rugzak of grote draagtas is beter te hanteren. Zorg voor goede labels met daarop de plaats en het land van bestemming.

Fotograferen

 • Tibet is een zeer fotogeniek landen. Zowel de natuur als de bevolking zijn zeer kleurrijk. Respecteer de mensen die u wilt fotograferen en vraag eerst om toestemming.
 • Informeer bij bezoek aan de lokale bevolking eerst of er geen speciale ‘taboes’ bestaan omtrent het fotograferen.
 • Soms moet er bij de bezienswaardigheden een kaartje gekocht worden om er te mogen fotograferen.
 • Houd er rekening mee dat het licht in het hooggebergte feller is dan in Nederland, m.n. in de aanwezigheid van sneeuwvelden. Dit geeft al snel overbelichting van de foto’s. Het advies is dan ook uw camera te voorzien van een (polarisatie) filter.
 • Het meest geschikt voor analoge camera’s is in het algemeen een 200 ASA film. De meest gebruikte films zijn in Lhasa te verkrijgen.
 • Neem meerdere kleine of grote SD cards mee voor uw digitale camera. Het is niet altijd mogelijk om de foto’s van een volle SD card op het internet te plaatsen. Denk ook om reserve batterijen want onderweg opladen is lang niet overal mogelijk.
Post en Telecommunicatie / Elektriciteit
 • Ansichtkaarten kunt u het beste op het postkantoor afgeven en zo mogelijk direct laten afstempelen.
 • Contact met de mensen thuis gaat snel, gemakkelijk en voordelig per e-mail. In Lhasa, Gyantse, Shigatse en op steeds meer andere plaatsen is gelegenheid een e-mail te versturen. Bellen kan bij de telecomkantoortjes. Ook mobiel bellen is mogelijk in de steden.
 • U kunt een kopie van uw vluchtgegevens aan thuisblijvers geven. Zij kunnen op NOS-teletekst pagina’s 757 of 758, via www.schiphol.nl controleren of de aankomsttijd nog klopt.
 • De netspanning in Tibet is 220 volt. Vaak is wel een universele stekker nodig. Regelmatig valt de stroom uit als gevolg van onvoldoende capaciteit van de centrales. Vergeet dus niet een zaklamp mee te nemen.

Douane

 • Het is verboden antieke voorwerpen uit te voeren.

Consulaat / Ambassade

 • Nederlandse consulaat in Nepal: Bhakundole, Patan. Tel. (00977-1-) 524597.

Reisadvies

 • Voor actuele informatie over de veiligheidssituatie verwijzen wij u naar de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken minbuza.nl onder reizen en landen
 • Houd geld en reisdocumenten op uw lichaam (in een tasje rond uw nek of rond uw middel onder uw kleding).

Veiligheid

 • Neem een paar kopieën van uw paspoort, visum, verzekeringspapieren etc. mee, gescheiden van de originelen.
 • Bewaar niet al uw geld op één plaats.
 • In het geval u uw paspoort verliest, meld dit dan bij de lokale politie en vraag een aangifte rapport. Neem daarna contact op met de ambassade of het consulaat.
 • Wij stellen op onze reizen een passende reisverzekering verplicht aangezien onverwachte uitgaven in geval van ziekte of het aanschaffen van een nieuw ticket hoog kunnen oplopen. U kunt via Atma Asia Travel in samenwerking met Europeesche verzekeringen een reisverzekering afsluiten. U kunt dan in geval van nood gebruik maken van de alarmcentrale.
 • Download op uw smartphone gratis de app “sos op reis” met alarmnummers, ambassades, consulaten en de mogelijkheid om direct contact te leggen met de alarmcentrale. sosinternational.nl.

Hoogteziekte

 • Hoogteziekte wordt veroorzaakt door tekort aan zuurstof in het lichaam. Bij toename van de hoogte bevat de lucht minder moleculen zuurstof zodat er per ademhaling ook minder zuurstof kan worden opgenomen. De zuurstof behoefte van het lichaam wordt, voor een zelfde prestatie, niet minder op hoogte. Dit leidt ertoe dat, naarmate u hoger komt, uw lichaam een steeds groter deel van de beschikbare zuurstof nodig heeft voor de basale functies als ademhalen en het laten werken van alle organen. Het lopen en nog meer het klimmen vereisen met het stijgen geleidelijk meer inspanning en zijn daarom steeds moeilijker lang achtereen vol te houden.
 • Er bestaan grote verschillen tussen mensen in het vermogen zich lichamelijk aan hoogte aan te passen o.a. door een snellere hartslag en door sneller en dieper te gaan ademhalen. Dit aanpassingsvermogen berust op aanleg en is van grote invloed op het risico om hoogteziekte te krijgen. Andere factoren die van belang zijn bij het ontstaan van hoogteziekte zijn de snelheid van stijgen, de slaaphoogte, zware lichamelijke inspanning (extra grote zuurstofbehoefte), hoge omgevingstemperaturen (meer vochtverlies), zeer lage omgevingstemperatuur (ook veel vochtverlies door droge omgevingslucht), onvoldoende drinken, hart- en longziekten, roken, gebruik van alcohol.
 • Hoogteziekte is meestal te voorkomen door aan de bergtocht te beginnen in goede fysieke conditie, de klachten die bij hoogteziekte passen te kennen en te herkennen en snelle stijging naar slaaphoogten boven 2500m te vermijden. Indien klachten optreden stijg dan niet verder naar een nieuwe slaaphoogte en worden de klachten erger op dezelfde hoogte daal dan af. Ook is het verstandig zo nu en dan een dag rust in te bouwen of een dag op gelijke hoogte te lopen. Veel drinken (alcoholvrij) en niet roken zijn eveneens zeer belangrijk.
 • Klachten die op hoogteziekte (AMS – acute mountain sickness) kunnen wijzen zijn: hoofdpijn, slapeloosheid/dromen, gebrek aan eetlust, misselijkheid, duizeligheid, hoofdpijn die niet op pijnstillers (paracetamol) reageert, ernstige vermoeidheid, minder urine uitscheiding, braken, traagheid, longoedeem, hersenoedeem.
 • Het is zelden nodig een geneesmiddel tegen hoogteziekte in te nemen wanneer bovenstaande regels gevolgd worden. Bij uitzondering en in overleg met een arts is er een middel beschikbaar dat de klachten van hoogteziekte kan reduceren of voorkomen: acetazolamide (Diamox). Ook dan kan het echter nooit de maatregelen die u in de eerst plaats moet nemen vervangen (zie boven)!
 • Als u tijdens eerdere reizen geen last gehad heeft van hoogteziekte sluit dat het krijgen van hoogteziekte niet uit.
 • Een goed boekje over hoogteziekte is “Hoe blijf ik gezond in de hoogte” geschreven door Han Willems (uitg.: koninklijk instituut voor de tropen, ISBN: 90-6832-140-4)
 • Op de website www.hoogteziekte.info vindt u meer informatie over hoogteziekte. Deze site is opgesteld door Han Willems, een arts die zich gespecialiseerd heeft in hoogteziekte.

Over Tibet

Eeuwenlang heeft het mysterieuze boeddhistische Tibet, gelegen achter het Himalaya bolwerk, enorme aantrekkingskracht uitgeoefend op het westen. Men gaf het land klinkende namen zoals “Shangrila”, “het land van de sneeuw” en “het dak van de wereld”.

Geschiedenis

Tot voor kort hadden maar enkele buitenlanders het voorrecht Lhasa, de verboden stad en het middelpunt van de Tibetaanse cultuur en religie, te mogen bezoeken. Pas rond 1985 ging de deur open en konden buitenlandse reizigers een voet over de drempel van deze heilige stad zetten. Ondanks de recente geschiedenis waardoor er in dit land veel is veranderd blijft Tibet enorm tot de verbeelding spreken. Er zijn nog steeds vele schitterende Tibetaanse kloosters te bewonderen en men is langzaam bezig een aantal van de tijdens de culturele revolutie verwoeste kloosters weer te herstellen.

Cultuur

Binnen de Tibetaanse boeddhistische kloosters heerst een mystieke sfeer door de aanwezigheid van oude religieuze wandschilderingen en geschilderde doeken vermengd met de geur van boter lampjes.
Pelgrims vinden zoals hun voorvaderen al eeuwen voor hen hun weg over legendarische routes naar heilige steden, kloosters of bergen. De Tibetanen zijn een toegewijd en zeer vriendelijk en gastvrij volk en zij, hun cultuur en hun land, op een gemiddelde hoogte van 4000 meter zullen zeker een blijvende en diepe indruk achterlaten.

Natuur

Wat nooit zal veranderen is de adembenemende en woeste natuur van Tibet. Ruig en droog maar daar waar water is ook groen en velden met eetbare gewassen. Azuur blauwe meren kleuren het landschap en eindeloze vlaktes worden afgewisseld met zicht op de hoogste bergen ter wereld.

Bezienswaardigheden

Tibet is cultureel gezien een rijk land met prachtige oude kloosters waarvan u vele kunt bezoeken tijdens uw reis over de Tibetaanse hoogvlakte. Deze reis kunt u met de auto afleggen of ook deels te voet tijdens een trektocht of met de fiets. U kunt samen met gelovigen van verschillende religies een pelgrimstocht maken naar bijvoorbeeld de meest heilige berg van Azië, de berg Kailash en u kunt genieten van de prachtige en oorspronkelijke natuur. Een reis door Tibet is geen comfortabele reis, de slaapgelegenheden zijn vaak slechts eenvoudig, maar wel zeer indrukwekkend.

Pelgrimstocht naar Mount Kailash

De reissom van deze reis is afhankelijk van het aantal deelnemers.

Prijs vanaf:

3906,- euro per persoon bij deelname van 2-3 personen

3336,- euro per persoon bij deelname van 4-5 personen

2973,- euro per persoon bij deelname van 6-7 personen

2559,- euro per persoon bij deelname van 8-10 personen

De prijzen zijn in euro’s en per persoon.

Bij de prijs inbegrepen:

 • Transfers tussen de luchthaven en het hotel in Kathmandu
 • 4 overnachtingen in een middenklasse hotel in Kathmandu in een 2 pk obv logies met ontbijt
 • 1 overnachting in The Last Resort in een 2p luxe tent (met bedden) obv logies met ontbijt
 • Overnachtingen in Tibet in een eenvoudig guesthouse/hotel volgens het reisprogramma in een 2 pk obv logies met ontbijt
 • Overnachtingen in Tibet in een 2p tent volgens het reisprogramma obv vol pension (ontbijt, lunch, diner)
 • Een Engelssprekende Tibetaanse gids
 • Een Nepalese staf (kok en assistenten en evt. een sirdar) tijdens het kamperen
 • Alle benodigde kampeer- en kook materiaal behalve een slaapzak
 • Alle vervoer over land in Tibet in een privé landcruiser of -bus (afhankelijk van het aantal personen)
 • Privé vervoer Kathmandu-Kodari (grens Nepal/Tibet)-Kathmandu
 • Alle benodigde entree- en wegen permits voor Tibet
 • Manasarovar meer en Mount Kailash onderhouds bijdrage
 • Alle kampeer gelden
 • Zuurstof tijdens de tocht door Tibet (indien nodig)

Bijkomende kosten:

 • Visum voor Nepal en visum voor China
 • Vaccinaties
 • Reis- en/of annuleringsverzekering. Deze kunnen wij voor u afsluiten
 • Intercontinentale vlucht Amsterdam/Brussel-Kathmandu v.v.
 • Overige maaltijden
 • Slaapzak
 • Facultatief programma op de vrije dagen in Kathmandu
 • activiteiten in The Last Resort
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Fooi voor de lokale staf
 • Boekingskosten: 25,- euro per factuur
 • Bijdrage Calamiteitenfonds: 2,50 euro per factuur