Cambodja

Met Atma Asia Travel naar Cambodja,
voor een onvergetelijke reis geheel op maat.

Dankzij de schitterende tempels van Angkor is Cambodja bekend geworden als reisbestemming in Azië. Cambodja is een klein land met een grote ziel en heeft heel veel te bieden aan de avontuurlijke reiziger die op zoek is naar een authentieke cultuur en een ongerepte natuur.

Ontdek het echte Cambodja

Ontdek het echte Cambodja - Cambodja - Atma Asia Travel

Eigenschappen

Duur: 19 dagen
Niveau:

Over deze activiteit

Ontdekking van het echte Cambodja

U maakt met uw gezin een schitterende reis niet alleen naar de bekende bezienswaardigheden van Cambodja zoals Angkor Wat en de hoofdstad Phnom Penh maar ook naar bijzondere minder bezochte plekjes in het noordoosten. U maakt ook kennis met de geweldige natuur, met de dolfijnen en vooral met het authentieke platte land van Cambodja met de vriendelijke lokale bevolking. Aan het eind van de reis verblijft u met uw gezin een paar dagen in een leuk plaatsje aan de kust.

Dag 1

Vlucht van Amsterdam naar Siem Reap in Cambodja.

Dag 2

Aankomst in Siem Reap. Een medewerker van onze agent in Cambodja staat al op u te wachten bij de luchthaven van Siem Reap en hij brengt u en uw gezin naar het hotel. Na het inchecken wordt uw reisprogramma nog een keer met u doorgenomen en kunt u verder gaan ontspannen bij het zwembad van het hotel om bij te komen van de lange vlucht naar Cambodja. ’s Middags kunt u een wandeling door de mooie oude stad van Siem Reap maken en de lokale markt bezoeken.

Dag 3

Na een goed ontbijt bent u klaar om de fantastische tempels van Angkor Wat te gaan verkennen. Met een tuktuk, een overdekte motor taxi met 3 wielen, gaat u naar het wereldberoemde tempel complex. Vandaag concentreert u zich op de tempels van het binnenste deel van het complex. U bezoek de piramide van Takeo en de overwoekerde Ta Prohm die bekend geworden is door de film “Tomb Raider” met Lara Croft. Ook gaat u langs Sras Srang, bekend als de badplaats van de koning en langs de indrukwekkende koninklijke stad Angkor Thom met de Bayon, een tempel met vele zeer grote lachende gezichten die u vriendelijk aankijken. Na de lunch is het tijd voor een bezoek aan de majestueuze Angkor Wat tempel zelf, ’s werelds grootste religieuze gebouw. U zal onder de indruk zijn van de omvang van dit prachtige werelderfgoed. De architectuur is heel bijzonder tot in de details. Halverwege de middag keert u terug naar uw hotel waar nog even een duik in het zwembad genomen kan worden voordat u weer gaat genieten van een lekkere Cambodjaanse maaltijd.

Dag 4

Vandaag bezoekt u eerst de mysterieuze 12e eeuwse tempel midden in de jungle in Beng Melea. Deze tempel is bijna geheel overwoekerd door bomen, planten en mossen. Na het bezoek aan deze tempel reist u verder naar het grootste “drijvende” dorp van Kampong Kleang. Tijdens het droge seizoen kunt u tussen de wel tot 10 meter hoge palen waarop de huizen gebouwd zijn doorwandelen. In het regenseizoen kan het water in het meer stijgen tot 1 of 2 meter vanaf de vloer van de huizen en begrijpt u waarom de huizen zo hoog gebouwd zijn. U heeft als er genoeg water staat kans een leuke boottocht door het dorp te maken en kennis te maken met de lokale bewoners. Onderweg heeft u een picknick lunch en krijgt u water en fruit. ’s Middags gaat u met de jeep weer terug naar uw hotel.

Dag 5

Een vrije dag in Siem Reap. U kunt u ontspannen met een goed boek bij het hotel maar u kunt er ook weer met uw gezin op uittrekken en kiezen voor één of meer bijzondere activiteiten zoals een kook cursus, een vlucht met een helikopter, een fietstocht of “the flight of the gibbon”, een tocht aan een gespannen lijn en over bruggen door de natuur bij Angkor Wat. U kunt natuurlijk ook nog een aantal tempels gaan bezoeken of een bezoek brengen aan de drijvende dorpen van het Tonle Sap meer.

Dag 6

Vandaag maakt u een lange busrit over het “platte land” van Cambodja van Siem Reap naar Kratie, meer naar het zuidoosten. Onderweg kunt u uitstappen voor het maken van mooie foto’s of om van het schitterende landschap te genieten. Kratie is gebouwd aan de oever van de Mekong rivier waarin nog de bijna verdwenen Irrawaddy dolfijnen leven. Het is een leuk stadje met veel koloniale architectuur. Na aankomst in Kratie checkt u in een uw hotel aan de boulevard en kunt u de dag besluiten met een drankje aan de oever van de rivier en een blik op een mooie zonsondergang.

Dag 7

Eén van de hoogtepunten van deze reis is een tocht over de rivier op zoek naar de Irrawaddy dolfijnen. Er leven nog maar ongeveer 100 van deze zoetwater dolfijnen in de Mekong rivier en wereldwijd zijn nog maar 7000 van deze beschermde diersoort over. Tijdens de boottocht kunt u, vanaf een veilige afstand, genieten van de sierlijke bewegingen van deze mooie zoogdieren. ’s Middags steekt u deze Mekong rivier met een veerbootje over naar het eiland Koh Trong om dit eiland op de fiets te gaan verkennen. Uw gids kan u en de kinderen alles vertellen over het eiland en hoe de lokale bevolking hier leeft. U overnacht weer in Kratie.

Dag 8

U reist verder over land naar de heuvels in het noorden naar de provincie Ratanakiri waar u incheckt in een leuk hotel in Banlung.

Dag 9

U gaat vandaag naar het Yaklom kratermeer. Hier kunt u in een sprookjesachtige omgeving een duik nemen in het heldere water. U bezoekt ook een paar mooie watervallen.

Dag 10

Na een vroeg ontbijt stapt u in de auto en rijdt u naar het Voen Sai district, ten noorden van Banlung. Hier vervangt u de auto voor een lokale boot en vaart u een stuk stroomopwaarts naar de begraafplaatsen van Tampoun. Deze traditionele begraafplaatsen van lokale stammen zijn uniek in Cambodja en worden alleen aangetroffen in de provincie Ratanakiri. Na dit intrigerende bezoek gaat u met de boot weer stroomafwaarts en verder naar twee kleine dorpjes, een Chinees dorpje en een Lao dorpje. U maakt een wandeling door deze dorpjes en leert de bevolking van beide etnische minderheids groepen kennen. Ratanakiri is het thuis van meerdere minderheidsgroepen en heeft vele bergstammen met een nog traditionele levenswijze. U overnacht weer in Banlung.

Dag 11

Een vrije dag in Banglung, een dag om te ontspannen na een actieve dag in de jungle.

Dag 12

Al vroeg vertrekt u uit Banlung voor de lange rit naar Phnom Penh waar u tegen de avond aankomt. Onderweg stopt u regelmatig voor het maken van foto’s en om de benen te strekken. Aan het eind van de middag gaat u naar de Tonle Sap rivier voor een indrukwekkende zonsondergang. Aan de boulevard langs de rivier zijn vele restaurantjes waar u wat kunt eten.

Dag 13

’s Morgens brengt een tuktuk u naar het Genocide museum Tuol Sleng. Dit museum is gevestigd in een voormalige school en is door het Rode Khmer regime van 1975 tot aan de val in 1979 gebruikt als de beruchte gevangenis S21. Vanaf hier is het maar een kort ritje naar het Koninklijk paleis, een complex met meerdere gebouwen en woonplaats van de koning van Cambodja. Hier kunt u de Khmer architectuur in zijn puurste vorm bewonderen. De volgende rit brengt u buiten de stad bij Choeung EK, beter bekend als “the Killing Fields”. Hier werden duizenden mensen door de Rode Khmer gedood en begraven in massa graven. Op de weg terug naar het hotel maakt u nog een stop bij één van de lokale markten.

Dag 14

Een dag buiten Phnom Penh al fietsend langs de oever van de machtige Mekong rivier. U steekt met een veerboot de Mekong rivier over naar Arrei Ksat en fietst verder langs lokale dorpjes. Daarna steekt u weer over, nu naar het eilandje Koh Oknhatey. Dit eilandje heeft vruchtbaar boerenland en kleine dorpsgemeenschappen. U stapt af bij een schooltje om iets meer te weten te komen over het school systeem in Cambodja, u bezoekt een typisch moderne Khmer Wat (tempel) en een zijde weef “fabriekje” om te zien hoe de prachtige zijden sjaals gemaakt worden. Daarna keer u terug naar Phnom Penh. Vandaag fietsen: 40 km.

Dag 15

Een vrije dag in Phnom Penh. U zou met uw gezin een boottocht op de Mekong rivier kunnen maken en het eiland Koh Dach bezoeken. Dit eiland staat bekend om de kleinschalige zijde industrie die hier bedreven wordt.

Dag 16

U wordt bij uw hotel opgehaald en met de auto gaat u vervolgens naar Sihanoukville, 4 uur rijden vanaf Phnom Penh. ’s Avonds dineert u aan het strand terwijl u uitkijkt op een mooie zonsondergang.

Dag 17 en dag 18

Vrije dagen in Sihanoukville. Aan het eind van uw reis kunt u ontspannen op het strand of leuke souvenirs kopen in de winkeltjes. Zittend op een terrasje kunt u terugkijken op een reis waarin u veel heeft gezien van de mooie cultuur van Cambodja, waarin u kennis heeft gemaakt met de lokale bevolking en heeft genoten van de schitterende natuur.

Dag 19

U wordt naar de luchthaven gebracht voor uw vlucht terug naar Amsterdam.

Over Cambodja

Geschiedenis

Het koninkrijk Cambodja begon haar geschiedenis in het jaar 802 toen Jayavarman II zichzelf tot koning verklaarde wat het begin betekende van het Khmer rijk. Er werden vele schitterende tempels gebouwd waarvan Angkor Wat de bekendste is. Het Khmer rijk heeft ruim 600 jaar bestaan. Daarna namen de Fransen Cambodja over maar in 1953 werd Cambodja onafhankelijk. Niet lang daarna was het verwikkeld in de Vietnam oorlog en in 1975 kwam de Rode Khmer aan het bewind. Na een burgeroorlog tot in de jaren ’90 nam de Verenigde naties het bestuur van het land over en in 1993 werden er voor het eerst weer democratische verkiezingen gehouden. Vandaag de dag is Cambodja een constitutionele monarchie. Het boeddhisme is de officiële godsdienst.

Natuur

Behalve in het zuid oosten worden alle grenzen van Cambodja gevormd door lage gebergtes. Binnen deze grenzen ligt een grote laagvlakte, het vruchtbare hart van Cambodja. Hier verbouwt men vooral rijst. Het grootste deel van Cambodja ligt op een hoogte van minder dan 100 meter boven het zeeniveau, het hoogste punt is de Aoralberg in het Cardamongebergte met een hoogte van 1771 meter. Ongeveer 50% van het land bestaat uit regenwoud en aan de kust vindt men veel mangrove begroeiing.

Het weer

Wie van warmte houdt zal het heerlijk vinden in Cambodja. De temperatuur kan in de zomer oplopen tot 45 graden, in de koele maanden is het op zijn laagst 10 graden. Van november tot april is er een droge noordoost moesson en van mei tot oktober de natte zuidwestmoesson. In januari en februari valt de minste regen in Cambodja.

Cultuur en bezienswaardigheden

Cambodja is een arm land met een gebrekkige infrastructuur maar heeft zeer waardevolle cultuurschatten. Veel hiervan zijn gebouwd tijdens de bloei van het grote Khmer rijk. De tempels van Angkor zijn hiervan een schitterend voorbeeld. Maar ook andere tempels, soms verscholen in de jungle en overwoekerd door bomen en planten, zijn absoluut een bezoek waard. Maar er is nog veel meer te zien en te doen in Cambodja. Een adembenemend landschap met beboste heuvels en ondoordringbare jungle, relaxte eilandjes, stranden met wit zand, een levendige hoofdstad en kleine steden en dorpen met koloniale huizen en vooral ook een zeer vriendelijke lokale bevolking.

Aangezien Cambodja voor een groot deel vlak is is het goed mogelijk om de bezienswaardigheden op de fiets te gaan bezoeken of om per fiets een tocht over het platte land te gaan maken. Tijdens de fietstochten maakt u gemakkelijk contact met de lokale bevolking en “proeft” u de oorspronkelijke Cambodjaanse sfeer op zijn best. Of maak een boottocht op de machtige Mekong rivier en zie hoe de zeldzame Irrawaddy dolfijnen sierlijke bewegingen maken in het water, bezoek de minderheidsgroepen in de jungle in het noordoosten van het land, trek een aantal dagen door de in het zuiden gelegen bergen, zwem onder aan een waterval of in een kratermeer, bezoek een lokale markt in Phnom Penh en leer de gastvrije inwoners van dit magnifieke land kennen tijdens een overnachting bij hen thuis.

Cambodja is een wat kleiner land met een grote ziel en heeft heel veel te bieden aan de avontuurlijke reiziger die op zoek is naar een authentieke cultuur en een ongerepte natuur.

 

Reisinformatie Cambodja

Paspoort en visum

 • Uw Nederlandse paspoort dient bij vertrek uit Cambodja nog minimaal 6 maanden geldig te zijn. Belgische reizigers hebben een internationale reispas nodig.
 • U kunt een toeristenvisum voor 30 dagen aanvragen bij aankomst op het internationale vliegveld van Phnom Penh of Siem Reap voor $ 20,- per persoon (december 2014). Naast uw paspoort dient u dan te beschikken over 2 pasfoto’. Komt u over land via Vietnam of Thailand Cambodja binnen dan dient u bij de Immigaration office aldaar een visum aan te vragen of bij de grensovergang een te visum kopen. Meestal moet men een paar dollar extra betalen aan de officials (drink geld wordt dit fenomeen ook wel genoemd). Tegenwoordig kan men ook een E-visa via het internet aanvragen. Meer informatie hierover vindt u op de volgende website: http://evisa.mfaic.gov.kh/
 • Maak kopieën van de belangrijke pagina’s van uw paspoort en bewaar deze tijdens uw reis gescheiden van het origineel. Laat ook een kopie achter in Nederland of stuur een scan van alle belangrijke documenten via een e-mail naar uzelf zodat u ze ook tijdens de reis ter beschikking heeft.
 • Deze richtlijnen gelden voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Reizigers met een andere nationaliteit dienen zelf contact op te nemen met de ambassade of Het Visum Buro.
 • Als reiziger bent u zelf verantwoordelijk voor het in bezit zijn van de juiste reisdocumenten. Reizigers met een andere nationaliteit dan de Nederlandse of Belgische dienen contact op te nemen met de ambassade voor de te volgen richtlijnen.

Ambassade

Vaccinaties

 • Voor Cambodja worden vaccinaties tegen Hepatitis A, buiktyfus en DTP aangeraden. Malaria: De resistentie van malariamuggen tegen profylaxis is wereldwijd een groot probleem. Hoewel de meer toeristische gebieden malariavrij zijn, bestaan in Cambodja nog steeds enkele (wisselende) risicogebieden. Neem vooral daarom preventieve maatregelen zoals: houd ’s avonds armen en benen bedekt, gebruik muskietennetten en smeer alle overblijvende blote huid goed in met een muggen werend middel (muggenmelk), bij voorkeur een middel waar DEET in zit. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een malariagebied altijd direct contact op met een arts. Bij een aantal instanties kunt u terecht voor de meest recente informatie betreffende deze voorzorgsmaatregelen. U wordt dan ook geadviseerd tenminste vier tot zes weken voor vertrek contact op te nemen met uw huisarts, plaatselijke GG&GD, het Tropencentrum of Travel Clinic.
 • Meer informatie kunt u ook vinden op:
 • Neem uw reisroute mee naar uw afspraak.
 • Als u binnen 10 dagen voorafgaand aan uw bezoek aan Cambodja in een gele koorts gebied bent geweest, wordt een gele koorts vaccinatie verplicht gesteld.
 • Neem het vaccinatieboekje mee op reis.
 • Ga bij aanhoudende medische klachten op reis altijd naar een arts.
 • In de verstedelijkte gebieden in Azië komt de door muggen overgedragen ziekte Dengue steeds meer voor. Dengue verloopt meestal onschuldig met koorts, huiduitslag en hoofdpijn, maar kan in zeldzame gevallen ernstig verlopen. Er bestaat geen vaccinatie. De muggen die dengue overbrengen steken overdag. Het is dus verstandig dat u zich ook overdag insmeert met muggen werende middelen met 30-50% DEET.

Gezondheid

 • Kraanwater is in het algemeen niet geschikt voor consumptie. Het is beter om gekookt of gebotteld water te drinken of om het water te zuiveren met een filter of jodium druppels. Ook rauwe groenten, schelpdieren, ijs, ongekookte melk en niet door uzelf geschild fruit kunt u beter niet consumeren. Met vlees en vis moet zeer terughoudend worden omgegaan: alleen vers en goed doorbakken is het geschikt om gegeten te worden. Zo niet dan is het veiliger om ook deze producten links te laten liggen. Soms doet men ijs in de dranken om deze koel te houden. Er zijn in Cambodja 2 soorten ijs. IJsblokjes met een gat erin, deze kunt u gewoon gebruiken in uw drankjes. En grote blokken ijs. Die worden gebruikt voor in de koelboxen. Op het platteland of op straat wordt dit ijs ook gebruikt in drankjes, het wordt fijn gemalen maar het is beter dat u dit ijs niet gebruikt.
 • Voorkom een infectie overgebracht door kleine wormpjes (Bilharzia) door niet in stilstaand water te zwemmen.

EHBO/Reisapotheek

 • Neem zelf een kleine reisapotheek mee. U zou kunnen denken aan de hieronder genoemde middelen: Pleisters, steriele gaasjes, verband/zwachtels, watten, sporttape, steristrips of hansastrips, betadinejodiumgaas, betadinejodium (flesje/tube), schaartje, pincet, tekentang, veiligheidsspeld, handen desinfectiemiddel / ontsmettingsdoekjes, blarenpleister (Compeed of Second Skin). Wat betreft medicijnen zou u mee kunnen nemen: paracetamol, ibuprofen, middel tegen diarree (bijv. loperamide), laxeermiddel (bijv. dulcolax), ORS (oral rehydration salts), neusdruppels, anti hoest middel, antibiotica (op recept in overleg met arts), evt. malaria tabletten (indien geadviseerd), antimuggen middel met DEET, lippen- en zonnebrand crème (met hoge beschermingsfactor, minimaal 15), eigen geneesmiddelen (KNMP reisdocument, verkrijgbaar bij apotheek, invullen en meenemen)
 • Neem wondjes in de tropen serieus: houd ze in de gaten en doe er iets desinfecterends op en eventueel voor overdag een pleister. Krab muggenbulten niet open.
 • Gebruik een zonnebrandcrème met hoge beschermings factor, ook in het regenseizoen. Snorkel met T-shirt en (korte)broek aan.
 • Lijdt u aan een chronische ziekte, vraag dan aan uw huisarts een verklaring van uw aandoening en de therapie in het Engels.
 • Draagt u een bril of lenzen, neem dan de opticienbeschrijving mee of een extra bril of extra paar lenzen. Voor snorkelaars/duikers worden duikbrillen op sterkte verkocht (en verhuurd) bij duikwinkels/duikscholen.
 • Begin goed uitgerust en met een flexibele instelling aan de reis. De reizen/trektochten zijn inspannend en er kunnen zich onvoorziene omstandigheden voordoen (aardverschuivingen, weersveranderingen). Het is daarom ook van belang dat de reizigers over een goede gezondheid beschikken.
 • Een goed boekje is “Hoe blijf ik gezond ik de tropen?” schrijver: Piet A. Kager, KIT Publishers.

Geldzaken

 • De lokale munteenheid is de riel. Desondanks berekenen Cambodjanen veel diensten en goederen in Amerikaanse dollars. In grote steden zoals Phnom Penh, Siem Reap, Battambang, Kampong Cham en Sihanoukville zijn nu PIN-automaten waar u geld kunt opnemen met uw Cirrus, Maestro of Visakaart. Creditcards worden meer en meer geaccepteerd in belangrijke hotels, restaurants in bezit van buitenlanders en souvenirshops. Geld opnemen met creditcard is zeer onvoordelig. Alleen grote banken accepteren travellers cheques en buitenlandse valuta (uitgezonderd USD). Wij raden u aan om USD in kleine coupures bij u te hebben.
 • Geld, paspoorten en waardepapieren kunt u het beste in de kluis van uw hotel achterlaten. Laat nooit waardepapieren op de hotel kamer achter.
 • Het geven van fooien is niet verplicht in Cambodja, maar is wel gebruikelijk in hotels en restaurants (5 tot 10% van de rekening). Voor een gids is USD 5,- per dag redelijk en voor een chauffeur is dat USD 2,- per dag. Voor dragers is 2.000 Riel per tas een goede indicatie maar de hoogte van de fooi is afhankelijk van de waardering die u wilt uitdrukken.

Zakgeld

 • Gemiddeld is een bedrag van 100 tot 130 Euro per week als zakgeld toereikend, afhankelijk van het uitgave patroon. Aanschaf van souvenirs, extra excursies, evt. entreegelden etc. moeten nog bij gerekend worden.

Afdingen

 • Op toeristische markten kan men afdingen maar op lokale markten nauwelijks. Ook in supermarkten en restaurants heeft men in het algemeen vaste prijzen.

Uitrusting

 • Checklist: paspoort (+kopieën), verzekerings papieren, geld, tas voor de grotere bagage, kleine tas/rugzak voor uw dagelijkse uitstapjes en voor in de auto, evt. lakenzak, zaklamp of hoofdlamp (met reserve lampje en batterijen), zonnebril, hoofddeksel, zwemkleding, handdoek, goed ingelopen wandelschoenen met goed profiel, steun aan de enkels en die snel drogen + reserveveters, sandalen, in de maanden nov-febr: warme trui, fleece, jack of sweater en een warmere lange broek, regenjas of poncho en dunne kleding in de zomer en/of paraplu, opvouwbare tas om overtollige bagage in het hotel achter te kunnen laten (met slotje en naamlabel), toiletartikelen, lippenbalsam met sunblock, toilet papier, vochtige doekjes, waterfles, jodium tabletten of een waterzuiveraar, zakmes, vuuraansteker, tasje voor uw geld en uw papieren (draag deze om uw nek, niet buiten uw kleding om uw middel), naaisetje, lees- en schrijfmateriaal (reisdagboek), camera, verrekijker.
 • Als u een trektocht maakt zijn de volgende items van belang: warme trui/fleece, waterdicht jack of poncho, goede wandelschoenen die snel drogen (met reserveveters), water bestendige slippers (met bandjes), T-shirts, lange broek, zonnepet, evt. lakenzak, dagrugzakje (waterdicht), evt. wandelstok, goede zonnebril, verrekijker, zakmes, zaklantaarn, reiswekker, slotje, waterfles, toiletpapier, reservebatterijen, naaisetje, (sneldrogende) handdoek, andere persoonlijke benodigdheden.
 • Wanneer u een tempel (of een ander religieus gebouw) bezoekt is het gebruikelijk uw schouders en knieën te bedekken. Bij bijvoorbeeld tempelbezoeken is het dus handig een omslagdoek bij de hand te hebben. In het Royal Palace is een omslag doek niet voldoende en zal u echt een T-shirt of een ander kleidingstuk aan moeten hebben die uw schouders bedekt.
 • Tijdens uw vlucht, in ruimtes met airco of in hooggelegen gebieden kan een trui of vest erg van pas komen.

Fotograferen

 • Cambodja is een zeer fotogeniek land. Zowel de natuur als de bevolking zijn zeer kleurrijk. Respecteer de mensen die u wil fotograferen en vraag eerst om toestemming.
 • Informeer bij bezoek aan de lokale bevolking eerst of er geen speciale ‘taboes’ bestaan omtrent het fotograferen. Fotografeer geen naakte kinderen. Op het platteland is het normaal dat hele jongen kinderen zonder kleren rondlopen.
 • Houd er rekening mee dat het licht bij veel zon feller is dan in Nederland. Dit geeft al snel overbelichting van de foto’s. Het advies is dan ook uw camera te voorzien van een (polarisatie) filter.
 • Goede fotowinkels vindt u in Phnom Penh en Siem Reap.
 • Neem meerdere kleine of grote SD cards mee voor uw digitale camera. Het is niet altijd mogelijk om de foto’s van een volle SD card op het internet te plaatsen.
 • In de meeste hotels kunt u de batterijen van uw camera opladen. Hiervoor heeft u een wereldstekker nodig. Opladen kan niet tijdens een trektocht. Denk daarom ook aan reserve batterijen.
 • De omgeving kan in de jungle zeer vochtig zijn. Rol uw camera in zeemleer als u hem even niet gebruikt om vocht op te nemen. Gebruik een waterdichte cameratas. U kunt overwegen om ook een kleine niet elektronische camera mee te nemen voor het geval uw digitale/elektronische camera het (door vocht) even laat afweten.

Post en Telecommunicatie

 • Postkaarten verstuurd vanuit Cambodja naar westerse landen komen aan na 5 tot 10 dagen.
 • Om naar Cambodja te bellen van thuis toetst u de internationale toegangscode gevolgd door 855, dan de lokale zone code (minus de eerste nul), dan het nummer. Om naar huis te bellen vanuit Cambodja, draait u 001 (of 007) + je landcode + zone code zonder de eerste nul + het nummer.
 • In de hoofdstad en in de provinciesteden zijn veel internet cafés. Tegenwoordig vindt u in bijna alle hotels, restaurant en zelfs in massage salons of andere instellingen gratis Wifi internet. Contact met de mensen thuis gaat snel, gemakkelijk en voordelig per e-mail. E-mail is de goedkoopste manier om met het thuisfront te communiceren.
 • U kunt een kopie van uw vluchtgegevens aan thuisblijvers geven. Zij kunnen op NOS-teletekst pagina’s 757 of 758, via www.schiphol.nl controleren of de aankomsttijd nog klopt.

Elektriciteit

 • In Cambodja is de spanning 220 volt. Het is aan te raden om een universele adapter (wereldstekker) mee te nemen.
 • Voor informatie over belcodes, stekkers en voltage kijk op countrycode.org
 • In Phnom Penh en Siem Reap kan het weleens gebeuren dat de stroom uitvalt maar dit wordt steeds minder. Op het platteland is stroom nog zeer schaars. Als men een homestay doet dan zal de stroom van een auto accu komen. Vergeet dus niet een zaklamp mee te nemen.

Religie

 • Bijna 95% van de Cambodjaanse bevolking is boeddhistisch (Theravada boeddhisme), ongeveer 3% van de bevolking is moslim (stroming: Cham) en er is een christelijke minderheid.

Taal

 • De officiële taal van Cambodja is Khmer (Cambodjaans). Khmer verschilt veel van de talen uit de omgeving, omdat het geen taal is die gebaseerd is op tonen. In Cambodja spreken vooral de oudere mensen nog een beetje Frans. Naast de officiële taal is de Engelse taal sterk in opkomst. In toeristen gebieden spreekt men zelfs goed verstaanbaar Engels.

Douane

 • Zowel bij binnenkomst op het vliegveld of over land moet u een aankomst en vertrek formulier invullen.
 • Het is verboden antieke voorwerpen of voorwerpen van ivoor uit te voeren.

Reisadvies

 • Voor actuele informatie over de veiligheidssituatie verwijzen wij u naar de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken minbuza.nl onder reizen en landen.

Veiligheid

 • Het reizen in Cambodja is over het algemeen zeer veilig te noemen. Vermijd ‘s avonds in Phnom Penh de donkere steegjes en blijf op de hoofdstraten. Neem niet teveel geld mee en laat vliegtickets en paspoort in een kluisje van het hotel. Neem geen waardevolle spullen mee naar het strand. Het kan voorkomen dat kinderen bij u gaan zitten, u aan de praat houden en andere kinderen uw spullen meenemen.
 • Probeer ook niet in het donker te reizen op het platteland. De meeste motorbikes en ossenkarren hebben geen achterlicht en veel wegen zijn nog niet in een goede staat.
 • Geef ook nooit geld aan kinderen en of bedelaars. Hoe zielig of hoe hard het ook mag zijn. U helpt het land hier niet mee. Wees ook voorzichtig met het uitdelen van snoep en cadeautjes voor de kinderen. Als u weg bent dan verwachten ze van andere toeristen ook wat. Als u iets wilt doen ga dan naar een goed georganiseerde school of weeshuis en geef het aan de leraar/manager, zodat hij dit kan verdelen.Een paar goede voorbeelden zijn:
  colt-cambodia.org
  https://www.facebook.com/cambodiavolunteer
 • Door de oorlogen die vroeger in en rond Cambodja gevoerd zijn liggen er in bepaalde gebieden nog landmijnen. Veel van deze landmijnen zijn met behulp van de Verenigde Naties al opgeruimd maar het is nog steeds verstandig om niet zonder begeleiding van de gangbare paden af te gaan en altijd de aanwijzingen op de waarschuwingsborden op de volgen. Dan is reizen in Cambodja relatief veilig.
 • Wij stellen op onze reizen een passende reisverzekering verplicht aangezien onverwachte uitgaven in geval van ziekte of het aanschaffen van een nieuw ticket hoog kunnen oplopen. U kunt via Atma Asia Travel in samenwerking met Europeesche verzekeringen een reisverzekering afsluiten. U kunt dan in geval van nood gebruik maken van de alarmcentrale.
 • Download op uw smartphone gratis de app “sos op reis” met alarmnummers, ambassades, consulaten en de mogelijkheid om direct contact te leggen met de alarmcentrale. sosinternational.nl

Basis veiligheidsmaatregelen.

 • Houd geld en reisdocumenten op uw lichaam (in een tasje rond uw nek of rond uw middel onder uw kleding).
 • Neem een paar kopieën van uw paspoort, visum, verzekeringspapieren, travelers checks etc. mee, gescheiden van de originelen of scan de documenten en mail deze naar u zelf. Zo heeft u ze ook tijdens de reis tot uw beschikking.
 • Bewaar niet al uw geld op één plaats.
 • Veel reizigers dragen graag bedekkende kleding. Dat doen de Cambodjanen zelf ook. Draag geen topjes, korte broeken of korte rokjes uit respect voor de cultuur.
 • In het geval u uw paspoort verliest, meld dit bij de lokale politie en vraag een aangifte rapport. Neem daarna contact op met de Engelse ambassade.
Fotoalbum Cambodja

[foogallery id=”2992″]

Ontdek het echte Cambodja

 

Hoogseizoen (01-01-2015 t/m 31-03-2015, 01-10-2015 t/m 31-12-2015)

Prijs vanaf: 1466,- euro per volwassene bij deelname van minimaal 3 personen

Prijs vanaf: 689,- euro per kind (t/m 11 jaar) bij deelname van minimaal 3 personen

 

Laagseizoen (01-04-2015 t/m 30-09-2015)

Prijs vanaf: 1408,- euro per volwassene bij deelname van minimaal 3 personen

Prijs vanaf: 631,- euro per kind (t/m 11 jaar) bij deelname van minimaal 3 personen

 

Bij de prijs inbegrepen:

 • 17 overnachtingen in een middenklasse hotel in een 2 pk
 • Genoemde maaltijden
 • Dag 2: transfer van het vliegveld naar het hotel + meet and greet
 • Dag 3: Angkor tour per tuk tuk, Engels sprekende gids, entrée, water, lunch
 • Dag 4: jeep tour, Engels sprekende gids, entrée, fietshuur, boot, water, lunch
 • Dag 6: bustickets naar Kratie
 • Dag 7: bezoek Irrawaddy dolfijnen, vervoer, gids, ferry, fietshuur, entrée, water. lunch
 • Dag 8 t/m dag 12: privé minivan/auto
 • Dag 9: entrée Yaklom meer
 • Dag 10: gids, boot, entrée, fruit, water, lunch
 • Dag 13: stadstour Phnom Penh, tuk tuk, Engels sprekende gids, entrée Royal Palace, Tuol Sleng, Killing Fields + audio tour, lunch
 • Dag 14: Fietstour halve dag Mekong eilanden, fietshuur, helm, pick up hotel (niet drop off!), lunch, water, lokale gids
 • Dag 16: Privé vervoer naar Sihanoukville
 • Dag 19: Transfer van Sihanoukville naar de luchthaven van Phnom Penh

Bijkomende kosten:

 • Visum Cambodja ($30 per persoon + pasfoto)
 • Overige maaltijden
 • Fooi