Nepal

Met Atma Asia Travel naar Nepal,
voor een onvergetelijke reis geheel op maat.

Nepal, nu een republiek maar ooit ontstaan uit vele kleine koninkrijken die in de loop van de tijd zijn samengesmolten. Het land bezit een kleurrijke cultuur en bevolking, schitterende landschappen en een klimaat dat varieert van subtropisch tot arctisch, met als parel in de kroon de 8848 meter hoge Mount Everest.

Langtang-Gossainkunda-Helambu

Langtang-Gossainkunda-Helambu - Nepal - Atma Asia Travel

Eigenschappen

Duur: 20 dagen
Niveau:

Over deze activiteit

De Langtang-Gossainkunda-Helambu trek

U maakt een prachtige lodge trek van een hoger gelegen deel van de Himalaya via een pas op 4610 meter naar de dorpjes en velden in de groene heuvels ten oosten van de hoofdstad Kathmandu. U ontmoet de lokale bevolking van verschillende etnische groepen: zowel Tamang als Chhetri en Brahmaan. Ook bezoekt u in de drie koningssteden Kathmandu, Patan en Bhaktapur de meest belangrijke bezienswaardigheden.

Dag 1
Vlucht van Amsterdam naar Kathmandu

Dag 2
Aankomst in Kathmandu. Een medewerker van onze agent in Kathmandu staat al op u te wachten en hij brengt u naar uw hotel in het centrum van Kathmandu.

Dag 3
Een vrije dag in Kathmandu. U kunt zelf op stap gaan in deze schitterende stad met vele mooie bezienswaardigheden. Leuk om de Swayambunath stoepa, de Passhupatinath tempel en de Boudhanath stoepa te bezoeken.

Dag 4
Met de privé auto (jeep) naar het dorp Syabru Bensi. Het is een lange rit vanaf Kathmandu, een uur of 8 en de weg is niet overal in goede conditie. Bereid u dus voor op een hobbelige rit. Aan het eind van de middag komt u in Syabru Bensi (1400 m) aan en checkt u in bij de eerste lodge van deze trek.

Dag 5
Trek van Syabru Bensi naar Lama hotel. In het oude deel van Syabru Bensi kunt u nog een bezoekje brengen aan het klooster daarna begint uw trek langs het eerste deel van een oude handelsroute van en naar Tibet. Het is gelijk al een pittige dag. U loopt door bossen en u zal vast een aantal apen en heel veel vogels tegenkomen. Er is zelfs een kans op een ontmoeting met een beer of een rode panda. Via de dorpjes Bamboo lodge en Rimche bereikt u halverwege de middag Changtang, ook wel Lama Hotel (2470 m) genoemd.

Vandaag: 6-7 uur lopen.

Dag 6
Trek van Lama Hotel naar Langtang. U loopt weer door schitterende bossen met eiken, esdoorns en rododendrons. In de diepte ziet u de Langtang Khola (khola = riviertje in het Nepali) lopen. Door de bomen ziet u de besneeuwde piek Langtang Lirung, een voor klimmers vrij moeilijke piek die pas in 1978 voor het eerst bedwongen is. U loopt langs een aantal lodges en komt vervolgens bij de ingang van het Langtang National Park waar u uw parkpermit moet laten zien. U loopt nu in Tamang gebied. De Tamang is een etnische groep en deze Nepalezen hebben een uiterlijk wat lijkt op het uiterlijk van de Tibetanen. Ook de huizen hebben een Tibetaanse bouwstijl met platte daken en een omringende muur. U overnacht in de dorp Langtang op een hoogte van 3430 meter. U bent vandaag 1000 meter gestegen dus zorg ervoor dat u vandaag (en de komende dagen) veel drinkt (thee, water, cola/fris) om verschijnselen van hoogteziekte te voorkomen.

Vandaag: 5-6 uur lopen.

Dag 7
Trek van Langtang naar Kyanjin Gompa. De omgeving wordt kaler en u komt langs lange mani muren, muren gemaakt van op elkaar gestapelde stenen met daarin teksten gegraveerd. Verder steekt u de Laja Khola over, beklimt u een morene en komt u bij een punt waar u een schitterend zicht hebt op Kyanjin Gompa en de gletsjer die van de Langtang Lirung afkomt. U komt tegen lunchtijd in Kyanjin Gompa (3870 m) aan. ’s Middags heeft u de gelegenheid de omgeving te verkennen en om goed te acclimatiseren. In Kyanjin Gompa is ook een kleine kaasfabriek die ongeveer 7000 kg kaas per jaar produceert. Meestal is het mogelijk om bij dit fabriekje kaas en yoghurt te kopen.

Dag 8
Rustdag in Kyanjin Gompa. Er is vandaag rond Kyanjin Gompa genoeg te doen: u kunt de heuvel ten noorden van Kyanjin Gompa beklimmen of de daarachter gelegen iets hogere Kyanjin Ri (4773 m) met daarop vele in de wind wapperende gebedsvlaggetjes. Het uitzicht vanaf de lagere heuvel en vanaf de Kyanjin Ri is geweldig. U ziet de daarachter liggende Himalaya en meerdere imposante gletsjers. U kunt ook de vallei voorbij Kyanjin Gompa verder inlopen tot aan het punt Langshisha Kharka (4080 m) voor prachtige berggezichten. Er zijn in deze vallei geen faciliteiten dus u moet dezelfde dag ook weer terug naar Kyanjin Gompa. Loopt u helemaal naar Langshisha Kharka en terug reken dan op een lange maar hele mooie loopdag.

Dag 9
Trek van Kyanjin Gompa naar Lama Hotel. U loopt via dezelfde route terug naar Lama Hotel. U loopt nu echter in omgekeerde richting dus de omgeving lijkt heel anders.

Dag 10
Trek van Lama Hotel naar Syabru village. Nog een stukje dezelfde route terug, naar beneden tot aan een grote aardverschuiving. Hier buigt u af richting Syabru village. U loopt door bos op en neer en steekt een klein stroompje over. Daarna gaat het weer omhoog naar Syabru village (2200 m), een groter Tamang dorp. Vanaf de lodge in dit dorp heeft u een magnifiek uitzicht op de Ganesh Himal en de Langtang bergketens.

Vandaag 4-5 uur lopen.

Dag 11
Trek van Syabru village naar Sing Gompa. Vandaag is het een echte klimdag, u gaat ruim 1000 meter stijgen naar Sing Gompa. De klim is echter niet moeilijk, u loopt door bossen en de hoogte is niet al te groot. In Sing Gompa vindt u een oud kloostertje en net als in Kyanjin Gompa is ook hier een kaasfabriekje.

Dag 12
Trek van Sing Gompa naar Gosainkunda. U begint vandaag met een klim naar de top van een bergkam. Naar het noorden toe ziet u het gebied waar ook de rode panda voorkomt. U trekt langs het dorpje Chalang Pati (3650 m) en na dit dorpje begint een beschermd gebied waarin geen dieren gedood mogen worden, geen houtvuren gemaakt mogen worden en geen geiten mogen grazen. Bij Laurabina Yak kunt u genieten van een geweldig uitzicht op de Annapurna’s, de Manaslu, Ganesh Himal en de Langtang Lirung. De trail gaat verder langs een klein tempeltje en even later krijgt u zicht op de eerste van de schitterende meren die dit gebied rijk is. Dit eerste meer heet Saraswati Kund. Al gauw komt het tweede meer in zicht, Bhairav Kund en vervolgens het derde en grootste meer, het heilige Gossain Kund meer (4460 m). In het midden van dit meer ziet u een zwarte rots waarvan met zegt dat dit het hoofd van de god Shiva is. Volgens de legende zou Shiva dit meer gecreëerd hebben door met zijn staf een gat in een gletsjer te maken om zo water te kunnen drinken. Ook zegt men wel dat het water van dit meer in verbinding staat met een bron vlak bij de Shiva tempel in de koningsstad Patan, 60 km verwijderd van het meer. Het Gosain Kund meer is een echte pelgrimsplaats en hier komen honderden pelgrims baden tijdens het volle maan festival in augustus.

Dag 13
Trek van Gosainkunda naar Gopte. Eerst wandelt u nog een stukje omhoog, langs 3 kleine meertjes, totdat u bij de Laurebina La bent aangekomen. Dit is een pas op een hoogte van 4610 meter. Loop hier eens de kleine heuvel op voor een magnifiek uitzicht in beide richtingen. Vanaf de pas gaat het verder vooral naar beneden. U komt langs de dorpjes Phedi (3740 m) en Dupi Chaur (3630 m) en trekt over morenes. Dan op en neer door bossen en na een vrij lange trekdag komt u aan in het dorpje Gopte (3440 m) en kunt u inchecken in de lodge voor de nacht.

Dag 14
Van Gopte loopt u eerst omhoog naar Tharepati. Daarna ziet u na een flinke afdaling de vegetatie veranderen van alpine naar dennen, eiken en rododendrons. Uiteindelijk komt u bij een stroompje en weiden, tekenen dat de lokale bevolking dichtbij is. Nog even een hangbrug over de Chhyadi Khola oversteken en dan bereikt u het welvarende Sherpa dorpje Malemchigaon (2530 m). Rondom het dorpje ziet u uitgestrekte velden met gerst, mais en aardappelen. In het kloostertje waarvan de muren met heldere kleuren beschilderd zijn ziet u beelden van Guru Rimpoche en Sakyamuni. U kunt via uw gids vragen of de bewaarder de deur van het klooster voor u wil open maken. Men zegt wel dat Guru Rimpoche in een grot bij dit mooie dorp gemediteerd heeft. U overnacht in Malemchigaon.

Dag 15
Ook vandaag steekt u weer riviertjes over en maakt u een klim op weg naar Tarke Gyang, een pittoresk dorp op een plateau hoog boven de rivier op 2590 meter hoogte. Tarke Gyang is het grootste dorp van het Helambu gebied. De stenen huizen staan dicht op elkaar en de bewoners zijn vooral trots op hun schone kamers met Tibetaanse kleden en hun mooie keukens waar de koperen pannen en potten fel glimmend op planken langs de muur opgesteld staan. Probeer eens een kijkje te nemen in zo’n keuken en laat u verrassen.

Dag 16
Een niet zo heel lange trek dag met weinig hoogteverschil. U komt eerst langs het fraaie Sherpa dorpje Gangyul. De bewoners van dit dorp volgen het Drukpa Kagyu boeddhisme, hetzelfde boeddhisme als de bevolking van Bhutan en in het kloostertje ziet u dan ook een beeld staan van de oprichter van deze boeddhistische lijn. U trekt verder door dichte bossen en over een aantal stroompjes naar Sermanthang (2610 m) waar u overnacht. U heeft nog tijd om het klooster van Sermanthang aan de zuidkant van het dorp te bezoeken. Hier vindt u weer een mooi beeld van Guru Rimpoche en Sakyamuni.

Dag 17
De laatste dag van deze trektocht. Vooral vandaag komt u langs vele chortens bij de dorpen Nigale en Gyalsha. U blijft naar beneden lopen en komt bij het Sherpa dorp Kakani. Dit dorp op 2000 meter is het laatste Sherpa dorp dat u op deze trek tegenkomt. Hierna loopt u in het gebied waar vooral Brahmanen en Chhetris wonen. Via een hangbrug over de rivier Indrawati bereikt u op 880 meter hoogte het dorp Malemchi Pul Bazaar, het eindpunt van de trek. Met de bus rijdt u verder naar het dorp Dhulikhel, gelegen op de bergkam rond de Kathmandu vallei. Vroeg op bed, weer in een hotel, om uit te rusten van de trek en omdat u van hier bij zonsopgang een schitterend zicht op de hoge pieken van de Himalaya heeft.

Dag 18
Een prachtige zonsopgang vanuit uw hotel. Langzaam worden de imposante bergen beter zichtbaar en verkleuren ze van roze naar goudkleur en uiteindelijk helder wit. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om uit te slapen. Daarna stapt u in de privé auto en rijdt u naar Bhaktapur waar u op uw gemakt kunt rondkijken. U waant zich terug in de tijd in deze oude koningsstad die heel middeleeuws aandoet en waar u nog oude ambachten tegenkomt zoals bijvoorbeeld pottenbakkerijen. Rijen pas gemaakte potten staan naast elkaar in de warme zon. Even verderop liggen op een doek fel rood gekleurde pepers te drogen en worden door vrouwen met behulp van een rieten schaal graankorrels gescheiden van blad resten. Ook het paleisplein met meerdere tempels is heel mooi en moet u zeker niet overslaan. In het begin van de middag rijdt u naar Patan om ook hier de mooie tempels te bewonderen. Tegen de avond komt u aan in uw hotel in Kathmandu.

Dag 19
Vrije dag in Kathmandu. U zou een halve dag excursie kunnen maken naar authentieke Newari dorpjes. Ook kunt u lekker door Thamel, de toeristenwijk van Kathmandu, gaan wandelen en al zittend op een terrasje terug kijken op een geweldige reis door een heel bijzonder en gastvrij land.

Dag 20
Transfer naar de luchthaven voor de vlucht van Kathmandu naar Amsterdam.

Over Nepal

Gelegen rondom de hoogste bergen van de wereld is Nepal een land dat eeuwig zal blijven fascineren. Nepal is een bijzonder en contrastrijk land.

Geschiedenis

Nu is Nepal een republiek maar tot voor kort was het land een koninkrijk. Het was Prithvi Narayan Shah, de koning van Gorkha, die de verschillende koninkrijkjes heeft samengevoegd tot het land Nepal. Hierna stichtte hij er de Shah dynastie. Eerst was het oppervlak van het land Nepal groter, Nepal heeft in 1814 echter een deel van het grondgebied, het huidige Himachal Pradesh, Uttaranchal, Bihar en Uttar Pradesh, af moeten staan aan het door Engeland geregeerde India. Van 1846 tot 1950 werd Nepal geregeerd door de Rana familie die zichzelf de titel Maharaja gaven. Maar in 1951 werd de Shah monarchie hersteld en werden politieke hervormingen doorgevoerd, het land werd een democratie. In 1960 ging men echter terug naar een partijloos, Panchayat, systeem met de koning als alleenheerser. Na een revolutie/burgeroorlog die begon in 1990 en ongeveer 14 jaar duurde werd de koning afgezet en werd Nepal in 2008 een democratische republiek met een meer partijen stelsel.

Natuur

Nepal is geheel omgeven door de omringende landen en heeft geen verbinding met een zee. Het land bestaat wat betreft de natuur uit vier regio’s: de Terai in het vlakke zuiden van het land, grenzend aan India, de Middle Hills, het gebied met terras velden waar ook Kathmandu en Pokhara in liggen, de Himalaya, het meest noordelijke deel van Nepal en als laatste de Trans Himalaya, een hoog gelegen woestijnachtig gebied gelijk aan het Tibetaanse plateau maar binnen de Nepalese grenzen. Tot dit gebied behoren Upper Mustang, Manang, Dolpo en Limi. In Nepal komen dus alle vormen van vegetatie voor van subtropisch in het zuiden tot arctisch in het hoge noorden: tropische jungle met bamboe bomen, loofbossen, rododendron bomen, terrassen met rijst, mais, granen en fruit etc, woestijnvegetatie met kaktussen en doornstruiken, alpine vegetatie en nog veel meer. De parel in de kroon is de 8848 meter hoge mount Everest, de hoogste berg ter wereld. Nepal bezit nu 8 nationale parken, 5 wildlife reserves en 4 conservation areas. Wanneer u gaat trekken zal u vast één van de nationale parken binnen gaan.

Ook het dierenleven is divers. In Nepal komen onder andere in het wild voor: apen, beren, herten, vossen, luipaarden, sneeuwluipaard, tijgers, neushoorns, wolven, jakhals, de Himalaya marmot en heel veel schitterende vogels.

Het weer

Nepal kent 4 seizoenen: de lente van maart tot mei met hoge temperaturen en vrij veel stof in de lucht, de zomer van juni tot en met september wat de regenperiode is en waarin de natuur weer uitbundig groen wordt, de herfst van oktober tot en met november met mooi weer en heldere luchten en het meest populaire trekking seizoen en de winter van december tot en met februari met koel en soms mistig weer in de ochtend en vorst in het hoge noorden. In Kathmandu op 1300 meter hoogte is het weer ook in de winter mild, het vriest bijna niet in deze prachtige wereldstad. Het sneeuwt zelden onder de 2000 meter en boven de 4000 meter is het altijd fris maar de permanente sneeuwlijn ligt pas op 5500 meter hoogte.

Cultuur

Het land bezit een kleurrijke cultuur en bevolking. U zal in Nepal de geschiedenis overduidelijk terugvinden in alles wat u ziet: elk gebied in Nepal heeft zijn eigen etnische groepen, kleding, huizenbouw en tradities, afkomstig van de vroegere afgesloten koninkrijkjes. Een paar voorbeelden van etnische bevolkings groepen zijn Brahmanen, Chhetris, Newars, Tamang, Rai, Limbu, Gurung, Magar, Thakali, Sherpa en Tharu. Overal ontmoet men bij de Nepalese bevolking dezelfde opvallende vriendelijkheid. Ook overal komt u de prachtige Boeddhistische kloosters tegen, vaak naast indrukwekkende Hindoe tempels. Alleen al in en rond Kathmandu vindt u 7 culturele bezienswaardigheden die ook op de Unesco werelderfgoed lijst vermeld staan. Het 8e culturele werelderfgoed van Nepal is het in het zuiden van het land gelegen Lumbini, de geboorteplaats van de Boeddha.

Bezienswaardigheden

Allereerst zijn hier te noemen de schitterende tempels, kloosters en stoepa’s die Nepal rijk is. Maar ook de dorpjes in de countryside en de prachtige stad Kathmandu mag u niet missen. U kunt met de auto een tocht langs de bezienswaardigheden maken of te voet meerdere dagen langs dorpjes trekken door de adembenemende natuur van dit geweldige land. Hoewel er veel bergen en dalen zijn is ook de fiets een perfect vervoermiddel voor de ervaren fietser. Houdt u van water dan kunt u kiezen voor een enerverende raft tocht op één van de wild water rivieren. Wilt u het dorpsleven van dichtbij meemaken, dan is het leuk om een paar nachten bij de lokale bevolking thuis te verblijven.

Groot wild kunt u aantreffen in de natuurparken zoals het Chitwan National Park, het Bardia National Park en het Koshi Tappu Wildlife reserve. Voorbij de tempels en paleizen van de Kathmanduvallei, achter en hoger dan de heuvels die de vallei omringen, rijst de Himalaya richting hemel. Een magneet voor bergbeklimmers vanuit de hele wereld. Er zijn meerdere (trekking) pieken opengesteld voor klimmers. Eén bezoek aan Nepal is zelden genoeg, velen keren spoedig terug.

[ssba]

Reisinformatie Nepal

Paspoort / visa

 • Uw paspoort moet vanaf de laatste dag van de reis nog minstens een half jaar geldig zijn. Belgische reizigers hebben een internationale reispas nodig.
 • Voor Nepal heeft u een visum nodig.
 • Het visum voor Nepal is een multiple entry visum voor 15, 30 of 90 dagen. Het visum is persoonlijk of per post te verkrijgen bij het consulaat van het koninkrijk Nepal, Keizersgracht 463, 1017 DK Amsterdam. Tel. 020 6241530. Open op werkdagen van 10.30 – 13.00 uur. U heeft hiervoor nodig: een ingevuld visumaanvraag formulier (te verkrijgen door een e-mail te sturen naar consulate@nepal.nl ), een pasfoto, paspoort, een kopie van de factuur en geld (pinnen kan niet). Bij aanvraag per post moeten deze zaken aangetekend naar het consulaat verzonden worden vergezeld van een aan uzelf geadresseerde envelop voorzien van € 7,00 aan postzegels voor de retour zending. In België kunt u het visum aanvragen bij de ambassade van Nepal.Het visum voor Nepal is ook op de luchthaven van Kathmandu en bij de grensposten te verkrijgen (benodigdheden: paspoort, pasfoto, cash US dollars of euro’s). Schaft u het visum op de luchthaven van Kathmandu aan dan moet u dit van te voren in Nederland online aanvragen. De online visum aanvraag is gemakkelijk via de website van de Nepalese overheid in te dienen: (http://www.nepalimmigration.gov.np/). Print uw ingevulde aanvraag formulier en neem dit mee op reis.
 • Informeer m.b.t. alle visa bij de ambassade of het consulaat nog even naar de actuele prijs van het visum, de te volgen procedure en de openingstijden aangezien deze zaken regelmatig aan wijzigingen onderhevig zijn.
 • Mogelijk dat u liever gebruik maakt van een visumdienst, zij kunnen tegen betaling al uw visa voor u verzorgen. Zie www.visum.nl (ook online aan te vragen)
 • Tegenwoordig is het ook mogelijk het visum online aan te vragen via de ANWB tegen geringe kosten. U brengt uw paspoort naar de ANWB winkel van uw keuze en haalt het daar ook weer op. Zie anwb.nl/vakantie
 • Vraag het visum niet te vroeg aan, het heeft een beperkte geldigheidsduur.
 • Neem een extra kopie van uw paspoort en visum mee op reis of scan deze en stuur de scan naar uw eigen e-mail adres zodat u deze indien nodig op reis kunt uitprinten.
 • Als reiziger bent u zelf verantwoordelijk voor het in bezit zijn van de juiste reisdocumenten. Reizigers met een andere nationaliteit dan de Nederlandse of Belgische dienen contact op te nemen met het consulaat of de ambassade voor de te volgen richtlijnen.

Vaccinaties

 • Vaccinaties zijn niet verplicht. Aanbevolen worden: DTP (difterie, tetanus en polio), Hepatitis A, Tyfus en evt. malaria profylaxe, afhankelijk van het te bezoeken gebied. Informatie over de meest actuele aanbevelingen zie: www.lcr.nl , www.ggd.nl/ggdinfo/ , www.tropenzorg.nl
  Tel. Info: GGD of AMC: 0900-9584 (€ 0,45 / min)
  Neem uw reisroute mee naar uw afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet vier tot zes weken voor vertrek begonnen worden.
 • Neem het vaccinatieboekje mee naar de GGD en op reis.
 • Er komt malaria voor in het zuiden van Nepal. Het is belangrijk om tussen zonsondergang en zonsopgang muggensteken te voorkomen. Smeer u daarom in met muggenmelk met 30-50% DEET. ’s Avonds is het aan te bevelen om bedekkende kleding te dragen (lange mouwen, lange broek, sokken, dichte schoenen).
 • In de verstedelijkte gebieden in Azië komt de door muggen overgedragen ziekte Dengue steeds meer voor. Dengue verloopt meestal onschuldig met koorts, huiduitslag en hoofdpijn, maar kan in zeldzame gevallen ernstig verlopen. Er bestaat geen vaccinatie. De muggen die dengue overbrengen steken overdag. Het is dus verstandig dat u zich ook overdag insmeert met muggen werende middelen met 30-50% DEET.

Gezondheid

 • Kraanwater is in het algemeen niet geschikt voor consumptie. Het is beter om gekookt of gebotteld water te drinken of om het water te zuiveren met een filter of jodium druppels. Ook rauwe groenten, schelpdieren, ijs, ongekookte melk en niet door uzelf geschild fruit kunt u beter niet consumeren. Met vlees en vis moet zeer terughoudend worden omgegaan: alleen vers en goed doorbakken is het geschikt om gegeten te worden. Zo niet dan is het veiliger om ook deze producten links te laten liggen.
 • Voorkom een infectie overgebracht door kleine wormpjes (Bilharzia) door niet in stilstaand water te zwemmen.
 • Neem wondjes in de tropen serieus: houd ze in de gaten en doe er iets desinfecterends op en eventueel voor overdag een pleister. Krab muggenbulten niet open.
 • Gebruik een zonnebrandcrème met hoge beschermings factor, ook in het regenseizoen.

EHBO/Reisapotheek

 • Neem zelf een kleine reisapotheek mee. U zou kunnen denken aan de hieronder genoemde middelen: Pleisters, steriele gaasjes, verband/zwachtels, watten, sporttape, steristrips of hansastrips, betadinejodiumgaas, betadinejodium (flesje/tube), schaartje, pincet, tekentang, veiligheidsspeld, handen desinfectiemiddel / ontsmettingsdoekjes, blarenpleister (Compeed of Second Skin). Wat betreft medicijnen zou u mee kunnen nemen: paracetamol, ibuprofen, middel tegen diarree (bijv. loperamide), laxeermiddel (bijv. dulcolax), ORS (oral rehydration salts), neusdruppels, oogzalf (oculentum simplex, bij sneeuwblindheid), anti hoest middel, antibiotica (op recept in overleg met arts), evt. malaria tabletten (indien geadviseerd), antimuggen middel met DEET, lippen- en zonnebrand crème (met hoge beschermingsfactor, minimaal 15), evt. middel tegen hoogteziekte (acetazolamide – zie: hoogteziekte), eigen geneesmiddelen (KNMP reisdocument, verkrijgbaar bij uw apotheek, invullen en meenemen).
 • Begin goed uitgerust en met een flexibele instelling aan de reis. De reizen en trektochten zijn inspannend, met name op grotere hoogte en er kunnen zich onvoorziene omstandigheden voordoen (aardverschuivingen, weersveranderingen). Het is daarom ook van belang dat de reizigers over een goede gezondheid beschikken.
 • Als u medicijnen gebruikt, neem dan een bijsluiter mee en een medicijnenpaspoort (te verkrijgen bij de apotheek). Neem een extra voorraadje mee want niet alle medicijnen zijn overal te krijgen mocht u medicijnen kwijt raken. Neem een brief in het Engels van uw arts mee over dit medicijngebruik.
 • In de grotere steden is goede medische zorg aanwezig. In afgelegen gebieden kan deze zorg beperkt zijn.
 • Lijdt u aan een chronische ziekte, vraag dan aan uw huisarts een verklaring van uw aandoening en de therapie in het Engels.
 • Heeft u een bril of draagt u lenzen, neem dan de opticienbeschrijving mee of een extra bril of extra paar lenzen.
 • Ga bij aanhoudende medische klachten op reis altijd naar een arts.
 • Een goed boekje is “Hoe blijf ik gezond ik de tropen?”
  schrijver: Piet A. Kager, KIT Publishers

Financiën

 • Geld. In de grotere steden is het steeds vaker mogelijk in de winkels te betalen met creditcard (Visa, Mastercard). De kosten, meestal 4%, worden aan de klant doorberekend. Geld opnemen met creditcard is zeer onvoordelig. Ook het pinnen van geld is steeds vaker mogelijk in de grotere steden. U hoeft in dat geval minder contant geld of cheques van huis mee te nemen. Bij de banken kunnen zowel euro’s als dollars gewisseld worden. In Kathmandu zijn veel wisselkantoortjes waar u (soms tegen een betere koers dan bij de bank) euro’s en dollars kunt wisselen.
 • Wisselen. Banken zijn op zaterdag, zondag en feestdagen meestal gesloten. Wisselkantoren hebben veel ruimere openingstijden dan banken. Wilt u in Nepal (bij een bank gewisseld) geld terug wisselen dan moet u de officiële aankoopbonnen kunnen tonen. Je ontvangt echter slechts 15% van de waarde terug.
 • Zakgeld. Gemiddeld is een bedrag van 130 tot 150 Euro per week als zakgeld toereikend, afhankelijk van het uitgave patroon. Aanschaf van souvenirs, extra excursies, evt. entreegelden etc. moeten hier nog bij gerekend worden. Alcoholische dranken zijn in het algemeen vrij prijzig.
 • Geld, paspoorten en waardepapieren kunt u het beste in de kluis van uw hotel achterlaten. Laat nooit waardepapieren op de hotel kamer achter.
 • Fooi. Het is gebruikelijk na afloop van een trektocht of rondreis de gids, chauffeur en dragers te bedanken door middel van een fooi. De hoogte van de fooi is afhankelijk van de waardering die u wilt uitdrukken.
 • Afdingen. In Nepal is het de gewoonte, en daar zijn de vraagprijzen ook op berekend, om te onderhandelen over elke aankoop. Dit geldt niet voor supermarkten en restaurants. Hier rekent men vaste prijzen.

Uitrusting

 • Checklist: paspoort (+kopieën), verzekeringspapieren, geld, tas voor de grotere bagage, kleine tas/rugzak voor uw dagelijkse uitstapjes en voor in de auto, evt. lakenzak, zaklamp of hoofdlamp (met reserve lampje en batterijen), zonnebril, hoofddeksel, zwemkleding, handdoek, goed ingelopen wandelschoenen met goed profiel, steun aan de enkels + reserveveters, sandalen, warme trui, fleece, jack of sweater en een warmere lange broek, wind- en waterdichte jas, ook dunnere kleding om alleen of onder de warme kleding te kunnen dragen (laagjes kleding), opvouwbare tas om overtollige bagage in het hotel achter te kunnen laten tijdens een trektocht (met slotje en naamlabel), toiletartikelen, lippenbalsem met sunblock, toilet papier, vochtige doekjes, waterfles, jodium tabletten of een waterzuiveraar, zakmes, vuuraansteker, tasje voor uw geld en uw papieren (draag deze om uw nek, niet buiten uw kleding om uw middel), naaisetje, lees- en schrijfmateriaal (reisdagboek), camera, verrekijker.
 • Als u een trekking maakt of gaat raften zijn de volgende items van belang: warme trui/fleece, wind- en waterdicht jack, goede bergwandelschoenen (met reserveveters), water bestendige slippers (met bandjes), T-shirts, lange broek, evt. thermoondergoed, muts, sjaal, handschoenen, zonnepet, warme slaapzak, evt. lakenzak, evt. (zelfopblaasbaar) slaapmatje (kamperen), dag rugzakje (waterdicht), evt. wandelstok, goede zonnebril, verrekijker, zakmes, zaklantaarn, reiswekker, slotje, waterfles, toiletpapier, reservebatterijen, naaisetje, (sneldrogende) handdoek, andere persoonlijke benodigdheden.
 • Veel vrouwelijke reizigers dragen graag bedekkende kleding. Dit doen de Nepalese vrouwen zelf ook. Liever geen topjes, korte broeken of korte rokken. Dit uit respect voor de cultuur.
 • Pasfoto’s, reisdocumenten en kopieën van deze documenten (i.v.m. evt. verlies, dus gescheiden bewaren van de originele documenten) of een scan hiervan in uw mailbox.
 • Bagage. Gaat u op trek, neem dan geen koffer mee. Een rugzak of grote draagtas is beter te hanteren voor de dragers. Zorg voor goede labels met daarop de plaats en het land van bestemming. De dragers mogen max. 12 kilo dragen.
Fotograferen
 • Nepal is een zeer fotogeniek landen. Zowel de natuur als de bevolking zijn zeer kleurrijk. Respecteer de mensen die u wilt fotograferen en vraag eerst om toestemming.
 • Informeer bij bezoek aan de lokale bevolking eerst of er geen speciale ‘taboes’ bestaan omtrent het fotograferen.
 • Houd er rekening mee dat het licht in het hooggebergte feller is dan in Nederland, m.n. in de aanwezigheid van sneeuwvelden. Dit geeft al snel overbelichting van de foto’s. Het advies is dan ook uw camera te voorzien van een (polarisatie) filter.
 • Het meest geschikt voor analoge camera’s is in het algemeen een 200 ASA film. De meest gebruikte films zijn in Kathmandu en Pokhara te verkrijgen.
 • Neem meerdere kleine of grote SD cards mee voor uw digitale camera. Het is niet altijd mogelijk om de foto’s van een volle SD card op het internet te plaatsen. Denk ook om reserve batterijen want onderweg opladen is niet overal mogelijk.
Post en Telecommunicatie / Elektriciteit
 • Ansichtkaarten kunt u het beste op het postkantoor afgeven en direct laten afstempelen.
 • Contact met de mensen thuis gaat snel, gemakkelijk en voordelig per e-mail. In Kathmandu, Pokhara en op steeds meer andere plaatsen, zelfs hier en daar tijdens een lodge trektocht is gelegenheid een e-mail te versturen.
 • U kunt een kopie van uw vluchtgegevens aan thuisblijvers geven. Zij kunnen op NOS-teletekst pagina’s 757 of 758, via www.schiphol.nl controleren of de aankomsttijd nog klopt.
 • De netspanning in Nepal is 220 volt. Vaak is wel een universele stekker nodig. Regelmatig valt de stroom uit als gevolg van onvoldoende capaciteit van de centrales. Vergeet dus niet een zaklamp mee te nemen.
Douane
 • In Nepal is sprake van een entry- en een exit card die op het vliegveld ingevuld moet worden.
 • Het is verboden antieke voorwerpen uit te voeren.

Consulaat / Ambassade

 • Nederlandse consulaat in Nepal: Bhakundole, Patan. Tel. (00977-1-) 524597
 • Nederlandse ambassade in India: 6/50F, Shantipath, Chanakyapuri, New Delhi 110 021. Tel. (0091-11-) 6884952

Reisadvies

 • Voor actuele informatie over de veiligheidssituatie verwijzen wij u naar de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken minbuza.nl onder reizen en landen.
 • Houd geld en reisdocumenten op uw lichaam (in een tasje rond uw nek of rond uw middel onder uw kleding)

Veiligheid

 • Neem een paar kopieën van uw paspoort, visum, verzekeringspapieren etc. mee, gescheiden van de originelen
 • Bewaar niet al uw geld op één plaats.
 • In het geval u uw paspoort verliest, meld dit dan bij de lokale politie en vraag een aangifte rapport. Neem daarna contact op met de ambassade of het consulaat.
 • Wij stellen op onze reizen een passende reisverzekering verplicht aangezien onverwachte uitgaven in geval van ziekte of het aanschaffen van een nieuw ticket hoog kunnen oplopen. U kunt via Atma Asia Travel in samenwerking met Europeesche verzekeringen een reisverzekering afsluiten. U kunt dan in geval van nood gebruik maken van de alarmcentrale.
 • Download op uw smartphone gratis de app “sos op reis” met alarmnummers, ambassades, consulaten en de mogelijkheid om direct contact te leggen met de alarmcentrale. sosinternational.nl

Hoogteziekte

 • Hoogteziekte wordt veroorzaakt door tekort aan zuurstof in het lichaam. Bij toename van de hoogte bevat de lucht minder moleculen zuurstof zodat er per ademhaling ook minder zuurstof kan worden opgenomen. De zuurstof behoefte van het lichaam wordt, voor een zelfde prestatie, niet minder op hoogte. Dit leidt ertoe dat, naarmate u hoger komt, uw lichaam een steeds groter deel van de beschikbare zuurstof nodig heeft voor de basale functies als ademhalen en het laten werken van alle organen. Het lopen en nog meer het klimmen vereisen met het stijgen geleidelijk meer inspanning en zijn daarom steeds moeilijker lang achtereen vol te houden.
 • Er bestaan grote verschillen tussen mensen in het vermogen zich lichamelijk aan hoogte aan te passen o.a. door een snellere hartslag en door sneller en dieper te gaan ademhalen. Dit aanpassingsvermogen berust op aanleg en is van grote invloed op het risico om hoogteziekte te krijgen. Andere factoren die van belang zijn bij het ontstaan van hoogteziekte zijn de snelheid van stijgen, de slaaphoogte, zware lichamelijke inspanning (extra grote zuurstofbehoefte), hoge omgevingstemperaturen (meer vochtverlies), zeer lage omgevingstemperatuur (ook veel vochtverlies door droge omgevingslucht), onvoldoende drinken, hart- en longziekten, roken, gebruik van alcohol.
 • Hoogteziekte is meestal te voorkomen door aan de bergtocht te beginnen in goede fysieke conditie, de klachten die bij hoogteziekte passen te kennen en te herkennen en snelle stijging naar slaaphoogten boven 2500m te vermijden. Indien klachten optreden stijg dan niet verder naar een nieuwe slaaphoogte en worden de klachten erger op dezelfde hoogte daal dan af. Ook is het verstandig zo nu en dan een dag rust in te bouwen of een dag op gelijke hoogte te lopen. Veel drinken (alcoholvrij) en niet roken zijn eveneens zeer belangrijk.
 • Klachten die op hoogteziekte (AMS – acute mountain sickness) kunnen wijzen zijn: hoofdpijn, slapeloosheid/dromen, gebrek aan eetlust, misselijkheid, duizeligheid, hoofdpijn die niet op pijnstillers (paracetamol) reageert, ernstige vermoeidheid, minder urine uitscheiding, braken, traagheid, longoedeem, hersenoedeem.
 • Het is zelden nodig een geneesmiddel tegen hoogteziekte in te nemen wanneer bovenstaande regels gevolgd worden. Bij uitzondering en in overleg met een arts is er een middel beschikbaar dat de klachten van hoogteziekte kan reduceren of voorkomen: acetazolamide (Diamox). Ook dan kan het echter nooit de maatregelen die u in de eerst plaats moet nemen vervangen (zie boven)!
 • Als u tijdens eerdere reizen geen last gehad heeft van hoogteziekte sluit dat het krijgen van hoogteziekte niet uit.
 • Een goed boekje over hoogteziekte is “Hoe blijf ik gezond in de hoogte” geschreven door Han Willems (uitg.: koninklijk instituut voor de tropen, ISBN: 90-6832-140-4)
 • Op de website www.hoogteziekte.info vindt u meer informatie over hoogteziekte. Deze site is opgesteld door Han Willems, een arts die zich gespecialiseerd heeft in hoogteziekte.
Fotoalbum Nepal

[foogallery id=’3138′]