Kyrgyzstan

Met Atma Asia Travel naar Kyrgyzstan,
voor een onvergetelijke reis geheel op maat.

Tussen de steppen van Kazachstan en de Tarim laagvlakte is de aarde in de loop der tijd omhoog geduwd en zijn er groene alpen, beken, sneeuwvelden en gletsjers ontstaan. Dit is het Tien Shan gebergte, de Hemelse bergen. Een groot deel van dit schitterende gebergte ligt in het land Kyrgyzstan.

Fiets expeditie Kyrgyzstan

Fiets expeditie Kyrgyzstan - Kyrgyzstan - Atma Asia Travel

Eigenschappen

Duur: 15 dagen
Niveau:

Over deze activiteit

Fiets expeditie Kyrgyzstan

Deze fiets expeditie is een bijzondere en unieke mountainbike tocht door Kyrgyzstan die u van west naar oost voert over verharde wegen en onverharde paden. U komt door gebieden, vooral in het westen, waar nog vrijwel geen toeristen komen. De omgeving is schitterend en zeer divers. U steekt 2 passen over en fietst door dorpjes waar u de lokale bevolking ontmoet. In de bergweiden ziet u de nomaden met hun kuddes. De tocht begint bij de stad Talas en eindigt in Tokmok bij de zuidoever van het mooie Issyk Kul meer.

Tijdens de tocht overnacht u in tenten, joertenkampen en bij een lokale familie.

Deze fietsexpeditie is een tocht voor ervaren mountainbikers of sportfietsers.

Er gaat een Engelssprekende tolk/gids met u mee en uw bagage wordt vervoerd in een auto.

U kunt uw eigen mountainbike of trekking fiets met brede banden meenemen of een mountainbike huren in Bishkek.

 

Individuele reis:
U kunt deze reis boeken als individuele reis met deelname van minimaal 4 personen.
U kunt zelf uw vertrekdatum bepalen.

Groepsreis:
U kunt ook deelnemen aan een internationale groepsreis met hetzelfde reisprogramma en vastgestelde reisdata.

Reisdata in 2020:

 • 31 juli tot en met 14 augustus 2020 –  Deze reis heeft een gegarandeerd vertrek

Groepsgrootte: minimaal 4 personen en maximaal 8 personen.

 

Dag 1

Vertrek uit Nederland of België.

Dag 2

Aankomst in Bishkek. U wordt met de auto opgehaald van het vliegveld van Bishkek en naar uw hotel gebracht, een rit van ongeveer 30 minuten. Afhankelijk van de tijd van aankomst heeft u eerst even een korte rustpauze. Na de lunch brengt u een bezoek aan de stad. Daarna worden de fietsen rijklaar gemaakt.

Dag 3

Per auto naar Talas, een tocht van 300 kilometer. U rijdt via een tunnel onder de Too Ashuu pas door. Talas, een stad met 32000 inwoners, is de hoofdstad van de meest westelijk gelegen provincie van Kyrgyzstan. Het is gelegen aan de rivier de Talas en is ingeklemd tussen twee indrukwekkende bergketens. In de middag maakt u op de fiets een uitstapje naar het mausoleum van Manas (2 x15 km fietsen). In Talas (1250 m) overnacht u in een Bed en Breakfast. Fietsen: 30 km.

Dag 4

Van Talas naar Taldy Bulak. Door de vallei van de Talas rivier fietst u eerst naar Aras en dan naar het 30 km verder gelegen Kopuro Bazar. Kopuro Bazar ligt aan het eind van het dal van de Talas rivier. Overnachting in tenten. Fietsen: 75 km.

Dag 5

Dit wordt een zware dag over de Ötmök Pas (asfalt) van 3200m. Na 38 km fietst u de schitterende Suusamyr vallei binnen. In deze vallei, op ongeveer 2200m hoogte zijn overal joerten te zien van herders en van mensen die kumus en andere verversingen verkopen. Na ongeveer 80 kilometer is het tijd om een plaatsje te zoeken om de tenten op te zetten voor de nacht. Fietsen: 80 km.

Dag 6

Verder fietsen door de Suusamyr vallei naar het dorp Kyzyl-Oi (1750 m). Het is vandaag een korte rit. Na 47 km na de afslag rijdt u de canyon van de rivier Kökömeren in. “Kyzyl” betekent rood, de rotsen zijn hier dan ook allerlei tinten rood van kleur. In dit dorp overnacht u in een Bed en Breakfast. Fietsen: 45-58  km.

Dag 7

U fietst verder langs de rivier en via het dorp Chaek. Na 15 km begint u met de klim van de Kara Keche Pas (3484 m). 65 kilometer na de afslag worden de tenten opgezet voor de overnachting.

Dag 8

Eerst fietst u via een nogal slechte weg langs een mijn dorpje Kara Keche. 25 kilometer na het dorp bereikt u de splitsing de leidt naar het Son Kul meer. U fietst langs de zuidzijde van het meer naar het daar aanwezige joertenkamp voor de nacht. (90-100 km).

Dag 9

U fietst rond het meer naar de noord-oostelijke zijde. Ook hier staat een joertenkamp waar u vannacht verblijft. Fietsen: 50 km.

Dag 10

Via een slingerweg gaat u over de Kalmak Ashuu pas (3317 m) en daalt u daarna af naar het dorp Tolok (2480 m). Hier overnacht u bij een lokale familie. Fietsen: 64 km.

Dag 11

Van Tolok fietst u eerst naar de hoofdweg (8 km) en vervolgens over asfalt naar het stadje Kochkor, het centrum van viltbewerking in Kyrgyzstan. In Kochkor overnacht u in een bed en breakfast. Fietsen: 50 km.

Dag 12

U stapt weer op de fiets en rijdt langs het Orto-Tokoy reserve naar de zuidzijde van het Issyk Kul meer. Na 61 km bereikt u het dorp Kara Tala (1700 m) waar u bij een familie in het dorp overnacht.

Dag 13

U fiets vandaag naar Kyzyl Tuu waar u luncht bij een familie die u laat zien hoe joertframes gemaakt worden. Na de lunch maakt u een stop bij het dorp Bokonbaevo waar u een man ontmoet die jaagt met adelaars. Hij laat u zien hoe hij zijn vogels traint. Daarna fietst u door naar het joertenkamp Sonun aan de oever van het Issyk Kul meer. Een lange fietsdag vandaag van totaal 100 km over een goede weg. U overnacht in een joert.

Dag 14

Per auto terug naar Bishkek waar uw weer in een hotel overnacht. ’s Middags is er nog tijd om in Bishkek een leuk souvenir te kopen om mee te nemen naar huis.

Dag 15

Transfer naar de luchthaven van Bishkek voor de vlucht terug naar huis.

 

Nog meer fietsen? Deze reis kan met 4 dagen verlengd worden.

 

Over Kyrgyzstan

Geschiedenis

Kyrgyzstan was vroeger een deel van de Sovjet Unie, nu is het een zelfstandige republiek omgeven door Kazachstan, Uzbekistan, Tadzjikistan en China.

Cultuur

Kyrgyzstan heeft ongeveer 5 miljoen inwoners waarvan een deel woont in de hoofdstad Bishkek maar ook zijn er nog vele die de zomermaanden doorbrengen in een joert hoger in de bergen om daar te zorgen voor hun kudde schapen en om paarden te fokken. Paarden zijn niet weg te denken uit het dagelijkse leven in Kyrgyzstan. Ze worden gebruikt om mensen en goederen te vervoeren en als “leverancier” van de nationale drank, kumus of merrie melk.

Natuur

Tussen de steppen van Kazachstan en de Tarim laagvlakte is de aarde in de loop der tijd omhoog geduwd en zijn er groene alpen, beken, sneeuwvelden en gletsjers ontstaan. Dit is het Tien Shan gebergte, de Hemelse bergen. Een groot deel van dit schitterende gebergte ligt in het land Kyrgyzstan. Daarnaast zijn er in Kyrgyzstan prachtige meren zoals het Issyk Kul meer en het Son Kul meer en bossen maar ook woestijn achtige gebieden. Op een rondtocht door Kyrgyzstan kunt u kennis maken met deze grote diversiteit in natuur.

Reizen door Kyrgyzstan

Paarden zijn ideaal voor de reiziger om, op hun rug gezeten, dit prachtige ongerepte Kyrgyzstan te verkennen. Maar ook met de auto, te voet en met de fiets komt u op de mooiste plekjes in het nog onontdekte Kyrgyzstan. U volgt uw weg door dennenbossen en over glooiende heuvels maar ook langs indrukwekkende meren, rode rotsen en droge steppen en ervaart de manier van leven die de nomaden van Kyrgyzstan al zo lang ervaren hebben. U slaapt in traditionele joerten, in een hotel of guesthouse of bij de lokale bevolking thuis. Verder kunt u genieten van de heerlijke lokale gerechten en maakt u kennis met de cultuur en de gastvrijheid van de Kyrgyzische bevolking.

Reisinformatie Kyrgyzstan

Paspoort / visa

 • U paspoort moet bij het verlaten van Kyrgyzstan na de reis nog minstens een half jaar geldig zijn.
 • Voor Kyrgyzstan heeft u geen visum meer nodig.
 • Neem een extra kopie van uw paspoort mee op reis of scan deze en stuur de scan naar uw eigen e-mail adres zodat u deze indien nodig op reis kunt uitprinten.
 • Als reiziger bent u zelf verantwoordelijk voor het in bezit zijn van de juiste reisdocumenten. Reizigers met een andere nationaliteit dan de Nederlandse of Belgische dienen contact op te nemen met het consulaat of de ambassade voor de te volgen richtlijnen.

Vaccinaties

 • Vaccinaties zijn niet verplicht. Aanbevolen worden: DTP (difterie, tetanus en polio), Hepatitis A, en Tyfus. Informatie over de meest actuele aanbevelingen zie: www.lcr.nl , www.ggd.nl/ggdinfo/ , www.tropenzorg.nl
  Tel. Info: GGD of AMC: 0900-9584 (€ 0,45 / min)
  Neem uw reisroute mee naar uw afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet vier tot zes weken voor vertrek begonnen worden.
 • Neem het vaccinatieboekje mee op reis.

Gezondheid

 • De vreemde cultuur, andere hygiënisch omstandigheden en het voorkomen van andere ziekten maken enkele voorzorgsmaatregelen op medisch gebied ‘noodzakelijk’.
 • Kraanwater is in het algemeen niet geschikt voor consumptie. Het is beter om gekookt of gebotteld water te drinken of om het water te zuiveren met een filter of jodium druppels. Soms zijn er bronnen met goed drinkwater. De gidsen weten wanneer u het water wel en wanneer u het beter niet zo kunt drinken. In de joertenkampen is altijd goed drinkwater aanwezig.
 • Ook rauwe groenten, schelpdieren, ijs, ongekookte melk en ongeschild fruit kunt u beter niet consumeren. Met vlees en vis moet zeer terughoudend worden omgegaan: alleen vers en goed doorbakken is het geschikt om gegeten te worden. Zo niet dan is het veiliger om ook deze producten links te laten liggen.
 • Last van “reizigersdiarree” komt tijdens reizen buiten Europa regelmatig voor en wordt meestal veroorzaakt door de verandering van klimaat en voedsel en ook door sterke hoogte- en temperatuurverschillen binnen korte tijd. Meestal duren ingewand stoornissen van deze aard niet langer dan een dag of twee, maar neem er in elk geval medicijnen voor mee (Norit en immodium). Was uw handen vaak en goed, zeker na toiletbezoek en voor het eten. Een pakje “wetties”of handgel (desinfecterende handcrème) kunnen goed van pas komen. Problemen kunnen ook beperkt blijven door goed uitgerust aan de reis te beginnen.
 • Als u een dieet gebruikt of andere wensen hebt ten aanzien van het eten dan moet u dit van te voren duidelijk aan geven.
 • Neem wondjes serieus: houd ze in de gaten en doe er iets desinfecterends op en eventueel voor overdag een pleister. Krab muggenbulten niet open.
 • Gebruik een zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor.
 • Ga bij aanhoudende medische klachten op reis altijd naar een arts.

EHBO/Reisapotheek

 • Neem zelf een kleine reisapotheek mee. U zou kunnen denken aan de hieronder genoemde middelen: Pleisters, steriele gaasjes, verband/zwachtels, watten, sporttape, steristrips of hansastrips, betadinejodiumgaas, betadinejodium (flesje/tube), schaartje, pincet, tekentang, veiligheidsspeld, handen desinfectiemiddel / ontsmettingsdoekjes, blarenpleister (Compeed of Second Skin). Wat betreft medicijnen zou u mee kunnen nemen: paracetamol, ibuprofen, middel tegen diarree (bijv. loperamide), laxeermiddel (bijv. dulcolax), ORS (oral rehydration salts), neusdruppels, oogzalf (oculentum simplex), anti hoest middel, antibiotica (op recept in overleg met arts), antimuggen middel met DEET, lippen- en zonnebrand crème (met hoge beschermingsfactor, minimaal 15), evt. middel tegen hoogteziekte (acetazolamide – zie: hoogteziekte), eigen geneesmiddelen (KNMP reisdocument, verkrijgbaar bij apotheek, invullen en meenemen).
 • Begin goed uitgerust en met een flexibele instelling aan de reis. De reizen/trektochten zijn inspannend, met name op grotere hoogte en er kunnen zich onvoorziene omstandigheden voordoen (bijvoorbeeld weersveranderingen). Het is daarom ook van belang dat de reizigers over een goede gezondheid beschikken.
 • Als u medicijnen gebruikt, neem dan een bijsluiter mee en een medicijnenpaspoort (te verkrijgen bij de apotheek). Neem een extra voorraadje mee want niet alle medicijnen zijn overal te krijgen mocht u medicijnen kwijt raken. Neem een brief in het Engels van uw arts mee over dit medicijngebruik.
 • De gezondheidsvoorzieningen in Kyrgyzstan zijn niet te vergelijken met die in de Westerse wereld. In afgelegen gebieden is deze zorg beperkt.
 • Lijdt u aan een chronische ziekte, vraag dan aan uw huisarts een verklaring van uw aandoening en de therapie in het Engels.
 • Heeft u een bril of draagt u lenzen, neem dan de opticienbeschrijving mee of een extra bril of extra paar lenzen.
 • Een goede reisverzekering (met repatriëring) met werelddekking is absoluut noodzakelijk.

Hoogteziekte

 • Hoogteziekte wordt veroorzaakt door tekort aan zuurstof in het lichaam. Bij toename van de hoogte bevat de lucht minder moleculen zuurstof zodat er per ademhaling ook minder zuurstof kan worden opgenomen. De zuurstof behoefte van het lichaam wordt, voor een zelfde prestatie, niet minder op hoogte. Dit leidt ertoe dat, naarmate je hoger komt, je lichaam een steeds groter deel van de beschikbare zuurstof nodig heeft voor de basale functies als ademhalen en het laten werken van alle organen. Het lopen en nog meer het klimmen vereisen met het stijgen geleidelijk meer inspanning en zijn daarom steeds moeilijker lang achtereen vol te houden.
 • Er bestaan grote verschillen tussen mensen in het vermogen zich lichamelijk aan hoogte aan te passen o.a. door een snellere hartslag en door sneller en dieper te gaan ademhalen. Dit aanpassingsvermogen berust op aanleg en is van grote invloed op het risico om hoogteziekte te krijgen. Andere factoren die van belang zijn bij het ontstaan van hoogteziekte zijn de snelheid van stijgen, de slaaphoogte, zware lichamelijke inspanning (extra grote zuurstofbehoefte), hoge omgevingstemperaturen (meer vochtverlies), zeer lage omgevingstemperatuur (ook veel vochtverlies door droge omgevingslucht), onvoldoende drinken, hart- en longziekten, roken, gebruik van alcohol.
 • Hoogteziekte is meestal te voorkomen door aan de bergtocht te beginnen in goede fysieke conditie, de klachten die bij hoogteziekte passen te kennen en te herkennen en snelle stijging naar slaaphoogten boven 2500m te vermijden. Indien klachten optreden stijg dan niet verder naar een nieuwe slaaphoogte en worden de klachten erger op dezelfde hoogte daal dan af. Ook is het verstandig zo nu en dan een dag rust in te bouwen of een dag op gelijke hoogte te lopen. Veel drinken (alcoholvrij) en niet roken zijn eveneens zeer belangrijk.
 • Klachten die op hoogteziekte (AMS – acute mountain sickness) kunnen wijzen zijn: hoofdpijn, slapeloosheid/dromen, gebrek aan eetlust, misselijkheid, duizeligheid, hoofdpijn die niet op pijnstillers (paracetamol) reageert, ernstige vermoeidheid, minder urine uitscheiding, braken, traagheid, longoedeem, hersenoedeem.
 • Het is zelden nodig een geneesmiddel tegen hoogteziekte in te nemen wanneer bovenstaande regels gevolgd worden. Bij uitzondering en in overleg met een arts is er een middel beschikbaar dat de klachten van hoogteziekte kan reduceren of voorkomen: acetazolamide (Diamox). Ook dan kan het echter nooit de maatregelen die u in de eerst plaats moet nemen vervangen (zie boven)!
 • Als u tijdens eerdere reizen geen last gehad heeft van hoogteziekte sluit dat het krijgen van hoogteziekte niet uit.
 • Een goed boekje over hoogteziekte is “Hoe blijf ik gezond in de hoogte” geschreven door Han Willems (uitg.: koninklijk instituut voor de tropen, ISBN: 90-6832-140-4).
 • Op de website www.hoogteziekte.info vindt u meer informatie over hoogteziekte. Deze site is opgesteld door Han Willems, een arts die zich gespecialiseerd heeft in hoogteziekte.

Post en (Tele)communicatie / Elektriciteit

 • In Bishkek is het mogelijk om internationaal te telefoneren. Telefoneren met GSM is vaak wel maar niet overal mogelijk. U kunt het beste voor vertrek informeren bij uw eigen provider voor de laatste informatie. Informeer dan ook naar de kosten! Voor ongeveer $ 5. Kunt u in Bishkek een SIM kaart kopen, dit maakt het bellen met Nederland aanmerkelijk goedkoper. Voor de individuele fietsers is het noodzakelijk een SIM kaart aan te schaffen zodat onderweg telefonisch contact kan worden onderhouden met onze lokale agent.
  Landennummers:
  Telefoneren vanuit Kyrgyzstan naar Nederland: 0031-
  Telefoneren vanuit Nederland naar Kyrgyzstan: 00996-
  De chauffeur en gids hebben een mobiele telefoon bij zich waarmee zij contact met de buitenwereld kunnen onderhouden. In de bergen is het echter niet mogelijk overal gebruik te maken van de mobiele telefoon.
 • De stroomspanning in Kyrgyzstan is 220 volt. In een enkel joertenkamp wordt ter plekke elektriciteit opgewekt. Soms kunt u batterijen mee geven naar het dorp zodat ze ‘s nachts kunnen worden opgeladen. Dit kan niet in Son-Kul en Djeti Ögus. In Bosteri en in Ananievo is elektriciteit. Soms is wel een universele stekker nodig. Het is niet ongebruikelijk dat de elektriciteit af en toe even uitvalt. Neem dus voldoende reservebatterijen mee.
 • Er zijn in ieder geval internetmogelijkheden in Bishkek, Karakol en Cholpon Ata. Contact met de mensen thuis gaat snel, gemakkelijk en voordelig per e-mail.
 • U kunt een kopie van uw vluchtgegevens aan thuisblijvers geven. Zij kunnen op NOS-teletekst pagina’s 757 of 758, via www.schiphol.nl controleren of de aankomsttijd nog klopt.

Fotograferen

 • Kyrgyzstan is een zeer fotogeniek land. Zowel de natuur als de bevolking zijn zeer kleurrijk. Respecteer de mensen die u wil fotograferen en vraag eerst om toestemming.
 • Informeer bij bezoek aan de lokale bevolking eerst of er geen speciale ‘taboes’ bestaan omtrent het fotograferen.
 • Houd er rekening mee dat het licht in de hoger gelegen gebieden vaak feller is dan in Nederland. Dit geeft al snel overbelichting van de foto’s. Het advies is dan ook uw camera te voorzien van een (polarisatie) filter.
 • Het meest geschikt voor een analoge camera is in het algemeen een 200 ASA film.
 • Neem meerdere kleine of grote SD cards mee voor uw digitale camera. Het is niet altijd mogelijk om de foto’s van een volle SD card op het internet te plaatsen. Denk ook om reserve batterijen.

Reiswijze

 • Voor de tochten door Kyrgyzstan beschikt onze agent meestal over eigen vervoer met chauffeur. Dit zijn minibusjes of auto’s, waarmee de verplaatsingen tijdens de tocht door Kyrgyzstan gemakkelijk verlopen. Bij een groepsfietstocht wordt de bagage per auto vervoerd, bij een mountainbiketocht met een auto en bij de trekkings en paardrijdtochten gaat de bagage mee op pakpaarden.

Uitrusting

 • De tochten wordt aanzienlijk verlicht doordat het grootste deel van uw bagage vervoerd wordt. U fietst/loopt/rijdt alleen met een tasje met wat extra kleding, proviand en een waterfles. Zo kunt u volop genieten van het indrukwekkende landschap. Houd bij het bepalen van uw bagage rekening met het gewicht en maak een kritische selectie.
 • Checklist: waterdichte tas voor de grotere bagage, kleine tas/rugzak voor uw dagelijkse uitstapjes en voor in de auto, evt. lakenzak, evt. slaapzak, zaklamp of hoofdlamp (met reserve lampje en batterijen), zonnebril, hoofddeksel, zwemkleding, handdoek!, goed ingelopen wandelschoenen met goed profiel, steun aan de enkels + reserveveters, sandalen, warme trui, fleece, jack of sweater en een warmere lange broek, wind- en waterdichte jas, ook dunnere kleding om alleen of onder de warme kleding te kunnen dragen (overdag kunt u veel plezier hebben van zogenaamde polypropyleen -shirts, die van transpiratie niet of nauwelijks vochtig worden), toiletartikelen, lippenbalsam met sunblock, toilet papier, vochtige doekjes, waterfles, jodium tabletten of een waterzuiveraar, beker, zakmes, vuuraansteker, tasje voor uw geld en uw papieren (draag deze om uw nek, niet buiten uw kleding om uw middel), naaisetje, lees- en schrijfmateriaal (reisdagboek), camera, verrekijker, een spel kaarten, wasmiddel.
 • Als u een meerdaagse trekking, mountainbiketocht of paardrijdtocht maakt zijn de volgende items van belang: warme trui/fleece, wind- en waterdicht jack, goede (berg)wandelschoenen (met reserveveters) (wandelaars),fietsschoenen (fietsers), cap (paardrijden), water bestendige slippers (met bandjes), T-shirts, lange broek, evt. thermo ondergoed, muts, handschoenen, zonnepet, warme slaapzak, evt. lakenzak, (zelfopblaasbaar) slaapmatje (kamperen), dagrugzakje (waterdicht), evt. wandelstok, goede zonnebril, verrekijker, zakmes, zaklantaarn, reiswekker, slotje, waterfles, toiletpapier, reservebatterijen, naaisetje, (sneldrogende) handdoek, andere persoonlijke benodigdheden. Voor de fietsers is een helm zeer gewenst.
 • Pasfoto’s, geld, reisdocumenten (paspoort, verzekeringspapieren) en kopieën van deze documenten (i.v.m. evt. verlies, dus gescheiden bewaren van de originele documenten). Of maak een scan van alle belangrijke documenten en mail deze naar u zelf. Zo heeft u ze tijdens de reis altijd tot uw beschikking.
 • Houdt rekening met temperaturen die per dag sterk kunnen wisselen.
 • Veel reizigers dragen graag bedekkende kleding. Dit doen de Kyrgyzen zelf ook. Liever geen topjes, korte broeken of korte rokken. Dit uit respect voor de cultuur.
 • Als u heel graag koffie drinkt neem dan zelf goede oploskoffie mee. Thee is de nationale drank in Kyrgyzstan en het is moeilijk lekkere koffie te vinden.

Financiën

 • De Kyrgyzische munteenheid is de com (spreek uit: som). De com is een incourante geldsoort en daarom buiten Kyrgyzstan vrijwel niet verkrijgbaar. In Bishkek, Naryn en Karakol kunt u makkelijk euro’s wisselen. Het is dus niet nodig om dollars mee te nemen. In Bishkek, Cholpon Ata en Karakol zijn ook geldautomaten waar u kunt pinnen. Het makkelijkst is om cash euro’s (> 50 €) mee nemen. Het moeten wel nieuwe onbeschadigde biljetten zijn. Alle ingevoerde valuta en kostbaarheden moeten bij binnenkomst aangegeven worden; hier zijn geen kosten aan verbonden. Bij de terugreis moet u aangifte kloppend zijn. Bewaar uw wisselnota’s dus goed! Er wordt overigens zelden gecontroleerd bij vertrek, maar officieel moet het kloppen. Wissel geen geld op het vliegveld, hier is de koers slechter.
 • Alle maaltijden, entree’s, vervoer etc. zijn bij de reissom inbegrepen, alleen alcoholische dranken niet. Uitgaven van persoonlijke aard komen uiteraard wel voor uw eigen rekening. Gedurende de dagen in de bergen kunt u geen geld opnemen en weinig uitgeven. Met € 100,- a € 150,- voor persoonlijke uitgaven komt u een heel eind. U heeft dan ook voldoende geld om eventueel souvenirs te kopen. Geef onderweg geen fooien aan individuele medewerkers. De medewerkers verdienen een goed salaris. Als u tevreden bent, kunt u dit aan het eind van de reis laten blijken door wat geld te storten in de fooienpot. Aan het eind van het seizoen wordt dit geld onder alle medewerkers verdeeld, ook onder die medewerkers die geen direct contact met de gasten hebben, zoals de wasvrouw en de boekhoudster.
 • Geld, paspoorten en waardepapieren kunt u het beste in de kluis van uw hotel achterlaten. Laat nooit waardepapieren op de (hotel) kamer achter.

Consulaat

 • Consulaat Nederland in Bishkek: Foundation Publishing Development Center, Tynystanova Street No. 96, appt. 12, 720000 Bisjkek. Tel. 00-996-312-690565, Fax 00-996-312-690565, E-mail: dutchconsulate@elcat.kg
 • Het officiële consulaat (de hoofdpost) is gevestigd in Almaty in Kazachstan.
 • In het geval u uw paspoort verliest, meld dit bij de lokale politie en vraag een aangifte rapport. Neem daarna contact op met het consulaat.

Reisadvies

 • Voor actuele informatie over de veiligheidssituatie verwijzen wij je naar de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken minbuza.nl onder reizen en landen.

Veiligheid

 • Wij stellen op onze reizen een passende reisverzekering verplicht aangezien onverwachte uitgaven in geval van ziekte of het aanschaffen van een nieuw ticket hoog kunnen oplopen. U kunt via Atma Asia Travel in samenwerking met Europeesche verzekeringen een reisverzekering afsluiten. U kunt dan in geval van nood gebruik maken van de alarmcentrale.
 • Download op uw smartphone gratis de app “sos op reis” met alarmnummers, ambassades, consulaten en de mogelijkheid om direct contact te leggen met de alarmcentrale. sosinternational.nl
 • In het geval u uw paspoort verliest, meld dit dan bij de lokale politie en vraag een aangifte rapport. Neem daarna contact op met het consulaat.
Fotoalbum Kyrgyzstan

[foogallery id=”3475″]

Fietsexpeditie Kyrgyzstan

 

Individuele reis:

Prijs op aanvraag.

Groepsreis:

Prijs vanaf 1295,- euro per persoon bij deelname van minimaal 4 personen

 

Bij de reissom inbegrepen:

 • 2 overnachtingen in een middenklasse hotel in Bishkek in een 2 persoons kamer (bij de groepsreis op indeling)
 • Alle overnachtingen tijdens de fiets tocht volgens het reisprogramma in joerten, tenten of bed and breakfast (bij de groepsreis op indeling)
 • Alle maaltijden (ontbijt, lunch en diner) behalve gebottelde/alcoholische dranken
 • De transfers tussen de luchthaven van Bishkek en het hotel in Bishkek
 • Vervoer met auto en chauffeur volgens het reisprogramma
 • Een Engelssprekende gids/tolk
 • Transport van de bagage
 • Alle activiteiten in de joertenkampen (wandelen, zwemmen, paardrijden)

 

Bijkomende kosten:

 • Gebottelde/alcoholische dranken
 • Slaapzak (warm tot min 5 graden) en slaapmatje
 • Fietshuur
 • Fooi voor het lokale personeel
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Internationale vlucht Amsterdam-Bishkek v.v.
 • Vaccinaties
 • Reis- en/of annuleringsverzekering. Deze kunnen wij voor u afsluiten.
 • Boekingskosten: 25,- euro per factuur
 • Bijdrage calamiteiten fonds: 2,50 per factuur