Nepal

Met Atma Asia Travel naar Nepal,
voor een onvergetelijke reis geheel op maat.

Nepal, nu een republiek maar ooit ontstaan uit vele kleine koninkrijken die in de loop van de tijd zijn samengesmolten. Het land bezit een kleurrijke cultuur en bevolking, schitterende landschappen en een klimaat dat varieert van subtropisch tot arctisch, met als parel in de kroon de 8848 meter hoge Mount Everest.

Culturele rondreis met dagwandelingen

Culturele rondreis met dagwandelingen - Nepal - Atma Asia Travel

Eigenschappen

Duur: 17 dagen
Niveau:

Over deze activiteit

Culturele rondreis met dagwandelingen

Tijdens deze reis maakt u kennis met de indrukwekkende hindoeistische en boeddhistische cultuur van Nepal. Vaak ziet u zowel hindoe tempels als boeddhistische stoepa’s gebroederlijk naast elkaar staan in dit gastvrije en tolerante land. U bezoekt de drie koningssteden en kleine middeleeuws aandoende Newari dorpjes. Uw tocht langs culturele hoogtepunten wordt afgewisseld met dag wandelingen in de schitterende natuur. U wandelt in de Kathmandu vallei, bij Pokhara en in het Chitwan National Park.

Dag 1

Vlucht van Amsterdam naar Kathmandu

Dag 2

Aankomst in Kathmandu. Een medewerker van onze agent in Kathmandu staat al op u te wachten en hij brengt u naar uw hotel. Daarna kunt u de buurt rond het hotel verkennen en wennen aan de omgeving, de vele mensen, het getoeter van de auto’s en de geuren van deze heerlijke en levendige Aziatische stad.

Dag 3

U gaat met gids en privé vervoer “op stap” in Kathmandu, een stad met vele mooie bezienswaardigheden. U gaat naar de imposante Swayambunath stoepa bovenop een heuvel bij Kathmandu. Van hier heeft u een schitterend uitzicht over de stad en de omgeving. De Swayambunath stoepa, met op de toren ogen van de boeddha die in alle vier windrichtingen kijken, is voor zowel hindoes als voor boeddhisten een belangrijke plek. Neem rustig de tijd om goed rond te kijken en te genieten van alle mooie tempeltjes. Verder bezoekt u één van de meest heilige tempels van Nepal, de Passhupatinath tempel. Deze tempel of eigenlijk een tempelcomplex ligt aan de oever van de heilige Bagmati rivier. Zoek aan de overzijde van de rivier een plaatsje op en ga daar eens een tijdje zitten om alles rond deze tempel eens goed in u op te nemen. U ziet vele pelgrims die de tempel binnen gaan om offers te brengen, u ziet sadhu’s in eenvoudige gewaden met elkaar praten en zo nu en dan hasjiesj roken om in een trance te raken en u ziet familieleden zitten bij hun overleden geliefde die heel openbaar gecremeerd wordt, op die plek de gewoonste zaak van de wereld. Ook Boudhanath, de grootste stoepa van Nepal, wordt bezocht. Hij heeft ook ogen van boeddha die in alle vier richtingen waken over de bevolking en vele gebedsvlaggetjes die wapperen in de wind. Het is de plaats waaraan veel (Tibetaans) boeddhisten een bezoek brengen en hun rondgang rond de stoepa (met de klok mee!) volbrengen. Loop met hen mee, draai ook aan de gebedsmolens en laat hiermee de gebeden op deze molens vrij. U overnacht weer in Kathmandu.

Dag 4

Een vrije dag in Kathmandu. Wandel naar het Durbar square van Kathmandu. Het is een paleisplein met vele oude tempels gebouwd in verschillende bouwstijlen. Neem plaats op één van de trappen van een tempel en geniet van de verscheidenheid aan kleurrijke mensen die voorbij komen. U kunt ook in Thamel, de toeristenwijk van Kathmandu langs de winkeltjes lopen en een paar leuke souvenirs aanschaffen.

Dag 5

Vroeg op en met de auto naar Nagarkot, een dorpje op de bergkam rond de Kathmandu vallei. Vanaf dit punt heeft u bij helder weer een adembenemend uitzicht op de hoge pieken van de Himalaya. De pieken worden verlicht door de zon en in het oosten heel in de verte kunt u zelfs als een klein puntje Mount Everest zien. Na genoten te hebben van het uitzicht wandelt u in 3-4 uur door de Kathmandu vallei en door bossen naar de oude maar nog zeer goed bewaard gebleven tempel Changu Narayan. Deze tempel staat, net als de bezienswaardigheden die bij de beschrijving van dag 3 en 4 genoemd zijn, op de wereld erfgoedlijst van Unesco. Vanaf deze tempel gaat u met de auto terug naar Kathmandu.

Dag 6

Met de “touristbus” van Kathmandu naar Pokhara. Dit is een bus met gereserveerde zitplaatsen. U vertrekt al vroeg uit Kathmandu en als u de stad achter u gelaten heeft rijdt u via een mooie bergroute, deels langs de Trisuli rivier, in ongeveer 6 uur naar Pokhara. Onderweg maakt u nog een stop bij een wegrestaurant om wat te eten. Aangekomen in Pokhara stapt u uit de bus en wordt u naar uw hotel gebracht. Dit hotel staat dicht bij het Phewa meer, een groot meer aan de rand van Pokhara en dicht bij een paar leuke restaurantjes. Een optie is om deze afstand in plaats van met de bus met privé vervoer of per vliegtuig te overbruggen.

Dag 7

Vandaag maakt u weer een mooie wandeling door de natuur. Met de auto rijdt u naar het dorpje Naudanda. Van hier wandelt u over de bergkam langs velden en diverse dorpjes naar het dorp Sarangkot. Dit dorp ligt boven op een heuvel vanwaar u net als tijdens de wandeling over de bergkam weer een prachtig uitzicht heeft over de Himalaya en het Phewa meer. Na genoten te hebben van het uitzicht wandelt u vanaf de heuvel naar beneden tot aan het Phewa meer en door naar uw hotel.

Dag 8 en dag 9

Twee vrije dagen in Pokhara. Bezoek de Peace pagoda of het Tibetaanse vluchtelingen kamp. Tegenwoordig is dit meer een dorp. U kunt hier zien hoe de Tibetanen leven en een inkomen hebben door het verkopen van zelf gemaakte producten. Of ga lekker relaxen aan het Phewa meer. Ook kunt u nog een kijkje nemen in de Mahendra grot of bij Davi’s falls, een mooie waterval. Vergeet niet om ’s morgens vanaf het dak van uw hotel de bergen van het Annapurna gebergte te bewonderen. Bij helder weer ziet u onder andere de berg Macchapucchare in volle glorie voor u!

Dag 10

Van Pokhara met de bus of met privé vervoer naar het Chitwan National Park in het zuiden van Nepal waar u in de middag aankomt. U verblijft in een hotel aan de rand van het park, bij Sauraha. Hierdoor is het mogelijk om ook, naast allerlei andere excursies, een jeeptocht naar een Tharu dorpje te maken.

Dag 11

Tijdens het verblijf bij het park maakt u een rit op de rug van een olifant op zoek naar neushoorns en mogelijk zelfs een tijger, u maakt wandelingen door de schitterende natuur van het park, u gaat vogels spotten en u maakt een boottocht over de rivier. Ook kunt u aanwezig zijn, of zelfs helpen, bij het baden van de olifanten en brengt u een bezoek aan het olifanten centrum. In het gebied waar het Chitwan National Park ligt, in de Terai, het zuiden van Nepal, wonen mensen van de etnische groep Tharu. Zij hebben in hun dorpen een specifieke manier van huizen bouwen en u bezoekt dus ook een Tharu dorp om kennis te maken met het dagelijkse leven. Meer achtergrond informatie over de Tharu bevolking krijgt u in het Tharu museum.

Dag 12

Nog een ochtendwandeling in dit mooie park en na het ontbijt gaat u met de bus of met privé vervoer terug naar Kathmandu. ’s Middags heeft u vrije tijd in Kathmandu.

Dag 13

Vandaag maakt u een excursie naar twee Newari dorpjes dicht bij Kathmandu. U rijdt met uw gids na het ontbijt in een privé auto in ongeveer één uur naar het eerste dorpje. U gaat hier een stap terug in de tijd en kunt getuige zijn van het dagelijkse leven van de gastvrije inwoners als u door de nauwe straatjes loopt. De ramen en deuren van de huizen zijn gemaakt van prachtig houtsnijwerk, typerend voor de Newari cultuur. Het dorp is beroemd om de mosterdolie die daar nog op de traditionele wijze gemaakt wordt. U wandelt verder naar het tweede dorpje. Aan het eind van de middag rijdt u terug naar Kathmandu.

Dag 14

U trekt weer de natuur in. Na het ontbijt stapt u in de auto en rijdt u samen met uw gids naar een resort in de nabijheid van Kathmandu. U drinkt een kop koffie op het terras van het resort en daarna begint u aan een prachtige wandeling door het Pateleban bos. Het is een door toeristen nog onontdekt gebied met een natuurlijke schoonheid, zingende vogels en heerlijk frisse lucht. Na anderhalf uur (omhoog) wandelen bereikt u Indradaha (water van de goden), een water bassin bij een kleine tempel. De god Indra zou hier een bad genomen hebben en men gelooft dat een bad in dit bassin de mensen geneest van allerlei ziektes. Van hier nog 40 minuten de heuvel oplopen en dan komt u op een plateau vanwaar u een adembenemend zicht hebt op de groene heuvels in de omgeving. U kunt in de verte zelfs Kathmandu zien liggen. Hier vindt u ook een Manakamana (godin van de wens) tempel en u ziet de Himalaya uitgestrekt van ver in het oosten tot ver naar het westen. Zo mooi ziet u deze machtige bergketen zelden. U ziet de bergen van het Everest gebied, het Langtang gebied, Manaslu en Annapurna. De lunch vandaag is een picknick met op de achtergrond dit adembenemend uitzicht. Na de lunch loopt u weer naar beneden en komt bij Daha Chowk, waar mensen van verschillende etnische groepen zoals Tamang, Magar, Brahmanen en Chetri samen wonen. Dit is het eindpunt van uw wandeltocht en van hier gaat u met de auto terug naar Kathmandu.

Dag 15

In de ochtend rijdt u naar de tweede koningsstad van Nepal, Patan. Hier heeft u tijd om de prachtige tempels op het paleisplein te bezoeken. Ze zijn gebouwd in verschillende bouwstijlen: de Pagoda stijl, de Shikhara stijl en de Stupa bouwstijl. Na de lunch rijdt u naar Bhaktapur, ook één van de drie koningssteden. Ook deze derde koningsstad heeft een schitterend paleisplein vol met mooie tempels. U overnacht in Bhaktapur.

Dag 16

Een vrije dag in Bhaktapur. Niet alleen de tempels van Bhaktapur zijn uitzonderlijk mooi en een bezoek zeker waard, ook is het leuk rond te lopen in de kleine straatjes en langs de pleintjes waar u nog oude ambachten tegenkomt. U overnacht weer in Bhaktapur.

Dag 17

Uw laatste dag in dit geweldige land. Afhankelijk van de vertrektijd van uw vlucht naar Amsterdam heeft u ’s morgens nog vrije tijd om bijvoorbeeld een paar souvenirs te kopen of om al zittend op een terrasje terug te kijken op een heerlijke reis door een heel bijzonder en gastvrij land. Op tijd wordt u naar de luchthaven gebracht voor uw vlucht terug naar Nederland.

Over Nepal

Gelegen rondom de hoogste bergen van de wereld is Nepal een land dat eeuwig zal blijven fascineren. Nepal is een bijzonder en contrastrijk land.

Geschiedenis

Nu is Nepal een republiek maar tot voor kort was het land een koninkrijk. Het was Prithvi Narayan Shah, de koning van Gorkha, die de verschillende koninkrijkjes heeft samengevoegd tot het land Nepal. Hierna stichtte hij er de Shah dynastie. Eerst was het oppervlak van het land Nepal groter, Nepal heeft in 1814 echter een deel van het grondgebied, het huidige Himachal Pradesh, Uttaranchal, Bihar en Uttar Pradesh, af moeten staan aan het door Engeland geregeerde India. Van 1846 tot 1950 werd Nepal geregeerd door de Rana familie die zichzelf de titel Maharaja gaven. Maar in 1951 werd de Shah monarchie hersteld en werden politieke hervormingen doorgevoerd, het land werd een democratie. In 1960 ging men echter terug naar een partijloos, Panchayat, systeem met de koning als alleenheerser. Na een revolutie/burgeroorlog die begon in 1990 en ongeveer 14 jaar duurde werd de koning afgezet en werd Nepal in 2008 een democratische republiek met een meer partijen stelsel.

Natuur

Nepal is geheel omgeven door de omringende landen en heeft geen verbinding met een zee. Het land bestaat wat betreft de natuur uit vier regio’s: de Terai in het vlakke zuiden van het land, grenzend aan India, de Middle Hills, het gebied met terras velden waar ook Kathmandu en Pokhara in liggen, de Himalaya, het meest noordelijke deel van Nepal en als laatste de Trans Himalaya, een hoog gelegen woestijnachtig gebied gelijk aan het Tibetaanse plateau maar binnen de Nepalese grenzen. Tot dit gebied behoren Upper Mustang, Manang, Dolpo en Limi. In Nepal komen dus alle vormen van vegetatie voor van subtropisch in het zuiden tot arctisch in het hoge noorden: tropische jungle met bamboe bomen, loofbossen, rododendron bomen, terrassen met rijst, mais, granen en fruit etc, woestijnvegetatie met kaktussen en doornstruiken, alpine vegetatie en nog veel meer. De parel in de kroon is de 8848 meter hoge mount Everest, de hoogste berg ter wereld. Nepal bezit nu 8 nationale parken, 5 wildlife reserves en 4 conservation areas. Wanneer u gaat trekken zal u vast één van de nationale parken binnen gaan.

Ook het dierenleven is divers. In Nepal komen onder andere in het wild voor: apen, beren, herten, vossen, luipaarden, sneeuwluipaard, tijgers, neushoorns, wolven, jakhals, de Himalaya marmot en heel veel schitterende vogels.

Het weer

Nepal kent 4 seizoenen: de lente van maart tot mei met hoge temperaturen en vrij veel stof in de lucht, de zomer van juni tot en met september wat de regenperiode is en waarin de natuur weer uitbundig groen wordt, de herfst van oktober tot en met november met mooi weer en heldere luchten en het meest populaire trekking seizoen en de winter van december tot en met februari met koel en soms mistig weer in de ochtend en vorst in het hoge noorden. In Kathmandu op 1300 meter hoogte is het weer ook in de winter mild, het vriest bijna niet in deze prachtige wereldstad. Het sneeuwt zelden onder de 2000 meter en boven de 4000 meter is het altijd fris maar de permanente sneeuwlijn ligt pas op 5500 meter hoogte.

Cultuur

Het land bezit een kleurrijke cultuur en bevolking. U zal in Nepal de geschiedenis overduidelijk terugvinden in alles wat u ziet: elk gebied in Nepal heeft zijn eigen etnische groepen, kleding, huizenbouw en tradities, afkomstig van de vroegere afgesloten koninkrijkjes. Een paar voorbeelden van etnische bevolkings groepen zijn Brahmanen, Chhetris, Newars, Tamang, Rai, Limbu, Gurung, Magar, Thakali, Sherpa en Tharu. Overal ontmoet men bij de Nepalese bevolking dezelfde opvallende vriendelijkheid. Ook overal komt u de prachtige Boeddhistische kloosters tegen, vaak naast indrukwekkende Hindoe tempels. Alleen al in en rond Kathmandu vindt u 7 culturele bezienswaardigheden die ook op de Unesco werelderfgoed lijst vermeld staan. Het 8e culturele werelderfgoed van Nepal is het in het zuiden van het land gelegen Lumbini, de geboorteplaats van de Boeddha.

Bezienswaardigheden

Allereerst zijn hier te noemen de schitterende tempels, kloosters en stoepa’s die Nepal rijk is. Maar ook de dorpjes in de countryside en de prachtige stad Kathmandu mag u niet missen. U kunt met de auto een tocht langs de bezienswaardigheden maken of te voet meerdere dagen langs dorpjes trekken door de adembenemende natuur van dit geweldige land. Hoewel er veel bergen en dalen zijn is ook de fiets een perfect vervoermiddel voor de ervaren fietser. Houdt u van water dan kunt u kiezen voor een enerverende raft tocht op één van de wild water rivieren. Wilt u het dorpsleven van dichtbij meemaken, dan is het leuk om een paar nachten bij de lokale bevolking thuis te verblijven.

Groot wild kunt u aantreffen in de natuurparken zoals het Chitwan National Park, het Bardia National Park en het Koshi Tappu Wildlife reserve. Voorbij de tempels en paleizen van de Kathmanduvallei, achter en hoger dan de heuvels die de vallei omringen, rijst de Himalaya richting hemel. Een magneet voor bergbeklimmers vanuit de hele wereld. Er zijn meerdere (trekking) pieken opengesteld voor klimmers. Eén bezoek aan Nepal is zelden genoeg, velen keren spoedig terug.

[ssba]

Reisinformatie Nepal

Paspoort / visa

 • Uw paspoort moet vanaf de laatste dag van de reis nog minstens een half jaar geldig zijn. Belgische reizigers hebben een internationale reispas nodig.
 • Voor Nepal heeft u een visum nodig.
 • Het visum voor Nepal is een multiple entry visum voor 15, 30 of 90 dagen. Het visum is persoonlijk of per post te verkrijgen bij het consulaat van het koninkrijk Nepal, Keizersgracht 463, 1017 DK Amsterdam. Tel. 020 6241530. Open op werkdagen van 10.30 – 13.00 uur. U heeft hiervoor nodig: een ingevuld visumaanvraag formulier (te verkrijgen door een e-mail te sturen naar consulate@nepal.nl ), een pasfoto, paspoort, een kopie van de factuur en geld (pinnen kan niet). Bij aanvraag per post moeten deze zaken aangetekend naar het consulaat verzonden worden vergezeld van een aan uzelf geadresseerde envelop voorzien van € 7,00 aan postzegels voor de retour zending. In België kunt u het visum aanvragen bij de ambassade van Nepal.Het visum voor Nepal is ook op de luchthaven van Kathmandu en bij de grensposten te verkrijgen (benodigdheden: paspoort, pasfoto, cash US dollars of euro’s). Schaft u het visum op de luchthaven van Kathmandu aan dan moet u dit van te voren in Nederland online aanvragen. De online visum aanvraag is gemakkelijk via de website van de Nepalese overheid in te dienen: (http://www.nepalimmigration.gov.np/). Print uw ingevulde aanvraag formulier en neem dit mee op reis.
 • Informeer m.b.t. alle visa bij de ambassade of het consulaat nog even naar de actuele prijs van het visum, de te volgen procedure en de openingstijden aangezien deze zaken regelmatig aan wijzigingen onderhevig zijn.
 • Mogelijk dat u liever gebruik maakt van een visumdienst, zij kunnen tegen betaling al uw visa voor u verzorgen. Zie www.visum.nl (ook online aan te vragen)
 • Tegenwoordig is het ook mogelijk het visum online aan te vragen via de ANWB tegen geringe kosten. U brengt uw paspoort naar de ANWB winkel van uw keuze en haalt het daar ook weer op. Zie anwb.nl/vakantie
 • Vraag het visum niet te vroeg aan, het heeft een beperkte geldigheidsduur.
 • Neem een extra kopie van uw paspoort en visum mee op reis of scan deze en stuur de scan naar uw eigen e-mail adres zodat u deze indien nodig op reis kunt uitprinten.
 • Als reiziger bent u zelf verantwoordelijk voor het in bezit zijn van de juiste reisdocumenten. Reizigers met een andere nationaliteit dan de Nederlandse of Belgische dienen contact op te nemen met het consulaat of de ambassade voor de te volgen richtlijnen.

Vaccinaties

 • Vaccinaties zijn niet verplicht. Aanbevolen worden: DTP (difterie, tetanus en polio), Hepatitis A, Tyfus en evt. malaria profylaxe, afhankelijk van het te bezoeken gebied. Informatie over de meest actuele aanbevelingen zie: www.lcr.nl , www.ggd.nl/ggdinfo/ , www.tropenzorg.nl
  Tel. Info: GGD of AMC: 0900-9584 (€ 0,45 / min)
  Neem uw reisroute mee naar uw afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet vier tot zes weken voor vertrek begonnen worden.
 • Neem het vaccinatieboekje mee naar de GGD en op reis.
 • Er komt malaria voor in het zuiden van Nepal. Het is belangrijk om tussen zonsondergang en zonsopgang muggensteken te voorkomen. Smeer u daarom in met muggenmelk met 30-50% DEET. ’s Avonds is het aan te bevelen om bedekkende kleding te dragen (lange mouwen, lange broek, sokken, dichte schoenen).
 • In de verstedelijkte gebieden in Azië komt de door muggen overgedragen ziekte Dengue steeds meer voor. Dengue verloopt meestal onschuldig met koorts, huiduitslag en hoofdpijn, maar kan in zeldzame gevallen ernstig verlopen. Er bestaat geen vaccinatie. De muggen die dengue overbrengen steken overdag. Het is dus verstandig dat u zich ook overdag insmeert met muggen werende middelen met 30-50% DEET.

Gezondheid

 • Kraanwater is in het algemeen niet geschikt voor consumptie. Het is beter om gekookt of gebotteld water te drinken of om het water te zuiveren met een filter of jodium druppels. Ook rauwe groenten, schelpdieren, ijs, ongekookte melk en niet door uzelf geschild fruit kunt u beter niet consumeren. Met vlees en vis moet zeer terughoudend worden omgegaan: alleen vers en goed doorbakken is het geschikt om gegeten te worden. Zo niet dan is het veiliger om ook deze producten links te laten liggen.
 • Voorkom een infectie overgebracht door kleine wormpjes (Bilharzia) door niet in stilstaand water te zwemmen.
 • Neem wondjes in de tropen serieus: houd ze in de gaten en doe er iets desinfecterends op en eventueel voor overdag een pleister. Krab muggenbulten niet open.
 • Gebruik een zonnebrandcrème met hoge beschermings factor, ook in het regenseizoen.

EHBO/Reisapotheek

 • Neem zelf een kleine reisapotheek mee. U zou kunnen denken aan de hieronder genoemde middelen: Pleisters, steriele gaasjes, verband/zwachtels, watten, sporttape, steristrips of hansastrips, betadinejodiumgaas, betadinejodium (flesje/tube), schaartje, pincet, tekentang, veiligheidsspeld, handen desinfectiemiddel / ontsmettingsdoekjes, blarenpleister (Compeed of Second Skin). Wat betreft medicijnen zou u mee kunnen nemen: paracetamol, ibuprofen, middel tegen diarree (bijv. loperamide), laxeermiddel (bijv. dulcolax), ORS (oral rehydration salts), neusdruppels, oogzalf (oculentum simplex, bij sneeuwblindheid), anti hoest middel, antibiotica (op recept in overleg met arts), evt. malaria tabletten (indien geadviseerd), antimuggen middel met DEET, lippen- en zonnebrand crème (met hoge beschermingsfactor, minimaal 15), evt. middel tegen hoogteziekte (acetazolamide – zie: hoogteziekte), eigen geneesmiddelen (KNMP reisdocument, verkrijgbaar bij uw apotheek, invullen en meenemen).
 • Begin goed uitgerust en met een flexibele instelling aan de reis. De reizen en trektochten zijn inspannend, met name op grotere hoogte en er kunnen zich onvoorziene omstandigheden voordoen (aardverschuivingen, weersveranderingen). Het is daarom ook van belang dat de reizigers over een goede gezondheid beschikken.
 • Als u medicijnen gebruikt, neem dan een bijsluiter mee en een medicijnenpaspoort (te verkrijgen bij de apotheek). Neem een extra voorraadje mee want niet alle medicijnen zijn overal te krijgen mocht u medicijnen kwijt raken. Neem een brief in het Engels van uw arts mee over dit medicijngebruik.
 • In de grotere steden is goede medische zorg aanwezig. In afgelegen gebieden kan deze zorg beperkt zijn.
 • Lijdt u aan een chronische ziekte, vraag dan aan uw huisarts een verklaring van uw aandoening en de therapie in het Engels.
 • Heeft u een bril of draagt u lenzen, neem dan de opticienbeschrijving mee of een extra bril of extra paar lenzen.
 • Ga bij aanhoudende medische klachten op reis altijd naar een arts.
 • Een goed boekje is “Hoe blijf ik gezond ik de tropen?”
  schrijver: Piet A. Kager, KIT Publishers

Financiën

 • Geld. In de grotere steden is het steeds vaker mogelijk in de winkels te betalen met creditcard (Visa, Mastercard). De kosten, meestal 4%, worden aan de klant doorberekend. Geld opnemen met creditcard is zeer onvoordelig. Ook het pinnen van geld is steeds vaker mogelijk in de grotere steden. U hoeft in dat geval minder contant geld of cheques van huis mee te nemen. Bij de banken kunnen zowel euro’s als dollars gewisseld worden. In Kathmandu zijn veel wisselkantoortjes waar u (soms tegen een betere koers dan bij de bank) euro’s en dollars kunt wisselen.
 • Wisselen. Banken zijn op zaterdag, zondag en feestdagen meestal gesloten. Wisselkantoren hebben veel ruimere openingstijden dan banken. Wilt u in Nepal (bij een bank gewisseld) geld terug wisselen dan moet u de officiële aankoopbonnen kunnen tonen. Je ontvangt echter slechts 15% van de waarde terug.
 • Zakgeld. Gemiddeld is een bedrag van 130 tot 150 Euro per week als zakgeld toereikend, afhankelijk van het uitgave patroon. Aanschaf van souvenirs, extra excursies, evt. entreegelden etc. moeten hier nog bij gerekend worden. Alcoholische dranken zijn in het algemeen vrij prijzig.
 • Geld, paspoorten en waardepapieren kunt u het beste in de kluis van uw hotel achterlaten. Laat nooit waardepapieren op de hotel kamer achter.
 • Fooi. Het is gebruikelijk na afloop van een trektocht of rondreis de gids, chauffeur en dragers te bedanken door middel van een fooi. De hoogte van de fooi is afhankelijk van de waardering die u wilt uitdrukken.
 • Afdingen. In Nepal is het de gewoonte, en daar zijn de vraagprijzen ook op berekend, om te onderhandelen over elke aankoop. Dit geldt niet voor supermarkten en restaurants. Hier rekent men vaste prijzen.

Uitrusting

 • Checklist: paspoort (+kopieën), verzekeringspapieren, geld, tas voor de grotere bagage, kleine tas/rugzak voor uw dagelijkse uitstapjes en voor in de auto, evt. lakenzak, zaklamp of hoofdlamp (met reserve lampje en batterijen), zonnebril, hoofddeksel, zwemkleding, handdoek, goed ingelopen wandelschoenen met goed profiel, steun aan de enkels + reserveveters, sandalen, warme trui, fleece, jack of sweater en een warmere lange broek, wind- en waterdichte jas, ook dunnere kleding om alleen of onder de warme kleding te kunnen dragen (laagjes kleding), opvouwbare tas om overtollige bagage in het hotel achter te kunnen laten tijdens een trektocht (met slotje en naamlabel), toiletartikelen, lippenbalsem met sunblock, toilet papier, vochtige doekjes, waterfles, jodium tabletten of een waterzuiveraar, zakmes, vuuraansteker, tasje voor uw geld en uw papieren (draag deze om uw nek, niet buiten uw kleding om uw middel), naaisetje, lees- en schrijfmateriaal (reisdagboek), camera, verrekijker.
 • Als u een trekking maakt of gaat raften zijn de volgende items van belang: warme trui/fleece, wind- en waterdicht jack, goede bergwandelschoenen (met reserveveters), water bestendige slippers (met bandjes), T-shirts, lange broek, evt. thermoondergoed, muts, sjaal, handschoenen, zonnepet, warme slaapzak, evt. lakenzak, evt. (zelfopblaasbaar) slaapmatje (kamperen), dag rugzakje (waterdicht), evt. wandelstok, goede zonnebril, verrekijker, zakmes, zaklantaarn, reiswekker, slotje, waterfles, toiletpapier, reservebatterijen, naaisetje, (sneldrogende) handdoek, andere persoonlijke benodigdheden.
 • Veel vrouwelijke reizigers dragen graag bedekkende kleding. Dit doen de Nepalese vrouwen zelf ook. Liever geen topjes, korte broeken of korte rokken. Dit uit respect voor de cultuur.
 • Pasfoto’s, reisdocumenten en kopieën van deze documenten (i.v.m. evt. verlies, dus gescheiden bewaren van de originele documenten) of een scan hiervan in uw mailbox.
 • Bagage. Gaat u op trek, neem dan geen koffer mee. Een rugzak of grote draagtas is beter te hanteren voor de dragers. Zorg voor goede labels met daarop de plaats en het land van bestemming. De dragers mogen max. 12 kilo dragen.
Fotograferen
 • Nepal is een zeer fotogeniek landen. Zowel de natuur als de bevolking zijn zeer kleurrijk. Respecteer de mensen die u wilt fotograferen en vraag eerst om toestemming.
 • Informeer bij bezoek aan de lokale bevolking eerst of er geen speciale ‘taboes’ bestaan omtrent het fotograferen.
 • Houd er rekening mee dat het licht in het hooggebergte feller is dan in Nederland, m.n. in de aanwezigheid van sneeuwvelden. Dit geeft al snel overbelichting van de foto’s. Het advies is dan ook uw camera te voorzien van een (polarisatie) filter.
 • Het meest geschikt voor analoge camera’s is in het algemeen een 200 ASA film. De meest gebruikte films zijn in Kathmandu en Pokhara te verkrijgen.
 • Neem meerdere kleine of grote SD cards mee voor uw digitale camera. Het is niet altijd mogelijk om de foto’s van een volle SD card op het internet te plaatsen. Denk ook om reserve batterijen want onderweg opladen is niet overal mogelijk.
Post en Telecommunicatie / Elektriciteit
 • Ansichtkaarten kunt u het beste op het postkantoor afgeven en direct laten afstempelen.
 • Contact met de mensen thuis gaat snel, gemakkelijk en voordelig per e-mail. In Kathmandu, Pokhara en op steeds meer andere plaatsen, zelfs hier en daar tijdens een lodge trektocht is gelegenheid een e-mail te versturen.
 • U kunt een kopie van uw vluchtgegevens aan thuisblijvers geven. Zij kunnen op NOS-teletekst pagina’s 757 of 758, via www.schiphol.nl controleren of de aankomsttijd nog klopt.
 • De netspanning in Nepal is 220 volt. Vaak is wel een universele stekker nodig. Regelmatig valt de stroom uit als gevolg van onvoldoende capaciteit van de centrales. Vergeet dus niet een zaklamp mee te nemen.
Douane
 • In Nepal is sprake van een entry- en een exit card die op het vliegveld ingevuld moet worden.
 • Het is verboden antieke voorwerpen uit te voeren.

Consulaat / Ambassade

 • Nederlandse consulaat in Nepal: Bhakundole, Patan. Tel. (00977-1-) 524597
 • Nederlandse ambassade in India: 6/50F, Shantipath, Chanakyapuri, New Delhi 110 021. Tel. (0091-11-) 6884952

Reisadvies

 • Voor actuele informatie over de veiligheidssituatie verwijzen wij u naar de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken minbuza.nl onder reizen en landen.
 • Houd geld en reisdocumenten op uw lichaam (in een tasje rond uw nek of rond uw middel onder uw kleding)

Veiligheid

 • Neem een paar kopieën van uw paspoort, visum, verzekeringspapieren etc. mee, gescheiden van de originelen
 • Bewaar niet al uw geld op één plaats.
 • In het geval u uw paspoort verliest, meld dit dan bij de lokale politie en vraag een aangifte rapport. Neem daarna contact op met de ambassade of het consulaat.
 • Wij stellen op onze reizen een passende reisverzekering verplicht aangezien onverwachte uitgaven in geval van ziekte of het aanschaffen van een nieuw ticket hoog kunnen oplopen. U kunt via Atma Asia Travel in samenwerking met Europeesche verzekeringen een reisverzekering afsluiten. U kunt dan in geval van nood gebruik maken van de alarmcentrale.
 • Download op uw smartphone gratis de app “sos op reis” met alarmnummers, ambassades, consulaten en de mogelijkheid om direct contact te leggen met de alarmcentrale. sosinternational.nl

Hoogteziekte

 • Hoogteziekte wordt veroorzaakt door tekort aan zuurstof in het lichaam. Bij toename van de hoogte bevat de lucht minder moleculen zuurstof zodat er per ademhaling ook minder zuurstof kan worden opgenomen. De zuurstof behoefte van het lichaam wordt, voor een zelfde prestatie, niet minder op hoogte. Dit leidt ertoe dat, naarmate u hoger komt, uw lichaam een steeds groter deel van de beschikbare zuurstof nodig heeft voor de basale functies als ademhalen en het laten werken van alle organen. Het lopen en nog meer het klimmen vereisen met het stijgen geleidelijk meer inspanning en zijn daarom steeds moeilijker lang achtereen vol te houden.
 • Er bestaan grote verschillen tussen mensen in het vermogen zich lichamelijk aan hoogte aan te passen o.a. door een snellere hartslag en door sneller en dieper te gaan ademhalen. Dit aanpassingsvermogen berust op aanleg en is van grote invloed op het risico om hoogteziekte te krijgen. Andere factoren die van belang zijn bij het ontstaan van hoogteziekte zijn de snelheid van stijgen, de slaaphoogte, zware lichamelijke inspanning (extra grote zuurstofbehoefte), hoge omgevingstemperaturen (meer vochtverlies), zeer lage omgevingstemperatuur (ook veel vochtverlies door droge omgevingslucht), onvoldoende drinken, hart- en longziekten, roken, gebruik van alcohol.
 • Hoogteziekte is meestal te voorkomen door aan de bergtocht te beginnen in goede fysieke conditie, de klachten die bij hoogteziekte passen te kennen en te herkennen en snelle stijging naar slaaphoogten boven 2500m te vermijden. Indien klachten optreden stijg dan niet verder naar een nieuwe slaaphoogte en worden de klachten erger op dezelfde hoogte daal dan af. Ook is het verstandig zo nu en dan een dag rust in te bouwen of een dag op gelijke hoogte te lopen. Veel drinken (alcoholvrij) en niet roken zijn eveneens zeer belangrijk.
 • Klachten die op hoogteziekte (AMS – acute mountain sickness) kunnen wijzen zijn: hoofdpijn, slapeloosheid/dromen, gebrek aan eetlust, misselijkheid, duizeligheid, hoofdpijn die niet op pijnstillers (paracetamol) reageert, ernstige vermoeidheid, minder urine uitscheiding, braken, traagheid, longoedeem, hersenoedeem.
 • Het is zelden nodig een geneesmiddel tegen hoogteziekte in te nemen wanneer bovenstaande regels gevolgd worden. Bij uitzondering en in overleg met een arts is er een middel beschikbaar dat de klachten van hoogteziekte kan reduceren of voorkomen: acetazolamide (Diamox). Ook dan kan het echter nooit de maatregelen die u in de eerst plaats moet nemen vervangen (zie boven)!
 • Als u tijdens eerdere reizen geen last gehad heeft van hoogteziekte sluit dat het krijgen van hoogteziekte niet uit.
 • Een goed boekje over hoogteziekte is “Hoe blijf ik gezond in de hoogte” geschreven door Han Willems (uitg.: koninklijk instituut voor de tropen, ISBN: 90-6832-140-4)
 • Op de website www.hoogteziekte.info vindt u meer informatie over hoogteziekte. Deze site is opgesteld door Han Willems, een arts die zich gespecialiseerd heeft in hoogteziekte.
Fotoalbum Nepal