Cambodja

Met Atma Asia Travel naar Cambodja,
voor een onvergetelijke reis geheel op maat.

Dankzij de schitterende tempels van Angkor is Cambodja bekend geworden als reisbestemming in Azië. Cambodja is een klein land met een grote ziel en heeft heel veel te bieden aan de avontuurlijke reiziger die op zoek is naar een authentieke cultuur en een ongerepte natuur.

Cambodja Rondreis

Cambodja Rondreis - Cambodja - Atma Asia Travel

Eigenschappen

Duur: 20 dagen
Niveau:

Over deze activiteit

Cambodja Rondreis

Deels per fiets en deels per auto reist u via dorpjes en tempels van Phnom Penh naar Siem Reap en de tempels van Angkor. U reist vervolgens via het Tonle Sap meer naar Battambang en verder naar de Cardamom bergen waar u een korte trektocht maakt. Uw reis eindigt met een ontspannen verblijf aan de kust bij Sihanoukville.

 

Optie:

Deze reis kan ook volledig met de auto gedaan worden en de meerdaagse trektocht in de jungle van Chiphat kan indien gewenst vervangen worden door een dagwandeling. In dat geval overnacht u in een lodge bij het dorp.

 

Dag 1

vlucht van Amsterdam naar Phnom Penh.

Dag 2

Aankomst in Phnom Penh. Een medewerker van onze agent in Cambodja staat al op u te wachten bij de luchthaven van Phnom Penh en hij brengt u naar uw hotel. Na het inchecken wordt het reisprogramma nog een keer met u doorgenomen.

Dag 3

’s Morgens brengt een tuktuk u naar het Genocide museum Tuol Sleng. Dit museum is gevestigd in een voormalige school en is door het Rode Khmer regime van 1975 tot aan de val in 1979 gebruikt als de beruchte gevangenis S21. Vanaf hier is het maar een kort ritje naar het Koninklijk paleis, een complex met meerdere gebouwen en woonplaats van de koning van Cambodja. Hier kunt u de Khmer architectuur in zijn puurste vorm bewonderen. De volgende rit brengt u buiten de stad bij Choeung EK, beter bekend als “the Killing Fields”. Hier werden duizenden mensen door de Rode Khmer gedood en begraven in massa graven. Op de weg terug naar het hotel maakt u nog een stop bij één van de lokale markten of bij één van de projecten van Kimlay. Hij heeft een aantal schooltjes voor minder bedeelde kinderen opgericht en geeft hulp aan arme families om een beter leven op te kunnen bouwen. Zo komt u in aanraking met een andere kant van Cambodja.

Dag 4

Vandaag stapt u op de fiets. U wordt al vroeg bij uw hotel opgehaald en vervolgens rijdt u met uw gids door de bedrijvigheid van Phnom Penh naar de veerboot voor de overtocht naar de andere kant van de rivier. U bent nu nog steeds in Phnom Penh maar de manier van leven is aan deze kant van de rivier totaal anders. U fietst over kleine weggetjes en ontmoet de vriendelijke bevolking. De lunch is bij een lokale familie of bij een pagoda onderweg. ’s Middags arriveert u in Kampong Cham. Hier checkt u in bij uw hotel en zoekt vervolgens een leuk restaurantje voor het avondeten.

Vandaag fietsen: 65 km.

Dag 5

Al vroeg weer op pad. U verlaat Kampong Cham. Eerst fietst u nog een stukje over de hoofdweg maar als snel slaat u af en neemt u een geleidelijk stijgende weg tussen rubber plantages door. De weg is afwisselend verhard en onverhard en loopt langs de Mekong rivier verder naar Kampong Thom, een leuk stadje aan de oever van de Stung Saen rivier. Hier vindt u een prachtige Khmer tempel die een bezoek zeker waard is.

Vandaag fietsen: 70 km.

Dag 6

Na het ontbijt rijdt u eerst met een busje de 90 km naar het stadje Kompong Kdei in de provincie Siem Reap. Hier gaat de fietstocht verder. De schaduw van de bomen valt over de rode aarde van de onverharde weg die u onder andere langs meerdere authentieke dorpjes voert. U bent nu 60 kilometer verwijderd van Siem Reap maar toch komt u weinig toeristen tegen. De eerste stop is bij het Makak water reservoir dat gebouwd is tijdens het Pol Pot regime. Van hier fietst u verder naar het dorpje Kyao. U komt steeds minder dorpjes tegen maar des te meer jungle. Na Kyao fietst u over een 800 jaar oude weg en door een gebied dat ooit de front linie was van de Rode Khmer. Al snel komt u bij de Beng Mealea tempel en na een korte stop fietst u verder naar het stadje Damdek. Daarna een transfer naar uw hotel in Siem Reap.

Vandaag fietsen: 60-100 km.

Dag 7

U gaat al fietsend de fantastische tempels van Angkor Wat verkennen. Vandaag concentreert u zich op de tempels van het binnenste deel van het tempel complex. U bezoekt de piramide van Takeo en de overwoekerde Ta Prohm die bekend geworden is door de film “Tomb Raider”. Ook gaat u langs Sras Srang, bekend als de badplaats van de koning en langs de indrukwekkende koninklijke stad Angkor Thom met de Bayon, een tempel met vele zeer grote lachende gezichten die u vriendelijk aankijken. Na de lunch is het tijd voor een bezoek aan de majestueuze Angkor Wat tempel zelf, ’s werelds grootste religieuze gebouw. U zal onder de indruk zijn van de omvang van dit prachtige werelderfgoed. De architectuur is heel bijzonder tot in de details. Later op de middag fietst u naar een prima plek om de zonsondergang bij Angkor te kunnen bewonderen.

Vandaag fietsen: 40 km.

Dag 8

U stapt weer op uw fiets en rijdt naar het noorden, richting Banteay Srei. Een leuke tocht door het prachtige Cambodjaanse platteland en kleine dorpjes. Onderweg stopt u een aantal maal bij een dorpje om de op palen gebouwde houten huizen beter te kunnen bekijken en om kennis te maken met het leven van alledag van de lokale bevolking. Maak eens een praatje met de mensen op straat. Uw gids kan voor u vertalen. U zal bij de huizen grote zwarte potten met daarin een dikke bruine borrelende pasta tegen komen. Het gebied waarin u nu fietst is namelijk bekend voor het maken van zoetigheden van palm suiker. Een goede energie leverancier voor de actieve fietser. Banteay Srei is een tempel met een subtiele schoonheid. Hij is gedecoreerd met bloemmotieven en afbeeldingen van de Ramayana, allemaal gegrafeerd in roze zandsteen. Men zegt wel dat deze afbeeldingen gemaakt moeten zijn door vrouwen, zo gedetailleerd zijn ze. Na de lunch in een lokaal restaurant fietst u terug naar Siem Reap. Afhankelijk van de tijd kunt u nog een paar mooie tempels zoals Preah Khan (of Heilig Zwaard), Neak Pean, omgeven door fonteinen en vijvers en Banteay Kdei bezoeken.

Vandaag fietsen: 70 km.

Dag 9

Tijd om de fiets te verruilen voor de jeep. Vanuit de jeep ziet het Cambodjaanse leven er toch weer anders uit dan vanaf de fiets. Ongeveer 48 kilometer van Siem Reap bevindt zich het Phnom Koulen national park. De berg Phnom Koulen is de belangrijkste historische locatie in dit prachtige nationale park. Phnom Koulen is voor zowel voor hindoes als voor boeddhisten een heilige berg en is het doel van vele pelgrimstochten. Een van de hoogtepunten van deze tochten is de liggende boeddha maar ook de hindoe linga’s in de rivier bedding zijn opvallend. Boven één van de meest spectaculaire watervallen in Cambodja staan een paar tempels met ingegraveerde dier figuren. Aan de voet van de waterval is een bassin waarin u een verkoelende duik kunt nemen. Later op de middag begint de rit terug naar Siem Reap over afgelegen en onverharde paden, hier en daar door dichte jungle. Aan het eind van de middag of vroege avond komt u weer aan bij uw hotel in Siem Raep.

Dag 10

Tijdens het regenseizoen, als er genoeg water in de rivieren staat, kan vandaag de boot genomen worden voor de tocht van Siem Reap naar Battambang. U vertrekt om een uur of 6 in de ochtend en de boottocht duurt 5-8 uur, afhankelijk van het waterniveau in de rivier. Tijdens de boottocht kunt u genieten van het leven aan de waterkant. U ziet mensen die een bad in de rivier nemen, kinderen die water halen en wadende dieren. Ook de adembenemende omgeving, zowel de rivier zelf als de natuur langs de rivier is een lust voor het oog. Aan het eind van de boottocht wordt u op de pier opgewacht en wordt u naar uw hotel gebracht. Reist u in het droge seizoen door Cambodja en is het water niveau te laag dan rijdt u met de auto in ongeveer 3 uur naar Battambang. U kunt als u dat liever hebt ook in het regenseizoen gebruik maken van de auto in plaats van de langere boottocht te maken.

Dag 11

Om 8 uur ’s morgens maakt u een tocht met de beroemde bamboe trein. Deze bamboe trein is 2,5 bij 4 meter groot en ziet eruit als een soort van vlot maar dan met wielen waarmee u over het spoor kunt rijden. Hij is gemaakt voor de lokale bevolking om hun goederen mee te vervoeren. Er is maar één treinspoor voor beide richtingen dus als u een tegenligger ontmoet wordt eerst gekeken wie het lichtst beladen is en het kleinste aantal passagiers heeft. Deze trein moet dan afgeladen worden en van het spoor gehaald worden zodat de andere trein kan passeren. Na deze unieke ervaring gaat u het gebied ten noorden van Battambang verkennen. U rijdt naar de Ek Phnom tempel die gebouwd is in de 11e eeuw. Onderweg wordt er gestopt bij kleine dorpjes en kunt u zien hoe de lokale bevolking hun producten zoals vispasta, plakrijst, rijstwijn, rijstpapier, noedels en potten van klei voor het opvangen van regenwater maakt. Ook leert u hier meer over de Rode Khmer bij uw bezoek aan de “Well of Shadows”, een monument ter nagedachtenis aan de mensen die tijdens de oorlog zijn omgekomen. Bij dit monument ziet u ook honderden vleermuizen die aan de bomen hangen en een bijzonder geluid maken. Dan is het tijd voor de lunch die u, als u dat leuk vindt, kunt combineren met een verfrissende duik in het water. Na de lunch rijdt u in een tuktuk door dorpjes en langs rijstvelden naar de berg Phnom Sompov. Deze berg is ongeveer 140 meter hoog en u kunt via een trap met 800 treden de top bereiken. U kunt voor het eerste deel ook de motorfiets gebruiken (achterop) om tempels, heiligdommen en grotten die tijdens de Rode Khmer periode zijn gebruikt te bekijken. U heeft vanaf deze plek een prima uitzicht over Battambang. Vlak voor zonsondergang gaat u met de trap weer naar beneden en kunt u zich verbazen over het leger van duizenden vleermuizen die hun grotten verlaten en uitvliegen in de wijde omgeving.

Dag 12

U verlaat vandaag Battambang en gaat met de auto naar de hoofdstad Phnom Penh, een tocht van ongeveer 6 uur. Onderweg stopt u regelmatig voor het maken van foto’s en om de benen te strekken. Aan het eind van de middag gaat u naar de Tonle Sap rivier voor een indrukwekkende zonsondergang. Aan de boulevard langs de rivier zijn vele restaurantjes waar u wat kunt eten. U kunt ook een boottocht op de Mekong rivier gaan maken en Phnom Penh van een andere kant bekijken.

Dag 13

Na een goed ontbijt brengt een privé auto u in 3½ uur naar Anlung Teuk. Hier neemt u de boot naar Chiphat, een klein dorpje in de Cardamom bergen. Dit is het beginpunt van uw trektocht. U kunt het dorpje gaan verkennen en eventueel een kayak huren voor een vaartocht bij zonsondergang.

Dag 14 t/m dag 16

U maakt een 3 daagse trektocht door de jungle van de Cardamom bergen. De Cardamom bergen is een gebied in het zuidwesten van Cambodja en loopt door tot in Thailand. Het hoogste deel van deze bergen is 1813 meter hoog en dat is ook gelijk de hoogste piek van Cambodja. Dit berggebied vormde destijds het laatste bolwerk van de Rode Khmer en een groot deel van deze jungle is nog ondoordringbaar wat ook de reden is waarom deze heuvels nog zo ongerept zijn.

Tijdens de trekking steekt u stroompjes over, komt u langs watervallen, kunt u zwemmen in rivieren en kampeert u midden in de jungle. Het is een community based eco toerisme trektocht en uw maaltijden worden klaargemaakt door een lokale kok. Tijdens de trek slaapt u in een hangmat met daaraan een klamboe. Aan het eind van de trek komt u terug in Chiphat.

Dag 17

U wordt opgehaald en met de auto gaat u vervolgens naar Sihanoukville. ’s Avonds kunt u aan het strand dineren terwijl u uitkijkt op een mooie zonsondergang.

Dag 18 – Dag 19

Vrije dagen in Sihanoukville. Aan het eind van uw reis kunt u ontspannen op het strand, activiteiten ondernemen of leuke souvenirs kopen in de winkeltjes. Zittend op een terrasje kunt u terugkijken op een reis waarin u veel gezien heeft van de mooie cultuur van Cambodja, waarin u kennis gemaakt heeft met de lokale bevolking en actief bent geweest in de schitterende natuur.

Dag 20

U wordt naar de luchthaven gebracht voor uw vlucht terug naar Amsterdam.

Over Cambodja

Geschiedenis

Het koninkrijk Cambodja begon haar geschiedenis in het jaar 802 toen Jayavarman II zichzelf tot koning verklaarde wat het begin betekende van het Khmer rijk. Er werden vele schitterende tempels gebouwd waarvan Angkor Wat de bekendste is. Het Khmer rijk heeft ruim 600 jaar bestaan. Daarna namen de Fransen Cambodja over maar in 1953 werd Cambodja onafhankelijk. Niet lang daarna was het verwikkeld in de Vietnam oorlog en in 1975 kwam de Rode Khmer aan het bewind. Na een burgeroorlog tot in de jaren ’90 nam de Verenigde naties het bestuur van het land over en in 1993 werden er voor het eerst weer democratische verkiezingen gehouden. Vandaag de dag is Cambodja een constitutionele monarchie. Het boeddhisme is de officiële godsdienst.

Natuur

Behalve in het zuid oosten worden alle grenzen van Cambodja gevormd door lage gebergtes. Binnen deze grenzen ligt een grote laagvlakte, het vruchtbare hart van Cambodja. Hier verbouwt men vooral rijst. Het grootste deel van Cambodja ligt op een hoogte van minder dan 100 meter boven het zeeniveau, het hoogste punt is de Aoralberg in het Cardamongebergte met een hoogte van 1771 meter. Ongeveer 50% van het land bestaat uit regenwoud en aan de kust vindt men veel mangrove begroeiing.

Het weer

Wie van warmte houdt zal het heerlijk vinden in Cambodja. De temperatuur kan in de zomer oplopen tot 45 graden, in de koele maanden is het op zijn laagst 10 graden. Van november tot april is er een droge noordoost moesson en van mei tot oktober de natte zuidwestmoesson. In januari en februari valt de minste regen in Cambodja.

Cultuur en bezienswaardigheden

Cambodja is een arm land met een gebrekkige infrastructuur maar heeft zeer waardevolle cultuurschatten. Veel hiervan zijn gebouwd tijdens de bloei van het grote Khmer rijk. De tempels van Angkor zijn hiervan een schitterend voorbeeld. Maar ook andere tempels, soms verscholen in de jungle en overwoekerd door bomen en planten, zijn absoluut een bezoek waard. Maar er is nog veel meer te zien en te doen in Cambodja. Een adembenemend landschap met beboste heuvels en ondoordringbare jungle, relaxte eilandjes, stranden met wit zand, een levendige hoofdstad en kleine steden en dorpen met koloniale huizen en vooral ook een zeer vriendelijke lokale bevolking.

Aangezien Cambodja voor een groot deel vlak is is het goed mogelijk om de bezienswaardigheden op de fiets te gaan bezoeken of om per fiets een tocht over het platte land te gaan maken. Tijdens de fietstochten maakt u gemakkelijk contact met de lokale bevolking en “proeft” u de oorspronkelijke Cambodjaanse sfeer op zijn best. Of maak een boottocht op de machtige Mekong rivier en zie hoe de zeldzame Irrawaddy dolfijnen sierlijke bewegingen maken in het water, bezoek de minderheidsgroepen in de jungle in het noordoosten van het land, trek een aantal dagen door de in het zuiden gelegen bergen, zwem onder aan een waterval of in een kratermeer, bezoek een lokale markt in Phnom Penh en leer de gastvrije inwoners van dit magnifieke land kennen tijdens een overnachting bij hen thuis.

Cambodja is een wat kleiner land met een grote ziel en heeft heel veel te bieden aan de avontuurlijke reiziger die op zoek is naar een authentieke cultuur en een ongerepte natuur.

 

Reisinformatie Cambodja

Paspoort en visum

 • Uw Nederlandse paspoort dient bij vertrek uit Cambodja nog minimaal 6 maanden geldig te zijn. Belgische reizigers hebben een internationale reispas nodig.
 • U kunt een toeristenvisum voor 30 dagen aanvragen bij aankomst op het internationale vliegveld van Phnom Penh of Siem Reap voor $ 20,- per persoon (december 2014). Naast uw paspoort dient u dan te beschikken over 2 pasfoto’. Komt u over land via Vietnam of Thailand Cambodja binnen dan dient u bij de Immigaration office aldaar een visum aan te vragen of bij de grensovergang een te visum kopen. Meestal moet men een paar dollar extra betalen aan de officials (drink geld wordt dit fenomeen ook wel genoemd). Tegenwoordig kan men ook een E-visa via het internet aanvragen. Meer informatie hierover vindt u op de volgende website: http://evisa.mfaic.gov.kh/
 • Maak kopieën van de belangrijke pagina’s van uw paspoort en bewaar deze tijdens uw reis gescheiden van het origineel. Laat ook een kopie achter in Nederland of stuur een scan van alle belangrijke documenten via een e-mail naar uzelf zodat u ze ook tijdens de reis ter beschikking heeft.
 • Deze richtlijnen gelden voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Reizigers met een andere nationaliteit dienen zelf contact op te nemen met de ambassade of Het Visum Buro.
 • Als reiziger bent u zelf verantwoordelijk voor het in bezit zijn van de juiste reisdocumenten. Reizigers met een andere nationaliteit dan de Nederlandse of Belgische dienen contact op te nemen met de ambassade voor de te volgen richtlijnen.

Ambassade

Vaccinaties

 • Voor Cambodja worden vaccinaties tegen Hepatitis A, buiktyfus en DTP aangeraden. Malaria: De resistentie van malariamuggen tegen profylaxis is wereldwijd een groot probleem. Hoewel de meer toeristische gebieden malariavrij zijn, bestaan in Cambodja nog steeds enkele (wisselende) risicogebieden. Neem vooral daarom preventieve maatregelen zoals: houd ’s avonds armen en benen bedekt, gebruik muskietennetten en smeer alle overblijvende blote huid goed in met een muggen werend middel (muggenmelk), bij voorkeur een middel waar DEET in zit. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een malariagebied altijd direct contact op met een arts. Bij een aantal instanties kunt u terecht voor de meest recente informatie betreffende deze voorzorgsmaatregelen. U wordt dan ook geadviseerd tenminste vier tot zes weken voor vertrek contact op te nemen met uw huisarts, plaatselijke GG&GD, het Tropencentrum of Travel Clinic.
 • Meer informatie kunt u ook vinden op:
 • Neem uw reisroute mee naar uw afspraak.
 • Als u binnen 10 dagen voorafgaand aan uw bezoek aan Cambodja in een gele koorts gebied bent geweest, wordt een gele koorts vaccinatie verplicht gesteld.
 • Neem het vaccinatieboekje mee op reis.
 • Ga bij aanhoudende medische klachten op reis altijd naar een arts.
 • In de verstedelijkte gebieden in Azië komt de door muggen overgedragen ziekte Dengue steeds meer voor. Dengue verloopt meestal onschuldig met koorts, huiduitslag en hoofdpijn, maar kan in zeldzame gevallen ernstig verlopen. Er bestaat geen vaccinatie. De muggen die dengue overbrengen steken overdag. Het is dus verstandig dat u zich ook overdag insmeert met muggen werende middelen met 30-50% DEET.

Gezondheid

 • Kraanwater is in het algemeen niet geschikt voor consumptie. Het is beter om gekookt of gebotteld water te drinken of om het water te zuiveren met een filter of jodium druppels. Ook rauwe groenten, schelpdieren, ijs, ongekookte melk en niet door uzelf geschild fruit kunt u beter niet consumeren. Met vlees en vis moet zeer terughoudend worden omgegaan: alleen vers en goed doorbakken is het geschikt om gegeten te worden. Zo niet dan is het veiliger om ook deze producten links te laten liggen. Soms doet men ijs in de dranken om deze koel te houden. Er zijn in Cambodja 2 soorten ijs. IJsblokjes met een gat erin, deze kunt u gewoon gebruiken in uw drankjes. En grote blokken ijs. Die worden gebruikt voor in de koelboxen. Op het platteland of op straat wordt dit ijs ook gebruikt in drankjes, het wordt fijn gemalen maar het is beter dat u dit ijs niet gebruikt.
 • Voorkom een infectie overgebracht door kleine wormpjes (Bilharzia) door niet in stilstaand water te zwemmen.

EHBO/Reisapotheek

 • Neem zelf een kleine reisapotheek mee. U zou kunnen denken aan de hieronder genoemde middelen: Pleisters, steriele gaasjes, verband/zwachtels, watten, sporttape, steristrips of hansastrips, betadinejodiumgaas, betadinejodium (flesje/tube), schaartje, pincet, tekentang, veiligheidsspeld, handen desinfectiemiddel / ontsmettingsdoekjes, blarenpleister (Compeed of Second Skin). Wat betreft medicijnen zou u mee kunnen nemen: paracetamol, ibuprofen, middel tegen diarree (bijv. loperamide), laxeermiddel (bijv. dulcolax), ORS (oral rehydration salts), neusdruppels, anti hoest middel, antibiotica (op recept in overleg met arts), evt. malaria tabletten (indien geadviseerd), antimuggen middel met DEET, lippen- en zonnebrand crème (met hoge beschermingsfactor, minimaal 15), eigen geneesmiddelen (KNMP reisdocument, verkrijgbaar bij apotheek, invullen en meenemen)
 • Neem wondjes in de tropen serieus: houd ze in de gaten en doe er iets desinfecterends op en eventueel voor overdag een pleister. Krab muggenbulten niet open.
 • Gebruik een zonnebrandcrème met hoge beschermings factor, ook in het regenseizoen. Snorkel met T-shirt en (korte)broek aan.
 • Lijdt u aan een chronische ziekte, vraag dan aan uw huisarts een verklaring van uw aandoening en de therapie in het Engels.
 • Draagt u een bril of lenzen, neem dan de opticienbeschrijving mee of een extra bril of extra paar lenzen. Voor snorkelaars/duikers worden duikbrillen op sterkte verkocht (en verhuurd) bij duikwinkels/duikscholen.
 • Begin goed uitgerust en met een flexibele instelling aan de reis. De reizen/trektochten zijn inspannend en er kunnen zich onvoorziene omstandigheden voordoen (aardverschuivingen, weersveranderingen). Het is daarom ook van belang dat de reizigers over een goede gezondheid beschikken.
 • Een goed boekje is “Hoe blijf ik gezond ik de tropen?” schrijver: Piet A. Kager, KIT Publishers.

Geldzaken

 • De lokale munteenheid is de riel. Desondanks berekenen Cambodjanen veel diensten en goederen in Amerikaanse dollars. In grote steden zoals Phnom Penh, Siem Reap, Battambang, Kampong Cham en Sihanoukville zijn nu PIN-automaten waar u geld kunt opnemen met uw Cirrus, Maestro of Visakaart. Creditcards worden meer en meer geaccepteerd in belangrijke hotels, restaurants in bezit van buitenlanders en souvenirshops. Geld opnemen met creditcard is zeer onvoordelig. Alleen grote banken accepteren travellers cheques en buitenlandse valuta (uitgezonderd USD). Wij raden u aan om USD in kleine coupures bij u te hebben.
 • Geld, paspoorten en waardepapieren kunt u het beste in de kluis van uw hotel achterlaten. Laat nooit waardepapieren op de hotel kamer achter.
 • Het geven van fooien is niet verplicht in Cambodja, maar is wel gebruikelijk in hotels en restaurants (5 tot 10% van de rekening). Voor een gids is USD 5,- per dag redelijk en voor een chauffeur is dat USD 2,- per dag. Voor dragers is 2.000 Riel per tas een goede indicatie maar de hoogte van de fooi is afhankelijk van de waardering die u wilt uitdrukken.

Zakgeld

 • Gemiddeld is een bedrag van 100 tot 130 Euro per week als zakgeld toereikend, afhankelijk van het uitgave patroon. Aanschaf van souvenirs, extra excursies, evt. entreegelden etc. moeten nog bij gerekend worden.

Afdingen

 • Op toeristische markten kan men afdingen maar op lokale markten nauwelijks. Ook in supermarkten en restaurants heeft men in het algemeen vaste prijzen.

Uitrusting

 • Checklist: paspoort (+kopieën), verzekerings papieren, geld, tas voor de grotere bagage, kleine tas/rugzak voor uw dagelijkse uitstapjes en voor in de auto, evt. lakenzak, zaklamp of hoofdlamp (met reserve lampje en batterijen), zonnebril, hoofddeksel, zwemkleding, handdoek, goed ingelopen wandelschoenen met goed profiel, steun aan de enkels en die snel drogen + reserveveters, sandalen, in de maanden nov-febr: warme trui, fleece, jack of sweater en een warmere lange broek, regenjas of poncho en dunne kleding in de zomer en/of paraplu, opvouwbare tas om overtollige bagage in het hotel achter te kunnen laten (met slotje en naamlabel), toiletartikelen, lippenbalsam met sunblock, toilet papier, vochtige doekjes, waterfles, jodium tabletten of een waterzuiveraar, zakmes, vuuraansteker, tasje voor uw geld en uw papieren (draag deze om uw nek, niet buiten uw kleding om uw middel), naaisetje, lees- en schrijfmateriaal (reisdagboek), camera, verrekijker.
 • Als u een trektocht maakt zijn de volgende items van belang: warme trui/fleece, waterdicht jack of poncho, goede wandelschoenen die snel drogen (met reserveveters), water bestendige slippers (met bandjes), T-shirts, lange broek, zonnepet, evt. lakenzak, dagrugzakje (waterdicht), evt. wandelstok, goede zonnebril, verrekijker, zakmes, zaklantaarn, reiswekker, slotje, waterfles, toiletpapier, reservebatterijen, naaisetje, (sneldrogende) handdoek, andere persoonlijke benodigdheden.
 • Wanneer u een tempel (of een ander religieus gebouw) bezoekt is het gebruikelijk uw schouders en knieën te bedekken. Bij bijvoorbeeld tempelbezoeken is het dus handig een omslagdoek bij de hand te hebben. In het Royal Palace is een omslag doek niet voldoende en zal u echt een T-shirt of een ander kleidingstuk aan moeten hebben die uw schouders bedekt.
 • Tijdens uw vlucht, in ruimtes met airco of in hooggelegen gebieden kan een trui of vest erg van pas komen.

Fotograferen

 • Cambodja is een zeer fotogeniek land. Zowel de natuur als de bevolking zijn zeer kleurrijk. Respecteer de mensen die u wil fotograferen en vraag eerst om toestemming.
 • Informeer bij bezoek aan de lokale bevolking eerst of er geen speciale ‘taboes’ bestaan omtrent het fotograferen. Fotografeer geen naakte kinderen. Op het platteland is het normaal dat hele jongen kinderen zonder kleren rondlopen.
 • Houd er rekening mee dat het licht bij veel zon feller is dan in Nederland. Dit geeft al snel overbelichting van de foto’s. Het advies is dan ook uw camera te voorzien van een (polarisatie) filter.
 • Goede fotowinkels vindt u in Phnom Penh en Siem Reap.
 • Neem meerdere kleine of grote SD cards mee voor uw digitale camera. Het is niet altijd mogelijk om de foto’s van een volle SD card op het internet te plaatsen.
 • In de meeste hotels kunt u de batterijen van uw camera opladen. Hiervoor heeft u een wereldstekker nodig. Opladen kan niet tijdens een trektocht. Denk daarom ook aan reserve batterijen.
 • De omgeving kan in de jungle zeer vochtig zijn. Rol uw camera in zeemleer als u hem even niet gebruikt om vocht op te nemen. Gebruik een waterdichte cameratas. U kunt overwegen om ook een kleine niet elektronische camera mee te nemen voor het geval uw digitale/elektronische camera het (door vocht) even laat afweten.

Post en Telecommunicatie

 • Postkaarten verstuurd vanuit Cambodja naar westerse landen komen aan na 5 tot 10 dagen.
 • Om naar Cambodja te bellen van thuis toetst u de internationale toegangscode gevolgd door 855, dan de lokale zone code (minus de eerste nul), dan het nummer. Om naar huis te bellen vanuit Cambodja, draait u 001 (of 007) + je landcode + zone code zonder de eerste nul + het nummer.
 • In de hoofdstad en in de provinciesteden zijn veel internet cafés. Tegenwoordig vindt u in bijna alle hotels, restaurant en zelfs in massage salons of andere instellingen gratis Wifi internet. Contact met de mensen thuis gaat snel, gemakkelijk en voordelig per e-mail. E-mail is de goedkoopste manier om met het thuisfront te communiceren.
 • U kunt een kopie van uw vluchtgegevens aan thuisblijvers geven. Zij kunnen op NOS-teletekst pagina’s 757 of 758, via www.schiphol.nl controleren of de aankomsttijd nog klopt.

Elektriciteit

 • In Cambodja is de spanning 220 volt. Het is aan te raden om een universele adapter (wereldstekker) mee te nemen.
 • Voor informatie over belcodes, stekkers en voltage kijk op countrycode.org
 • In Phnom Penh en Siem Reap kan het weleens gebeuren dat de stroom uitvalt maar dit wordt steeds minder. Op het platteland is stroom nog zeer schaars. Als men een homestay doet dan zal de stroom van een auto accu komen. Vergeet dus niet een zaklamp mee te nemen.

Religie

 • Bijna 95% van de Cambodjaanse bevolking is boeddhistisch (Theravada boeddhisme), ongeveer 3% van de bevolking is moslim (stroming: Cham) en er is een christelijke minderheid.

Taal

 • De officiële taal van Cambodja is Khmer (Cambodjaans). Khmer verschilt veel van de talen uit de omgeving, omdat het geen taal is die gebaseerd is op tonen. In Cambodja spreken vooral de oudere mensen nog een beetje Frans. Naast de officiële taal is de Engelse taal sterk in opkomst. In toeristen gebieden spreekt men zelfs goed verstaanbaar Engels.

Douane

 • Zowel bij binnenkomst op het vliegveld of over land moet u een aankomst en vertrek formulier invullen.
 • Het is verboden antieke voorwerpen of voorwerpen van ivoor uit te voeren.

Reisadvies

 • Voor actuele informatie over de veiligheidssituatie verwijzen wij u naar de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken minbuza.nl onder reizen en landen.

Veiligheid

 • Het reizen in Cambodja is over het algemeen zeer veilig te noemen. Vermijd ‘s avonds in Phnom Penh de donkere steegjes en blijf op de hoofdstraten. Neem niet teveel geld mee en laat vliegtickets en paspoort in een kluisje van het hotel. Neem geen waardevolle spullen mee naar het strand. Het kan voorkomen dat kinderen bij u gaan zitten, u aan de praat houden en andere kinderen uw spullen meenemen.
 • Probeer ook niet in het donker te reizen op het platteland. De meeste motorbikes en ossenkarren hebben geen achterlicht en veel wegen zijn nog niet in een goede staat.
 • Geef ook nooit geld aan kinderen en of bedelaars. Hoe zielig of hoe hard het ook mag zijn. U helpt het land hier niet mee. Wees ook voorzichtig met het uitdelen van snoep en cadeautjes voor de kinderen. Als u weg bent dan verwachten ze van andere toeristen ook wat. Als u iets wilt doen ga dan naar een goed georganiseerde school of weeshuis en geef het aan de leraar/manager, zodat hij dit kan verdelen.Een paar goede voorbeelden zijn:
  colt-cambodia.org
  https://www.facebook.com/cambodiavolunteer
 • Door de oorlogen die vroeger in en rond Cambodja gevoerd zijn liggen er in bepaalde gebieden nog landmijnen. Veel van deze landmijnen zijn met behulp van de Verenigde Naties al opgeruimd maar het is nog steeds verstandig om niet zonder begeleiding van de gangbare paden af te gaan en altijd de aanwijzingen op de waarschuwingsborden op de volgen. Dan is reizen in Cambodja relatief veilig.
 • Wij stellen op onze reizen een passende reisverzekering verplicht aangezien onverwachte uitgaven in geval van ziekte of het aanschaffen van een nieuw ticket hoog kunnen oplopen. U kunt via Atma Asia Travel in samenwerking met Europeesche verzekeringen een reisverzekering afsluiten. U kunt dan in geval van nood gebruik maken van de alarmcentrale.
 • Download op uw smartphone gratis de app “sos op reis” met alarmnummers, ambassades, consulaten en de mogelijkheid om direct contact te leggen met de alarmcentrale. sosinternational.nl

Basis veiligheidsmaatregelen.

 • Houd geld en reisdocumenten op uw lichaam (in een tasje rond uw nek of rond uw middel onder uw kleding).
 • Neem een paar kopieën van uw paspoort, visum, verzekeringspapieren, travelers checks etc. mee, gescheiden van de originelen of scan de documenten en mail deze naar u zelf. Zo heeft u ze ook tijdens de reis tot uw beschikking.
 • Bewaar niet al uw geld op één plaats.
 • Veel reizigers dragen graag bedekkende kleding. Dat doen de Cambodjanen zelf ook. Draag geen topjes, korte broeken of korte rokjes uit respect voor de cultuur.
 • In het geval u uw paspoort verliest, meld dit bij de lokale politie en vraag een aangifte rapport. Neem daarna contact op met de Engelse ambassade.
Fotoalbum Cambodja

[foogallery id=”2992″]

Cambodja Rondreis

 

Prijs vanaf: 2100,- euro per persoon bij deelname van 2 personen

 

Bij de prijs inbegrepen:

 • Alle overnachtingen in een middenklasse hotel in een 2 persoons kamer
 • Maaltijden als aangegeven in het reisprogramma (O=ontbijt, L=lunch, D=diner)
 • Transfer van de luchthaven in Phnom Penh naar het hotel, ontvangst in het hotel
 • Privé tocht door Phnom Penh: tuktuk, Engels sprekende lokale gids, entree gelden (Royal Palace, Killing Fields (audio tour), Tuol Sleng museum), lunch
 • Privé fiets tocht van Phnom Penh naar Siem Reap: Engels sprekende lokale gids, volgauto, fiets (Cannondale), fietshelm, 3x lunch, 2x diner, water
 • Privé fiets tocht Angkor Wat: Engels sprekende lokale gids, fiets, fietshelm, entree gelden, water
 • Privé fiets tocht Bangtey Srei: Engels sprekende lokale gids, fiets, fietshelm, entree gelden, water
 • Privé jeep tour: jeep, entree gelden, Engels sprekende lokale gids, lunch, water
 • Transfer van Siem Reap naar de pier voor de boottocht, kaartjes voor de boot naar Battambang, transfer naar het hotel in Battambang
 • Privé tour Battambang: tuktuk, Engels sprekende lokale gids, entree gelden, bamboe trein, lunch
 • Privé vervoer van Battambang naar Phnom Penh
 • Privé vervoer van Phnom Penh naar Anlung Teuk, boot van Anlung Teuk naar Chiphat
 • 3 daagse trektocht bij Chiphat en het Cardamom gebergte: Engels sprekende ranger, assistent ranger, entree gelden, maaltijden tijdens de trek, hangmatten, water
 • Privé vervoer van Chiphat naar Sihanoukville
 • Privé vervoer van Sihanoukville naar de luchthaven van Phnom Penh

 

Bijkomende kosten;

 • Visum voor Cambodja
 • Vaccinaties
 • Reis- en/of annuleringsverzekering. Deze kunnen wij voor u afsluiten.
 • Intercontinentale vlucht Amsterdam-Phnom Penh v.v.
 • Overige maaltijden
 • Gebottelde en alcoholische dranken
 • Uitgaven van persoonlijke aard
 • Fooi voor de lokale staf
 • Boekingskosten: 25,- euro per factuur
 • Bijdrage Calamiteitenfonds: 2,50 euro per factuur