Cambodja

Met Atma Asia Travel naar Cambodja,
voor een onvergetelijke reis geheel op maat.

Dankzij de schitterende tempels van Angkor is Cambodja bekend geworden als reisbestemming in Azië. Cambodja is een klein land met een grote ziel en heeft heel veel te bieden aan de avontuurlijke reiziger die op zoek is naar een authentieke cultuur en een ongerepte natuur.

Cambodja Actief

Cambodja Actief - Cambodja - Atma Asia Travel

Eigenschappen

Duur: 23 dagen
Niveau:

Over deze activiteit

Cambodja Actief

Een zeer actieve reis. U stapt op de fiets, u maakt een korte trektocht, u vaart in een kayak en u snorkelt tussen het koraal in het heldere water. Zo maakt u intensief kennis met de lokale bevolking en de geweldige natuur van Cambodja. Natuurlijk worden de tempels van Angkor en de mooiste bezienswaardigheden in Phnom Penh niet vergeten. Aan het eind van de reis kunt u ontspannen aan het strand bij Sihanoukville.

Dag 1

Vlucht van Amsterdam naar Siem Reap

Dag 2

Vandaag arriveert u in Siem Reap en op de luchthaven ontmoet u uw gids die u naar uw hotel zal brengen. Daarna heeft u vrije tijd en kunt u bijkomen van de vlucht. ’s Middags gaat u naar Wat Damnak in het centrum van Siem Reap. Wat Damnak is één van de mooiste pagoda’s die Siem Reap rijk is. De architectuur laat een franse invloed zien en in de tuin bij de pagoda staan meerdere bijzondere beelden. De monnikken die bij de tempel wonen kunnen een ceremonie voor u uitvoeren, voor voorspoed en veel geluk. Zij zegenen u met heilig water terwijl ze gebeden opzeggen. Vergeet niet om kaarsjes en wierrook mee te nemen als u de tempel bezoekt om deze zegening van de goden te ontvangen. Na de dienst krijgt u een kleine gift als herinnering aan deze speciale ceremonie en bindt men een heilige draad om uw pols die u zal beschermen tegen kwade geesten of ongeluk. Niet meer afdoen dus.

Dag 3

Siem Reap is een klein koloniaal stadje en ligt ten noorden van het grootste meer van zuid-oost Azië, het Tonle Sap meer. Het is een charmant stadje en leuk om lekker in rond te lopen. U ziet nog veel oude frans koloniale architectuur. De modernere gebouwen, zoals de hotels, zijn pas veel later gebouwd, na de val van de Rode Khmer. U luncht in een lokaal restaurant en daarna fietst u naar buiten Siem Reap, in zuidoostelijke richting. U fietst op rustige landweggetjes langs dorpjes, Khmer pagoda’s, vijvertjes en rijst velden. Het is genieten van de ontspannen natuur en voor u het weet bent u bij de 15 kilometer verderop gelegen Rolous tempels aangekomen. Tot deze tempelgroep behoren ook de Bakong tempel, de Preakko- en de Lolei tempel. Rolous was in de 9e eeuw de hoofdstad van het Angkor Regime en deze indrukwekkende tempels zijn de overblijfselen daarvan. U heeft tijd om de prachtige architectuur te bewonderen en daarna fietst u terug naar Siem Reap om hier op ontdekkingstocht te gaan langs meerdere tempels en plekken van het Angkor tempel complex met klinkende namen als Death Gate, Victory Gate, Terraces of Elephants, Leper King en Srah Srang. Aan het eind van de middag stopt u bij Phnom Bakeng en kunt u genieten van een adembenemende zonsondergang.

Fietsafstand: ongeveer 45 km
Moeilijkheidsgraad: matig

Dag 4

Vandaag stapt u op de fiets én maakt u een hike in de omgeving van Siem Reap. Na het ontbijt begint u met uw fietstocht van 36 kilometer naar de berg Kulen. U fietst op onverharde paden via de Kravan tempel, Bantey Kdei, Sras Srang en Phnom Bok. Bij de Rattanak Tey Pagoda stapt u van uw fiets en begint uw beklimming van de berg Kulen. De eerste stop is bij Pres Ang Chup, hier kunt u even wat drinken voordat u verder loopt door de schitterende natuur naar Pres Ang Thom en de rivier van de 1000 linga’s. Dan is het tijd voor de lunch en daar wordt een prachtige plek voor uitgezocht, vlak bij een mooie waterval. Na de lunch loopt u terug naar de pagoda waar u uw klim begon en van hier rijdt u met de auto terug naar Siem Reap. Het diner vandaag is in het Viroth restaurant. U overnacht in Siem Reap.

Fietsafstand: ongeveer 50 km
Loop tijd: ongeveer 1,5 uur
Moeilijkheidsgraad: matig

Dag 5

De dag begint met een mooie fietstocht van een uur of twee naar Kampong Kdei, bekend om zijn 12e eeuwse Naga brug. U maakt een rondwandeling en daarna fietst u verder naar tempels van voor het Angkor tijdperk in Sambor Prei Kuk. Na de lunch gaat de fietstocht verder naar Kampong Thom, een pittoresk stadje aan de oever van de Steung Sen Rivier. Na een heerlijke maaltijd zoek u uw kamer op in uw hotel in Kampong Thom.

Fietsafstand: ongeveer 70 km
Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk tot matig

Dag 6

Vandaag is het gemakkelijk fietsen op een goede verharde weg. Er is veel te zien onderweg: Khmer dorpjes en het leven en werken van de plattelands bevolking. U rijdt langs rubber plantages en uitgestrekte rijstvelden. U fietst via het dorp Prey Pros en bezoekt Phnom Pros en Phnom Srey en kunt genieten van een geweldig zicht op de omgeving. Aan het eind van de middag rijdt u Kampong Cham binnen en kunt u na een schitterende fietsdag gaan ontspannen in uw hotel.

Fietsafstand: ongeveer 70 km
Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk tot matig

Dag 7

Weer zo’n prachtige fietsdag. Vandaag fietst u naar Kratie, een stadje aan de machtige Mekong rivier en bekend door de zoetwater Irrawaddy dolfijnen die u hier in de rivier aantreft. U begint uw fietstocht over een pad langs de Mekong rivier. U fietst langs plaatsen waar onafhankelijke organisaties in samenwerking met de lokale bevolking proberen het milieu te beschermen en de biodiversiteit van de rivier in stand te houden. Ook vandaag komt u weer door traditionele dorpjes en langs rijstvelden. Langs een deel van de route staan ook palmbomen. Stap een paar keer van uw fiets af maak een praatje met de lokale bevolking en leer zo hun manier van leven kennen. De gids kan voor u vertalen. Halverwege de middag bereikt u Kratie. Inchecken en vervolgens een mooi plekje aan de rivier opzoeken en met een lekker drankje in de hand de zon zien ondergaan.

Fietsafstand: ongeveer 90 km
Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk tot matig

Dag 8

Na het ontbijt steekt u met de veerboot de rivier over naar het eilandje Koh Trong, gelegen in de Mekong rivier. U maakt op dit eiland in rustig tempo een fietstocht van ongeveer 9 km langs dorpjes, fruitboomgaarden en rijstvelden. Hier ziet u goed hoe het traditionele dagelijkse leven op het Cambodjaans platte land er uit ziet. U neemt de veerboot terug naar Kratie en rijdt verder langs Krolan, waar ze de bekende sticky rijst verbouwen, langs Nhem, dé plek als u op zoek bent naar gepekelde rauwe vis, en langs de Phnom Sambok pagoda naar het 20 kilometer verderop gelegen Kampi Dolphins Pool. Hier vindt u de meeste Irrawaddy dolfijnen in de Mekong rivier en hier maakt u dan ook een boottochtje. Daarna nog een klein stukje fietsen naar de Kampi stroomversnellingen. Dit is een mooie plek om te ontspannen en te zwemmen in de rivier. Neem lekker de tijd! Per auto gaat u vervolgens naar Stung Treng. U ziet onderweg ook de traditionele Khmer huizen op hoge palen. Stung Treng is de meest afgelegen provincie van Cambodja, in het noorden van het land, vlak bij de grens met Laos.

Fietsafstand: ongeveer 30 km
Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk tot matig

Dag 9

Eerst een goed ontbijt en daarna langs de Mekong rivier naar het dorpje O Sway, vlak bij de grens met Laos. Hier stapt u in een kayak voor een geweldige dag op het water. U peddelt door de afgelegen en ondergelopen bossen van de prachtige Ramsar Wetlands. Hier vindt u vele verschillende vogelsoorten. Onderweg een picknick lunch en daarna weer verder via het water. U gaat vanaf het eindpunt van de kayaktocht met de auto verder naar Banlung in Ratanakiri voor de overnachting.

Kayaktocht: ongeveer 4-5 uur

Dag 10

Een vrije dag in Banlung.

Dag 11

In Kaoh Piek, een dorpje bewoont door de ethnische groep Kachah ontmoet u de lokale ranger die als gids met u meegaat tijdens de trek. U gaat eerst naar Kachon. Hier stapt u in een bootje en vaart u stroomopwaarts over de Sesan rivier. Deze machtige rivier stroomt door een schitterend natuurgebied. Bij het beginpunt van de trek stapt u uit en gaat u te voet verder. Eerst langs landbouw velden en een paar boerderijen, later door het oorspronkelijke en onbedorven oerbos van Cambodja. Na de lunch op een mooi plekje in het woud trekt u verder naar het noorden, naar een meer heuvelachtig gebied. Vanaf de top van de heuvel heeft u een adembenemend zicht op de prachtige groene omgeving en op de Sesan rivier die als een zilverkleurig lint door het landschap kronkelt. U trekt verder totdat u de kampeerplaats van vandaag, vlak bij een waterval, bereikt hebt. Terwijl het kamp wordt opgezet kunt ú lekker afkoelen en zwemmen in het bassin onder aan de waterval. U slaapt vannacht onder de sterren in een hangmat met daaraan vast een klamboe.

Dag 12

U ontwaakt waarschijnlijk al vroeg door de geluiden van het woud. Even opfrissen bij de waterval en daarna een goed ontbijt. Vandaag trekt u terug naar Koah Piek maar via een geheel andere route. Vanuit het oerbos wandelt u het secundaire, nieuwere bos binnen met een ander type vegetatie. Rond het middaguur komt u weer terug in het dorp Koah Piek. Misschien kunt u wel lunchen bij één van de boeren families die hier wonen. Daarna gaat u nog iets bijzonders zien, u bezoekt een oude heilige begraafplaats van de Kachah etnische groep. Hier staan hoge houten beelden waarvan de meeste lijken op de overleden persoon die daar begraven is. Uw gids kan u veel vertellen over het animistische geloof van deze lokale bevolking. Na dit indrukwekkende bezoek gaat u per boot terug naar Kachon en van hier met de pick-up verder naar Banlung waar u rond 4 uur aan komt.

Dag 13

Met de auto rijdt u in een uur of acht van Banlung naar Phnom Penh. Zit achterover in de auto en laat alles wat aan u voorbij trekt rustig op u inwerken.

Dag 14

Zorg voor een goed ontbijt want vandaag gaat u een volledige dag de mooiste bezienswaardigheden van Phnom Penh bezoeken. U verkent het koninklijk paleis en de Silver pagoda, twee van de meest opvallende  gebouwen in deze hoofdstad van Cambodja en prachtige voorbeelden van Khmer architectuur. Ze zijn in 1866 gebouwd door de toen aanwezige Fransen. Nu woont in het paleis de huidige koning Sihamoni. De vloer van de pagoda bestaat uit 5329 zilveren tegels die de Silver pagoda haar naam geven. Ook ziet u hier vele boeddha’s van goud of edelsteen waaronder de kostbare 17e eeuwse kristallen boeddha. Er staan meer bijzondere gebouwen op het terrein rond het paleis zoals Wat Preah Keo Morokat, waar koninklijke ceremonies plaatsvinden en de King Ang Doung Stupa, de begraafplaats van de vroegere koning Norodom. Wilt u deze bezoeken zorg er dan voor dat u uw schouders bedekt hebt en ook uw knieën niet zichtbaar zijn. Draag dus een lange broek of een rok tot over de knieën. Belangstelling voor geschiedenis? Bezoek dan het nationaal museum met daarin Khmer kunst en beelden uit verschillende perioden van de Cambodjaanse geschiedenis. Ga verder naar de Russian markt en eindig uw tour door Phnom Penh met een bezoek aan de Wat Phnom tempel, de tempel waarnaar Phnom Penh vernoemd is. Weer een goed plek voor een mooie zonsondergang.

Dag 15

Eerst nog een stukje met de auto door het drukke verkeer van Phnom Penh maar vervolgens staat u ineens buiten alle drukte en is het weer tijd om op de fiets te stappen voor een tocht door de “countryside” met in de verte leistenen kliffen en kokosnoot en andere palmbomen langs de weg. Hier vindt u de rust van het platte land als enorm contrast met het hectische leven in de grote stad. Hier rijdt u over onverharde wegen en ziet u bijna geen auto’s. Vlak voor Kep passeert u grote peper plantages, een product waar het gebied rond Kep bekend om is. Als de zon al laag aan de hemel staat bereikt u uw hotel in het kust plaatsje Kep.

Fietsafstand: ongeveer 80 km.
Moeilijkheidsgraad: matig

Dag 16

We nemen vandaag weer de fiets en rijden naar Kampong Trach. Weer een mooie tocht, nu over verharde weg, door een groene omgeving met rijstvelden en palmbomen. Loop ook even over de levendige lokale markt voordat u verder gaat naar Phnom Vor, een gebied waar de beste peper ter wereld verbouwd wordt. Deze peper kunt u (voorzichtig!) proeven tijdens de picknick lunch bij een peper plantage. Het laatste deel van de route van vandaag loopt omhoog over een afstand van ongeveer 10 kilometer, nog even doortrappen dus voordat u Kep weer bereikt.

Fietsafstand: ongeveer 55 km.

Dag 17

U heeft Cambodja al uitgebreid op het land verkent, nu is het tijd de onderwaterwereld te leren kennen. Met een lokale boot gaat u, in een groepje, naar Koh Saran, een uur varen vanaf Kep. U maakt een snorkel excursie in de Golf van Thailand bij dit eiland en bij twee andere kleinere eilandjes met daaromheen ongerepte koraal riffen. De riffen zijn nog onbeschadigd omdat hier niet met dynamiet gevist mag worden. Na genoten te hebben van het kleurrijke leven onder water is het tijd voor de lunch op Rabbit Island en na de lunch kunt u hier ontspannen op één van de mooiste stranden van Kep. Aan het eind van de middag keert u terug naar Kep voor de overnachting.

Dag 18

Al vroeg in de ochtend gaat u met vervoer naar de voet van Bokor Mountain. U meldt u bij een controle post en dan kan de rond 6 uur durende hike van vandaag beginnen. U trekt de heuvel op langs een bos pad. Het is heel goed mogelijk dat u onderweg apen en verschillende vogelsoorten zal tegenkomen. Verrekijker meenemen dus. U luncht bij een prachtige waterval. Doe tijdens deze lunch genoeg energie op want bij de Teuk Chou rivier waar u daarna naar toe rijdt begint een kayaktocht van anderhalf uur naar Kampot.

Trekking: ongeveer 6 uur
Kayaktocht: 1½ uur

Dag 19

Vanuit Kampot rijdt u in twee uur naar de rivier Prak Teuch Sap en verder naar het Ream nationaal park. Binnen het park gaat u te voet verder, u maakt een hike door de schitterende natuur van dit 20235 hectare grote park. Na de hike gaat u lunchen aan het strand en na de lunch neemt u een boot terug naar de ingang van het park. Van hier rijdt u met de auto naar Sihanoukville en checkt u in bij het hotel waar u de komende nachten verblijft.

Trekking: ongeveer 4 uur

Dag 20

Vrije dag in Sihanoukville

Dag 21

Vrije dag in Sihanoukville

Dag 22

Vrije dag in Sihanoukville.

Dag 23

Vrije tijd in Sihanoukville totdat het tijd is om na een schitterende en actieve reis afscheid te nemen van dit geweldige land. U wordt naar de luchthaven gebracht voor de vlucht terug naar Nederland.

Over Cambodja

Geschiedenis

Het koninkrijk Cambodja begon haar geschiedenis in het jaar 802 toen Jayavarman II zichzelf tot koning verklaarde wat het begin betekende van het Khmer rijk. Er werden vele schitterende tempels gebouwd waarvan Angkor Wat de bekendste is. Het Khmer rijk heeft ruim 600 jaar bestaan. Daarna namen de Fransen Cambodja over maar in 1953 werd Cambodja onafhankelijk. Niet lang daarna was het verwikkeld in de Vietnam oorlog en in 1975 kwam de Rode Khmer aan het bewind. Na een burgeroorlog tot in de jaren ’90 nam de Verenigde naties het bestuur van het land over en in 1993 werden er voor het eerst weer democratische verkiezingen gehouden. Vandaag de dag is Cambodja een constitutionele monarchie. Het boeddhisme is de officiële godsdienst.

Natuur

Behalve in het zuid oosten worden alle grenzen van Cambodja gevormd door lage gebergtes. Binnen deze grenzen ligt een grote laagvlakte, het vruchtbare hart van Cambodja. Hier verbouwt men vooral rijst. Het grootste deel van Cambodja ligt op een hoogte van minder dan 100 meter boven het zeeniveau, het hoogste punt is de Aoralberg in het Cardamongebergte met een hoogte van 1771 meter. Ongeveer 50% van het land bestaat uit regenwoud en aan de kust vindt men veel mangrove begroeiing.

Het weer

Wie van warmte houdt zal het heerlijk vinden in Cambodja. De temperatuur kan in de zomer oplopen tot 45 graden, in de koele maanden is het op zijn laagst 10 graden. Van november tot april is er een droge noordoost moesson en van mei tot oktober de natte zuidwestmoesson. In januari en februari valt de minste regen in Cambodja.

Cultuur en bezienswaardigheden

Cambodja is een arm land met een gebrekkige infrastructuur maar heeft zeer waardevolle cultuurschatten. Veel hiervan zijn gebouwd tijdens de bloei van het grote Khmer rijk. De tempels van Angkor zijn hiervan een schitterend voorbeeld. Maar ook andere tempels, soms verscholen in de jungle en overwoekerd door bomen en planten, zijn absoluut een bezoek waard. Maar er is nog veel meer te zien en te doen in Cambodja. Een adembenemend landschap met beboste heuvels en ondoordringbare jungle, relaxte eilandjes, stranden met wit zand, een levendige hoofdstad en kleine steden en dorpen met koloniale huizen en vooral ook een zeer vriendelijke lokale bevolking.

Aangezien Cambodja voor een groot deel vlak is is het goed mogelijk om de bezienswaardigheden op de fiets te gaan bezoeken of om per fiets een tocht over het platte land te gaan maken. Tijdens de fietstochten maakt u gemakkelijk contact met de lokale bevolking en “proeft” u de oorspronkelijke Cambodjaanse sfeer op zijn best. Of maak een boottocht op de machtige Mekong rivier en zie hoe de zeldzame Irrawaddy dolfijnen sierlijke bewegingen maken in het water, bezoek de minderheidsgroepen in de jungle in het noordoosten van het land, trek een aantal dagen door de in het zuiden gelegen bergen, zwem onder aan een waterval of in een kratermeer, bezoek een lokale markt in Phnom Penh en leer de gastvrije inwoners van dit magnifieke land kennen tijdens een overnachting bij hen thuis.

Cambodja is een wat kleiner land met een grote ziel en heeft heel veel te bieden aan de avontuurlijke reiziger die op zoek is naar een authentieke cultuur en een ongerepte natuur.

 

Reisinformatie Cambodja

Paspoort en visum

 • Uw Nederlandse paspoort dient bij vertrek uit Cambodja nog minimaal 6 maanden geldig te zijn. Belgische reizigers hebben een internationale reispas nodig.
 • U kunt een toeristenvisum voor 30 dagen aanvragen bij aankomst op het internationale vliegveld van Phnom Penh of Siem Reap voor $ 20,- per persoon (december 2014). Naast uw paspoort dient u dan te beschikken over 2 pasfoto’. Komt u over land via Vietnam of Thailand Cambodja binnen dan dient u bij de Immigaration office aldaar een visum aan te vragen of bij de grensovergang een te visum kopen. Meestal moet men een paar dollar extra betalen aan de officials (drink geld wordt dit fenomeen ook wel genoemd). Tegenwoordig kan men ook een E-visa via het internet aanvragen. Meer informatie hierover vindt u op de volgende website: http://evisa.mfaic.gov.kh/
 • Maak kopieën van de belangrijke pagina’s van uw paspoort en bewaar deze tijdens uw reis gescheiden van het origineel. Laat ook een kopie achter in Nederland of stuur een scan van alle belangrijke documenten via een e-mail naar uzelf zodat u ze ook tijdens de reis ter beschikking heeft.
 • Deze richtlijnen gelden voor reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit. Reizigers met een andere nationaliteit dienen zelf contact op te nemen met de ambassade of Het Visum Buro.
 • Als reiziger bent u zelf verantwoordelijk voor het in bezit zijn van de juiste reisdocumenten. Reizigers met een andere nationaliteit dan de Nederlandse of Belgische dienen contact op te nemen met de ambassade voor de te volgen richtlijnen.

Ambassade

Vaccinaties

 • Voor Cambodja worden vaccinaties tegen Hepatitis A, buiktyfus en DTP aangeraden. Malaria: De resistentie van malariamuggen tegen profylaxis is wereldwijd een groot probleem. Hoewel de meer toeristische gebieden malariavrij zijn, bestaan in Cambodja nog steeds enkele (wisselende) risicogebieden. Neem vooral daarom preventieve maatregelen zoals: houd ’s avonds armen en benen bedekt, gebruik muskietennetten en smeer alle overblijvende blote huid goed in met een muggen werend middel (muggenmelk), bij voorkeur een middel waar DEET in zit. Neem bij koorts of griepachtige verschijnselen tijdens of na verblijf in een malariagebied altijd direct contact op met een arts. Bij een aantal instanties kunt u terecht voor de meest recente informatie betreffende deze voorzorgsmaatregelen. U wordt dan ook geadviseerd tenminste vier tot zes weken voor vertrek contact op te nemen met uw huisarts, plaatselijke GG&GD, het Tropencentrum of Travel Clinic.
 • Meer informatie kunt u ook vinden op:
 • Neem uw reisroute mee naar uw afspraak.
 • Als u binnen 10 dagen voorafgaand aan uw bezoek aan Cambodja in een gele koorts gebied bent geweest, wordt een gele koorts vaccinatie verplicht gesteld.
 • Neem het vaccinatieboekje mee op reis.
 • Ga bij aanhoudende medische klachten op reis altijd naar een arts.
 • In de verstedelijkte gebieden in Azië komt de door muggen overgedragen ziekte Dengue steeds meer voor. Dengue verloopt meestal onschuldig met koorts, huiduitslag en hoofdpijn, maar kan in zeldzame gevallen ernstig verlopen. Er bestaat geen vaccinatie. De muggen die dengue overbrengen steken overdag. Het is dus verstandig dat u zich ook overdag insmeert met muggen werende middelen met 30-50% DEET.

Gezondheid

 • Kraanwater is in het algemeen niet geschikt voor consumptie. Het is beter om gekookt of gebotteld water te drinken of om het water te zuiveren met een filter of jodium druppels. Ook rauwe groenten, schelpdieren, ijs, ongekookte melk en niet door uzelf geschild fruit kunt u beter niet consumeren. Met vlees en vis moet zeer terughoudend worden omgegaan: alleen vers en goed doorbakken is het geschikt om gegeten te worden. Zo niet dan is het veiliger om ook deze producten links te laten liggen. Soms doet men ijs in de dranken om deze koel te houden. Er zijn in Cambodja 2 soorten ijs. IJsblokjes met een gat erin, deze kunt u gewoon gebruiken in uw drankjes. En grote blokken ijs. Die worden gebruikt voor in de koelboxen. Op het platteland of op straat wordt dit ijs ook gebruikt in drankjes, het wordt fijn gemalen maar het is beter dat u dit ijs niet gebruikt.
 • Voorkom een infectie overgebracht door kleine wormpjes (Bilharzia) door niet in stilstaand water te zwemmen.

EHBO/Reisapotheek

 • Neem zelf een kleine reisapotheek mee. U zou kunnen denken aan de hieronder genoemde middelen: Pleisters, steriele gaasjes, verband/zwachtels, watten, sporttape, steristrips of hansastrips, betadinejodiumgaas, betadinejodium (flesje/tube), schaartje, pincet, tekentang, veiligheidsspeld, handen desinfectiemiddel / ontsmettingsdoekjes, blarenpleister (Compeed of Second Skin). Wat betreft medicijnen zou u mee kunnen nemen: paracetamol, ibuprofen, middel tegen diarree (bijv. loperamide), laxeermiddel (bijv. dulcolax), ORS (oral rehydration salts), neusdruppels, anti hoest middel, antibiotica (op recept in overleg met arts), evt. malaria tabletten (indien geadviseerd), antimuggen middel met DEET, lippen- en zonnebrand crème (met hoge beschermingsfactor, minimaal 15), eigen geneesmiddelen (KNMP reisdocument, verkrijgbaar bij apotheek, invullen en meenemen)
 • Neem wondjes in de tropen serieus: houd ze in de gaten en doe er iets desinfecterends op en eventueel voor overdag een pleister. Krab muggenbulten niet open.
 • Gebruik een zonnebrandcrème met hoge beschermings factor, ook in het regenseizoen. Snorkel met T-shirt en (korte)broek aan.
 • Lijdt u aan een chronische ziekte, vraag dan aan uw huisarts een verklaring van uw aandoening en de therapie in het Engels.
 • Draagt u een bril of lenzen, neem dan de opticienbeschrijving mee of een extra bril of extra paar lenzen. Voor snorkelaars/duikers worden duikbrillen op sterkte verkocht (en verhuurd) bij duikwinkels/duikscholen.
 • Begin goed uitgerust en met een flexibele instelling aan de reis. De reizen/trektochten zijn inspannend en er kunnen zich onvoorziene omstandigheden voordoen (aardverschuivingen, weersveranderingen). Het is daarom ook van belang dat de reizigers over een goede gezondheid beschikken.
 • Een goed boekje is “Hoe blijf ik gezond ik de tropen?” schrijver: Piet A. Kager, KIT Publishers.

Geldzaken

 • De lokale munteenheid is de riel. Desondanks berekenen Cambodjanen veel diensten en goederen in Amerikaanse dollars. In grote steden zoals Phnom Penh, Siem Reap, Battambang, Kampong Cham en Sihanoukville zijn nu PIN-automaten waar u geld kunt opnemen met uw Cirrus, Maestro of Visakaart. Creditcards worden meer en meer geaccepteerd in belangrijke hotels, restaurants in bezit van buitenlanders en souvenirshops. Geld opnemen met creditcard is zeer onvoordelig. Alleen grote banken accepteren travellers cheques en buitenlandse valuta (uitgezonderd USD). Wij raden u aan om USD in kleine coupures bij u te hebben.
 • Geld, paspoorten en waardepapieren kunt u het beste in de kluis van uw hotel achterlaten. Laat nooit waardepapieren op de hotel kamer achter.
 • Het geven van fooien is niet verplicht in Cambodja, maar is wel gebruikelijk in hotels en restaurants (5 tot 10% van de rekening). Voor een gids is USD 5,- per dag redelijk en voor een chauffeur is dat USD 2,- per dag. Voor dragers is 2.000 Riel per tas een goede indicatie maar de hoogte van de fooi is afhankelijk van de waardering die u wilt uitdrukken.

Zakgeld

 • Gemiddeld is een bedrag van 100 tot 130 Euro per week als zakgeld toereikend, afhankelijk van het uitgave patroon. Aanschaf van souvenirs, extra excursies, evt. entreegelden etc. moeten nog bij gerekend worden.

Afdingen

 • Op toeristische markten kan men afdingen maar op lokale markten nauwelijks. Ook in supermarkten en restaurants heeft men in het algemeen vaste prijzen.

Uitrusting

 • Checklist: paspoort (+kopieën), verzekerings papieren, geld, tas voor de grotere bagage, kleine tas/rugzak voor uw dagelijkse uitstapjes en voor in de auto, evt. lakenzak, zaklamp of hoofdlamp (met reserve lampje en batterijen), zonnebril, hoofddeksel, zwemkleding, handdoek, goed ingelopen wandelschoenen met goed profiel, steun aan de enkels en die snel drogen + reserveveters, sandalen, in de maanden nov-febr: warme trui, fleece, jack of sweater en een warmere lange broek, regenjas of poncho en dunne kleding in de zomer en/of paraplu, opvouwbare tas om overtollige bagage in het hotel achter te kunnen laten (met slotje en naamlabel), toiletartikelen, lippenbalsam met sunblock, toilet papier, vochtige doekjes, waterfles, jodium tabletten of een waterzuiveraar, zakmes, vuuraansteker, tasje voor uw geld en uw papieren (draag deze om uw nek, niet buiten uw kleding om uw middel), naaisetje, lees- en schrijfmateriaal (reisdagboek), camera, verrekijker.
 • Als u een trektocht maakt zijn de volgende items van belang: warme trui/fleece, waterdicht jack of poncho, goede wandelschoenen die snel drogen (met reserveveters), water bestendige slippers (met bandjes), T-shirts, lange broek, zonnepet, evt. lakenzak, dagrugzakje (waterdicht), evt. wandelstok, goede zonnebril, verrekijker, zakmes, zaklantaarn, reiswekker, slotje, waterfles, toiletpapier, reservebatterijen, naaisetje, (sneldrogende) handdoek, andere persoonlijke benodigdheden.
 • Wanneer u een tempel (of een ander religieus gebouw) bezoekt is het gebruikelijk uw schouders en knieën te bedekken. Bij bijvoorbeeld tempelbezoeken is het dus handig een omslagdoek bij de hand te hebben. In het Royal Palace is een omslag doek niet voldoende en zal u echt een T-shirt of een ander kleidingstuk aan moeten hebben die uw schouders bedekt.
 • Tijdens uw vlucht, in ruimtes met airco of in hooggelegen gebieden kan een trui of vest erg van pas komen.

Fotograferen

 • Cambodja is een zeer fotogeniek land. Zowel de natuur als de bevolking zijn zeer kleurrijk. Respecteer de mensen die u wil fotograferen en vraag eerst om toestemming.
 • Informeer bij bezoek aan de lokale bevolking eerst of er geen speciale ‘taboes’ bestaan omtrent het fotograferen. Fotografeer geen naakte kinderen. Op het platteland is het normaal dat hele jongen kinderen zonder kleren rondlopen.
 • Houd er rekening mee dat het licht bij veel zon feller is dan in Nederland. Dit geeft al snel overbelichting van de foto’s. Het advies is dan ook uw camera te voorzien van een (polarisatie) filter.
 • Goede fotowinkels vindt u in Phnom Penh en Siem Reap.
 • Neem meerdere kleine of grote SD cards mee voor uw digitale camera. Het is niet altijd mogelijk om de foto’s van een volle SD card op het internet te plaatsen.
 • In de meeste hotels kunt u de batterijen van uw camera opladen. Hiervoor heeft u een wereldstekker nodig. Opladen kan niet tijdens een trektocht. Denk daarom ook aan reserve batterijen.
 • De omgeving kan in de jungle zeer vochtig zijn. Rol uw camera in zeemleer als u hem even niet gebruikt om vocht op te nemen. Gebruik een waterdichte cameratas. U kunt overwegen om ook een kleine niet elektronische camera mee te nemen voor het geval uw digitale/elektronische camera het (door vocht) even laat afweten.

Post en Telecommunicatie

 • Postkaarten verstuurd vanuit Cambodja naar westerse landen komen aan na 5 tot 10 dagen.
 • Om naar Cambodja te bellen van thuis toetst u de internationale toegangscode gevolgd door 855, dan de lokale zone code (minus de eerste nul), dan het nummer. Om naar huis te bellen vanuit Cambodja, draait u 001 (of 007) + je landcode + zone code zonder de eerste nul + het nummer.
 • In de hoofdstad en in de provinciesteden zijn veel internet cafés. Tegenwoordig vindt u in bijna alle hotels, restaurant en zelfs in massage salons of andere instellingen gratis Wifi internet. Contact met de mensen thuis gaat snel, gemakkelijk en voordelig per e-mail. E-mail is de goedkoopste manier om met het thuisfront te communiceren.
 • U kunt een kopie van uw vluchtgegevens aan thuisblijvers geven. Zij kunnen op NOS-teletekst pagina’s 757 of 758, via www.schiphol.nl controleren of de aankomsttijd nog klopt.

Elektriciteit

 • In Cambodja is de spanning 220 volt. Het is aan te raden om een universele adapter (wereldstekker) mee te nemen.
 • Voor informatie over belcodes, stekkers en voltage kijk op countrycode.org
 • In Phnom Penh en Siem Reap kan het weleens gebeuren dat de stroom uitvalt maar dit wordt steeds minder. Op het platteland is stroom nog zeer schaars. Als men een homestay doet dan zal de stroom van een auto accu komen. Vergeet dus niet een zaklamp mee te nemen.

Religie

 • Bijna 95% van de Cambodjaanse bevolking is boeddhistisch (Theravada boeddhisme), ongeveer 3% van de bevolking is moslim (stroming: Cham) en er is een christelijke minderheid.

Taal

 • De officiële taal van Cambodja is Khmer (Cambodjaans). Khmer verschilt veel van de talen uit de omgeving, omdat het geen taal is die gebaseerd is op tonen. In Cambodja spreken vooral de oudere mensen nog een beetje Frans. Naast de officiële taal is de Engelse taal sterk in opkomst. In toeristen gebieden spreekt men zelfs goed verstaanbaar Engels.

Douane

 • Zowel bij binnenkomst op het vliegveld of over land moet u een aankomst en vertrek formulier invullen.
 • Het is verboden antieke voorwerpen of voorwerpen van ivoor uit te voeren.

Reisadvies

 • Voor actuele informatie over de veiligheidssituatie verwijzen wij u naar de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken minbuza.nl onder reizen en landen.

Veiligheid

 • Het reizen in Cambodja is over het algemeen zeer veilig te noemen. Vermijd ‘s avonds in Phnom Penh de donkere steegjes en blijf op de hoofdstraten. Neem niet teveel geld mee en laat vliegtickets en paspoort in een kluisje van het hotel. Neem geen waardevolle spullen mee naar het strand. Het kan voorkomen dat kinderen bij u gaan zitten, u aan de praat houden en andere kinderen uw spullen meenemen.
 • Probeer ook niet in het donker te reizen op het platteland. De meeste motorbikes en ossenkarren hebben geen achterlicht en veel wegen zijn nog niet in een goede staat.
 • Geef ook nooit geld aan kinderen en of bedelaars. Hoe zielig of hoe hard het ook mag zijn. U helpt het land hier niet mee. Wees ook voorzichtig met het uitdelen van snoep en cadeautjes voor de kinderen. Als u weg bent dan verwachten ze van andere toeristen ook wat. Als u iets wilt doen ga dan naar een goed georganiseerde school of weeshuis en geef het aan de leraar/manager, zodat hij dit kan verdelen.Een paar goede voorbeelden zijn:
  colt-cambodia.org
  https://www.facebook.com/cambodiavolunteer
 • Door de oorlogen die vroeger in en rond Cambodja gevoerd zijn liggen er in bepaalde gebieden nog landmijnen. Veel van deze landmijnen zijn met behulp van de Verenigde Naties al opgeruimd maar het is nog steeds verstandig om niet zonder begeleiding van de gangbare paden af te gaan en altijd de aanwijzingen op de waarschuwingsborden op de volgen. Dan is reizen in Cambodja relatief veilig.
 • Wij stellen op onze reizen een passende reisverzekering verplicht aangezien onverwachte uitgaven in geval van ziekte of het aanschaffen van een nieuw ticket hoog kunnen oplopen. U kunt via Atma Asia Travel in samenwerking met Europeesche verzekeringen een reisverzekering afsluiten. U kunt dan in geval van nood gebruik maken van de alarmcentrale.
 • Download op uw smartphone gratis de app “sos op reis” met alarmnummers, ambassades, consulaten en de mogelijkheid om direct contact te leggen met de alarmcentrale. sosinternational.nl

Basis veiligheidsmaatregelen.

 • Houd geld en reisdocumenten op uw lichaam (in een tasje rond uw nek of rond uw middel onder uw kleding).
 • Neem een paar kopieën van uw paspoort, visum, verzekeringspapieren, travelers checks etc. mee, gescheiden van de originelen of scan de documenten en mail deze naar u zelf. Zo heeft u ze ook tijdens de reis tot uw beschikking.
 • Bewaar niet al uw geld op één plaats.
 • Veel reizigers dragen graag bedekkende kleding. Dat doen de Cambodjanen zelf ook. Draag geen topjes, korte broeken of korte rokjes uit respect voor de cultuur.
 • In het geval u uw paspoort verliest, meld dit bij de lokale politie en vraag een aangifte rapport. Neem daarna contact op met de Engelse ambassade.
Fotoalbum Cambodja

[foogallery id=”2992″]

Cambodja Actief

 

Prijs vanaf: 3445,- euro per persoon bij deelname van 2 personen

 

Bij de prijs inbegrepen:

 • Alle overnachtingen in een middenklasse hotel in een 2 persoons kamer
 • Maaltijden als aangegeven in het reisprogramma (O=ontbijt, L=lunch, D=diner)
 • Transfer tussen luchthaven en hotel, Meet and greet.
 • Blessing pagoda
 • Het noorden: 7 dagen fietstour: entreegelden, privé auto, Engelssprekende lokale fiets gids, fietshuur en helm, boottocht naar de dolfijnen, Kayaking, drinkwater
 • 2 dagen Jungle Trekking: Engels sprekende gids, ranger, rugzakje, hangmatten, maaltijden, drinkwater, entreegelden.
 • Privé auto voor het vervoer van Banlung naar Phnom Penh
 • Phnom Penh stads tour: tuktuk, Engels sprekende gids, entree gelden Royal Palace, Killing fields, Tuol Sleng museum, Wat Phnom
 • 2 dagen fiets tour Kep: Engels sprekende fiets gids, privé auto, entree gelden, drinkwater
 • 1 dag tour Kep: boot tour, Engels sprekende gids
 • 1 dag tour Kampot: Engels sprekende, kayaking, hiking, entree gelden
 • Privé auto voor het vervoer van Kampot naar Sihanoukville. Stop Ream National Park
 • Tour Ream National Park: boot tocht, Engels sprekende gids, entree gelden

 

Bijkomende kosten:

 • Visum voor Cambodja
 • Vaccinaties
 • Reis- en/of annuleringsverzekering
 • Intercontinentale vlucht Amsterdam-Siem Reap/Phnom Penh-Amsterdam
 • Overige maaltijden
 • Uitgaven van persoonlijke aard en alle dranken
 • Facultatief programma
 • Fooi voor het lokale personeel
 • Boekingskosten: 25,- euro per factuur
 • Bijdrage Calamiteitenfonds: 2,50 euro per factuur