Bhutan
Met Atma Asia Travel naar Bhutan,
voor een onvergetelijke reis geheel op maat.
Bumdra trek
Over deze activiteit
Bumdra trek
Een korte weinig belopen trek vlak bij Paro. U maakt een flinke klim naar het Bumdra klooster en de volgende dag naar Taktsang, het “tijgersnest” en het meest bekende klooster van Bhutan.
Dag 1
Vandaag is de eerste dag van uw 2 daagse trektocht in Bhutan. U rijdt eerst met de auto naar het Sang Choekor Buddhist college en van hier loopt u samen met de zojuist opgeladen paardjes omhoog naar de bergkam en naar een open ruimte met vele gebedsvlaggetjes. Vanaf deze bergkam heeft u een geweldig zicht zowel in de Paro vallei als in de Do Chhu vallei. Van hier loopt u nog 1 tot 2 uur verder naar de Chhoe Chhoe Tse tempel die tegen de bergen aan genesteld is. De trail naar deze tempel toe gaat eerst geleidelijk omhoog, het laatste deel een stuk steiler maar de klim is de moeite waard. Het uitzicht op de Himalaya is adembenemend. Nog 20 minuten klimmen langs wapperende gebedsvlaggen en na een laatste blik zuidwaards daalt de trail af door een oud bos en naar een mooie weide “bestrooid” met kleine chortens en gebedsvlaggetjes. De kampeer plaats van vandaag ligt dicht bij het Bumdra klooster, wat grot van duizend gebeden betekent. Na de lunch kan dit klooster bezocht worden, tenminste als er iemand is die de deur open kan doen. Ook kan de piek (4000 meter) ten noorden van de kampeer plaats beklommen worden voor nog een mooier uitzicht. Wanneer u van uw klim terugkomt is de kok al druk bezig met de bereiding van uw wel verdiende avond maal.
Dag 2
Na een heerlijk ontbijt in een schitterend landschap kunt u nog een tijdje genieten van de omgeving en zelf een gebedsvlag toevoegen aan de al aanwezige pracht of direct beginnen met de afdaling de vallei in door dennen en rododendron bossen. Na 1-2 uur afdalen kunt u al een glimp opvangen van de gouden daken van de tempels beneden u. Op uw weg naar beneden zult u nog meerdere tempels tegenkomen. Ook komt u langs de Zangto Pelri tempel. De naam Zangto Pelri betekent “hemel op aarde”. Als u bij deze tempel over de rand naar beneden kijkt kunt u de bewerkte daken van het Taktsang klooster zien, gelegen tegen de klif onder u. Een uur later staat u aan de poort van het Taktsang klooster. Van hier kunt u verder afdalen naar een uitkijkpunt vanwaar u Taktsang, aan de overkant van de kloof, nog eens goed kan bekijken. Daarna rijdt u verder terug naar uw hotel in Paro.
Over Bhutan
Het kleine koninkrijk Bhutan in het hart van de Himalaya is een werkelijk unieke bestemming. Een authentiek land met majestueuze bergen, prachtige bossen en valleien en een vriendelijke bevolking. Verscholen tussen India en Tibet is dit dunbevolkte gebied de enige staat ter wereld waar de tantrische vorm van het Mahayana boeddhisme de belangrijkste godsdienst is.
Geschiedenis
De gegevens over de vroege geschiedenis van Bhutan zijn in de loop der tijd voor een groot deel verloren gegaan tijdens branden of aardbevingen op de plekken waar de geschriften waren opgeslagen. Er zijn nog een paar geschriften over die bewaard zijn in kloosters. Waarschijnlijk was Bhutan al bewoond in 1500 of 2000 jaar voor Christus. Eerst door nomadische herders. De oudste inwoners van Bhutan waren volgers van de Bon religie voordat het boeddhisme haar intrede deed in Bhutan. Dit gebeurde waarschijnlijk in de 7e of 8e eeuw toen de koning van Bumthang bezeten werd door een demon. Men liet de grote meester Padmasambhava, ook wel Guru Rimpoche genoemd, komen om de demon uit te bannen. Dit lukte, hij bekeerde de demon tot het boeddhisme en gelijk ook de koning en zijn rivaal waardoor hij ook nog eens de vrede in het land herstelde. De tweede keer dat Guru Rimpoche naar Bhutan kwam vloog hij op de rug van een Tijger naar een klif bij Paro en gaf hiermee het klooster op deze plek de naam Taktsang, Tigers nest.
De middeleeuwse geschiedenis van Bhutan is een tijd van krijgsheren, vetes, grote forten en kastelen. De huidige monarchie is gesticht in de 20e eeuw en in het begin bleef men vasthouden aan het beleid van isolationisme. Pas tijdens de periode van de derde koning keerde men de blik voorzichtig naar de buitenwereld. Tot aan 1960 had het land geen nationale munt en geen telefoon, scholen, ziekenhuizen, verharde wegen of post bedrijf. Inmiddels is dit allemaal aanwezig. De overheid wil graag de eigen identiteit bewaren maar beseft ook dat het, gecontroleerd, de moderne wereld met televisie, computers en het internet langzaam binnen moet laten. Pas in 1992 zette het land zijn deur op een kier en kregen ook buitenlanders de kans om hun voetstappen achter te laten in Bhutan.
Cultuur
Na een bezoek aan de magische wereld van Bhutan zullen de symbolen van het boeddhisme voor altijd in het geheugen gegrift blijven: de chortens die het landschap kleuren, wapperende gebedsvlaggen, gebedsmolens aangedreven door het stromende water van rivieren en beekjes, de kloosters en kloosterburchten….. het boeddhisme is alom vertegenwoordigd. De bevolking is trots op de traditionele normen en waarden en op de zo bijzondere eigen identiteit die nog nooit de invloed van een vreemde cultuur heeft ondervonden. De overheid hanteert een beleid gericht op Gross National Happiness in plaats van Gross National Product. Het welzijn van de bevolking staat voorop. In Bhutan bevinden zich 3 grote etnische groepen: de Sharchops in het oosten van het land en beschouwd als de oorspronkelijke bewoners van Bhutan, de Ngalop, afstammelingen van Tibetaanse immigranten die zich vanaf de 9e eeuw in het westen van het land vestigden. Deze beide samen worden ook wel de Drukpa’s genoemd. De derde groep zijn de mensen van Nepalese afkomst. Deze worden Lhotshampa genoemd en leven voornamelijk in het zuiden van Bhutan. Zij kwamen vooral aan het eind van de 19e eeuw naar Bhutan. De naam Bhutan wordt vooral gebruikt door mensen van buiten het land. Sinds de 13e eeuw noemt de bevolking van Bhutan zelf het land Druk Yul, het land van de Donderdraak.
Natuur
Net als Nepal is Bhutan volledig omgeven door land en de hoogte ligt tussen 100 meter in het zuiden en 7541 meter, de berg Gangkhar Puensum op de grens met Tibet. De hoge bergen bevinden zich vooral in het noorden en noordwesten van het land, wat lagere liggen meer naar het oosten richting het Indiase Arunachal Pradesh. Ten zuiden van de hoge Himalaya liggen tussen 1100 meter en 3500 meter prachtige valleien en steile hellingen met dichte bossen. Dit is het gebied waarin ook de hoofdstad Thimphu ligt. Bhutan is door van noord naar zuid lopende bergkammen verdeeld in drie delen: west, midden en oost Bhutan. Vroeger werden de delen met elkaar verbonden door ezelpaden over hoge passen, nu ligt er een geasfalteerde weg. Het zuidelijke deel van Bhutan, het smalle, vlakke deel, heet de Terai. Het beleid van de Bhutanese overheid is om tenminste 60% van het landoppervlak bedekt te houden met bos. Bhutan heeft nu 9 beschermde natuur parken die met elkaar verbonden zijn door een netwerk van biologische corridors.
Dieren die in Bhutan in het wild leven zijn: takins, het nationale dier van Bhutan, apen, olifanten, sneeuwluipaard, tijgers, luipaard, neushoorns, beren, rode panda’s, wilde honden, herten, antilopen en vele prachtige vogelsoorten waaronder de bijzondere Black Necked Crane die in het najaar in Bhutan overwintert.
Het weer
Het meest zuidelijke deel van Bhutan is tropisch met in de winter (december tot februari) een temperatuur van 15 graden en in de zomer (juni tot september) een temperatuur van 30 graden. De temperatuur in Paro ligt tussen -5 graden in de winter tot 30 graden in juli. Alleen in de hoge Himalaya ligt gedurende het gehele jaar sneeuw. Het regent in Bhutan vooral tijdens de zuidwest moesson van juni tot september. Het regent in Bhutan iets meer dan in de andere Himalaya landen omdat het maar 150 kilometer verwijderd is van Cherrapunjee in India, de plek met gemiddeld de meeste regenval ter wereld. De beste tijd voor een reis naar Bhutan is dan ook in oktober en november of, met iets meer heiige luchten, het voorjaar, maart en april.
Bezienswaardigheden
Culturele hoogtepunten zijn de schitterende Dzongs of kloosterburchten. Deze machtige forten zijn prachtige voorbeelden van de oude Bhutanese architectuur. Ook de vele kloosters zijn een bezoek zeker waard. Er heerst een mystieke sfeer. De lokale gebruiken en tradities leert u kennen tijdens een bezoek aan een thanka schilderschool en aan een traditioneel ziekenhuis en de bij behorende apotheek met allerlei kruiden uit de natuur om ziektes te genezen. Neem ook een kijkje op de lokale markt in Paro of Thimphu en bij boogschiet wedstrijden. Boogschieten is de nationale sport van Bhutan en wordt met zeer veel enthousiasme bedreven. De overweldigende natuur beleeft u intensief tijdens een trektocht in een hoger of in een lager gelegen gebied in Bhutan of tijdens dag wandelingen. En wilt u op de fiets Bhutan verkennen dan kan dat tijdens bijvoorbeeld de fietstocht van west naar centraal Bhutan. Stap onderweg ook eens een dorpje binnen en maak een praatje met de lokale bevolking. De gids kan voor u vertalen. Of breng de nacht door bij de lokale bevolking thuis.
Een reis door Bhutan is niet te vergelijken met een reis door enig ander land en zal een diepe en blijvende indruk achterlaten.
Reisinformatie Bhutan
Paspoort / visa
- Uw paspoort moet vanaf de laatste dag van de reis nog minstens een half jaar geldig zijn en nog twee lege bladzijden naast elkaar hebben. Belgische reizigers hebben een internationale reispas nodig.
- Voor Bhutan heeft u een visum nodig.
- Het visum voor Bhutan ontvangt u bij aankomst in dit land. Wij vragen dit visum al voor uw vertrek uit Nederland voor u aan. Hier hebben we een duidelijke kleuren scan of kleuren kopie van uw paspoort voor nodig.
- Neem een extra kopie van uw paspoort mee op reis of scan deze en stuur de scan naar uw eigen e-mail adres zodat u deze indien nodig op reis kunt uitprinten. Neem ook 2-4 pasfoto’s mee, deze heeft u nodig voor het visum.
- Als reiziger bent u zelf verantwoordelijk voor het in bezit zijn van de juiste reisdocumenten. Reizigers met een andere nationaliteit dan de Nederlandse of Belgische dienen contact op te nemen met het consulaat of de ambassade voor de te volgen richtlijnen.
Vaccinaties
- Vaccinaties zijn niet verplicht. Aanbevolen worden: DTP (difterie, tetanus en polio), Hepatitis A, Tyfus en evt. malaria profylaxe, afhankelijk van het te bezoeken gebied. Informatie over de meest actuele aanbevelingen zie: www.lcr.nl , www.ggd.nl/ggdinfo/ , www.tropenzorg.nl
Tel. Info: GGD of AMC: 0900-9584 (€ 0,45 / min).
Neem uw reisroute mee naar uw afspraak. Met een volledig vaccinatieschema moet vier tot zes weken voor vertrek begonnen worden.
- Neem het vaccinatieboekje mee naar de GGD en op reis.
- Er komt malaria voor in het uiterste zuiden van Bhutan. Het is belangrijk om tussen zonsondergang en zonsopgang muggensteken te voorkomen. Smeer u daarom in met muggenmelk met 30-50% DEET. ’s Avonds is het aan te bevelen om bedekkende kleding te dragen (lange mouwen, lange broek, sokken, dichte schoenen).
Gezondheid
- Kraanwater is in het algemeen niet geschikt voor consumptie. Het is beter om gekookt of gebotteld water te drinken of om het water te zuiveren met een filter of jodium druppels. Ook rauwe groenten, schelpdieren, ijs, ongekookte melk en niet door uzelf geschild fruit kunt u beter niet consumeren. Met vlees en vis moet zeer terughoudend worden omgegaan: alleen vers en goed doorbakken is het geschikt om gegeten te worden. Zo niet dan is het veiliger om ook deze producten links te laten liggen.
- Voorkom een infectie overgebracht door kleine wormpjes (Bilharzia) door niet in stilstaand water te zwemmen.
- Neem wondjes serieus: houd ze in de gaten en doe er iets desinfecterends op en eventueel voor overdag een pleister. Krab muggenbulten niet open.
- Gebruik een zonnebrandcrème met hoge beschermings factor, ook in het regenseizoen.
EHBO/Reisapotheek
- Neem zelf een kleine reisapotheek mee. U zou kunnen denken aan de hieronder genoemde middelen: Pleisters, steriele gaasjes, verband/zwachtels, watten, sporttape, steristrips of hansastrips, betadinejodiumgaas, betadinejodium (flesje/tube), schaartje, pincet, tekentang, veiligheidsspeld, handen desinfectiemiddel / ontsmettingsdoekjes, blarenpleister (Compeed of Second Skin). Wat betreft medicijnen zou u mee kunnen nemen: paracetamol, ibuprofen, middel tegen diarree (bijv. loperamide), laxeermiddel (bijv. dulcolax), ORS (oral rehydration salts), neusdruppels, anti hoest middel, antibiotica (op recept in overleg met arts), evt. malaria tabletten (indien geadviseerd), antimuggen middel met DEET, lippen- en zonnebrand crème (met hoge beschermingsfactor, minimaal 15), eigen geneesmiddelen (KNMP reisdocument, verkrijgbaar bij uw apotheek, invullen en meenemen).
- Begin goed uitgerust en met een flexibele instelling aan de reis. De reizen en trektochten zijn inspannend, met name op grotere hoogte en er kunnen zich onvoorziene omstandigheden voordoen (aardverschuivingen, weersveranderingen). Het is daarom ook van belang dat de reizigers over een goede gezondheid beschikken.
- Als u medicijnen gebruikt, neem dan een bijsluiter mee en een medicijnenpaspoort (te verkrijgen bij de apotheek). Neem een extra voorraadje mee want niet alle medicijnen zijn overal te krijgen mocht u medicijnen kwijt raken. Neem een brief in het Engels van uw arts mee over dit medicijngebruik.
- In Paro en Thimphu is redelijke medische zorg aanwezig. In afgelegen gebieden kan deze zorg (zeer) beperkt zijn.
- Lijdt u aan een chronische ziekte, vraag dan aan uw huisarts een verklaring van uw aandoening en de therapie in het Engels.
- Heeft u een bril of draagt u lenzen, neem dan de opticienbeschrijving mee of een extra bril of extra paar lenzen.
- Ga bij aanhoudende medische klachten op reis altijd naar een arts.
- In Bhutan is roken in het openbaar niet toegestaan. De verkoop van rookwaar is verboden en over ingevoerde rookwaren moet bij de grens 200% invoerrechten betaald worden.
- Een goed boekje is “Hoe blijf ik gezond ik de tropen?” Schrijver: Piet A. Kager, KIT Publishers.
Financiën
- Een creditcard (Visa, Mastercard) wordt in Bhutan vrijwel niet geaccepteerd. Het pinnen van geld is steeds vaker mogelijk in de steden: Phuentsholing, Thimphu, Paro en in Bumthang. U hoeft in dat geval minder contant geld of cheques van huis mee te nemen. Bij de banken kunnen zowel euro’s als dollars gewisseld worden. Tijdens festivals zijn de banken gesloten.
- In Bhutan worden zowel de eigen valuta, de ngultrum, als de Indiase rupee geaccepteerd. In India wordt de ngultrum niet geaccepteerd.
- Zakgeld. Veel zakgeld heeft u in Bhutan niet nodig aangezien bijna alles inclusief is in de reissom. Aanschaf van souvenirs, snacks en drankjes etc. moeten nog wel gerekend worden. Alcoholische dranken zijn in het algemeen vrij prijzig.
- Koers. Voor de actuele wisselkoers zie: www.wisselkoers.nl
- Geld, paspoorten en waardepapieren kunt u het beste in de kluis van uw hotel achterlaten. Laat nooit waardepapieren op de hotel kamer achter.
- Fooi. Het is gebruikelijk na afloop van een trektocht of rondreis de gids, chauffeur en ander personeel te bedanken door middel van een fooi. De hoogte van de fooi is afhankelijk van de waardering die u wilt uitdrukken.
Uitrusting
- Checklist: paspoort (+kopieën), verzekeringspapieren, geld, tas voor de grotere bagage, kleine tas/rugzak voor uw dagelijkse uitstapjes en voor in de auto, evt. lakenzak, zaklamp of hoofdlamp (met reserve lampje en batterijen), zonnebril, hoofddeksel, handdoek, goed ingelopen wandelschoenen met goed profiel, steun aan de enkels + reserveveters, sandalen, warme trui, fleece, jack of sweater en een warmere lange broek, wind- en waterdichte jas, ook dunnere kleding om alleen of onder de warme kleding te kunnen dragen (laagjes kleding), opvouwbare tas om overtollige bagage in het hotel achter te kunnen laten tijdens een trektocht (met slotje en naamlabel), toiletartikelen, lippenbalsem met sunblock, toilet papier, vochtige doekjes, waterfles, jodium tabletten of een waterzuiveraar, zakmes, vuuraansteker, tasje voor uw geld en uw papieren (draag deze om uw nek, niet buiten uw kleding om uw middel), naaisetje, lees- en schrijfmateriaal (reisdagboek), camera, verrekijker.
- Als u een trekking maakt zijn de volgende items van belang: warme trui/fleece, wind- en waterdicht jack, goede bergwandelschoenen (met reserveveters), water bestendige slippers (met bandjes), T-shirts, lange broek, evt. thermoondergoed, muts, sjaal, handschoenen, zonnepet, warme slaapzak, evt. lakenzak, evt. (zelfopblaasbaar) slaapmatje (kamperen), dag rugzakje (waterdicht), evt. wandelstok, goede zonnebril, verrekijker, zakmes, zaklantaarn, reiswekker, slotje, waterfles, toiletpapier, reservebatterijen, naaisetje, (sneldrogende) handdoek, andere persoonlijke benodigdheden.
- Veel reizigers dragen graag bedekkende kleding. Dit doen de Bhutanesen zelf ook. Liever geen topjes, korte broeken of korte rokken. Als u een klooster, dzong of tempel bezoekt, ook tijdens een festival, moet u zeker kleding dragen die de armen en benen bedekt. Dames mogen dan een rok tot over de knie dragen.
- Pasfoto’s, reisdocumenten en kopieën van deze documenten (i.v.m. evt. verlies, dus gescheiden bewaren van de originele documenten) of een scan hiervan in uw mailbox.
- Bagage. Gaat u op trek, neem dan geen koffer mee. Een rugzak of grote draagtas is beter te hanteren. Zorg voor goede labels met daarop de plaats en het land van bestemming.
- Omdat de inhoud van een koffer of rugzak voor iedereen anders is kunt u een persoonlijke paklijst samenstellen. Bijvoorbeeld via: www.meenemen.nl, www.ikneemmee.nl of www.samoon.nl
Fotograferen
- Bhutan is een zeer fotogeniek landen. Zowel de natuur als de bevolking zijn zeer kleurrijk. Respecteer de mensen die u wilt fotograferen en vraag eerst om toestemming.
- Informeer bij bezoek aan de lokale bevolking eerst of er geen speciale ’taboes’ bestaan omtrent het fotograferen.
- Houd er rekening mee dat het licht vaak feller is dan in Nederland, m.n. in de aanwezigheid van sneeuwvelden. Dit geeft al snel overbelichting van de foto’s. Het advies is dan ook uw camera te voorzien van een (polarisatie) filter.
- Het meest geschikt voor analoge camera’s is in het algemeen een 200 ASA film.
- Neem meerdere kleine of grote SD cards mee voor uw digitale camera. Het is niet altijd mogelijk om de foto’s van een volle SD card op het internet te plaatsen. Denk ook om reserve batterijen want onderweg opladen is niet overal mogelijk.
Post en Telecommunicatie / Elektriciteit
- Ansichtkaarten kunt u het beste op het postkantoor afgeven en zo mogelijk direct laten afstempelen.
- Contact met de mensen thuis gaat snel, gemakkelijk en voordelig per e-mail. In Bhutan zijn op vele plaatsen internet cafés aanwezig. Bellen kan bij telecom kantoortjes. Ook mobiel bellen is mogelijk in de steden.
- U kunt een kopie van uw vluchtgegevens aan thuisblijvers geven. Zij kunnen op NOS-teletekst pagina’s 757 of 758, via www.schiphol.nl controleren of de aankomsttijd nog klopt.
- De netspanning in Bhutan is 220 volt. Vaak is wel een universele stekker nodig. Zo nu en dan valt de stroom uit als gevolg van onvoldoende capaciteit van de centrales. Vergeet dus niet een zaklamp mee te nemen.
- Voor informatie over stekkers en voltage kijk op www.countrycode.org.
Douane
- Het is verboden antieke voorwerpen uit te voeren.
Consulaat / Ambassade
- Nederlandse consulaat in Bhutan: PO box 696, Langjophaka, Thimphu, Bhutan. Tel: 00975-2323259. E-mail: info@nlconsulate.bt.
- Nederlandse ambassade in India: 6/50F, Shantipath, Chanakyapuri, New Delhi 110 021. Tel. (0091-11-) 6884952.
Reisadvies
- Voor actuele informatie over de veiligheidssituatie verwijzen wij u naar de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken minbuza.nl onder reizen en landen.
- Houd geld en reisdocumenten op uw lichaam (in een tasje rond uw nek of rond uw middel onder uw kleding).
Veiligheid
- Neem een paar kopieën van uw paspoort, visum, verzekeringspapieren etc. mee, gescheiden van de originelen
- Bewaar niet al uw geld op één plaats.
- In het geval u uw paspoort verliest, meld dit dan bij de lokale politie en vraag een aangifte rapport. Neem daarna contact op met de ambassade of het consulaat.
- Wij stellen op onze reizen een passende reisverzekering verplicht aangezien onverwachte uitgaven in geval van ziekte of het aanschaffen van een nieuw ticket hoog kunnen oplopen. U kunt via Atma Asia Travel in samenwerking met Europeesche verzekeringen een reisverzekering afsluiten. U kunt dan in geval van nood gebruik maken van de alarmcentrale.
- Download op uw smartphone gratis de app “sos op reis” met alarmnummers, ambassades, consulaten en de mogelijkheid om direct contact te leggen met de alarmcentrale. sosinternational.nl
Hoogteziekte
- Hoogteziekte wordt veroorzaakt door tekort aan zuurstof in het lichaam. Bij toename van de hoogte bevat de lucht minder moleculen zuurstof zodat er per ademhaling ook minder zuurstof kan worden opgenomen. De zuurstof behoefte van het lichaam wordt, voor een zelfde prestatie, niet minder op hoogte. Dit leidt ertoe dat, naarmate u hoger komt, uw lichaam een steeds groter deel van de beschikbare zuurstof nodig heeft voor de basale functies als ademhalen en het laten werken van alle organen. Het lopen en nog meer het klimmen vereisen met het stijgen geleidelijk meer inspanning en zijn daarom steeds moeilijker lang achtereen vol te houden.
- Er bestaan grote verschillen tussen mensen in het vermogen zich lichamelijk aan hoogte aan te passen o.a. door een snellere hartslag en door sneller en dieper te gaan ademhalen. Dit aanpassingsvermogen berust op aanleg en is van grote invloed op het risico om hoogteziekte te krijgen. Andere factoren die van belang zijn bij het ontstaan van hoogteziekte zijn de snelheid van stijgen, de slaaphoogte, zware lichamelijke inspanning (extra grote zuurstofbehoefte), hoge omgevingstemperaturen (meer vochtverlies), zeer lage omgevingstemperatuur (ook veel vochtverlies door droge omgevingslucht), onvoldoende drinken, hart- en longziekten, roken, gebruik van alcohol.
- Hoogteziekte is meestal te voorkomen door aan de bergtocht te beginnen in goede fysieke conditie, de klachten die bij hoogteziekte passen te kennen en te herkennen en snelle stijging naar slaaphoogten boven 2500m te vermijden. Indien klachten optreden stijg dan niet verder naar een nieuwe slaaphoogte en worden de klachten erger op dezelfde hoogte daal dan af. Ook is het verstandig zo nu en dan een dag rust in te bouwen of een dag op gelijke hoogte te lopen. Veel drinken (alcoholvrij) en niet roken zijn eveneens zeer belangrijk.
- Klachten die op hoogteziekte (AMS – acute mountain sickness) kunnen wijzen zijn: hoofdpijn, slapeloosheid/dromen, gebrek aan eetlust, misselijkheid, duizeligheid, hoofdpijn die niet op pijnstillers (paracetamol) reageert, ernstige vermoeidheid, minder urine uitscheiding, braken, traagheid, longoedeem, hersenoedeem.
- Het is zelden nodig een geneesmiddel tegen hoogteziekte in te nemen wanneer bovenstaande regels gevolgd worden. Bij uitzondering en in overleg met een arts is er een middel beschikbaar dat de klachten van hoogteziekte kan reduceren of voorkomen: acetazolamide (Diamox). Ook dan kan het echter nooit de maatregelen die u in de eerst plaats moet nemen vervangen (zie boven)!
- Als u tijdens eerdere reizen geen last gehad heeft van hoogteziekte sluit dat het krijgen van hoogteziekte niet uit.
- Een goed boekje over hoogteziekte is “Hoe blijf ik gezond in de hoogte” geschreven door Han Willems (uitg.: koninklijk instituut voor de tropen, ISBN: 90-6832-140-4).
- Op de website www.hoogteziekte.info vindt u meer informatie over hoogteziekte. Deze site is opgesteld door Han Willems, een arts die zich gespecialiseerd heeft in hoogteziekte.
Fotoalbum Bhutan
[fbalbum url=”https://www.facebook.com/media/set/?set=a.743487905727770.1073741825.125764037500163&type=3&uploaded=113″]
Bumdra trektocht
Prijs vanaf: 518,- euro per persoon bij deelname van 2 personen
Bij de prijs inbegrepen:
- 2 overnachtingen in een 2 persoons tent/hotelkamer
- Alle maaltijden in het geplande restaurant/hotel en tijdens de trek (ontbijt, lunch, diner)
- Alle vervoer over land volgens het reisprogramma in een (non AC) privé auto met chauffeur
- Een Engelssprekende gecertificeerde Bhutanese gids
- Een 2 daagse kampeer trektocht met Bhutanese staf, vervoer van bagage en alle kampeer materiaal (behalve een slaapzak)
Bijkomende kosten:
- Alcoholische en gebottelde dranken
- Slaapzak
- Fooien
- Visum en toeristenbelasting: éénmalig 50,- USD voor de gehele reis in Bhutan